Patrick Kicken: De nieuwe programmering van NPO Radio 2, wat is er mis mee?

[BLOG] Nou, wat een aangename verrassing is dat zeg! In plaats van tot het laatste moment wachten en daarmee veroorzaken dat de hele geruchtentrein weer op gang komt, doen ze bij NPO Radio 2 gewoon zoals het hoort: direct een persbericht versturen als de nieuwe programmering rond is. Sinds het vertrek van oudgediende Rob Stenders naar Radio Veronica was dat hard nodig. Wat vinden we er van?

Echt, bij Talpa radio kunnen ze er een voorbeeld aan nemen. Snel schuiven, niet wachten tot 24 uur voordat de nieuwe show in gaat maar gewoon eind maart aankondigen wat er in mei staat te gebeuren. Daarmee snoer je vriend én vijand de mond. Dit stemt me positief. Maar niet alleen dat. Het idee om Gijs Staverman naar de oude plek van Rob Stenders te verhuizen vind ik óók briljant. Hij kan daar lekker gaan doen waar hij goed in is: jocken. In plaats van allerlei krampachtige gesprekjes met mensen waar hij toch niet echt in geinteresseerd is.

Annemieke Schollaardt, die zelf niet zo goed kan jocken, mag mooi een infotainment achtig programma gaan maken tussen 12 en 14u. Ik zou eigenlijk wel adviseren om haar alleen achter de microfoon te zetten en iemand die wel kan schuiven achter de mengtafel te zetten. Lullen kan ze wel, technisch is ze niet heel erg sterk. Kan ze zich mooi concentreren op haar teksten en iemand anders de overgangen en techniek laten doen. Uiteindelijk is het belangrijkste toch wat er uit de speaker komt bij de luisteraar, niet of iemand nou wel of niet zelf achter dat grote mengpaneel staat. Daar moet je uiteindelijk ook talent voor hebben en dat heeft nou eenmaal niet iedereen. Kleed haar leuk aan en zendt het ook uit op NPO 2 TV, die gezellige lunchshow!

Dan hebben we nog Paul Rabbering. Die mag de achtergelaten uren van Schollaardt voor zijn rekening nemen. Best een aardige jock, ook de combi met de ex-sidekick van Ruud de Wild, Cielke. Zolang zij haar plaats maar weet (sidekick, geen co-host!) zou dit nog wel eens voor lekker beluisterbare radio kunnen gaan zorgen. Enige waar ik me bij Rabbering regelmatig aan stoor is zijn spraakgebrek. Hij heeft een hele lelijke S. Hij slist een soort van. Nu is Ruud de Wild daar ook groot mee geworden en geeft het jocks soms wel wat eigens, maar hij is ook de voiceover van een van de NPO TV kanalen, ik geloof NPO3. Dat moet Rabbering dus niet meer doen, gewoon lekker op je ssssshowtje concentreren, Paulussss! 😉

Tot slot mag de man/vriend van de bazin van Radio 538, Frank van het Hof, de oude uren van Rabbering ’s avonds laat gaan vullen. Dat is een mooi tijdstip waarop hij zichzelf verder kan gaan ontwikkelen. Want wat ik nu hoor tussen 14 en 16u is niet dagprogrammering waardig, Frank heeft nog het nodige bij te leren. En dat kan hij nu dus mooi gaan doen in de daluren.

Heb je dan nog andere adviezen aan de leiding van NPO Radio 2, behalve Jeroen van Inkel vrij geven ivm zijn zieke stem, zoals je in je vorige column suggereerde en welk advies ze prima hebben opgevolgd, hetzij te laat (midden in zijn radioprogramma) ? Ja die heb ik wel. Haal zo snel mogelijk Giel Beelen van dat onchristelijke tijdstip af. En laat Inkel die uren voicetracken, als re-integratie. Je gaat Beelen nog hard nodig hebben in de toekomst. Laat hem zich concentreren op zijn vrijdagavondshow die hij perfect (zo niet beter dan Stenders) doet, echt een veel modernere vorm van radio. Geef hem de Inkel uren in het weekend tot minimaal september. En geef Eddy Keur na zijn vervangingsronde meteen een eigen show, hij doet ze nu op de plek van Ruud allemaal voor wat het ambacht radiomaken nou écht inhoudt.

