Patrick Kicken: De nieuwe 3FM programmering en wat 538 er tegenover zet

[BLOG] Oke na lang getouwtrek is de nieuwe 3FM programmering rond. Iets wat er op het eerste gezicht veelbelovend uitziet. Mijn gebeden om Keur een plekje op de zender te geven zijn verhoord en zoals twee weken terug hier al besproken: Barend van Deelen krijgt de middagshow. Zonder Iris van Enthoven, waarmee hij nu op vrijdagavond te horen is op 538, die het te druk heeft met haar 150.000 Instagramvolgers. Over 538 gesproken, wat zetten ze hier eigenlijk tegenover? Ik hoorde daar wel wat over. Maar eerst nog even over het grootste zorgenkindje van de NPO: 3FM.

3FM
Dat Sander Hoogendoorn en vooral Frank van de Lende wéér een kans krijgen in de nieuwe 3FM programmering is natuurlijk puur omroeppolitiek. ‘Zet ze dan maar op de uren die niet zoveel kwaad kunnen’, 13-16u en 19-21u. BNNVARA, die sowieso flink de deksel op de neus krijgen door het kwijtraken van de twee belangrijkste shifts op een radiostation: de ochtendshow en de middag drivetime. Binnenkort in handen van AVROTROS/KRONCRV en POWNED. En maar goed ook. Die dominantie van BNNVARA op de publieke radiozenders moet maar eens afgelopen zijn, aldus intimi. Een uurtje Timur tussen de middag (12-13u) is wat karig, de man kan meer maar wil niet zoveel. Wel grappig dat de ochtendshow tot 09u30 duurt, iets wat ik al eerder opperde, net als Keur op de vrijdagmiddag tegenover Coen en Sander. Slimme keuzes.

Het is nu maar te hopen dat 3FM haar imagoprobleem om weet te draaien. Daar zal veel meer voor nodig zijn dan alleen een ander muziekbeleid en een andere programmering. Het station heeft veel vertrouwen van de luisteraars verloren, de naam is besmeurd door alle negatieve berichtgeving en programmatische wijzigingen jarenlang. Het merk is als Buckler bier, waar je eigenlijk niet meer mee gezien wil worden op een terras. Ik blijf dan ook opperen dat er een nieuwe naam wordt gekozen, voortbordurend op het succes van NPO Radio 2: noem het gewoon NPO Radio 3. Weg met dat FM, nieuw logo, fatsoenlijke slogan, afscheid nemen van het verleden, frisse start.

538
Een imagoprobleem hebben ze bij 538 dan nog niet, ook daar is veel geschoven en muzikaal fout geprogrammeerd de afgelopen jaren. Gelukkig is Dave Minneboo weer terug op het nest en die gaat niet bepaald als een zachte heelmeester aan het werk. Het vertrek van Barend naar 3FM is daar een voorbeeld van, het was overduidelijk dat hij hem niet meer dagelijks op 10-12u wilde hebben, eerder ’s avonds of zelfs in het weekend. Op die plek schijnt nu good old Lindo Duvall terug te keren, dagelijks na de ochtendshow. Daarna mag Coen Swijnenberg laten horen of hij het ook nog solo kan, van 12-14u.

Mark Labrand keert terug in de weekprogrammering vanaf 14u, na er amper een jaar geleden vanaf gehaald te zijn door zenderbazin La Coco. Kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat dat toen iets te maken had met dat Labrando een overigens uiterst interessant interview bij mij deed in video, waar zij achteraf behoorlijk pissig om was. Goed dat Minneboo Labrand weer overdag terug laat keren. Helaas voor hem, als hitlijstfan: hij stopt met de presentatie van de 538 Top 50, die van vrijdag naar zaterdag verhuist. Ivo van Breukelen mag de hitparade in het weekend aan elkaar praten.

Zoals ook al maanden geleden hier bij Spreekbuis bekend werd gaat Frank Dane tussen 16 en 19u hopelijk zijn stinkende best doen en mag hij, bevrijd van het ‘doe Edwin Evers maar na’ jasje (waar Tim Klijn bij Radio Veronica nu in zit), gewoon weer zichzelf zijn op de radio. De avond lijkt voor Ivo van Breukelen ingeruimd te zijn vanaf 19u op 538. De jongen die nu ná 21u zit, Mart Meijer, lijkt ook op de transferlijst naar 3FM te staan zeggen de wandelgangen. Aangezien de VPRO te horen heeft gekregen dat ze hun alternatieve 3VOOR12 shizzle maar online moeten gaan doen zou het zo maar eens een een-tweetje kunnen worden, Mart na 21u op 3FM in plaats van 538. Of iets in het weekend, de Mega Top 30 ofzo.

