Patrick Kicken: Dit worden de grote radiotransfers in 2021

[BLOG] Ik heb even de eerste 10 dagen van het nieuwe jaar nodig gehad, maar door mijn oor hier en daar te luister te leggen, de glazen bol te raadplegen en nog wat optelsommen te maken denk ik dat ik een compleet beeld kan geven van wat er in 2021 staat te gebeuren in de radiomarkt. Nu de FM frequenties even veilig gesteld zijn en de reclamemarkt weer iets aantrekt kan er geïnvesteerd worden. Maar welk poppetje gaat waarheen? Per wanneer en waarom? Laten we eens wat dingen op een rijtje zetten samen.

We bekijken eerst even de mensen waarvan dit jaar het contract afloopt bij hun huidige werkgever:

Gerard Ekdom
In het voorjaar van dit jaar loopt het contract af van Radio 10’s ochtendjock, dat hij in 2018 tekende voor 3 jaar en naar verluidt een half miljoen euro. Over salaris heeft Ekdom het liever niet, dit vond hij in 2018 veel belangrijker, aldus een interview destijds in Playboy: Cruciaal zijn voor mij vier punten en ik heb ook in mijn driejarige Talpa-contract laten opnemen dat die worden nageleefd: artistieke vrijheid, creativiteit, sfeer en toekomst.

Nou inmiddels weet ook Gerard hoe de hazen lopen bij een radiostation onder de Talpa vlag. Het mag dan goed gaan met Radio 10, ook hij heeft kennis mogen maken met de niet aflatende bemoeienis van hogerhand, om lullige dingen als een liedje, een jingle, een item, een bedje of een spotje. Verhaal gaat dat hij zelfs een keer in tranen achter de mengtafel heeft gestaan na een telefoontje. Om met een niet nader te noemen insider te spreken: ‘die loopt lachend de deur uit in mei’. Maar waar moet Gerard dan naar toe? Terug naar NPO Radio 2? Of tóch naar Qmusic, om daar de middagshow te doen? Ik zet m’n geld op dat laatste. Tenzij De Mol hem op reguliere basis een TV programma biedt, dat zou de ijdelheid van Gerard, wiens haargrens door de jaren heen regelmatig is bijgewerkt, zo kunnen kietelen dat hij blijft. John had Gerard Ekdom natuurlijk iets Big Brother achtigs moeten laten presenteren, dan had hij meteen zijn radiocontract kunnen verlengen. En de sterjock van zijn best beluisterde radiozender meer bekendheid kunnen geven. Gemiste kans! Als Sky Radio verkocht wordt of al is aan DPG dan kan Ekdom daar natuurlijk een perfecte rol spelen in het lanceren van dé concurrent van 10, Joe op FM.

Rob Stenders
Het contract van Ome Rob bij BNNVARA loopt van de zomer af. Hij is, zoals we inmiddels allemaal weten, al sinds vorig jaar verbonden aan Talpa door de podcasts die hij maakt voor Juke. En loopt sindsdien overal zelf rond te bazuinen dat hij naar Radio Veronica komt. En wie A zegt, moet natuurlijk ook B zeggen. Zoals ik al in eerdere columns heb uitgelegd is Rob natuurlijk altijd op de achtergrond al ergens de baas, door zijn enorme netwerk en vriendjes op belangrijke plekken. Het zou tijd worden dat hij het nu eens open en bloot gaat doen en dat kan dus vanaf de start vanaf het nieuwe radioseizoen. Uiterlijk september zie ik hem nog steeds aan de slag gaan bij en voor Radio Veronica, met in zijn kielzog een stoet aan radiovriendjes- en vriendinnetjes. Om ook nog eens even een paar jaar te cashen, zodat hij daarna weer kan terugkeren bij NPO Radio 5. Ik zie het ook nog wel gebeuren dat hij in de ochtend terecht komt bij Veronica, als voor Genee de lol er wel vanaf is om zo godsgruwelijk vroeg op te staan en ’s avonds laat nog TV te moeten maken.