Wat me wel nog even van het hart moet betreffende die nieuwe programmering van NPO Radio 2 is het volgende: stop toch met die stoffige, uber ouderwetse, kinderachtige programmanamen.. Annemieke’s A-Lunch. Gijs 2.4. VrijZaZoShow (…..) met als slogan ‘op vrijdag, zaterdag en zondag hét programma voor vieren om het weekend te vieren’. God wat een vondst. En als klap op de vuurpijl: The Big Frank Show. Volgens het persbericht ‘een afwisselend variété-programma met veel muziek’. Gat-ver-damme. Nee dat is geen humor. Dat slaat als k*t op Dirk bij iemand die denkt een personality te zijn, maar het (nog) niet is. En het lijkt wel de lokale omroep van Lutjebroek, met al die niet originele programmatitels. Sowieso creeër je met aparte namen voor shows alleen maar meer het lappenmand-effect. En het kóst me een geld. Al die shows moeten allemaal weer eigen logo’s. Eigen jngles. Eigen muziekjes. Eigen stickers. Eigen t-shirts. Eigen briefpapier. Eigen websites. Een eigen app. Het is 2021. Wordt het niet eens tijd om met je tijd mee te gaan? Het is NPO Radio 2. Zet gewoon de naam van de jock op het schema. Klaar!

Patrick Kicken

38 Comments

 1. De nieuwe programmering van NPO Radio 2 is prima in orde. Het sluit ook aan bij de doelstelling van de Nederlandse Publieke Omroep, om vrouwen meer ruimte te geven. Laat een vrouwelijke discjockey ook de uren van Jeroen van Inkel overnemen.

  Giel Beelen heeft het afgelopen halfjaar bewezen in de nacht op zijn plek te zitten. Ik denk dat hij voor een beter tijdvak (overdag) naar Radio 10 of Radio Veronica moet verhuizen. Een terugkeer naar Radio Veronica zou best logisch, omdat zijn collega Rob Stenders daar binnenkort aan de macht is.

 2. @ Patrick. Persoonlijk had niet voor Annemieke gekozen om zo’n prominent tijdstip. Ze is leuk voor erbij maar geen bepalende naam voor een radiostation. Ik hoop dat ze wat minder uitleggen hoe leuk het wel niet is in de studio en wat minder gaat lachen met de sidekick van dienst. Ik had daar Paul en Cielke (gewoon als volwaardige co-host en niet als sidekick) neergezet. Die lunchshow niet op tv uitzenden. Vreselijk en belachelijk dat die Nieuws.bv dagelijks op tv word uitgezonden.

  Als toevoeging op de nieuwe programmering had men gelijk Spijkers met Koppen eens moeten verhuizen naar Radio 1 of Radio 5. Past echt niet meer in deze tijd bij Radio 2. Tevens hadden Jan-Willem en Jeroen er eindelijk eens een uurtje bij moeten krijgen in de ochtend. Net als de meeste andere ochtendshows gewoon van 6.00 tot 10.00u

  En Eddy Keur doet het als vervanger super! Hoop dat ze hem behouden op Radio 2. Beide dagen in het weekend overdag zou leuk zijn.

  • Zeker waar, die weekend programmering doet me denken aan 3FM nog vóór de succesjaren: Overdag meestal goed te pruimen, maar in de avonden en het weekend programma’s voor een totaal ander publiek. Bizar.

 3. BNN/VARA wel de verliezer in de Middag programmering, ’t is AVRO/TROS en KRO/NCRV in de middag van 12 – 20 op NPO Radio 2 vanaf 10 Mei. ’t kan ook Veronica in de kaart spelen, met name de Bonanza. in de brug tussen Gijs 2.o en Het Platenpaleis, op de vraag van Gijs aan Frank.. over de The Big Frank Show vanaf 10 Mei, dat is voorlopig..; antwoord van Frank; “Ik ga een vet Kontrakt tekenen bij Talpa :)” kan een geintje zijn.

