Patrick Kicken: Barend van Deelen gaat de nieuwe middagshow doen op 3FM

[BLOG] Het is overduidelijk dat het huidige NPO 3FM omgevormd gaat worden naar Hitradio 3FM. De publieke omroep zet alles op alles om van het noodlijdende station weer een succes te maken. Daar horen hits en flitsende deejays bij. Aan werkelijk iedereen beneden de 45 is getrokken. En bijna iedereen zei nee, omdat ze het simpelweg niet aandurven of denken bij de commerciëlen meer te verdienen. Ook Barend van Deelen (1988) zei nee, maar lijkt nu toch alsnog ja gezegd te hebben. En geef hem eens ongelijk, met een degradatie bij zijn huidige werkgever Radio 538 in het vooruitzicht.

In december vorig jaar riep Barend nog dat hij zich nooit thuis gevoeld heeft bij 3FM. Hij kreeg er niet de kansen die hij voor ogen had. Bij 538, waar hij nu dagelijks te horen is vanaf 10u in de ochtend na de ochtendshow met Wietze, zit hij wel op een gedroomde plek maar mensen binnen en buiten het station vinden hem toch té energiek daar. Zelf maakt hij ook radio met handrem, wat duidelijk te horen is. Hij wil en kan meer. En die kansen lijkt hij nu te gaan krijgen bij het nieuwe 3FM. Bij 538 zijn de drive time plekjes vergeven, aan Wietze en Frank. Dus daar zou hij dan weer in de avond terecht gaan komen, na 19u.

Op vrijdagavond vanaf 18u mag hij dan nu wél los op 538, samen met sidekick Iris, maar ook dat programma lijkt aan een zijden draadje te hangen. Want hij krijgt, als hij bij 538 blijft, dadelijk in plaats van de Top 40 met veel muziek Coen en Sander met de grote ongeinshow voor zich. En reken maar dat die alles wat ze normaal uitspreiden over 4 uitzendingen nu in 1 uitzending gaan doen. Dus wordt het devies erna: muziek draaien. Dus ook daar weer geen creatieve vrijheid voor Mr. van Deelen.

Dat Barend meer wil dan maar wat hitjes drie om drie af- en aankondigen werd al eerder duidelijk. Zo maakte hij een demo samen met zijn 3FM vriendje Wijnand Speelman, voor de nieuwe ochtend bij Radio Veronica. Of ik het een verstandige keuze vind als hij nu definitief ja gezegd heeft tegen Menno de Boer (ex-538) en Chris Hartgers (adjudant 3FM chef en ook ex-538) ? Ja, ik vind het verstandig. Sowieso is hij bevrijd van het Talpa juk, waar toch altijd het beroemde zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Altijd onrust. Is het niet de stationmanager die weer vervangen wordt, dan weer de ochtendjock, dan weer een rechtszaak over de FM frequenties of een pittig gesprek met de HR afdeling dat die kilometervergoeding toch eigenlijk wel omlaag kan.

Barend’s vriendje Speelman lijkt de ochtend te gaan doen samen met carnavalist Rob Janssen, dus dat is dan ook weer afgetikt. Kunnen ze mooi naar elkaar verwijzen en in elkaars show inbreken, iets wat toch echt broodnodig is. Dat de nieuwe zenderbaas bij Hitradio 3FM Menno de Boer iemand bij Talpa moest en zou lospeuteren lijkt logisch, anders heeft zijn transfer ook weinig om het lijf. Ik zie hem ook nog wel Igmar Felicia inlijven, die toch al weg moest bij Talpa.

Het aloude principe van ‘we proberen eerst een duo uit op vrijdagavond’ lijkt nu ook weer te werken, net als destijds met Coen en Sander. Daarom denk ik dat Iris Enthoven en haar 174.000 Instagram volgers ook wel mee komt naar de middag van 3FM. Lekker weer een vrouw erbij. Misschien dat dat hele gezeik over die FM frequenties, aangezwengeld door KINK, Barend wel het laatste duwtje gegeven heeft. Of 3FM in zijn geheel alsnog een succes wordt doet er dan niet zoveel toe, hij kan eindelijk op het dikste FM pakket van Nederland gaan bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft dan ‘he leuk dat je luistert, weer flink wat hits op de bak!’.

Naar verluidt komen de middag drive time uren op 3FM in handen van.. Powned! Dat is dan weer leuk nieuws voor de luisteraar, eindelijk eens iets brutaals op dat tijdstip. En.. Eddy Keur is ook werkzaam voor die club. Kan hij mooi de vrijdageditie gaan doen van de 3FM middag, tegenover Coen en Sander! Overigens heeft die andere jonge God, Lex Gaarthuis, bekend van de China Corona rel, eerst nee gezegd tegen de 3FM afternoonshizzle, om nu dan maar van de avond naar het weekend te verkassen op Radio 10. Hmm, die move snap ik niet helemaal, zeker niet met een jong gezin. Alhoewel, drie dagen werken voor hetzelfde salaris.

