Patrick Kicken: De ochtend van Veronica, het mag niks kosten

[BLOG] Nou, vanochtend om 06u15 kwam dan het hoge woord eruit. Wie gaat ons aller radiorebelletje Giel Beelen nou opvolgen vanaf maandag in de Grote Ochtendshow bij Radio Veronica? Wilfred Genee? Edwin Evers? Ruud de Wild? Niels en Froukje? Nee. Iemand die er al zit, ’s avonds laat. En altijd al de vervanger was van Giel. Mag het nu ‘voorlopig’ ook weer gaan doen. Lekker dan.


Een ding is wel duidelijk nu: Talpa Radio staat definitief in de etalage. Als je het vertrek van Giel en zijn sidekick/nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers vooral ziet als een besparing die het zendertje weer wat florissanter doet verschijnen in de boeken dan kan je geen andere conclusie trekken. Ook het feit dat de vaste stem in de ochtend bij Sky, ochtendnieuwslezeres Florentien Goedhart, daar weggeplukt wordt en hoogstwaarschijnlijk gewoon vervangen wordt door het ratjetoe aan stemmen bij de nieuwsdienst van het ANP wijst in de richting van besparen en optimaliseren van de winst- en verliesadministratie.

Niks ten nadele van Martijn Muijs trouwens. Da’s best een aardige jock met hier en daar een leuke, creatieve uitspatting. Alleen ga je daar natuurlijk op de lange duur geen luisteraar extra mee trekken. Maar dat hoeft ook niet. Hij mag mooi op de winkel passen totdat een aantal Afrikanen of Chinezen alsnog over de brug komen met een flinke zak met duiten voor wat inmiddels, naast de TV tak, het volgende zorgenkindje is van John de Mol. De nog nét grootste zender van de Talpa Radiogroep Radio 538 is bezig met een duikvlucht naar beneden, de benedenwaartse trend zet zich lekker voort en dan moet ex-stagaire en vriendin van de Adriani clan Coco Hermans nog komen als nieuwe chef.

Wat waren de tijden toch anders toen ik exact 15 jaar geleden, als 31 jarige, na 10 jaar 3FM het stokje mocht overnemen in de ochtend bij Radio Veronica van Jeroen van Inkel, die op zijn beurt naar QMusic vertrok. Veel budget, een goed salaris en zelfs een eigen TV commercial. We hadden er zin in met z’n allen, er werd niet bezuinigd op een nieuwslezer, sidekick of producer. Een goeie marketingafdeling met veel connecties en belangrijk: er werd vertrouwen in me uitgesproken. Iets wat je Martijn Muijs natuurlijk niet geeft als je hem er maar weer voorlopig als ochtendjock neerzet.

Er kwam me van de week nog een mooi gerucht ter oren, van twee kanten: de onrust bij de Talpa radiogroep is blijkbaar zó groot dat (538/10) jocks een aanzienlijk geldbedrag krijgen als ze maar vooral blijven en niet naar NPO Radio 2 of QMusic overstappen. Een soort ‘blijf toch alsjeblieft’ bonus. Hoe vind je die dan. Langs de ene kant niet willen investeren in een degelijke, kansrijke ochtendshow die Radio Veronica uit het slop trekt en dus op lange termijn winst oplevert maar paniekvoetbal spelen en je sterspelers met flappen om de oren slaan om de schade nog enigszins te beperken. Het lijkt wel een Eredivisieclub die op het randje van degraderen staat. Gauw verkopen dus die toko en niet meer aan denken.

Patrick Kicken

51 Comments

 1. Ik denk dat ze in januari met een nieuwe ochtendshow komen. Veronica inside moet je niet naar de ochtend doen trouwens, moet je ook weer een nieuwe middagshow vinden. Ik heb ook niet het gevoel dat Wilfred naar de ochtend wil. Ik zou zeggen haal iemand van radio 538 of radio 10 die nu niet zoveel uren heeft naar de ochtend van Veronica. Wie gaat trouwens nu de avond uren doen bij Veronica?

