Patrick Kicken: Radio is al lang geen 538 meer

[BLOG] Ik moet er stiekem toch een beetje om lachen als ik langs een bushokje rij: posters van ooit ’s lands nummer 1 Radio 538 met daarop ‘Radio = 538’. Het is toch een beetje sentiment aan het worden, net als al die oud Veronicanen die nog steeds dwepen met die roestige boot. 538 is al tijden niet meer toonaangevend en vooral zoekende naar een stabiele plek in het luisterlandschap. Achter de schermen wordt flink gewerkt om de neergaande lijn te stoppen en hopelijk weer om te buigen de andere kant op. Hoe ze dat willen gaan doen? Laten we er eens naar kijken.

Allereerst schijnt de muziek op de schop te gaan. Hoofd muziekpiet bij 538 is non-actief Piet geworden en er wordt hulp ingeroepen van buitenaf. Naar verluidt geen kleine naam die de muziekdatabase van 538 moet gaan oppoetsen maar vooral de rotaties op orde moet gaan krijgen. Al dat gehobby met rare platen die het station alle kanten op doet gaan moet nou maar eens afgelopen zijn. Hulde. Er is nog steeds ruimte in Nederland voor duidelijke hitradio. Ja de jocks houden er niet van, twee keer dezelfde artiest of laat staan plaat draaien in een twee- of drie uur durende shift maar als dat ervoor zorgt dat er meer brood op de plank komt dan heb je je er maar naar te schikken.

Dan de opvallende move dat ochtendjock Frank Dane in plaats van alles op alles te zetten voor zijn ochtendshow maar weer wat TV werk gaat doen, bij RTL Boulevard. Ons aller MediaCourant ziet het als een noodgreep van 538 om hem wat extra bekendheid te geven, maar ik zie het andersom: waarschijnlijk gaat Dane, wiens ochtendshow tot dusver niet brengt wat het zou moeten brengen luistercijfertechnisch, op meerdere paarden wedden. En eerlijk is eerlijk: hij heeft een goeie kop voor TV. Ik denk dat er achter de schermen ook al flink gesleuteld wordt aan een nieuwe programmering, waarbij Dane naar de middag verhuist, Coen en Sander vertrekken richting Veronica om daar dat oude 3FM geluid terug te halen samen met Stenders. Wietze de Jager gaat de 538 ochtend doen, samen met comedian Klaas van der Eerden.

Die move om Wietze de lunchshow te laten presenteren is natuurlijk al vanaf het begin een uiterst riskante zaak geweest: in coronatijd moet je overdag zo min mogelijk storen, niet nog wat druk gedoe met sidekicks en spelletjes tussen de middag. Goed is ook dat ze gestopt zijn met de ‘avondklokprogrammering’. Dat soort dingen kun je je allemaal veroorloven als je steevast bovenaan staat, niet als het schip water maakt. In radioland wordt vaak de fout gemaakt dat als het slecht gaat, men denkt dat er te weinig gedaan wordt en er in allerijl allerlei domme dingen verzonnen worden. Zoals een lijst met neukliedjes op Valentijnsdag. Kom op 538, ga nou eens doen waar je ooit groot mee bent geworden: duidelijk programmeren, een stoer imago, niet teveel gedoe wat niks oplevert.

100.000 euro weggeven is leuk maar gaat je niet redden. Gordon ook niet. Een goeie ochtendshow waarover gepraat wordt en waar luisteraars blij van worden wel. Een format wat duidelijk is en heldere, gave marketing wel. Stop de posters met die gekke arty farty oortjes heel gauw weg in een la en doe die op slot. Geef Coen en Sander een vriendelijke schop naar een verdieping hoger, verklein je muziekdatabase tot iets wat ergens op lijkt en geef de jocks de opdracht het station te verkopen in plaats van zichzelf. Zo blijft de schade op zijn minst beperkt en maak je het Qmusic niet nóg makkelijker de nieuwe nummer 1 van Nederland te worden.

Patrick Kicken

Trouwens, vanaf minuut 32 en 55 seconden leg ik in deze podcast van Broadcast Magazine uit waarom ik columns schrijf.

Bovenstaande is de nieuwste aflevering van de Spreekbuis podcast

24 Comments

 1. De move van Frank Dane naar RTL Boulevard als ‘deskundige’ vind ik toch een vreemde. RTL heeft er geen geheim gemaakt om juist meer te doen met Q Music. Frank Dane bij Talpa zou ik dan logischer gevonden hebben, bij Shownieuws of iets dergelijks.

 2. De zet van Talpa om Frank Dane bij Boulevard naar binnen te schuiven is vanuit ome John gezien begrijpelijk. Het moge duidelijk zijn dat de combi Qmusic/RTL vrij sterk is (blijkt ook als je op de site van Ad Alliance kijkt – zie inkoopinformatie); RTL heeft niet alleen toegang tot QMusic, maar ook tot de hele DPG-bladenclub. Talpa heeft dit allemaal niet; die kunnen enkel nog met LINDA werken. Gaat om een groter plaatje.