 4. Wat heeft Frank nog allemaal bij te leren Patrick? Wat maakt het niet dagprogrammering waardig? Ik vind het aanmatigend en tevens loze kreten als zijnde afkomstig van een ordinaire volksmenner. Ook lullig om, volgens jou het spraakgebrek van Rabbering met betrekking tot één letter van het alfabet uit te vergroten. Het is sneuneuzerig allemaal, zuur en bitter. Daarbij roep je net iets te vaak dat je zelf geen radiocarrière vol in de schijnwerpers meer ambieert. Nu hoef jij daar naar mijn bescheiden mening ook niet meer op te rekenen. Een mening is prima maar jouw meningen zijn veelal maar deels onderbouwd en dan ben je niet veel meer dan aan het roeptoeteren. Dat vind ik niet column waardig.

 5. Ik reageer hoogst zelden op blaaskaak en gemankeerd orakelgoeroe Kicken, maar ik ben het met bij uitzondering met hem eens dat het prima wijzigingen zijn bij Radio 2. Alleen vindt ik het zeer bedenkelijk dat de nieuwe VrijZaZo-show nog steeds op naam komt te staan van Rabbering en dan weer met Cielke als bijwagen, daar hadden ze een gelijkwaardig partnership van moeten maken. Ik hoorde Cielke zondagavond nog invallen voor De Kloosteravond en ze is echt al lang de lage status van sidekick ontstegen en wat heeft ze toch een enorm fijne stem. Doe er nog wat aan Cielke, het is nog geen 10 mei!

  En Gijs Staverman dus niet naar Talpa zoals Kicken keer op keer voorspelde, maar ook Mister Mediawijsheid Arjen Snijders verspreidde dit loze gerucht. Weer een gevalletje van hopeloos aandacht trekken van lieden die denken dat ze heel goed ingevoerd zijn ‘in de wandelgangen’ van Hillywood. Vooral Snijders zou zich diep moeten schamen in zijn nieuwe functie.

  Tot slot nog. Ik snap heel goed dat veel mensen De Wild en Keur heel goede deejays vinden, ik trapte aanvankelijk ook in hun sympathieke charmes en ogenschijnlijke frisse kwinkslagen, maar ze zijn niet echt. Steeds bleek maar weer dat het uiteindelijk toch maar twee vrij harteloze, opportunistische, egocentrische narcisten zijn: alles voor hun eigen roem en glorie. Ik ben afgehaakt.

 6. Gijs Staverman is toch niet meer van deze tijd. Op het werk staat Radio 2 aan, maar het is erg storend dat jaren 90 disk jockey geblèr van die Staverman. Zijn stem verschiet constant van toonhoogte. Geef Eddy Keur dat tijdslot van Staverman maar als Ruud weer terug is. Die Keur bevalt me eigenlijk wel. Toch apart dat zo’n goede radiomaker enkel en alleen in de regio op NH te horen is.

 7. Volgens mij hadden ze beter Wouter van de Goes tussen 12 en 2 uur laten presenteren ipv Annemieke.
  Dan had zij door kunnen schuiven naar tussen 18 en 20 uur .
  Staverman is geen concurrentie voor Stenders dadelijk. Had Giel daar geprogrammeerd met zijn Fragiel concept. Stasse naar Radio 5 en dan Eddy Keur op die uren zetten.
  Emily dan tussen 29 en 22 uur en Frank kan Zijn vriendin achterna.

 8. Wat een onzin dat Annemieke niet kan schuiven, ze schuift strakker dan Stenders. Het Platenpaleis overdag vind ik juist een verademing, hoe vlot dat gaat, korte gesprekjes, veel meer platen in een uur.