Coen en Sander
Wiens contract dit jaar ook afloopt is het zorgenkindje van de middag Coen en Sander bij nog groter zorgenkindje Radio 538. Dus daar gaat iets veranderen, linksom of rechtsom. Ik schets je dit scenario: Wietze de Jager krijgt de ochtend, Frank Dane verhuist over een half jaar naar de middag (zonder al teveel gezichtsverlies) en Coen en Sander gaan uitelkaar. Het huwelijk is klaar, de magie is uitgewerkt, de items uitgekauwd. Coen Swijnenberg vertrekt terug naar de publieke omroep, om ‘iets’ bij NPO 3FM te gaan doen. En/of een programmaatje bij NPO Radio 2, waar hij saai genoeg voor is. Lantinga is een grappenmaker die ze bij TV goed kunnen gebruiken, dus die zie ik zijn radiocarrière vaarwel zeggen en een lullig quizje bij de commerciëlen of een semi-intellectuele talkshow doen bij de publieken. Iets met gehandicapten of mensen die doodgaan.

Gijs Staverman
Onze Gijs. Moest al eens zijn plekje bij NPO Radio 2 verdedigen, raakte het bijna kwijt, maar mocht blijven. Om toch minimaal twee keer per week flink door de mand te vallen als hij een interview moet doen, bedacht en voorbereid door de vijf man sterke redactie. Dus die zie ik op den duur wel vertrekken naar Talpa’s Radio 10, zeker als Ekdom de benen neemt. Kan hij daar lekker door outro’s van platen met een staand eind praten net als Jordi Warners. Verder blijven hem de genante momenten bespaard dat hij een intelligente vraag moet stellen aan een schrijver, politicus of ander mens met een boodschap. Bij 2 zal toch hoedanook een vrouw in de dagprogrammering moeten komen dit jaar, ook als Stenders niet vertrekt. Alleen Cielke als sidekick bij Rabbering in de late avond is niet ‘Den Haag proof genoeg’ voor NPO premier Tante Bosman. Bij 10 kan Gijs lekker roepen dat Abba toch zo’n heerlijke vocalen heeft gezongen in die o zo lekkere Wall of Sound. Iedereen blij.

Rick van Velthuysen
Arme Rick. Weggestopt in de nacht bij NPO Radio 2 en dan ook nog eens met argusogen bekeken worden door je zendercoördinator. Hij mocht niet eens meedoen aan de Top 2000 dit jaar. Zijn sidekick liep weg omdat hij een paar honderd euro extra wilde in de maand. Wordt nooit gevraagd om in te vallen overdag. Dus als hij de kans krijgt om weer ergens wat anders te doen is hij weg. En terecht. Je mag vinden wat je wil van zijn stijl, met zoveel radioervaring verdien je meer en beter. Dus als Radio Veronica nou weer wat pittigs in het weekend wil dan weten ze hem te vinden. Ook schijnen ze bij Talpa Radio steen-en-been te klagen dat er geen enkele goede invaller meer te vinden is: Rick hoef je maar te appen en hij zit al in zijn veel te grote auto. Als Tim Klijn t.z.t. het stokje van Genee overneemt omdat Stenders toch liever uitslaapt dan kan Ricky ook nog wat uurtjes in de weekprogrammering gaan vullen.

Marieke Elsinga
En last but not least, ook om de ‘all inclusive’ zeikerds hun zin te geven, ook nog maar even gauw een vrouwennaam. En niet zomaar een. Het is de vrouwelijke Edwin Evers. Het luistercijferkanon van Q. De Ster in de Ochtend. De vrouw die eind januari alle radioringen gaat winnen die er maar te winnen zijn. Als ze nou een beetje slim bezig zijn daar op de Bergweg in Hilversum (waar Talpa Radio gevestigd is), dan zijn ze nu al het geld aan het verzamelen dat ze maar kunnen vinden en bieden ze Marieke Elsinga een MEGA contract aan waar ze géén nee tegen kan zeggen. Wat ze daar dan moet gaan doen? Nou dat lijkt me vrij simpel: de ochtendshow bij Sky Radio, samen met een ander inwisselbaar figuur als Mattie. Of voor een sterrenduo gaan, zoals al eerder op de tekentafel lag bij Sky: Beau & Marieke in de morgen. Ze gaan niet voor niets weer Humberto Tan uitproberen bij RTL4. Beau heeft zichzelf toch weer mooi in de vingers gesneden met die niet geslaagde TV Kantine rip-off, dus dan kan hij dagelijks radio doen en op zondag de troostprijs bij RTL4 op de plek van Tan, die weer dagelijks mag als Jinek moet werpen.

