Patrick Kicken: De échte reden dat Rob Kemps zo panisch is voor de media

[BLOG] Je zult er vast iets van hebben meegekregen. De mannen van Vandaag Inside hebben het aan de stok met een SBS6 collega, Rob Kemps. Laatstgenoemde wilde niet dat Gijp wat grapjes maakte bij beelden van het programma dat Kemps doet samen met Matthijs van Nieuwkerk. Rob ging er op het laatste moment voor liggen dat de beelden uitgezonden mochten worden. Hij was bang voor het Toine van Peperstraten effect, dat ie constant herhaald zou worden (Toine die afscheid nam bij Studio Sport in tranen). Hij had het beter wel kunnen doen want nu is Kemps al de hele week mikpunt van spot bij VI en een aanbod om langs te komen als gast in de show sloeg hij ook af. Toch kunnen we de reden van Kemps zijn achterdocht en angst om live in de media te verschijnen vinden bij het feit dat hij zelf (noodgedwongen) tien jaar moest liegen over zichzelf. En die reden begint bij de radio..

Ik neem je even mee terug naar begin 2011. Robert Jensen was de ochtendjock bij Radio Veronica. Maar hij gooide er met de pet naar: de eerste helft van zijn radioshow waren oude fragmenten ingestart door zijn sidekick Jan Paparazzi, vanaf half 8 was hij live te horen, vaak vanuit thuis. Er bleek ook geen match te zijn met het Veronica luisterpubliek, dus de luistercijfers donderden in elkaar. In die tijd zat ik op een mooie plek ’s middags bij Veronica, van 13 tot 16u. Zo’n tijdstip waarop het marktaandeel altijd wel hoog is. Ik zat er net een krap half jaartje, als opvolger van Ferry Maat op die tijd, toen de leiding bij me begon te slijmen dat ik toch echt wel beter tot mijn recht zou komen weer in de ochtend (ik deed het van 2005 tot 2008 en inderdaad niet onverdienstelijk). Dure etentjes bij de Red Sun in Blaricum aan toe. Om van het gezeik af te zijn heb ik maar ja gezegd maar ik wist als avond/nachtmens dat opnieuw die ochtendshow doen eigenlijk niet aan mij besteed was.

Nu gaan we richting het Grote Rob Kemps mysterie. Na inderdaad 3 of 4 maanden op mijn tandvlees weer die ochtend gedaan te hebben (ik sliep ’s nachts een paar uurtjes en overdag een paar) kreeg ik ergens vlak voor de zomer enorme tinnitus in mijn oren en gooide ik het bijltje erbij neer. Halsoverkop werd de derde ochtendjock in een half jaar tijd uit de hoge hoed getrokken en dat was.. Rick van Velthuysen. Zo’n man die geen slaap nodig heeft en in die tijd zelfs 7 dagen per week (live) op de zender te horen was, ook nog op zaterdag- en zondagmiddag. Wat Rick slim deed (en ik niet) is een groot team om zich heen te verzamelen, waaronder ene Jurjen Gofers. Onthou die naam want die staat tegenwoordig synoniem aan Rob Kemps oftewel Snollebollekes.

Met carnaval 2013 maakte die DJ/sidekick Jurjen Gofers een carnavalstrack met zijn stem voor de ochtendshow genaamd ‘Vrouwkes’. Het werd een (underground) hit en Snollebollekes was geboren. Er was zoveel vraag naar dat er een act omheen verzonnen moest worden. Jurjen, zoals zoveel radiodiscjockeys, is veel te verlegen om op een podium te gaan staan met een microfoon dus werd er een ‘frontman’ bij gezocht en dat werd.. Rob Kemps. En daar werd een grote fout gemaakt: in plaats van dit gewoon eerlijk erbij te zeggen werd overal de suggestie gewekt dat Rob Kemps de stem op die platen van Snollebollekes is, de zanger van de act. Maar dat is hij helemaal niet, dat is Jurjen Gofers, op alle grote hits jarenlang, ook na Vrouwkes. Tot het vorig jaar uitlekte, in de Story en op Shownieuws. Maar daarvoor had het heerschap Kemps al avonden lang in een uitverkocht Gelredome en weet ik hoeveel feesttenten staan doen alsof hij gewoon te horen is op die hits, voor heel veel geld.