  En de nacht met van Inkel laten voice tracken? De nacht is juist levendig live, dat moet je niet van band laten komen. Van Inkels Choice komt van band sinds januari, kun je net zo goed Spotify opzetten

 9. Neeeeeeee geen Eddy Keur , die vent praat veel teveel . Zit constant oceral doorheen te bleeeren . Geef die gast een talkshow geen radioprogramma tussen 4 en 6 als je in de auto zit . Dan wil je een mix van leuke gesprekken en muziek . En geen Edfy Keur due zichzelf graag hoort praten .

 10. @RSC Wat betreft Het Platenpaleis heeft Patrick wel echt gelijk. Het is een totaal sfeerloos programma.

  Zelf ben ik geen fan van Giel, al moet ik zeggen dat hij een verademing is als vervanger van Jeroen op de zaterdag en zondagochtend. Giel had natuurlijk een veel prominentere plek moeten krijgen in de programmering. Jeroen van Inkel is veel te druk op die zaterdag en zondagochtend. Alsof je een show uit de jaren 80 aan het luisteren bent.

  • Bij Radio Veronica had Giel Beelen een prominente plek in de ochtend tussen 06:00 en 09:00 uur. Als hij zijn contract daar voor elf maanden was gaan verlengen, had hij er nu nog gezeten. Met Rob Stenders in aantocht, denk ik dat voor Giel Beelen Radio Veronica meer voordelen had dan NPO Radio 2. Voor NPO Radio 2 is het belangrijk dat er veel meer vrouwelijke discjockeys in de programmering komen.

  • Het probleem met Frank nu op de middag vind ik niet zozeer Frank zelf, ook wel, maar vooral de muziek die wordt gedraaid. Er is geen touw aan vast te knopen en een allegaartje met veelal weinig leuke en verrassende plaatjes, wie produceert dit? Dan blijkt maar weer wat Rob Stenders voor goed gevoel en muzieksmaak heeft om wel de juiste plaatjes te draaien en een gouden hand heeft met het selecteren van de verzoekjes van de luisteraars. Met straks Gijs Staverman op zijn uren op 2 heeft Rob weinig te duchten, maar wie gaan er allemaal overstappen naar Veronica?

   BTW. Frank straks in de avonduren in de plaats van Rabbering, maar dat is wel voorlopig en niet voor altijd. Frank is goed op de vrijdagavond met zijn echte Platenpaleis om met dansplaatjes en disco het weekend in te luiden.

   En wat nu verder met Giel?

   (En Van Inkel moet onder het mes voor zijn stem, maar komt ie nog wel terug en Ruud? … Radio 2, o jee, o jee …)

   • Wie dat produceert? Dat is toch echt de protégé van Rob Stenders. Basyl de Groot. Jarenlang music director van het ooit populaire 3FM. En nu verantwoordelijk voor de muziek op radio 2. Hij zit er gewoon bij in de studio tussen 14.00-16.00u om de muziek in goede banen te leiden.

 11. Eddy Keur maakt zo makkelijk radio. Als je ongeveer een dag van te voren hoort dat je Ruud moet overnemen en dat zo doet. Dan ben je gewoon goed. Dat zijn weinig dj’s die dat zo kunnen stante pede.

  • En zo is het. Als Eddy je niet aanstaat als persoon wordt het moeilijk iets positiefs over hem te zeggen. Eddy groeit nu hij ouder wordt. Dat kan van de meeste radiomakers niet worden gezegd.

 12. Net heet van de naald, even na 02.00 uur maakte Rick van V. bekend (met Kimberley Dekker) dat de nachtprogrammering van Radio 2 vanaf 10 mei ook verandert.

  Er zijn nu drie blokken van twee uur, na middernacht, tot 02.00 uur Kimberley Dekker (WNL), daarna tot 04.00 uur Rick van V. (PowNed) en dan van 04.00 tot 06.00 uur is er Giel (BNNVARA). En nu gaan ze dat allemaal samenvoegen en komt er een grote, lange nachtshow tussen middernacht en 06.00 uur en dat ze met z’n allen gaan maken, inclusief de sidekicks JP en Koert…

  Ok, het is 31 maart, nog geen 1 april, dus dan zal het waar zijn., Lijkt me best leuk, maar houden ze dat ook vol? Zes uur per nacht, vier dagen achterelkaar in de week En niet een nog grotere muzikale armoe-chaos? Ik ga het zien, horen en meemaken … ClubHouse meets de nachttruckers.

