Patrick Kicken: 538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur

[BLOG] Het is weer zover. Een DJ van Radio 538, Barend van Deelen, ligt al sinds zijn radioshow gisteravond onder vuur op Twitter. De hashtag #538iscancelledparty is sindsdien trending. Wat heeft de beste man gedaan? Gezegd dat corona allemaal de schuld is van de Chinezen? De moeder van iemand beledigd? Zijn geslachtsdelen laten zien voor de webcam? Nee. Hij zei iets over een plaatje dat hij draaide. Dat hij het niet kon verstaan.

Het gaat over de Zuid-Koreaanse popgroep BTS. Voluit Bangtang Boys, die in 2018 nog in een bomvol ZiggoDome stonden. En aardig wat fans hebben die ieder radiostation lopen te stalken om hun muziek te draaien. Maar dat is blijkbaar niet genoeg, je moet er ook nog enthousiast over zijn als deejay. Want owee als je zegt dat je iemand niet verstaat, dan krijg je er van langs. Mij gebeurde exact hetzelfde een maandje geleden. Een glappig bedoeld woordglapje mag niet eens meer. Allemaal meteen racisme.

Barend kwam er daarna nog op terug op de radio en zei dat als dit racisme was ze maar morgen naar het politiebureau moesten gaan om aangifte te doen. Way to go Barend, ik ben trots op je. Want als we zelfs hiervoor excuses moeten gaan maken, of beticht worden van xenofobie, dan is werkelijk het einde zoek. Als ik als Limburger ergens op een terras Limburgs zit te lullen met een paar ex-collega’s die ook datzelfde dialect praten en iemand roept ‘ik versta er geen zak van, wat is dat voor een taal’ dan voel ik mij heus niet in mijn eer en waardigheid aangetast.

De pijn bij de Koreaanse en Chinese bevolking zit natuurlijk veel dieper. Met name in China is er de overheid die jou dagelijks de mond snoert, om over Noord-Korea maar te zwijgen. Mensen uit die regio die in Nederland wonen zouden een gat in de lucht moeten springen dat we hier vrijuit met elkaar mogen discussiëren, debatteren, bekritiseren, ja ook bespotten. We bespotten hier al wekenlang onze Minister Grapperhaus die dom was op zijn huwelijksfeest. We bespotten al jarenlang ‘Wacko Jacko’. Maar owee als er tegenwoordig iets gezegd wordt over iemand uit het verre oosten. Dat is blijkbaar buitencategorie, zij moeten met zijden handschoentjes behandeld worden.

Dat pubermeisjes zich op hun teentjes getrapt voelen als je ook maar iets verkeerds zegt over hun haar of favoriete boyband is niet raar. Ze hebben al zo weinig om zich aan vast te houden, de hormonen gieren de hele dag door dat lijf maar ze mogen er van papa en mama nog niks mee. Dus dan maar fantaseren rondom zeven knappe jongens. Doen alsof ze van jou zijn, allemaal!

Overigens laten ze zich bij Broadcast Magazine weer van hun meest politiek correcte kant zien. De schrijver van dit artikel meent dat deze oproer ‘wederom de vinger op de zere plek legt bij Talpa Radio’, na het gezeik om het ‘Voorkomen is Beter Dan Chinezen’ lied van Lex Gaarthuis. Later twittert ie nog ‘Overigens moeten we niet heel @TalpaRadio over één kam scheren. Bij Sky Radio is nog nooit een dj beschuldigd van racisme’.

Ga toch weg man. Er is veel mis bij Talpa Radio maar dit zouden we juist moeten toejuichen, een deejay die zich juist -niet- de mond laat snoeren! Ken je de vrijheid van meningsuiting nog?

En dat noemt zich dan journalist. Ik ga mijn medewerking aan de jury van de Zilveren Reissmicrofoon, waar Roeland ook deel van uitmaakt, maar eens heroverwegen. Wat moet je met de mening van zo’n angsthaas en meeloper. Voor dit soort types zouden we juist waakzaam moeten zijn, daar lopen er nét iets teveel van rond in Hilversum. ‘Kijk mij eens lekker kleuren naar de waan van de dag!’. Bij 3FM proberen Frank & Eva ook nog even een graantje mee te pikken van de rel. Leuk geprobeerd.

Ironisch is wel dat Barend van Deelen dit zegt bij een radiostation waar het bewind vaak dezelfde tactieken toepast als de Noord-Koreaanse en Chinese overheid: alles in de doofpot stoppen. Vrolijk doorgaan! Niks aan de hand. Zou het een stukje karma zijn dat er nu dan zo’n explosie aan hatelijke tweets richting de radiozender ontstaat die de PR afdeling van Talpa Radio niet weggecensureerd krijgt?

Patrick Kicken

Het audiofragment waar je Barend zelf kunt horen beluister je oa op de website van het AD

14 Comments

  • Ojee, ik heb weer iets verkeerds gezegd geloof ik. Na het plaatsen van bovenstaande link flikkert Jan paparazzi me van Facebook af. Wtf? Lol!

   Best raar, het was absoluut niet negatief naar Jan bedoeld, maar kennelijk staat hij er niet meer achter geloof ik. Dit begrijp ik niet, in het interview met Joost Strootman begin dit jaar vond hij dat de beuk erin moest en alles zo gevoelig ligt en saai is. Sorry, maar ik kan het ook niet helpen dat dingen niet meer mogen en alles zo gevoelig ligt Jan. Ik ben het er ook niet mee eens. Even goede vrienden.

   • Over cancel cultuur gesproken, ben jij ook zo gevoelig Patrick Kicken? Het minste wat je niet aanstaat de ander maar lekker ‘cancellen’? Wat is dit voor gekkigheid?

 1. Patrick ga gewoon door met je mening geven.
  Blijf dicht bij jezelf en doe geen concessies.
  Ik lees je stukjes graag zoals je ze nu schrijft.

 2. hahaha dus nu gaan we racisme verdedigen?? en ik maar denken dat nederland eindelijk de goede kant op gaat maar nee hoor, hier hebben onze racistische oome jaap die eens moet zeiken. hoe gewoon op met racistisch, seksistisch en onbeschoft te zijn naar mensen die je niet kent en boom! niemand heeft een problem met je! simple. moeten jullie een keer proberen hé

 3. Goed gezegd door Barend! Het is echt niet normaal meer hoe bepaalde mensen in Nederland het woord racisme gebruikt terwijl men niet eens weet wat het is. Ik vind het persoonlijk nog ernstiger dat iemand voor racist word weggezet terwijl hij totaal, maar dan ook met geen enkel woord ook maar iets verkeerd gezegd heeft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*