Bonus: Eddy Keur
Is al een tijdje aan het flirten met AvroTros. Maakte daar recent leuke radio met Mischa Blok op NPO Radio 1. Maar ook samen met Prem voor Powned. Wordt ook gesignaleerd op de Bergweg in Hilversum. En niet om z’n behoefte te doen. Kan niet anders dan dat hier iets voor vast uitrolt. Bijvoorbeeld het weekend van 10 of Veronica of de vroege nacht/late avond op R2. Rabbering zit ook al een tijdje te azen op een dagplekje daar en krijgt niet voor niets nu al een sidechick.

Tot zover mijn kijk in de glazen bol voor 2021 op radiogebied, net als bij het kapotgeknipte Talpa’s Meestervoorspellers op SBS6. Geen dank John, ik help je wel!

Patrick Kicken


54 Comments

    • 3FM is echt heel erg slecht qua presentatie, wat een nobodies werken daar zeg. Zoals die mevrouw in de avond, Sigrid Carter geloof ik?, die nooit ‘nummer’ of ‘liedje’ zegt maar altijd ’track’ en het dan uitspreekt als trek. Heb je honger of zo, Sigrid? Tenenkrommend. Eva Koreman is ook een verschrikking op de radio. En de heren, daarvan weet ik de namen niet eens dus dat zegt al genoeg. Allemaal millennial middelmatigheid ten top. 3FM zou een stuk beter draaien als ze er een nonstop zender van maken met hooguit in de avonduren gepresenteerde programma’s en op vrijdag- of zaterdagmiddag een hitlijst. Je kunt als alternatief ook overwegen om jonge instagram/youtube celebrities achter de knoppen te zetten want die weten mogelijk wél de jongeren te bereiken. En ja, ik begrijp dat radiomaken een vak is, maar een zender die ooit met afstand de best beluisterde van het land was, en nu niet eens de top tien haalt laat staat nog relevant is voor de beoogde doelgroep: die heeft een héél groot probleem. Ooit werd godbetere ’t Gordon ingehuurd door 538 – bleek voor die zender prima te werken. Bij BBC Radio 6 heeft Iggy Pop ook gewoon een wekelijkse radioshow.

 1. Lang, lang, en voor deze generatie waarschijnlijk héel lang geleden was radio iets om naar te luisteren. Dj’s draaiden niet alleen plaatjes uit een voorgesorteerd mandje met politiek correcte plaatjes en placeerden “de doelgroep” niet enkel volgens voorgekouwde richtlijnen en scenario’s die pasten in een dichtgetimmerd format waar een leger redacteuren en coordinatoren hun plasje over moesten plegen..
  Je stond op met Jeanne en Peter die de dag inklingelden, bangde je hoofd op vara’s vuurwerk, lachtte écht om de broertjes De Boer bij Evers, en als je niet kon slapen, of een hardwerkende nachtwerker was, kreeg je snachts ene Kicken voor je kiezen..
  Lekker puberaal uit de bocht vliegen met Stenders en van Inkel, vaak gekopieerd, doch nooit geevenaard en zelfs ene Stenders kon het gat niet invullen toen van Inkel zijn andere hobbies de voorrang gaf op radio maken. Radiohelden. Allemaal! Ze gingen los op de zender en vormden het geluid van een generatie met bands als Pearl Jam, Rage against the machine, Nirvana, Soundgarden en vele, vele andere bands waar Pinkpop haar luisterend oor graag naast legde.
  Deze generatie heeft geen radiohelden meer. Veel vergane glorie, dat wel. Giel was ooit de bad boy, en zit nu op radio 2 braaf te zijn. Ekdom was fris en leuk en is nu langzaam ingesleten in zijn vaste maniertjes en grapjes en grolletjes op het niveau van een oude goochelaar waarvan iedereen die ene truuk wil zien, en voor de rest eigenlijk niet komt kijken. De muzikale honger van Stenders is omlaag gekomen van het niveau van Rockefeller skank naar Rollercoaster. Dat zegt alles denk ik.. Evers heeft zijn microfoon in de wilgen gehangen en Van Inkel in de ochtend is als kijken naar Good morning Vietnam.. voor de 100ste keer.. Onbetwist een goede film, maar zeer voorspelbaar dan.
  Radio 3 heeft geen identiteit meer, geen karakter. Radio 2 zet je op als je niet kunt slapen (vooral Ruud de Wild is goed om bij in slaap te vallen tegenwoordig) Radio 1 is zo overbodig geworden dat ik het niet eens meer op mijn voorkeuze knope heb staan. Q-Music is veel leuker in het belgs en sky radio het beste als er NIET wordt geluld door de DJ. Radio 538 is een hoofdpijn veroorzakende kakofonie van slechte muziek en ongeinspireerde praatjesmakers zonder pit geworden. De herrie die ze draaien is vooral “veilige” herrie geworden die moet cateren aan “de doelgroep” maar wel binnen de veilige paadjes he..
  Wij hadden het op school over dingen op de radio. Dat bestaat niet meer. De school niet, maar ook dat gevoel niet. Radio leeft niet meer. Bij geen enkele “doelgroep”.
  Dat ligt niet aan die doelgroep, maar aan de makers. Ze hebben alle smaakjes zo veilig gemaakt dat alles nu naar vanille smaakt. Iedereen lust immers van vanille. Zal best, maar niemand HOUDT van vanille. Vanille is een saaie smaak. Lekker als tweede bolletje op je ijsje, maar dan wel weer lekker kersen, mango, meloen, citroen of straciatella ernaast!
  Als er nou eens een radiostation de ballen had om vanille uit het assortiment te schrappen, dan zouden we er weer over praten. Ik ben alleen bang dat het niet meer gaat gebueren omdat “de cijfers niet laten zien dat daar een markt voor is” en de accountants nou eenmaal de baas zijn geworden op onze radiogolven..