Patrick Kicken

36 Comments

 1. Ik vind dit wel leuk eigenlijk, een goed alternatief in de middag nu de rest vooral oude mannen zijn met jolig gelach.

 2. Dat het hitradio gaat worden is bij deze dus ook bevestigd. Hitradio van belastingcenten. Ik vind het brutaal moet ik zeggen.

  • 3FM heeft altijd hits gedraaid, maar kijkt verder dan de top 40. Dus die draaien ook alternatieve hits. Dat is niet een heel verschil met nu, maar daarvoor moet je er wel naar luisteren Erwin. Het is juist dat Qmusic en 538 heel bekrompen omgaan met wat zij hits vinden. Dat mag alleen maar van die zoete pop of slappe dance zijn. Het idee dat 3FM alleen maar gitaar muziek draait is onzin, hebben ze nooit gedaan (Luisteraar sinds 2001!).

    • Maar 3FM heeft nooit gezegd dat het hitradio gaat worden? Dat lees ik alleen online maar de zender zelf zegt daar niks over? En ik al helemaal niet.

     • Erwin luistert helemaal niet naar 3FM. Heeft er alleen wel altijd wat over te mekkeren. Gewoon negeren.

     • Ik reageer op de opmerking van Kicken. Die suggereert hier dat het hitradio wordt, en ik verwacht het ook afgaande op wat er er nu blijkbaar staat te gebeuren met de komst van Van Deelen.

     • @Hans: en we gaan gelijk weer op de persoon. Nee dat voegt wat toe aan de discussie.

     • Want Barend kan alleen maar hits draaien? Coen en Sander waren openlijk kritisch over de muziek die ze bij 538 moesten draaien, maar deden het ook. Wat een onzin, 3FM gaat geen hitradio worden, ja het draait hits ja.. maar hits in alle genres in plaats van de uitgekauwde rommel

  • Die is als radiomaker wel echt overrated. Beetje leuk op social maar als radio maker zit hij niet echt in de A league. Beetje verstopt op Q.

 3. Prima DJ. 538 heeft in de middag niets meer te bieden voor mij. Kan de radio nu de hele dag op 3FM. Lekker Hitradio van de centen van de Stenders Fans.. Lachen!

 4. Nee, we gaan lekker iemand met een jaren 80 DJ stem en een zwaar accent wat niet om aan te horen is, programmeren op de landelijke ‘popzender’. Men is echt de weg kwijt, period.

 5. Barend terug op 3, zou ik mee kunnen leven.
  Als die De Boer mast van 3voor12 afblijft. Zoals een luisteraar gisteravond nog opnerkte: hoe later op de dag, hoe beter de muziek!

 6. Chef’Special, Kensington, Meau ,Rondé, Son Mieux S10, Froukje en Goldband (haalt de Top 40 ook nog wel). Allemaal 3FM podium gehad. Die lijn moeten ze stevig doorzetten, de hits van morgen laten horen horen.

   • Het is de signatuur van 3FM waaruit ze verder uit kunnen bouwen. Waarom zou je dat overboord gooien? Radio 2 draait ze, Qmusic draait een deel van deze bands, Veronica ook en 538 kan ook om een aantal van deze namen niet heen. Dan is het toch een goede basis voor een station? Of hebben al die andere zenders geen luisteraars?

 7. Wel grappig eigenlijk: Barend van Deelen die van Talpa naar 3FM (NPO) wil/gaat in de hoop meer vrijheid te krijgen buiten het plaatjes-draaien om, terwijl Gerard Ekdom destijds juist naar Talpa overstapte omdat hij naar eigen zeggen bij de NPO niet of te weinig mogelijkheden kreeg om ook buiten de radiostudio creatief te mogen zijn.

  En we zijn nu dan enkele jaren verder en over Ekdom kan ik alleen maar zeggen: achter de Radio 10-microfoon is hij nog steeds heer en meester, maar op een paar (mislukte) SBS6-uitstapjes na heeft hij nog niet veel laten zien of kunnen laten zien buiten de studio van Radio 10. Voor mij een tegenvallertje, voor Ekdom zelf ook?

  • @Harord Je hoort het er bij Ekdom wel een beetje doorheen dat hij helemaal niet zo gelukkig is bij Talpa/Radio 10. Het enige waarvoor hij is overstapt en blijft zitten is het salaris en dat hij buiten zijn werk om van alles er bij mag doen wanneer hij zin heeft. Overigens is met dit alles niet mis. Als je het nu kan pakken moet je het doen en kun je misschien eerder stoppen met werken.