Het werd een jaar geleden afgedaan met een smoesje dat de nummers ‘door een team gemaakt werden’, maar de stem die je hoort op alle tracks ‘van links naar rechts’ is Jurjen en de man die overal al tien jaar optreedt is Rob Kemps. De duurste tape act van Nederland! 25.000 euro voor een half uurtje Snollebollekes, aldus Google. Ter vergelijking: Gerard Joling komt voor 22.000 euro en dan zie je wél de echte zanger, geen stand in. Ergens wringt daar de schoen. Veel geld voor iemand die doet alsof.

Kun je zeggen, wat maakt dat nou uit? Nou als het Marco Borsato was geweest waarvan de stem op zijn hits die van iemand anders is dan stond het hele land op z’n kop. Inmiddels hebben ze slim alle Wikipedia pagina’s en websites aangepast zodat er niet meer staat dat Rob Kemps de zanger is van Snollebollekes, maar dat is zeker 8 jaar lang volgehouden, van 2013 tot 2021. Het Milli Vanilli principe: de echte zanger durft niet dus laten we iemand anders het playbacken en ‘waar zijn die handjes’ er doorheen roepen. En nota bene die Rob Kemps, de playbackpop, die hooguit wat meeschreeuwt met een bandje waarop een ander te horen is als hij optreedt, presenteert een programma genaamd ‘Chansons’ samen met Van Nieuwkerk over beroemde zangers. Terwijl Kemps zelf niet op zijn ‘eigen’ platen te horen is, alleen maar deed alsof al die jaren. Zoiets gaat aan je vreten natuurlijk. Hoe is de uitdrukking alweer, ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten?’. Het zou Rob sieren gewoon in zo’n liveshow te gaan zitten en zeggen ‘ja mensen, het klopt, ik heb me jarenlang voorgedaan als iemand die ik niet was, nu ben ik de echte Rob Kemps en mag ik eindelijk mezelf zijn’. Scheelt een boel achterdocht en slapeloze nachten!

Patrick Kicken

Overigens ben ik nog steeds voorstander van een dagelijkse radioshow bij 538 voor Kemps, al dan niet met Britt Dekker, wat ik anderhalf jaar geleden ofzo al opperde. Kan ie eindelijk zijn eigen stem laten horen. En denk dat het nog wel eens zou kunnen aanslaan ook. Moet ie wel gewoon zichzelf zijn.

De echte stem van Snollebollekes

55 Comments

 1. Die zogenaamde ‘muziek’ van Snollebollekes is sowieso niet om aan te horen dus het maakt mij niet uit wie er zingt/schreeuwt.

   • Het is een feestact. Wat is de relevantie dat iemand anders de liedjes heeft ingezongen? Mensen hebben (deels) aannames gedaan of is er expliciet gezegd dat Kemps de liedjes heeft ingezongen en beweerd dat er bij optredens live gezongen werd? Mensen gaan voor de sfeer naar een optreden van Snollebollekes, niet voor de zangkunsten.

    • Oke Joris. En wat dacht je dan van de muziek die miljoenen keer gestreamd is, met het hoofd van Rob erbij. En overal op iedere site en in ieder interview ‘Rob Kemps, de zanger van Snollebollekes’ laten schrijven en dat niet corrigeren. Ook alleen maar voor de sfeer? Zo lust ik er nog wel een.

 2. Volgens muziekproducer Adrie van Berk (Berk Music): “Op een gegeven moment is Rob de hoofdpersoon geworden, als entertainer. Maar Rob zingt niet alles zelf. In het begin zong Jurjen de nummers alleen in, maar op een gegeven moment zijn ze dat samen gaan doen. De onderlinge verdeling daarin verschilt per nummer. Het is net hoe het uitkomt. De stemmetjes doet Jurjen. Die staan op band. Jurjen gaat niet eens mee naar liveoptredens.” Dus ze doen het beide, is toch geen geheim meer??

 3. Rob is de laatste tijd volgens mij wel duidelijk dat Snollebollekes een act is. Bij optredens op tv (onder andere de concerten) zie ik nauwelijks moeite om de tekst die op de band staat te playbacken. Maar eerlijk gezegd maakt mij dat niet uit. En volgens mij het publiek ook niet.

  Als complete act is Snollebollekes zeer geslaagd. Rob is een echte entertainer. Dieter Bohlen zong in Modern Talking niet zelf, Milli Vanilli ook niet en een van de vele Captain Jacks zeker weten ook niet. Dat heeft geen van hen ervan weerhouden om hits te scoren. Zelfs als dat met een leugen(tje) was.

  Rob Kemps als presentator is wat mij betreft best leuk, maar daar moet hij nog wel in groeien. In Chansons is ie volgens mij prima op zijn plek, al had dat programma ook zonder camera’s gemogen, de kijker zit er soms voor spek en bonen bij.