  Heel jammer. Jammer omdat ik een zoon heb die nu hij 9 jaar is praat over youtubers zoals wij vroeger praten over onze radiohelden en hij dat gevoel nooit zal kennen van de magie die goede radio geeft. Ik had het hem heel graag gegund..

  • Wouw, de spijjer(s) drie maal op zijn kop Patrick. Iemand die als radiofreak voor de eind 90s met plezier radio luisterde kan dat nu niet meer. Respect voor de oude generatie radiomakers die nu nog actief zijn, ik zou het niet kunnen. Bovendien worden ze bekeken en beoordeeld met de bril van nu, en zijn ze dus ‘slecht’. Radio is zooo veranderd, volgens mij omdat muziek niet meer voldoende is om mensen alleen te boeien, vroeger hoorde je muziek ALLEEN op de radio, nu op zoveel andere kanalen. Dus is muziekradio geevolueerd naar een veilige entertainment machine, met naar oude maatstaven bedenkelijke talenten achter de microfoon.

   • In ieder geval niet via de normale zenders, als ik alleen de muziekzenders meetel. Een uitzondering hier en daar daargelaten, en het maakt ook nog wel uit of ik in de stemming ben voor uitdagende radio of ‘gewoon gezellig’ – maar in het laatste geval zet ik ook liever Studio Brussel, Stenders XXL, Extra Gold of Ice Radio (of BBC 6 Music) aan dan de muziekzenders die hier gewoon in de ether zitten. Met NPO Radio 1 vermaak ik me trouwens nog prima, maar dat is geen muziekradio.

    Ik ben nog net in het tijdperk van de verticale radio ingestapt en mis zulke wat dieper gravende muziekprogramma’s anno nu dus in het Nederlands. Een ouderwetse passie voor radio vind ik dus nog wel in het buitenland, maar het klinkt wat meer houtje-touwtje dan het verticale Radio 3 van 1991 en het vergt wat taallesjes om de gesprekken echt goed mee te krijgen. Al kan ik Duits (Byte FM is een interessante zender uit dat land) voor pakweg driekwart verstaan.

  • Het moment dat je voor jezelf moet bedenken dat je gewoon (te) oud bent geworden en het allemaal niet meer bij kan benen. Dat dit je persoonlijke situatie is betekend niet dat alles er slechter op is geworden.

   • “Niet meer bij kan benen” – dat is nou precies wat geldt voor teveel zenders in de hedendaagse radio. Met als schoolvoorbeeld 3FM dat youtube en spotify niet bij kan benen. Maar wel een peperduur, landsdekkend FM netwerk bezet houdt dat iedereen die wél verstand van zaken heeft allang aan NPO Radio 5 had gegeven.

  • Iets met Spijker en kop…

   Vergeet niet Jack Spijkerman (ik vind hem vandaag de dag een verschrikkelijke man, maar dar even ter zijde ), die het weekend (samen met “Joep ‘INTERNATIONAL’ ui Tilburg”) inluidde met zijn show.
   Het waren allemaal pareltjes toen die tijd waar je naar toe leefde..(mis vooral Henk Westbroek)
   Toen veel “oude” DJ’s terug keerden naar 2 had ik nog even de stille hoop, maar helaas..
   Ik wil niet te negatief zijn over de DJ’s van vandaag (hulde aan Marieke) maar het is geen schim meer van wat het ooit was.
   Het zal de Zeitgeist zijn.