 2. Maar ff eerlijk. Edwin Evers, Ruud de Wild, Niels & Froukje waren toch reële opties.

  Edwin is blij met zijn leven nu (af en toe invallen vindt die op dit moment voldoende). Ruud gaat lekker op 2. Niels is lekker aan de gang bij Funx en Froukje is net met EH&T begonnen.

  Wilfred was een optie maar ik denk dat dat lastig te combineren valt met tv werk.
  HAd je kunnen zeggen: we beginnen om 7 uur met die show maar of dat handig is, is ook weer de vraag want er is geen geld voor een voorprogramma, behalve voice-track. Dan heb ik nog liever non-stop.

  Wel met je eens over Martijn. Leuke jock.

 3. Wanneer is Henk Blok terug van sabbatical?

  Eerder zal Evers niet terugkomen denk ik. Klonk aardig vorig jaar op 10 met de top 4000. VI naar de ochtend en dan Evers en Henk ’s middags kan ie daarna nog optreden en uitslapen.

 4. Ben benieuwd wanneer Erik de Zwart en Lex Harding zoveel medelijden hebben met hun voormalige kindje dat ze de beurs trekken en Veronica los weken van Talpa en Rob Stenders daar neer zetten om de boel op de rit te krijgen. Het zou toch zonde zijn dat deze legendarische radionaam in Chinese handen zou vallen. Kijk naar Radio Caroline in Engeland, daar zit nog altijd de ziel in van voorheen, het kan dus wel.

  • Nou, liever niet. Sowieso gaat Rob dit niet doen, wellicht als hij volledige cart blanche zou krijgen. Maar dat soort opties bestaan niet in advertentieland. Het is een dood lijk wat “Veronica” heet, en eigenlijk nog maar een naam uit het verleden is. Heel leuk dat sentiment bij een naam. Maar het is bijna 2021 en geen 1985 meer.

   De naam “Veronica” behoort eigenlijk begraven te worden in zee, als een zeemansgraf, daar hoort “Veronica” thuis. Samen met die boot, behoort eigenlijk in een museum te staan.

   Sterker nog, de naam mag John de Mol gratis teruggeven aan stichting Norderney cq. de mensen achter 192TV, zodat dit weer “Veronica” heet. Want dát is nog de enige club die alle recht heeft op de naam “Veronica”, niemand anders.

   Zo is de cirkel rond, en behoort de naam “Veronica” voorgoed tot het grijze verleden, en kan het verbonden worden aan een stukje nostalgie & radiogeschiedenis.

   • Stenders is beter dan hij ooit is geweest. Hij is en blijft de ontdekker van nieuwe muziek. Patrick vroeger was jij ook leuk…. Maar dat is lang geleden

     • Het is met Rob hobby radio geworden. Niets ten nadele, het is een van mijn favoriete jocks. Maar leuk, eigen muziek draaien, want dat vindt de programmadirecteur zo leuk, en een handje vol luisteraars. Die uren kan ik ook wel vullen trouwens. Leo Blokhuis de deur uit schoppen, en iemand van Fantasy radio uitnodigen, en samen twee uur lang een stukje muziekgeschiedenis terug halen: Italo. Want het had invloed op House, een van de mensen van het eerste uur in The Warehouse (waar house vandaan komt) is geïnspireerd door Italo, omdat het de eerste volledige vorm van elektronische muziek was, naast Jean Michel Jarre en Kraftwerk. Italo was een commerciële vorm en werd hier compleet ondergewaardeerd, behalve in Den haag.

      Wist je trouwens dat er zelfs een Nederlands boek over is geschreven? “Gek van Italo!” Door Michael Halve. Dezelfde auteur, die heeft Gerard Ekdom destijds nog op radio 2 lekker voor de gek gehouden, bij het item: Dr.Pop.

