Patrick Kicken: De 15 beste podcasts over radio. En wat ik er van vind.

[BLOG] Vooruit, de herfstmaand begint, het wordt weer vroeger donker dus we kunnen wel wat extra vermaak gebruiken toch? Een idee wat al een tijd op mijn verlanglijstje stond wordt nu werkelijkheid. Doe er je voordeel mee. Luister naar verhalen én tips van Nederlandse en buitenlandse radiomakers. Ja, ik roep in de editie van HP/De Tijd deze maand dat radio enorm stil staat, maar dat wil niet zeggen dat we met z’n allen geen poging kunnen doen ons stokoude medium weer de berg óp te duwen in plaats van alleen maar klanten kwijt te raken aan andere media. Gaan we, met de 15 leukste. En misschien zelfs wat meer. (19 inmiddels, nou en!). Je kunt deze blog lezen maar ook luisteren:

Dit is overigens géén hitlijst, de nummer 10 is net zo het beluisteren waard als de nummer 1. Word je er trouwens ook niet gallisch van, al die radiomakers die roepen ´stem op mijn podcast´ bij de podcastawards! Getverderrie. Zo niet de manier om meer luisteraars te bedienen, alleen om je ego op te wrijven. Hou daar toch eens mee op zeg. Oh wacht, we zouden het positief houden:

15. Dit Was De Radio – Arjan Snijders, Harm Edens en Ron Vergouwen (2009 maar eigenlijk 2001-nu)
Ik noem deze podcast bewust als eerste omdat het de meest onderscheidende is. En er bizar veel werk in gestopt wordt. Ze bespreken radioshows als ware het voetbalwedstrijden, gaan dieper in op items, bloopers en andersoortige fragmenten. Soms doen ze iets te popi jopi onderling maar dat schijnt een knipoog te zijn naar alle bestaande ochtend- en middagshows verklapten ze mij toen ik er te gast was om even leeg te lopen over Radio Veronica (oa). In deze podcastreeks vind je ook ‘De Roemruchte Radiojaren’ over diverse radiozenders en Arjan’s reeks over ’50 Jaar 3FM’ behorende bij het gelijknamige boek dat hij in 2015 uitbracht.

14. The Sound Off Podcast – Matt Cundill (2016-nu)
Is je kennis van de Engelse taal op orde en wil je eens horen wat radiomakers wereldwijd eigenlijk doen, vinden en willen? Check dan deze podcast. Van ochtendjocks tot program directors, ze komen allemaal voorbij. Check zeker de aflevering met mijn favoriete radioconsultant Tracy Johnson (en ja, dat is een man). Ook JJ Kincaid is interessant. En Valerie Geller, bekend van deze radiobijbel.

13. In Vorm – Bas van Teylingen (2020-nu)
Van Teylingen, tegenwoordig op zondagavond te horen bij het nieuwe Veronica, doet iets heel goed: hij kiest voor een niche binnen een niche. Briljant. Podcasts over radio zijn er inmiddels in grote getale en Bas kiest voor specifiek een onderdeel van radio: vormgeving. Hij praat onder andere met Mark Labrand, Giel Beelen, Mattie Valk (zelf ooit vormgever), Ekdom, Van Inkel, Domien, Jeroen Nieuwenhuize, Stefan Stasse (NPO Radio 2), Ivo van Breukelen (538) en zelfs de man die in de beginjaren van 538 zich helemaal het schompes werkte om de vormgeving voor het station te maken: Michael Pilarczyk. Thumbs up voor de goeie namen die hij allemaal voor de microfoon heeft gekregen, leuk ook al die vormgeving die we tussendoor te horen krijgen. Klein minpuntje: het wordt soms iets té inside.

12. Michiel Met – Michiel Veenstra (2017-2019)
Veenstra praat met grote en verrassende mensen uit de radiowereld. O.a. André van Duin, Edwin Evers, Adam Curry, Rob Stenders, maar ook sidekicks als Jeroen Kijkindevegte en Erik-Jan Rosendahl. De gesprekken zijn al wat ouder, maar de anekdotes blijven leuk om te horen. Michiel heeft het tegenwoordig druk met zijn ochtendshow en baasje spelen bij KINK, dus deze podcast ligt al een tijdje op z’n spreekwoordelijke gat.