   • Wat maakt dat je denkt dat hij daar wakker van ligt. Het lijkt mij geen zwaar geheim waarmee je alles in je leven kapot kan maken. Het merk Snollebollekes en het merk Rob Kemps staat en kan dat deukje vermoedelijk best hebben.

    Ik weet natuurlijk niet waarom Rob zo’n montage zou willen verbieden. Het is in Chansons soms wat te klef, maar meer dan wat flauwe grappen zal dat toch niet opleveren? Al het gedoe eromheen levert meer aandacht op inderdaad.

 4. Een Bonnie M….soort van,?
  Zo zo…
  Idd. Eerlijk zeggen. Weekje gezonder op de socioos en weer doorframe

  Hij was wel echt de slimste mens toch?

 5. Ik zie het probleem niet zo. Jurjen is een muzikale man en Rob een goede entertainer. Precies daarom mag hij nu amusement maken bij SBS, hij kan mensen enthousiasmeren.

 6. Ik begreep van Rick van V dat hij spijt heeft geen aandeel te hebben genomen omdat Veronica waar hij toen zat met deze carnavalsgrap het een kutmummer vond en niet wilde dat Rick t nog draaide op Veronica.

  Heeft Veronica dit net als Rick verkeerd ingeschat?

  • Ook Rick van Velthuizen probeerde met de eer te strijken, maar Rick heeft muzikaal niks bijgedragen aan Snollebollekes. De hits worden gemaakt door Jurjen en door niemand anders.

   Van bedrog is geen sprake hoor. Rob Kemps heeft in interviews wel eerder gezegd hoe het zit. Hij is (was?) Er altijd open over dat hij niet zelf zingt.

   We hebben het over een feestact, niet over een vocaal meesterwerk. Jurjen kan heel goed feestnummers maken en Rob kan op het podium een goed feestje bouwen. Dat hebben ze onderling zo verdeeld. Niks mis mee.

   • “Er altijd open over dat hij niet zelf zingt.” Nee, Dennis, dat is ie niet. Hij zegt steeds “Ik kan niet zingen, niet dansen, alleen maar feest maken.” De creatieve makers hebben vorig jaar wel gezegd dat Rob niet altijd meezingt en hij de frontman is vanwege zn clowneske hoofd en hij als geboren sfeermaker het verschil maakt en de feestje bouwt. Onduidelijk is in hoeverre hij live wel, of niet altijd meezingt – meeblèrt – playbackt.

    Peter R. de Vries z’n mantra was. ‘De mens wil bedrogen worden.’ Rob Kemps is niet voor niets De slimste mens geworden en ik heb even gekeken naar die ‘act’ en ik geloof niet dat zn publiek het spreekwoordelijke zwarte garen heeft uitgevonden.

    Goede smaak heeft hij in ieder geval wel.

    Les feuilles mortes se ramassent à la pelle
    Tu vois, je n’ai pas oublié

    Case closed.

    Next.

    • Geloof het of niet, maar niet z’n hele publiek bestaat uit stratenmakers. Ik denk dat het een dwarsdoorsnede van Nederland vormt.

 7. Maar de act en de naam is dus eigendom van Jurjen en mocht Rob weggaan komt er dus een nieuwe man met raar getoupeerd haar en die rode jas?

  Kan Kemps weg gaan EN gaan optreden onder de naam TAFKAS?

 8. Maar de act en de naam is dus eigendom van Jurjen en mocht Rob weggaan komt er dus een nieuwe man met raar getoupeerd haar en die rode jas?

  Kan Kemps weg gaan EN gaan optreden onder de naam TAFKAS?

 9. De zangstem is niet het belangrijkste van de optredens bij Kemps lijkt me. Het is de energie die hij creëert met zijn eigen stem. Het is namelijk niet dat hij volledig playbackt.

  • Nee hij staat er meer een beetje doorheen te schreeuwen. Wat op zich een goede act is hoor, al heb ik het nu wel een beetje gezien.

   Rob moet nu wel zo’n beetje gaan bedenken welke kant hij op wil. Meer de NPO kant (zou ik doen als ik hem was) of meer de SBS kant. Al zou ik het (wat Patrick al zei) het ook eens op de radio proberen als ik hem was. Hoeft niet persé bij Talpa maar zou bijvoorbeeld ook bij 3FM kunnen. Bij AVROTROS en desnoods met Britt er bij.

 10. Ik heb gisteren naar de hits van Snollebollekes geluisterd en het is best een schok dat de praatstem (Ohohoh Mennekes Vrouwkes Of Niet Dan) dus niet van Kemps is.