  • Rob Stenders naar Talpa halen en vervolgens een beetje schuiven met dj’s en wat andere platen gaat natuurlijk niet werken.

   Er moet wat gaan gebeuren met 538 maar Wietse in de ochtend? Dat is iemand die wil heel graag bij de grote namen horen maar zal er nooit een worden. Een middagshow pas beter bij Frank Dane dan die ochtend. Slim van hem om weer terug te keren bij RTL Boulevard. Jammer dat het slechts als muziekdeskundige is. Ik vind hem naast Beau de beste presentator die het programma ooit gehad heeft.

   Om Veronica weer op te tuigen moeten er meer namen van buiten af aan getrokken worden. Coen & Sander op Veronica zou een stomme zet zijn. (op Radio 10 ook) Dit duo is al heel lang over de houdbaarheidsdatum heen. Al op het moment dat ze overstapten van 3FM naar 538. Coen is zonder Sander niets meer dan iemand die leuk plaatjes kan draaien bij een lokaal station. Sander zou naast iemand anders is verfrissend en zou weer goed kunnen werken. Dat is al gebleken bij de diverse mensen die Coen hebben vervangen bij zowel 3FM en 538. Stiekem werd het programma er zelfs leuker van.

   Voor 538 zou ik Rob Janssen uit zijn lijden verlossen bij 3FM. Hij zou ook goed passen bij Q-Music. Als ze slim zijn dan zorgen ze dat ze 538 voor zijn. Domien naar de uren voor 16.00u. Op vrijdag Domien wel met de TOP40. En een grote vrijdagavondshow met Rob Janssen.

   Voor Veronica zou ik Gerard Ekdom van Radio 10 ruilen met Wilfred Genee. Daarnaast proberen nog 1 of 2 namen van Radio 2 weg te kapen. Gijs Staverman zou er een kunnen zijn.

    • @Jeffrey Voor die ochtendshow is best een publiek en Wilfred op de radio is heel leuk maar ik denk dat hij en het programma niet gaat passen bij het nieuwe Veronica wat Rob Stenders voor ogen heeft.

 3. Ik ben het met Patrick Kicken eens dat Radio 538 ook in de programmering moet vernieuwen. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zullen plaats moeten maken. Ze kunnen vertrekken naar Radio Veronica of naar Radio 10. Of ze bij Radio 10 terechtkunnen hangt af van het contract van Rob van Someren. In persberichten wordt nooit de einddatum van het contract van Rob van Someren genoemd. Vanwege het succes van Somertijd kan de deur bij Radio 10 voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga nog wel even dicht blijven.

  Het muziekbestand van Radio 538 is sinds het begin vanaf 1992 duidelijk. Het radiostation is groot geworden met het draaien van actuele hits. Er mag af en toe wel iets oudere muziek tussen zitten. Nieuwe populaire muziek moet hoofdzaak blijven. Er zijn inmiddels genoeg andere radiostation die gouwe ouwen draaien, zoals Radio Veronica, Radio 10, NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Eenheidsworst in het radiolandschap maakt verliezers. Zo bleek in het verleden Yorin FM overbodig te zijn.

 4. Van 538 een commerciële FunX maken, is dat geen idee Patrick ,? Meer influencers en jongere ‘hippe’ jocks. .Kapitein Rob moet van Veronica nu maar eens een volwassen popzender maken , daar heeft de radio en muziekindustrie ook baat bij. ( Het Roller Coaster effect) Meer accenten op nieuwe muziek zodat Radio 10 zich meer classics kan richten.

 5. Over dat format van 538. Dat was in het begin echt een duidelijk ‘klokformat’ wat mee schoof met de behoefte van de dag. ’s Ochtends wat meer classics en in de loop van de dag werden de actuele hits opgevoerd. Dat is volgens mij nu nog wel een beetje zo. Weet alleen niet of je daar nu in deze tijd nog mee weg kan komen. Aan de andere kant; een hele tight playlist met muziek niet ouder dan 2000 of later zelfs en actuele/nieuwe muziek ligt in de land nogal lastig, kijk naar het verleden van Veronica FM/Yorin FM en Caz! die allemaal die filosofie hanteerde, ze bestaan allemaal niet meer omdat er in Nederland anders radio wordt beluistert dan b.v. in de US waar die formats van genoemde stations op gebaseerd waren.

  • Iemand die in elk geval jonger is als 538 tenminste nog een jongerenzender wil zijn.

   Het is zo sneu hoe Coen & Sander op die posters in die bushokjes staan.
   2 van die ouwe koppen die staan te doen alsof ze 23 zijn. Coen & Sander passen niet bij Veronica of Radio 10 en zijn als duo allang uitgewerkt. Radio 10 zou wel gek zijn om Rob van Someren uit de middag te halen. Dat gaat ze gigantisch veel luisteraars kosten.