11. De Broadcast – Patrick van Denderen en Peter Oostrom (2020-nu)
Een vrij nieuwe speler in het radiopodcastformat is deze. Alleen hebben Patrick & Peter er weer een leuke eigen twist aan gegeven: ze interviewen niet alleen radio- maar ook tv makers. O.a. Catherine Keyl, Humberto Tan, maar ook Dennis Ruyer en Tim Klijn komen aan het woord. Recent ook Eddy Keur en Rick van Velthuysen. Wat deze gasten goed doen is de radiowebsites altijd goed informeren welke saillante uitspraken gedaan worden in hun podcasts, waardoor hun gratis publiciteit dik op orde is. Zouden landelijke radiomakers nog wat van kunnen leren 🙂

11 1/3e: De Radio Podcast – Herbert Codée (2017-2019)
Herbert werkte bij de EO en dat maakt hem een vroom mens. Deze podcast ligt al een tijdje op het kerkhof maar gelukkig kunnen we de afleveringen nog opgraven. O.a. met radiocoach Pierre Papa, toenmalige NPO Radio 2 zendercoördinator Jan-Willem van Engelen (die tegenwoordig de muziek aan het repareren is bij Radio 538) en een zeldzaam interview met NPO opperindiaan Jurre Bosman.

10. Podcast over Radio – Patrick van den Hoek (2020)
In radioland is jatten natuurlijk aan de orde van de dag. Ideeën worden klakkeloos gekopieerd en gestolen. Dus het maakt niks uit als je iets doet on-air wat al meerdere keren gedaan is, als je er maar je eigen twist aan geeft. Dit werkt ook in de hand dat sommigen denken laat ik maar gauw ook een podcast starten anders mis ik dadelijk de boot. Dit is eigenlijk het geval met deze podcast. Patrick interviewde één iemand (zijn vriend Eddy Keur) in november vorig jaar en hield het daarbij. Zou hij daarna bedreigd zijn en er niet meer mee door durven gaan of is er iets anders aan de hand? Zonde naamgenoot! Pak het weer op en bel desnoods mij. Ik heb doordeweeks toch geen reet te doen.

9. Van Je Af Is Harder – Joost Strootman (2020)
Dat een podcast, in tegenstelling tot columns schrijven, goed is voor je carrière dat bewijst deze reeks van Joost Strootman. Hij sprak met jan-en-alleman in radioland totdat hij promotie kreeg en radiobaas werd bij AVROTROS, toen Daniël Dekker z’n zakken ging vullen bij Omroep Max. Leuk is dat Joost ook met mensen-achter-de-schermen spreekt, bijvoorbeeld de altijd goedlachse Rob Ester, de man die we toch eigenlijk verantwoordelijk kunnen houden voor het grote succes van Q. Vergeet Dave Minneboo, Rob Ester, onthou die naam. Enfin, Joost spreekt ook met Gijs Staverman, Rick Romijn & Niels van Baarlen, Eva Koreman en zelfs Erik de Zwart schuift aan. Check vooral het gesprek met Jan Paparazzi, die erg leuke anekdotes vertelt.

8. Onder Elkaar – Lex Gaarthuis (2019)
Iemand die snapt dat je je moet onderscheiden is Radio 10’s Lexje Gaarthuis. Hij gaat in deze reeks met radiobazen in gesprek. Ook altijd lekker voor je toekomst in radioland en eerlijk is eerlijk: ook interessant om eens te horen hoe die gasten er tegenaan kijken. Dus sprak hij o.a. met Menno de Boer, Dave Minneboo, Sharid Alles (3FM) en Martijn Zuurveen (100pNL).

7,5. Radio 10 ‘The Early Days’ – Peter Rijsenbrij (2021)
Nu we het toch over Radio 10 hebben, deze podcast is ook wel leuk. Allerlei anekdotes over de roerige beginjaren van commerciële radio in Nederland eind jaren 80 en dus ook over Radio 10. Met o.a. de helden van toen, Ferry Maat, Dave Donkervoort maar ook Jos van Heerden, Dekker, Ron Bisschop, Herbert Visser, Edith den Doosch, Aldith Hunkar en nieuwslezer van het eerste uur Roderick Veelo.

7. The Voice Cast – Albert-Jan Sluis (2018-nu)
Een man die veel spotjes inspreekt met andere mensen die van inspreken hun werk gemaakt hebben. Ook komen er wat (ex) radiomakers aan het woord. Veel bruikbare tips en een leuk concept.

6. LOMP – Jerrel Arkes (2020-nu)
Ook leuk, een podcast van en over piraten. Dat is misschien wel de meest eigen vorm van radio voor een trouwe groep liefhebbers van polka’s en andere piratenhits. Ook ik was er een keer te gast, als ouwe zendpiraat. Leuk: hij gaat gewoon naar mensen toe om ze in hun eigen habitat te interviewen. Levert vaak een persoonlijker gesprek op dan in zo’n kille podcast- of radiostudio met veel te veel licht.