   Maar hij past nog altijd gewoon het beste bij Radio 2 en ik denk dat hij daar op een gegeven moment naar terug zal keren.

 8. Krijgt POWNED dan zowel 16-19 als 22-00 doordeweeks volgens laatste geruchten? Dat lijkt mij wel vrij veel van het goede voor een toch niet al te grote omroep. Overigens juich ik het doorbreken van het BNNVARA/AVROTROS imperium wel toe.

  • Powned was toch gegroeid? Op Radio2 nu de complete nacht, maar ze zitten dan weer niet op 4 en 5 toch en alleen Prem op 1?

 9. Goed dat barend v b bij 3FM gaat daar hoort hij thuis met dat irritante stemgeluid van hem en kinderpraat.dan hoef ik niet steeds 538 weg te schakelen

 10. 3FM HitRadio wat een origineel idee. Dat hoeft dan ook niet zo duur te zijn. Non-Stop playlist van top 40 muziek (Max 1 jaar oud) Kort wereld nieuws op het hele uur. Op het halve uur nieuws over optredens/concerten. En na 3 platen een niets zeggende Voice track over een plaat/artiest.
  Dat kan helemaal automatisch en heb je geen last van die ego’s van die duur betaalde plaatjes draaiers.
  Het leven is hedendaagse zo simpel, alleen veel mensen blijven in het verleden hangen. In de tijd dat 3FM het alleen recht had op popmuziek. Die tijd ligt ver, ver achter ons.
  (TIP: natuurlijk geen reclame en verkeersinformatie, want daar zit echt niemand vandaag nog op te wachten, gewoon de hele dag muziek met wat algemene info en kort nieuws om toch bij te blijven)

  • Dat is in feite wat EinsLive Diggi doet bij de Duitse buren in Noordrijn-Westfalen. De ‘gewone’ EinsLive is daar het equivalent van Radio 3 en net zo middelmatig.

  • De DJ’s met goede talks maken dat ik een zender inschakel, net als live interactie met luisteraars. Dat en een goede playlist (top 40 lijkt mij wat krap) zou de basis moeten zijn. Met alleen kort nieuws en reclame op het hele uur ben ik het eens. Weer en verkeer kan je schrappen, dat staat actueler en meer op maat op je mobiel. Als je dan om .56 de reclame ingaat kan je om .04 de TOTH doen.

   • Nieuws kun je ook overal tot je nemen, vind ik ook geen meerwaarde op een radiostation meer. Zeker bij de doelgroep van 3FM.

 11. Nou, als het inderdaad zo zou worden zoals jij het nu voorspeld, zou dat alleen maar TOP wezen.
  Ik zit nu de hele dag te zappen van het ene naar het andere station, maar echt een fantastisch programma kan ik niet echt vinden. Ja, Timor op 3FM in de middag is geweldig. Mààr verder. Het zou echt een stunt zijn als de “komiek” Rob Janssen een ochtendshow zou krijgen. Oja, Barend van Deelen, luister ik ook wel naar ja. Dus als Barend ook naar 3FM komt, goed ik niet meer te switchen van zender!!
  Laten we hopen dat jouw voorspellingen uitkomen.

 12. Als dit waar is zou ik als barend was ivo van breukelen meenemen die 2 hebben wel eens de vrijdag avond gedaan luisterde erg prettig weg.Ik zie barend niet zo snel op een festival staan gaat dit dan weg van 3FM ? al zou ik wel jammer vinden voor 538 begon net beetje te wennen aan barend tussen 10/12. Wat 3fm ook nog zou kunnen doen voor in de middag niek van de bruggen samen met mark labrand

   • daar ben ik het niet mee eens ik moest in het begin erg wennen aan barend tussen 10/12 maar nu klinkt het erg lekker. Zou als jij het ook schreef in je column is coco wel geschrikt als zender manager ze heeft in november een nieuwe programmering gedaan maar daar is nu inmiddels ook al bijna niks meer van over zoveel veranderingen

   • Ondertussen is Lindo de beste man voor ieder tijdvak 😉

    Relaxt, ontspannen, geen oneindig lang geneuzel… korte talk en doorrrrrrr !!!!

 13. @Patrick Eddy Keur op 3FM vindt ik echt niet passen. Hij zou eigenlijk gewoon de uren van Ruud (16-18) moeten krijgen op vr, za en zo. Als PowNed te weinig uren heeft zou het in AVROTROS zendtijd kunnen. PowNed is sinds kort aangehaakt bij AVROTROS.

  Stoppen met dat gekleuter op de vrijdagmiddag van Wout en Frank.
  Muziekcafé (zaterdag) en De Verrukkelijke 15 (zondag) naar 18-20

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: De nieuwe 3FM programmering en wat 538 er tegenover zet - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*