  Het gaat heten: De Twee Light Zone.

  Good night, good morning.

  DJ

 13. Iedereen mag z’n mening geven zoals de man van het artikel, maar Patrick ga toch een hobby zoeken en laat iedereen in z’n waarde. Het leven is zo kort. Is de 2de Angela de Jong of Rob Goossen die menen dat ze overal vanaf weten vooral die laatste bah…

  • @Piet Thomassen; voordat je Patrick Kicken negativisme verwijt; jouw reactie is ook niet bijster positief te noemen. Een gevalletje van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. En waarom mag Patrick Kicken geen columns over het radiowereldje schrijven? Hij heeft toch zelf jaren in de radiowereld gewerkt.

   Natuurlijk mag je het altijd met hem oneens zijn. Maar dan wel op inhoudelijke basis.

 14. Op zich wel een mooie nieuwe programmering, hoewel ik er denk ik niet minder om ga ‘shoppen’. In de hoogtij-dagen van 3FM had ik eigenlijk altijd 3FM aan. Met name vanwege de ochtendshow van Giel Beelen (mis nog steeds de Giel van die tijd, hoewel ik waarschijnlijk de enige zal zijn :P), de Freaknacht, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra. OK, en Coen&Sander maakten ook wel gezellige middagradio.

  Tegenwoordig switch ik tussen 3FM, Radio 2 en KINK. Qua ochtendshow ben ik fan van Sander Hoogendoorn (again, waarschijnlijk ben ik 1 van de weinige). Granted, radio-/productietechnisch ondermaats en chaotisch, maar dat vind ik in dit geval eigenlijk wel charmant zo op de vroege ochtend. Het is in iedergevel authentiek. Op radio 2 was ik altijd van van de Platenbonanza van Stenders (Hallo Veronica, over een poosje?). Verder vind ik op de late middag Ruud de Wild altijd erg fijn om naar te luisteren. Wat ik overdag tijdens het werk (9-12 en 13-16) aan heb laat ik tegenwoordig afhangen van mijn bui. Meestal ’s ochtends KINK en ’s middags Sophie Hielkema bij 3FM (bij gebrek aan de Platenbonanza). Oh ja, op vrijdag, zaterdag en zondag mag ik tijdens de ‘lunch uren’ graag naar Rob Jansen luisteren bij 3FM. Lekker strakke en ‘gezellige’ radio. Giel in plaats van Jeroen van Inkel in het weekend op Radio 2 vind ik overigens ook een goed idee, hoewel ik hem tegenwoordig gewoon te ’tam’ vind (mogelijk ook door z’n ‘spirituele reis’ die hij nu schijnt te maken).

  Ik denk dat ik ook dit jaar nog niet ‘uit gezapt’ zal raken wat radio betreft. Mogelijk een uitstapje naar Veronica als Stenders daar echt goed z’n stempel op weet te drukken. Maar eerlijk gezegd vind ik de Talpa zenders gewoon allemaal bagger. Giel kon ik er niet pruimen, Gerard Ekdom ook niet. Veel te veel commercieel gewauwel en dezelfde trucjes die ze bij 3FM ook al deden. Alleen nu met ieder kwartier reclame …..

 15. Hoop dat Eddy Keur behouden blijft voor landelijke radio. Hij had perfect gepast tussen 12:00 en 14:00 waar nu Annemieke Schollaard geprogrammeerd staat. Maar het is niet anders hoop dat BNNVARA hem binnen haalt voor 22:00 tot 0:00 daar zou hij ook passen. En zo niet dan is het een gouden tip voor Rob Stenders om hem naar Veronica te halen voor de nieuwe lunchshow. Of welk station dan ook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*