5. Masters of the Airwaves – Koen van Huijgevoort (2012)
Eerlijk is eerlijk: Koen deed het ons allemaal een jaar of tien terug al voor. Waar iedereen nog zat te slapen maakte hij als eerste een hele leuke reeks interviews met radiomakers. En hij pakte het profi aan: huurde een studioruimte, cameramensen, goed licht en goed geluid en bracht een 6 dvd box uit. Die je hier trouwens voor een habbekrats kunt bestellen. Ook zijn de gesprekken in audio te beluisteren, als je tenminste Storytel hebt. O.a. deze met Coen Swijnenberg. Al wat ouder maar zeker leuk om terug te kijken of luisteren, zeker een piepjonge Domien en Labrando.

4. RadioReuzen – Bert Kranenbarg (2018-nu)
In het kader van 100 jaar radio gaat NPO Radio 5’s Bertje Kraan in gesprek met veel namen die iets te betekenen hadden door de jaren heen. Frits Spits, Bart van Leeuwen, Lex Harding, Tineke: noem maar op. Maar recent maakte hij ook een reeks over de regionale radio wat weer iets toevoegt.

3. RadioInfo podcast (2020-nu)
Wie financieel onafhankelijk wil worden van radiomaken kijkt natuurlijk over de grens. Want eerlijk is eerlijk, hier in Nederland zitten we elkaar alleen maar na te doen. En bezwijkt de creativiteit bij alle grote radiozenders onder de leiding van twee potentaten die denken alles te kunnen en alles te weten (Talpa’s John de Mol en NPO’s Jurre Bosman). In deze reeks van een Australische radiowebsite komen veel kenners en consultants aan het woord. O.a. Valerie Geller.

Ook 3. Hallo Hier Hilversum (2018-2019)
Vincent Bijlo duikt samen met ene Ger Jochems ivm het 100-jarig bestaan van de radio echt het verleden in, met legendarische programma’s en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio. Van hoorspelen tot Radio Tour de France, alles komt voorbij.

2. Interprep podcast (2019-nu)
Wil je jezelf echt verbeteren in het radiovak en nu eens een keer goed gaan verdienen? Luister dan deze podcast. Tips over storytelling, het weer, waarom je eerste talk in je show het belangrijkst is en meer. Check ook het interview met radioconsultant Tracy Johnson. Door de mensen achter Interprep, een showprep service.

1. Spreekbuis podcast – Patrick Kicken & Richard Otto (2017-nu)
Save the best for last. Ofcourse. Hoe kan het ook anders, de podcast van de website waar je al jarenlang zit te genieten van alle sleeze maar ook nuttige info uit en over de radiowereld. Veel van eerder genoemde namen komen voorbij in interviewvorm, maar ook een aantal van deze columns in audio. Korte blogs met tips voor radiomakers. Voor elk wat wils. Man man man wat is dit een goeie podcast. Het is dat ik hem zelf maak anders had ik er op gestemd bij de Podcast Awards. Oh wacht, dat kan natuurlijk! Met beeld te zien op radiohelden.nl

Patrick Kicken (Klik op mijn naam voor alle 432 andere columns)

PS: Welke ben ik vergeten?

BONUS De Curry & Van Inkel Podcast
Een eervolle vermelding voor de mannen die vele malen gekopieerd zijn in wat ze deden op de radio: Adam Curry en Jeroen van Inkel. Veel leuke anekdotes en gasten uit die tijd. Ze praten samen en soms alleen, of met Erik de Zwart, Simone Walraven en Mario de Pizzaman.

Check vooral deze aflevering waarin Jeroen mij even de maat neemt omdat ik zou geschreven hebben ‘Wie verlost Jeroen van Inkel uit zijn lijden’ toen hij stemproblemen had. Titel klopt niet helemaal en in de desbetreffende column nam ik het zelfs op voor Jeroen, maar zo te horen heb ik hem toch op zijn ziel getrapt. Of tegen zijn hoofd terwijl hij op de grond lag, aldus de Inkelbaas:

11 Comments

  1. Nog een tip. Gamechangers. Veel verhalen rondom Australische en Nieuw-Zeelandse jocks. Enorme hoeveelheid en misschien niet altijd interessant (want ver van bed etc) maar heel erg inspirerend vond ik zelf 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*