 6. Iets met beste stuurlui…. Waar presenteer jij ook al weer Kicken?
  Het is al jaren een stoelendans van dezelfde koppen. Lijkt nergens op. Gelukkig zit jij er al een tijdje niet meer bij. Dat heeft het niveau al aardig opgekrikt…..

  • @ Michel.

   Ik moet hier wel om glimlachen…………..

   Maar ja, ik ben oud Veronica, de moeder aller Veronica’s en dat vind Patrick maar niks. Maar ja, hij was er nog niet eens toen wij al druk doende waren om de weg te plaveien zodat hij er later kon gaan werken niet met groot sukses maar toch.

 7. De kracht van 538 is hits. Zoals NRJ in Frankrijk. Een beetje populair geklets en dan weer hits. Meerdere keren per dag het actuele nummer draaien stoort ze daar niet.

  Verder kan je je afvragen of het publiek van 538 nog interesse heeft in het blokje nieuws, weer en verkeer. Een korte nieuwsupdate van 1 minuut op de hele uren past misschien nog. Weer, verkeer en uitgebreid geleuter over het nieuws halen jongeren uit apps.

  Tot slot kunnen ze iets doen aan de reclame. Ze gaan er al vroeg in het uur uit (reclame), nieuws (reclame), weer/verkeer (reclame). 538 = reclame?

 8. Radio is al lang geen radio meer. Het zijn ego showtjes van overbetaalde mannetjes die geen reet met muziek hebben. Geen bezieling en geen kennis van zaken. Video heeft de radio niet vermoord. Radio heeft zichzelf vernietigd. Lang leve spotify

 9. @ Juul , de Veronica radio traditie wordt wel degelijk voortgezet via Joost Den Draaijer naar Lex Harding naar Erik de Zwart naar Dave Minneboo. En op tv heeft Jan Slagter de Veronica-spirit ;-

 10. We doen hier tegenwoordig weddenschappen: waar gaat het volgende verhaaltje van Patrick over. Toen ik hoorde dat Frank Dane weer Boulevard ging doen wist ik het: Patrick gaat 538 afbranden! Ja hoor! Gewonnen!

  Heerlijk die voorspelbaarheid van Patrick! 🙂

 11. Maar dat gaat meeestal met grote bedrijven zoals Patrick hier zegt:
  “Dat soort dingen kun je je allemaal veroorloven als je steevast bovenaan staat, niet als het schip water maakt. In radioland wordt vaak de fout gemaakt dat als het slecht gaat, men denkt dat er te weinig gedaan wordt en er in allerijl allerlei domme dingen verzonnen worden.”

  Dat is het nadeel dat ze steeds bedrijven laten fuseren om maar groter en groter te worden… Neem nou die 4 zenders wat nu onder John vallen… Die haddden vroeger meer bekendheid toen ze alle 4 apart waren en ergens voor stonden. Nu moeten ze alleen geld in het laatje brengen van om John!

 12. Waarom moeten die zenders toch zoveel opleveren voor John de Mol?
  Is er dan nooit genoeg geld?
  Er zijn veel zenders op internet die golden oldies draaien en puur werken met vrijwilligers.
  Zijn deze zenders dan zoveel slechter?
  Of is het de lage bekendheid met het fenomeen internetradio?
  Nog steeds luistert iedereen in Nederland naar radio op FM.
  DAB+ komt daarbij langzaam aan bod.

 13. Ik ben nog steeds van mening dat het om de muziek gaat en niet om de DJ’s.
  Op het werk staat af en toe 538 op maar niet van 6-10 of 16-18.00 uur ivm het
  geouwehoer. Npo radio 2 is wat dat betreft beter maar graag zonder Ruud de Wild.
  Die praat ook teveel. Minder geouwehoer en meer muziek lijkt mij de oplossing.
  3FM kan weg , geef Radio 5 de frequentie. Hopelijk koopt Joe Belgie de zender Sky
  en maakt er Joe of Joe 60-70-80 van.

  • Misschien moeten ze anders gaan denken hier in NL betreft radiozenders en meer nonstop gernes kanalen op FM/DAB gaan plaatsten ipv van dezelfde hitradios stations… Als voorbeeld: 1 a 2 Nieuws/Talkshows zenders, 4 verschillende mixen gernes, en dan een stuk of 34 aparte gernes met ieder heel uur nieuws en rond de spits files nieuws. Zo hou je wel de ether schoon. Tegenwoordig heeft iedere DJ toch een eigen internet kanaal of podcast.

  • Joe België hoort bij Q.
   Veronica en Radio 10 beide van de Mol zitten eigenlijk in elkaars vaarwater. Verkopen is een optie maar toch ook weer niet want dan hapt Q gelijk toe om er een Nederlandse versie van Joe van te maken. De Mol speelt bij verkoop van een van zenders dus alleen de concurrentie in de kaart.

 14. ” Wietze de Jager gaat de 538 ochtend doen, samen met comedian Klaas van der Eerden.”

  Uitstekende keuze! Ik ontdekte ze vorig jaar toen ze Frank Dane vervingen en ze waren echt goed. Dat heeft op de langere termijn echt Evers potentie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*