      Omdat Michael gewoon een Italo op NPO radio 2 wilde horen, dus hij speelde het spelletje slim mee, en het lukte! Gerard Ekdom trapte erin! Zie hier: https://www.facebook.com/michael.halve.1/posts/1832591963441678

     • Oh, wat ik wilde zeggen Patrick: Rob Stenders is een beetje eenzijdig als het aankomt op genres, hij heeft kennelijk een kindje dood aan elektronische muziek. Hij komt niet verder dan wat disco knallers. Zeer irritant.

     • En het is best gênant, dat iemand, in dit geval dan een liefhebber van Italo, een dj voor de gek moet houden om een nummer gedraaid te krijgen, daar waar we onze belastingcenten aan verspillen? NPO Radio 2? Dat dus. Laat ze de kl*** krijgen in Hilversum! Want ze zitten er voor zich zelf.

  • Veronica is allang geen legendarische radionaam meer. De generatie 16-40 jaar ziet die naam als een suffe ingekakte zender met doorsnee oude pop/rock. En een TV zender vol met oude series en films. Dat ga je echt nooit meer rechttrekken. Lex Harding is een zakenman. Die heeft helemaal niets meer met Veronica. Noch Erik de Zwart. Mochten ze de beurs ooit trekken is dat zeker niet voor Veronica maar voor hun echte kind radio 538. Wat door beide heren gezien word als het project waar ze het meest trots op zijn in hun carrière.

   • @ Ice,
    Lex is inderdaad een zakenman. Nou en ? Hij heeft nog steeds hart voor ons Veronica. En vond die jaren het mooist van allemaal. En zo is het.
    Mijn 8 jaar Veronica zeezender waren eigenlijk mooier dan m’n 35 jaar Hilversumse jaren.
    Maar…………..Frank Boeijen zong eens “Terug kijken doet de dingen mooier lijken”. En da’s ook waar.

 5. ’s avonds, als het weer donker is, de straten verlaten, de led lantaarnpalen op straat hun dienst doen, een beetje wind de eerste herfstbladeren doen opwaaien over een verlate straat waar de studio van Veronica vlakbij gevestigd is. Het doet koud en kil aan, zoals de ending scene uit de film “The Godfather 2” uit 1974. De muziek voornamelijk.

  Ken je die nog Patrick? https://www.youtube.com/watch?v=I9NgnY9F9O0

  Fredo, de broer van Michael Corleone zit op dat bootje, als hij een laatste schietgebedje doet, wat heet, er klinkt een doffe knal, en Michael loopt weg bij het raam. Die trieste aanblik van een bootje zonder Fredo, de muziek dat steeds imponerend klinkt, synchroon met de bladeren die door de tuin waaien van de villa waar de Corleones gevestigd zijn. De muziek, de moorden, het is klaar, de afrekening.

  Zo voel ik ook “Veronica”, en eigenlijk het radiolandschap.

  Triest, kaal, kil. Stemmen van Adam Curry, Jeroen van Inkel, Rob Stenders, uit het grijze verleden. En een doffe knal.

  Nog verder dieper in de emotie zakkend, de stemmen van Tineke de Nooij, Lex Harding, Rob Out….. De boot dobbert in het stille verlaten water op en neer, het kraakt een beetje, piept, de dag is grijs en grauw. Niemand weet meer wat radio is, hoe het klonk, die analoge warme sound uit een buizenradio, de piep in de middengolf, “Veronica! 192! Een goed idee!”. Dat waren tijden waar velen met liefde en nostalgie op terug kijken.

  We weten dat het verleden nooit meer terug komt, en het heden een naam als “Veronica” iets is wat niet meer past bij deze tijd. Het is alsof je weer terug gaat naar een verlaten Duitse bunker, waar toen nog eind van de 2e wereldoorlog, vlak voor de Duitse capitulatie men nog feestte, zijn/haar laatste drankje dronk en zij niet meer dachten aan morgen. Je voelt het verleden, de sfeer. Ondanks de situatie van toen, het waren mensen die bij elkaar waren in een bepaalde sfeer. Die kan je niet meer nabootsen.