De rest
‘Ik moet het allemaal nog maar zien’ is een veel gehoord uitspraak heden ten dage op en rond het Mediapark en de Bergweg. En dat is ook zo. NPO Radio 2 heeft zo’n overduidelijk dominante positie (als publieke omroep, briljant) dat 538 en 3FM het nakijken hebben. Alleen Q, Sky en 10 weten écht goed een doelgroep te bereiken die zich niet zo thuis voelt bij het toch wat zouteloze 2. Wat Minneboo bij 538 nog allemaal van plan is weten we niet, het is hem alsnog niet gelukt de Top 40 binnen te hengelen. Waarschijnlijk gaat hij na de geboorte van Marieke Elsinga’s kind zijn lasso nog een keer uitwerpen richting de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam om zowel Marieke als Mattie naar de Bergweg te trekken. Dan wordt het pas écht leuk!

Patrick Kicken

Deze (en andere columns en interviews) vind je ook in audio bij de Spreekbuis Podcast op Apple en Spotify

30 Comments

 1. Mart Meijer staat niet na 21:00 bij 538. Hij zit in het weekend. Jaimy de Ruiter staat van 22:00-00:00. Mart heeft wel een jaartje na 21:00 gezeten maar dat is in november veranderd.

 2. Mart gaat weg naar 3FM. Weer een verlies voor de Bergweg. Die overigens heel Qmusic inmiddels (tevergeefs) hebben gesmeekt naar 538 te komen. Vooralsnog lukken de grote plannen daar dus niet!

 3. Dave heeft Barend juist een kans gegeven doordeweeks. Lijkt me sterk dat Dave Barend naar het weekend wilde hebben.
  En zoals ik begrepen heb, was het Labrand die naar het weekend wilde.

 4. Denk niet dat er een nieuwe naam komt anders had dit nu al gecommuniceerd geweest lijkt me. Of ze doen weer alles in stapjes, dus misschien staat dat per januari op de rol.

 5. @Daan Vaak word zoiets anders naar buiten gebracht dan dat het in werkelijkheid n elkaar zit. Zo is een omslag van managers vaak een eigen beslissing om weg te gaan of in samen besloten. Terwijl dit in werkelijkheid gewoon ontslagen is.

 6. Eindelijk Rob Janssen in de ochtend. Want een goeie ochtendshow ontbreekt namelijk. Na het vertrek van Edwin Evers is het niet echt veel meer geweest. Frank Dane nam toen het stokje van hem over. In het begin heb ik best wel naar Frank geluisterd, maar die Frank ging steeds verder naast zijn schoenen lopen. En dan nog dat irritante wijf van een Hannalore Zwitserlood, ik was er helemaal klaar mee. Gelukkig verhuisde toen de middagshow van Wilfred Genee bij Veronica naar de ochtend. Jammer genoeg ging Wilfred weg en nam Tim Klein het over. Die Tim Klein vind ik ook zo super waardeloos. Eens jankend achter de microfoon afscheid nemen bij 538 en vervolgens een blauwe maandag naar Radio 10 en nu dus weer bij Veronica. Dan heb je ook nog Gerard Ekdom. Ik vraag me af of er een nog grotere kwal rondloopt hier op de aardbol. Die is nog erger dan Frank Dane. En dan Wietse de Jager. Ik luister al geruime tijd naar de ochtendshow van Wietse en Klaas. Maar dat is het ook net niet. Klaas is over het algemeen de gangmaker en Wietze komt maar gezapig over helaas. Terwijl ik toch het idee heb dat hij veel meer kan. Dus als Rob Janssen straks in september met een nieuwe ochtendshow komt, ga ik daar zeker naar luisteren.
  Overigens ontzettend jammer dat Timur van 2 uur in de middag naar 1 uur gaat. Want die Timur kan echt wel radio maken!!

