Baas FunX reageert op commotie rondom 3FM en avondklokrellen

Niels Hoogland, stationmanager bij het onder jongeren populaire radiostation NPO FunX reageert op Twitter op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van een recente blog van ex-3FM DJ Patrick Kicken, waarin hij een verband legt tussen de avondklokrellen en de niet scorende jongerenzender 3FM, ook van de NPO.

Hoogland werkte lang en nauw samen met de huidige 3FM baas Sharid Alles, die voor haar vertrek naar 3FM programmaleider was naast Niels bij FunX.

Hoogland reageert op Twitter op muziekjournalist Pierre Oitmann, die regelmatig schrijft over 3FM bij Metro: ‘Kleine correctie Pierre: ik ben 2 maanden eerder dan Sharid bij FunX begonnen; eerst als assistent zendermanager onder Wilbert, na zijn vertrek als ‘zelfstandig’ zendermanager. Sharid (als programmaleider) en ik hebben 3 jaar heel goed en nauw samengewerkt.’

‘En verder: dank aan @kicken voor de complimenten. En eens met de constatering dat het ‘makkelijker en sneller’ werken is binnen de constructie van FunX in vergelijking met de andere publieke zenders. Het ‘bestel’ heeft voor- en nadelen’.

Deze tweets zijn een reactie op de stelling van Kicken op Twitter dat het marginale 3FM pas weer vlot te trekken is als niet allerlei eigenbelangen van programmamakers en omroepen het hoogst op de agenda staan.

Hoogland vervolgt:

‘Tot slot: ik denk dat elke succesvolle zender een maatschappelijke rol kan (en zou moeten) spelen. Maar ik ben niet zo van de ‘blame game’; voor we het weten hebben we een file aan ‘schuldigen’: zoals muziek, games, films, sommige politici, influencers etc. etc’.

Er gaan al langer stemmen op binnen de radiowereld die vinden dat Niels Hoogland, ook jarenlang stationmanager bij Radio 538 in de succesjaren, op z’n minst een adviserende dan wel leidende rol zou moeten nemen bij het noodlijdende 3FM, dat bij de meest recente luistercijfermeting op een historisch dieptepunt van 2% uit kwam. Kicken roept in zijn blog op om dan maar van FunX een landelijke zender te maken in plaats van 3FM, aangezien zij wel de jonge doelgroep weten te bereiken.

Patrick Kicken was zelf werkzaam van 1995 tot 2004 bij 3FM, als DJ en lid van de muziekredactie.

3FM’s ochtenddeejay, muziekbaas en zenderbaas zelf lijken van de gewraakte blog en beschuldigingen dat 3FM veel meer zou moeten doen om de jeugd te bereiken om ze aan de kant van de coronamaatregelen te krijgen niet zo heel erg onder de indruk, gezien deze reacties op Instagram:

Op website MediaCourant vind je een samenvatting van de blog en reacties.
De website The Post Online maakte er dit artikel van.

Ook Tim Hofman, die regelmatig te horen is op 3FM en te zien bij NPO 3 waar hij jongerenprogramma’s maakt durft de inhoudelijke discussie of 3FM niet meer moeite zou moeten doen om (ontevreden) jongeren te bereiken, amuseren, laten horen en beïnvloeden af met een cynische tweet:

6 Comments

 1. Commotie? Dat is veel te veel eer voor aandachtsverslaafde Kicken, maar Spreekbuis komt zo ook een beetje in het twitternieuws, maar dan wel als het afvoerputje van de mediajournalistiek. LOL!

 2. Als ik de redactie van Spreekbuis zou zijn, zou ik na gaan denken of Patrick nog wel columns moet blijven schrijven. De goeie naam van Spreekbuis gaat door de columns van Patrick er een beetje aan. Eerdere columns waren al grappig om te lezen maar de laatste column zou niet misstaan op De Speld

  Columns zijn meningen, Patrick presteert het vaak om zijn mening als feit op te schrijven en als iemand een andere mening heeft dan wordt diegene weggezet als iemand die er geen verstand van heeft. Patrick heeft als enige verstand van radio aldus Patrick.

  En dan even over de column van Patrick over 3FM en dat ze mede verantwoordelijk zijn voor de rellen:

  Als 3FM (als jongerenzender) medeverantwoordelijk is, zijn 538 (in de avond toch op jongeren gericht), SLAM en Wild FM en Funx (ondanks de lovende woorden van PK, maar ze kunnen de jongeren ook niet binnenhouden) ook medeverantwoordelijk.

  Dan zijn Netflix en Videoland ook medeverantwoordelijk want ze hebben te weinig content om jongeren binnen te houden.

  Er waren bij rellen ook jongens van 11 en 14 aangehouden dus Nickelodeon is ook verantwoordelijk

  Dan is Sony ook medeverantwoordelijk want er zijn te weinig PS5 op voorraad zodat jongeren kunnen gamen.

  Dan zijn Martin Garrix, Armin van Buuren, Lil Kleine, Ronnie Flex etc. ook verantwoordelijk want die doen niet iedere avond een livestream zodat jongeren binnen blijven.

  Waarschijnlijk gaat Patrick hierop antwoorden dat ik het helemaal verkeerd zie maar dat zijn we gewend.

 3. Er staat trouwens ook bij de reactie van Niels Hoogland:

  “een recente blog van ex-3FM DJ Patrick Kicken, waarin hij een verband legt tussen de avondklokrellen en de niet scorende jongerenzender ”

  einde citaat.

  En hij is ook ex-TROS en Veronica……………

 4. Buiten de Randstad weten jongeren amper wat FunX is, dus die populariteit valt reuze mee. Columns zijn bedoeld om het gesprek op gang te krijgen, discussies aan te wakkeren, aandikken van een onderwerp om te kunnen relativeren… dat lukt Patrick Kicken prima. Blijkbaar hebben de luistercijfers minder effect op de verantwoordelijken bij de NPO, dan de column van Patrick. Goed werk, Kicken!

  • Jammer dat het nu steeds alleen maar gaat over de rellen die volgens de column van Patrick door 3FM komen. Dat is natuurlijk onzin!

   Het zou eigenlijk moeten gaan over wat 3FM in huidige vorm nog voor toegevoegde waarde heeft. Dat het helemaal nergens op slaat dat de NPO vast blijft houden aan dat het voor het voor jongeren moet zijn. Die boot heeft de NPO al heel lang geleden gemist. Belachelijk dat de NPO Sharid Alles en de dj’s maar laten aan knoeien. Zonde van de frequentie en van het geld op deze manier. Geld ook voor NPO3. Ze hoeven niet weg maar het is de hoogste tijd voor een andere invulling voor beide.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*