Symposium over audio en bekendmaking Zilveren Reissmicrofoon in Beeld en Geluid

Op vrijdagmiddag 10 septemberwordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de winnaar bekendgemaakt van de Zilveren Reissmicrofoon 2021 en wordt een Ere Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt aan De Nederlandse Top 40. Voorafgaand aan de huldigingen wordt gesproken over de actuele bewegingen in het Nederlandse audiolandschap, onder leiding van oud-Reisswinnares Mieke van der Weij en juryvoorzitter Vincent Bijlo.  Voor dit symposium zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

De drie genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 zijn: NRC podcasts, Opium en KINK. Een speciale vermelding gaat naar Sorry voor mijn broertje van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV, Hogeschool Utrecht)De Ere Zilveren Reissmicrofoon voor De Nederlandse Top 40 wordt in ontvangst genomen door Erik de Zwart en verscheidene andere kopstukken uit de geschiedenis van de hitlijst. Op de website van de Stichting Nipkow – de organisator van de Zilveren Reissmicrofoon – staan de juryrapporten voor alle genomineerden en prijswinnaars: www.nipkowschijf.nl.

Het symposium start op 10 septemberom half twee. Na een inleiding van Vincent Bijlo vertelt Lidewij Hentenaar – directeur van het Radio Advies Bureau – over de veranderingen in de systematiek van het kijk- en luisteronderzoek. Onder leiding van Mieke van der Weij spreken vervolgens twee panels over achtereenvolgens de functie van de ouderwetse radio en de koers in podcastland. 

De panelleden zijn: Jurre Bosman – directeur Audio NPO, Dave Minneboo – directeur Qmusic, Mireille van Ark – hoofdredacteur BNR Nieuwsradio, Anne Janssens – oprichter Dag en Nacht Media, Anne Moraal – chef Audio NRC en Iwan Reuvekamp – Audio & Voice Innovation Manager bij DPG Media.

Na een korte pauze begint om vier uur de uitreiking van de Zilveren Reissmicrofoon 2021, door Vincent Bijlo en de voorzitter van de Stichting Nipkow, Renate van der Bas (recensente Trouw).

Jury 

De Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren Reissmicrofoon worden sinds respectievelijk 1961 en 1966 toegekend door jury’s van tv- en radiocritici en mediajournalisten.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon staat onder leiding van Vincent Bijlo (radiocommentator NRC) en bestaat dit jaar verder uit Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland), Sagid Carter (dj/ radiomaker), Jan Emous (oud-radiomaker en blogger), Frederique de Jong (journalist bij onder andere Follow the Money), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Arjan Snijders (mediajournalist), Iris Verhulsdonk (redacteur en podcastmaker NRC), Edwin Wendt (freelance muziekjournalist), Roeland van Zeijst (freelance mediajournalist). 

Vanwege zijn persoonlijke betrokkenheid bij NRC stemt Vincent Bijlo niet mee bij de verkiezing van de uiteindelijke winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2021. Iris Verhulsdonk is om dezelfde reden alleen als jurylid betrokken bij de toekenning van de Ere Zilveren Reissmicrofoon en de speciale vermelding.

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM FondsLira FondsNederlands Instituut voor Beeld en GeluidNLZiet en Het KetelhuisWestergasfabriek.

7 Comments

 1. Reismicrofoon staat in de kop!? De Zilveren Reissmicrofoon is genoemd naar Eugen Reisz, die in 1924 microfoons zo verbeterde dat professionals bij de radio deze radiomicrofoon in gebruik namen.

 2. Er staan zelfs 3 fouten in het redactioneel.

  1. in de kop Reis ipv “Reisz”
  1a weer Reiss met dubbel “ss”
  2. aan het eind “De jury van de Zilveren Reissmicrofoon’

  Dan weer Reis met 2x “s”

  En het is toch zo makkelijk tegenwoordig met Internet om te weten hoe je een naam schrijft.

  ik houd m’n hart vast bij de zorgvuldigheid van het oordeel van de jury…………………………………..

  • Wat heeft de zorgvuldigheid van de jury nu te maken met de redacteur van Spreekbuis die dit stukje schreef?
   Of maakt het niet uit waarmee de jury komt, het is sowieso de verkeerde keuze / doorgestoken kaart / vriendjespolitiek / een domme prijs etc.?

 3. Beste mensen, de voorvaderen hebben deze prijs in 1966 de Zilveren Reissmicrofoon gedoopt, inderdaad ter ere van Eugen Reisz (Boedapest 1879 – 1957) die ook door het leven ging als Eugen Reiss of Eugen Reiß. In de kopregel staat de naam dus fout gespeld, op alle andere plaatsen is het woord Reissmicrofoon helemaal correct.

 4. …in de kopregel staat septemberwordt maar uiteraard moet dit zijn september wordt Hartelijke groeten van Nico uit Gouda. 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*