  Moraal van dit verhaal: waarom willen we in het verleden blijven hangen? Tijd voor iets nieuws! Geef de naam “Veronica” terug aan de mensen die er hard voor hebben gewerkt dit stukje radiogeschiedenis een plekje te geven: stichting Norderney. Dan kan 192TV zijn naam veranderen in “Veronica”, en hebben we een echt passend stukje radio verleden in een modern jasje terug daar waar het hoort. Incl. een museum, en alle materiaal dat is gegeven aan “Beeld & Geluid”.

  Dat is wat er moet gebeuren met de ochtend. Studio dicht, naam teruggeven, en nooit meer een commerciële handige jongen die het in zijn hoofd haalt de naam Veronica te misbruiken.

  Oké, nu even reagerend op de ochtendshow: boeien. De strijd om drive-time is allang gestreden: USB stickje of smartphone met je eigen muziek op zonder al die stoorzenders in de ochtend op de krakende FM band. Ik kan dat geouwehoer niet aanhoren elke ochtend, alsof ik elke dag de Mac Drive bezoek om hetzelfde te eten. Het is net zo vervelend als reacties op Twitter met ‘meningen’ of de dagelijkse talkshows met nietszeggende figuren die allemaal iets over Corona moeten zeggen. Kap daar gewoon mee. Jinek, Op1, het zal me allemaal een rotzorg zijn, incl. alle joviale dj’s in de ochtend en middag.

  De eerste dj die het aandurft om echt zijn mening te ventileren over bijv. de migratieproblematiek, of een uur lang Italo draait, zet ik mijn radio weer voor aan en is gelijk mijn held.

  Maar dat gaat nooit gebeuren.

 6. Pinkt een traantje weg bij het betoog van Angelo. Veronica met haar iconen en met het anker Bart van Leeuwen. Toen ze die schofterig de laan uit stuurden ligt het bootje voor Pampus.
  Tuurlijk moet je afscheid nemen en doorgaan Patrick, maar het gaat om cultureel erfgoed.
  Gelukkig redt inporadio5 af en toe een Radioheld.

  Ps. Angelo..Dat laatste, een DJ met een mening..? .je had het over Robert Jensen?
  (Hoort Micheal Corleone hartverscheurend schreeuwen ( GF3))

  • @Marianne: Robert Jensen is meer van het effect, i.p.v. het inhoudelijke, al doet hij tegenwoordig zijn bets via zijn eigen YouTube kanaal. En ook daar heb ik wel iets over te zeggen (joh), namelijk: het is een verdienmodel!

   RJ heeft gewoon een thema gekozen welke gevoelig ligt. In dit geval: Corona. Daar vallen veel mensen over, voor en tegenstanders. Hij heeft gekozen voor de groep dat nogal moeite heeft met autoriteit, en een hekel heeft aan de overheid. En die groep voelt zich niet in de samenleving gehoord. Perfect. Want RJ geeft geen ene f*ck om hen, want hij heeft er een heel product omheen gebouwd: merchandise, adverteerders, etc. En het loopt!

   Zo zouden een Q, 538, etc. een voorbeeld aan kunnen nemen. Dit is een beetje radio 2.0. Dus RJ is wel weer vernieuwend. Maar hij gebruikt het om uiteraard zijn boterham mee te verdienen (wie niet in Hilversum).

  • @Marianne.

   De iconen van Veronica zijn “op leeftijd” en die hebben daar helemaal geen zin meer in.
   En ik ga er maar van uit dat “de moeder van ale latere Veronica’s bedoeld”. Want dat zijn de grondleggers.