 7. Lindo Duvall elke werkdag tussen 10.00-12.00 op Radio 538 vind ik wel een goede keuze! Was eerst ooit een talent bij 538 en is nu een senior die prima de classics tussen 10.00-12.00 kan presenteren? Misschien dat dit blok 538 classics genoemd kan worden? Lindo kan deze benaming zich denk ik van zijn begintijd bij 538 nog wel herinneren.

  Het probleem is verder zoals ik al eerder(en Patrick Kicken ook)aangaf is dat de nieuwe lichting Dj’s allemaal kopieën van elkaar zijn. Met geen enkel origineel iets qua stem, of eigen items. Het lijkt wel de nieuwe Dj’s allemaal in een fabriek van dezelfde lopende band afkomen?

  Dan kan men bij de nieuwe lichting gaan schuiven met de programmering wat men wil maar voor een van deze nieuwe lichting Dj’s ga je niet van radiozender wisselen! Hooguit om een specifieke(themazender)reden. Maar niet om de DJ.

 8. Ik vind persoonlijk dat Danny Blom echt een groot talent is als hitjock en klaar is voor belangrijkere uren.

 9. Conclusie: wat 3FM in de ogen van Patrick Kicken ook probeert: het is toch nooit goed. Hij vergelijkt de zender zelfs met Buckler. Tja, als je niet eens de moeite neemt om eens echt naar 3FM te luisteren, dan blijf je bij oude flauwe vooroordelen. Mijn advies zou zijn: luister eens een maand lang naar 3FM. Dan raak je ermee vertrouwt en je zult zien: je radio blijft gewoon op 3FM staan. Want bij deze zender gaat het niet alleen om de poppetjes, maar vooral om een mix van goede muziek. Ook met de durf om nieuw talent Nederlands talent te draaien en ook de betere gitaarrock en de betere dance. Kwaliteit en die muziek slim achter elkaar gezet. Er komt zelfs een hiphop programma bij! Ik luister 3FM al jaren en het is goed dat een radiostation zich om de paar jaar opnieuw uitvindt. Zo blijft 3FM sprankelend fris en gaat het niet gebukt onder de commercie. Luister en oordeel zelf!

  • @Eric Het gaat wel/niet om de poppetjes voor de luisteraar. Het gaat ook om een heleboel anderen dingen. Alles bij elkaar zit alles wat je beschrijft niet goed bij de zender anders had 3FM wel meer luisteraars gehad de afgelopen jaren. Jij beschrijft een 3FM zoals de zender was voor dat Ekdom, Stenders, Corton, C&S en later Giel etc. vertrokken. De enige manier om de zender van de ondergang te reden is als het lukt al deze namen terug te krijgen en door te gaan waar de zender rond 2014 gestrand is. Gaat natuurlijk niet gebeuren maar is de manier.

   Nu is er voor de zoveelste keer wat geschuif met dj’s, wat nieuwe programma titels en het is niet meer voor jongeren. Goed wel dat BNNVARA niet meer zo dominant aanwezig is op de zender. Nooit begrepen waarom de NPO het toe liet dat deze omroep 2 ochtendshows tegelijk had op de NPO zenders.

   Eddy Keur op 3FM zetten op de vrijdagmiddag is een rare keuze. Die hoort gewoon op Radio 2 de vrijdagmiddag te krijgen. Met misschien zelfs ook de zaterdag en de zondagmiddag. Radio 2 probeert op een hele vervelende de manier bij de luisteraar het duo Wout & Frank door de trot te duwen. Die vrijdagmiddag show van deze 2 is echt het luisteren niet waard.

   3FM haalt nu Barend van Deelen binnen alsof die het verschil gaat maken in de middag maar ook die gaat de zender er niet bovenop helpen. Die jongen doet het prima maar hoort vooral zichzelf graag praten en is drukker met de webcams en zijn Instagram dan met radio maken. 13 in een dozijn dj’tje net als Dorien Verschuuren.

   Vreemde keuze om te stoppen met 3 voor 12. Daar zou 3FM juist geheel de focus op moeten leggen. Daarmee onderscheidden ze zich juist van de rest en brengen ze iets wat er niet is. (of nauwelijks want inmiddels is KINK al weer een paar jaar terug) De meeste mensen die voorheen (tot rond 2014/2015) naar 3FM luisterden zitten nu allemaal bij Radio 2 en die gaan niet terugkomen bij 3FM.