  We zullen Kemps dus ook niet zien bij Beste Zangers

 11. Gaat het wel goed met je KICKEN??? Dit is toch oud nieuws, maar er zijn ook wel degelijk versies die Rob Kemps ingezonden heeft.

 12. Dit is onder Veronica-luisteraars toch altijd bekend geweest? Voor mij was het dat in ieder geval wel.
  Ik kan me nog herinneren hoe het als grap ontstond in de ochtendshow. Jurjen maakte in die tijd meer van die “hoogstandjes” voor Veronica en zijn stem en stijl zijn heel herkenbaar.

  • Klopt, maar toen het een goedbetaalde en veelgeboekte act werd, werd Rob overal als zanger van de nummer en de band voorgesteld. Ook een beetje lastig om Gelredome een paar keer uit te verkopen als je alleen maar naar een soort circus stal meester gaat kijken, je wilt toch graag ook de man die de nummers zingt zien.

   • Wat wil je nou Patrick, je doet net alsof Rob de act van Jurjen gejat heeft maar het was al lang bekend dat Jurjen leuke liedjes kan maken maar niet op het podium wil. Het is een tweemans-act waarvan er 1 in de spotlight wil en de ander niet. Of wil je Jurjen dwingen om wel het podium op te gaan? Jurjen profiteert toch ook van het succes dat Rob van zijn liedjes maakt?

   • En Patrick… nu jij *kuch* dit nieuws wereldkundig hebt gemaakt krijgt Snollebollekes geen optredens meer en Gelredome niet meer vol?

    Man man man wat een non-nieuws. Dit wist iedereen al vanaf dag 1.

     • Vieze Jack schijnt in het echt een hele nette man te zijn. En die Lamme Frans schijnt ook nog een DJ te zijn van een kleine landelijke zender. Het is nieuws mensen 😉

      Ene Patrick K. zegt hierboven: “je wilt toch graag ook de man die de nummers zingt zien.” Blijkbaar dus… niet. Want Gofers gaat die zalen niet vol krijgen en Kemps wel. Goede marketing dus en echt vanaf dag 0 geen geheim.

      En dan ga je zeggen… “ja niet iedereen wist dat”. Nee nou nieuwtje voor je… de meeste mensen weten ook niet dat Rob Stenders bij Veronica zit. En er zijn miljoenen mensen die nog denken dat Edwin Evers een ochtendshow heeft. Om eens wat voorbeelden te noemen.

 13. God god god, wat een ontstellend dom gejammer is dit weer. Het is een carnavalsband, Kicken. Een carnavalsband. Wie interesseert het nou welke stem je hoort. Het gaat bij carnaval puur om de sfeer, niet om de zang. En wie bracht die sfeer als geen ander in die feesttenten en stadions? Juist: Rob Kemps. Hij vermaakt mensen en doet dat prima. En op basis van die kwaliteiten is hij uitgegroeid tot BN’er.

  • Tuurlijk, het is zeker een sfeermaker. Maar overal stond jarenlang, in ieder interview en op iedere pagina: De zanger van Snollebollekes, Rob Kemps. En dat klopt niet, da’s de boel voor de gek houden.

 14. Volgende week onthult Patrick Kicken dat Tiesto en Armin van Buuren ook hun eigen liedjes niet inzingen….. oplichters worden hier ontmaskerd 🙂

 15. Update: Rob Kemps biecht op: ‘Ik zing inderdaad niet zelf’

  Patrick Kicken onlangs in zijn Spreekbuis-column uit dat de stem van Snollebollekes de bedenker van de act is, en dat is niet Rob Kemps. Het gaat om Jurjen Gofers, oud-radiocollega van Patrick. Hij maakte voor carnaval in 2013 een plaat die aansloeg, maar waar hij niet zelf mee wilde optreden: Vrouwkes. ,,Er was zoveel vraag naar dat er een act omheen verzonnen moest worden”, schreef Patrick.

  https://www.ditjesendatjes.nl/rob-kemps-biecht-op-ik-zing-inderdaad-niet-zelf/

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. 'Rob Kemps, admite que has mentido en voz alta durante años' - Teknomers Noticias
 2. "Rob Kemps, avoue que tu as menti à voix haute pendant des années" - Teknomers Nouvelles
 3. 'Rob Kemps, admit that you have lied out loud for years' - World News | TakeToNews
 4. 'रॉब केम्प्स, स्वीकार करें कि आपने वर्षों से जोर से झूठ बोला है' - News Archyuk

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*