   • Vrees het ook.
    Ik was 3 toen Veronica aan land kwam.
    Ik kan mij herinneren dat ik een docu zag . toen Veronica 30 jaar bestond. Bart van Leeuwen sprak die in. Over het schip en Bull Verwey en Rob Out en goldengirl Tineke. Snapte eindelijk waarom “palingsound ” zo genoemd wordt. Her waren toen al handige zakenlui.
    Maar die docu is nu ook al weer dertig jaar oud…

    • Je hebt ook nog de zogenoemde ‘vlaaiensound’, dat is weer besteed aan Limburg, Stramproy. Daar komen “The Classics” vandaan. Hadden wereldhits met My lady of Spain, Sunshine Baby, Yellow Sun of Ecuador. Palingsound was The cats inderdaad met Piet Veerman. Tja, wie kent dat nu nog. Ik ben inmiddels ook 44, nog wel jong, maar de generatie van 20 weet dit echt niet. Toch is de muziek uit die periode echt leuk, en wordt het nauwelijks gedraaid op de huidige radio (2). Ja, Stenders is wederom de enige die dit flikt (niet zozeer de vlaaien/palingsound, maar wel uit de ’60s en ’70s), daarom vind ik de kritiek op Rob echt onterecht.

     • Rob Stenders houd alleen niet van Italo helaas.
      Heb ik hem weleens horen zeggen.

 7. Beste Pat,
  Je weet, inmiddels wel, wanneer het over Veronica gaat in deze column dat ik dat dan lees. En ik vind er wat van. Maar heb jij ooit wel eens gehoord dat Talpa in een wat mindere tijd het salaris niet heeft uit betaald aan de dj’s? Bedragen die toch best leuk zijn, vergeleken bij wat veel mensen verdienen in Nederland. Een beetje respect voor het bedrijf mag er ook best eens zijn. En “het mag niks kosten” vind ik hier ook een nare opmerking.
  Groetjes Sijbrand

 8. Tjongejonge, wat een stelletje zuurpruimen zijn jullie zeg. Ik zal wel de enige zijn denk, maar ik luister elke dag naar Veronica. Natuurlijk wordt het niet meer zoals het was. En de eerste die Italo gaat draaien op de radio is niet goed wijs, wie dat ooit heeft uitgevonden spoort niet, maar dat is een persoonlijke mening. Veronica is voor mij nog steeds een legendarische naam waar naar mijn mening zeker nog wat mee te doen is, maar niet onder de paraplu van Talpa.
  En wat Rob Stenders betreft ben ik het met Kicken eens hij draait zijn persoonlijke voorkeur, maar het scoort wel en dat kan Veronica wel gebruiken. Dus kom op Erik de Zwart koop die toko en en laat de treintjes even voor wat ze zijn….
  Zet hem op Martijn Muijs! 💪🏻

  • Muziekgeschiedenisontkenning? Speciaal voor jou dan: https://nl.wikipedia.org/wiki/Italodisco

   Of ben je enkel zo’n alternatieve luisteraar voorzien van haarknotje, een versterker en dito speakers met vergulde audiosnoeren met gouden contacten, enkel luisterend naar alternatieve ‘Stenders muziek’, waarbij je zowat klaarkomt als Leo Blokhuis een flauw feitje uit een muziekboek opbromt? Serieus?

    • Niets mis mee Jacob. Maar zo zijn er mensen die de muziek welke Stenders graag draait ook weer niets vinden. Mij vind je er niet onder, want ik vind het wel goed wat Stenders draait. Absoluut. Maar het is niet eerlijk naar degenen die meer in de categorie elektronisch vallen. Die worden tekort gedaan, en dat is juist waar de NPO op zou moeten inspringen. Diezelfde groep zijn degenen die van Hollands houden. Worden ook al jarenlang tekort gedaan, zodat er nog altijd veel FM piraten zijn (met name in het noorden en oosten van het land).

 9. niks mis met Italo, als die goed gemaakt is toch.
  Zoals gelato hé, schepijs dat je in de Jumbo beter in het vriesvak laat zitten,
  maar waar je nog een tweede portie van wil wanneer je in de Primavera een hoorntje hebt gesmuld. Wij combineren Italo+ graag met new wave, zeker met de donkere varianten – kwestie van contrast en balans enz… Smaakt als hertenhaas met bosbesjes 😉

  • Bedoel je met nieuw wave de rage uit de 80s? Of de huidige underground stroming new retro wave/synthwave dat heel erg gerelateerd is aan Italo?