   Dit is gewoon puur omroep politiek en eigenwijs gedrag van Jurre Bosman om maar niet te willen toegeven dat hij in het verleden verkeerde beslissingen heeft genomen. Wat helemaal niet erg is want iets kan anders uitpakken dan je had verwacht. Daaraan toe geven is ook helemaal niet erg. Dat maakt je als persoon juist sterk. Vaak komt daar wat beters uit i.p.v. dat het maar een beetje door blijft zwalken zoals nu al jaren het geval is.

   Wat Jurre gewoon moet doen en dat is gewoon eigenlijk de enige juiste oplossing, de frequentie van 3FM aan Radio 5 geven. Sommige festivals, events en Serious Request onder de naam Het Glazen Huis naar Radio 2 doen. Op het huidige kavel van Radio 5 een doorstart maken met 3FM (onder de naam NPO Radio 3 of 3voor12) en daar een kleine pop/rock/alternative zender van maken zoals in België Studio Brussel.

    • Voor een klein station als Studio Brussel voor in een klein land als België gaat het prima. Het station za nooit veel groter worden dan dat het nu is en dat is ook helemaal niet de bedoeling.

     • Het ís veel groter geweest dan dat het nu is, en dat is niet eens zo gek lang geleden.

  • Een maand naar 3FM luisteren? Wat heb je dan voor ergs gedaan? Dat is een straf die ik mijn ergste vijanden niet toe wens.

 10. He patrick, Wat weet je over lex gaarthuis? Krijg het gevoel dat hij of program director radio 10 of 538 wordt en daardoor overdag gaat zitten bij 1 van 2 zenders. Ala rob stenders. Of gaat ie helemaal weg bij talpa?

 11. Radio 538 is veel belangrijker dan NPO 3FM, omdat Radio 538 een commercieel radiostation is. Het is niet eens mogelijk om zover te zinken als NPO 3FM, in de laatste vijf jaar. Anders besta ja niet meer. NPO 3FM kreeg nog wat geld van de overheid.

 12. De nieuwe 3FM programmering wordt groots aangekondigd, maar eigenlijk is het maar een halve programmering. 3 voor 12 loopt tot 1 januari en de weekendprogrammering is ook nog niet bekend. Door alle omroeppolitiek schiet dat niet op en is m.i. al een slechte (her) start. De jeugd luistert nauwelijks radio meer, ik zie niet waarom dit geschuif nu ineens wel luisteraars gaat trekken. Ook is het een vreemde keuze om de meest creatieve en onderscheidende jock Timur maar 1 uurtje te geven. Tenzij hij dit zelf heeft aangegeven (wat ik me niet kan voorstellen) nogal respectloos, met name omdat Sander H. 3 uur per dag krijgt…

 13. Omroepen worden afgerekend op diversiteit in hun aanbod, maar juist dat is bij het nieuwe 3FM ver te zoeken. De dagen worden gedomineerd door witte mannen van boven de 40. Kennelijk gelden voor de NPO andere regels.

  • Het geheel lijkt wat rechtsconservatief te gaan worden. Voor de luistercijfers misschien beter, want die mensen zijn er nou eenmaal het meeste. Alleen spreekt er uit de plannen weinig wat op het vervullen van een publieke omroep-taak duidt.

 14. Lindo op 10-12 is prima! Snap al vanaf het begin niet waarom barend daar zat en lindo in de avond .

  Niek van der bruggen dus weg????

 15. Kan iemand die Patrick Flikker is zijn muil laten houden. Wat een uit zijn nek geklets. Radio maken kan ie zelf niet eens.

 16. Kan 3FM niet uit haar lijden verlost worden, maak er een internet zender van. Waarom? De doelgroep jongeren weet niet wat radio is en zit de hele dag op de smartphone. En voor die paar bejaarden die er op een echte radio naar luisteren maakt dat niet veel verschil in de luister cijfers.
  Voor de bejaarden die zich nu aangesproken voelen, jullie zijn bejaarden die wel met hun tijd mee gaan. Julie kunnen naar 3FM op je smartphone of smart speaker blijven luisteren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*