 10. Ach het is net als bij “mijn” Veronica……………….altijd ophef en vertier.

  En als de d.j’s dan om meer salaris vroegen omdat ze dat in H’sum wel konden krijgen (zeiden ze), zei de directie “dan sodemieter je maar op naar de Zuilen”. En zo kon het dat Rob Out, Tineke en Lex Harding gewoon bleven…………….
  Ach ja,. Het gedonder is van alle tijden bij Veronica.

  • When you walk in the room! 👍

   Ps. Ik zit nu naar de Belgische tv te kijken. Simon and Garfunkel.

   Garfunkel heeft trouwens een prachtige (praat)stem. Zou zo een radioprogramma kunnen maken.

 11. Je column kan de prullenbak in Patrick. AD meld dat Wilfred Genee de ochtendshow op Veronica gaat doen. Samen met Rick Romein en Niels van Baarlen.
  Lijkt me een uitstekende zet. Of beter gezegd de beste zet.

 12. Vroeger werd er nogwel eens een wenkbrauw gefronst om je verhaaltjes. Tegenwoordig ben je alleen maar aan het afzeiken. Zelfs als je iets ‘positiefs’ schrijft (over Q) doe je dat om 538 af te kraken.

  Tegenwoordig word je in Hilversum hard uitgelachen om je verhaaltjes. Je wordt totaal niet meer serieus genomen.

  Ze wisten dat je weer zou gaan zeiken. Veronica heeft gewacht met naar buiten brengen tot je erover geschreven had.

  Ik hoop voor je dat je goed betaald krijgt om jezelf elke keer zo voor l te zetten

 13. Zo hard gelachen gisteren om de column waarvan je wist dat ie zou komen. Alleen zijn de bronnen van Kicken hem een beetje aan het fcken de laatste tijd.
  Serieus deze gaat op de muur ingelijst, buiten het Veronica nieuws klopt de rest ook van geen kanten. Je bent afgezonken tot dingen gewoon te verzinnen. Wat een triestheid..

 14. Niet Martijn Muis dus maar Wilfred Genee. Tijdstip van 7 tot 9 is wel raar. Beter gewoon net als de andere zenders van 6 tot 10. En wie o wie gaat dan die middag doen?

  Niet eens met vele reacties hierboven dat de naam Veronica ten grave gedragen moet worden. Veronica is een oer Nederlands merk en juist daarom moet gewoon behouden blijven. De naam zegt de jongeren generatie van nu misschien op dit moment niet zo veel maar dat kun je wel veranderen door het merk nieuw en op een andere manier in de markt te zetten. Talpa of een eventueel nieuwe koper van de zender groep of een deel van de zenders mekt van Veronica het hoofdmerk maken. Dat zich niet specifiek op 1 doelgroep richt (nu al jaren mannen wat echt heel raar is) maar op iedereen. Talpa (en daarvoor ook Sanoma) had de afkorting SBS allang over voort moeten gooien.

  Het mooiste zou zijn als AVROTROS het eindelijk eens aandurft om samen met een grote investeerder (wat Talpa kan zijn) de stap uit het publieke bestel durft te maken. Veronica kan hier aan vast geplakt worden. 3 losse zenders op tv en radio en allerlei aanverwante activiteiten online, on-demand, nieuws, platforms, in het land, thema kanalen etc. Het kan echt heel groot worden en tot zelfs uit te bouwen naar het buitenland. Met een gids investering. 3 oer Nederlandse merken gezamenlijk een nieuwe weg in. Hier zitten natuurlijk heel veel haken en ogen aan en er moet een veel groter uitgewerkt plan achter zitten. Ik heb wel een idee hoe het er uit zou moeten zien maar dat is te lang om uit te leggen en hier te plaatsen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*