   Ps.

   Hey Kicken, hoorde je laats in een Podcast iets rappen over negatieve energie!? Ik voelde in dit stukje toch iets van..laat ik het dan maar formuleren als opbouwend cynisme 😉👍🏻

   Gr
   Dimitrios

  • Jouw helden van toen zijn gewoon niet meer relevant. Jouw smaak heeft zich ogenschijnlijk ook niet mee-ontwikkeld naar dat wat nu uitgezonden wordt. Geeft ook niet. Misschien heb je nog een cassettebandje van vroeger. Speel je die gewoon af. De Youtubers van nu zijn de helden van de generatie van jouw kind; waarom vasthouden aan de magie van een medium van vroeger?

 2. Eens. Wil je er anno nu toch zo dicht mogelijk bij komen: probeer eens buitenlandse lokale (studenten-)zenders. Los van of je het kunt verstaan (bij mij zijn ze vaak Franstalig, en dat versta ik maar een beetje), wordt er op sommige nog lekker geëxperimenteerd. Deels ook met een verticale programmering. Op https://ferarock.org/les-radios staan er wat bij elkaar.

  • (Dit hierboven had dus een antwoord op Patrick Spijkers moeten zijn. Blijkbaar is het niet terecht gekomen waar het hoort.)

 3. Op zich logische voorspellingen met grote kans op daadwerkelijke uitkomst. Komt ook doordat DJ’s met bovengemiddelde salariswensen in Nederland enkel kunnen kiezen uit NPO, Talpa en Q.

 4. Mocht Patrick Kicken ooit weer op de landelijke radio te horen zijn, zou ik er met hele andere oren naar luisteren dan in het verleden.

  Om even bij het onderwerp te blijven: als een glazen bol echt werkt, zou je ook in grote delen het verloop van bepaalde radiogerelateerde websites/fora kunnen beïnvloeden. Je weet immers al wat er staat te gebeuren. Het is alleen nog niet officieel!

  • Dat zal hij doen als hij de middagshow van Stenders over kan nemen of de lunchshow van Staverman. Op zich zou de platenbonanza prima bij Ekdom passen, zijn muziekkennis doet denk ik niet onder voor die van Stenders. Hooguit zou Ekdom waarschijnlijk wat meer dance en jaren 90 draaien en wat minder (alt)rock en seventies.

 5. Wim Kan zei het al, ‘Voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft’. Maar ik wil dan de voorspelling doen dat het mij niet zou verbazen als dit jaar, of misschien al heel snel, de stekker uit het thema-kanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz wordt getrokken vanwege te weinig luisteraars. Het is nu al alleen nog maar via de kabel en internet te beluisteren en het aantal gepresenteerde programma’s – veelal niet live – is maar heel gering. Je kan ook net zo goed die paar programma’s alleen nog als podcast aanbieden. Tja, armoe.

  En ik ben niet tegen 3FM in de ether en ook niet tegen nachtradio (ook niet door 3FM), ook al kost dat wat centen, ik vind het persoonlijk schandalig dat er al jaren geen enkel jazz- of easy listening-programma meer in de ether is te beluisteren. Het is geen populair genre, maar daar zijn nu juist subsidies voor door de overheid, om ook kleine doelgroepen te bedienen. En nu is er niks meer, ja een Metropole Orkest dat moet samenwerken met Di-Rect, tel uit je winst.

  • NPO Radio 2 Soul & Jazz zit gewoon op Dab+. Nóg wel, iig. En ja, ik mis in de ether iets in de FIP-hoek. Ooit was er Radio 6 (de eerste versie bedoel ik dan), maar daar ging de stekker uit (ook toen het al lang de vercommercialiseerde tweede versie was) vanwege te weinig luisteraars.

  • NB. Mijn voorspelling komt niet helemaal uit de lucht vallen en ik heb mijn reactie op mijn site gezet, maar daaronder nog onderstaande toegevoegd. Say no more.

   +

   En het twitteraccount is al een tijdje inactief en de website is vorige week ook niet bijgewerkt, afgezien dat de website al heel erg onder de maat is kwa informatie over die paar programma’s. En Angelique Houtveen vertrekt bij 3FM, dus ook bij Soul & Jazz op de vrijdagavond? Mogelijk allemaal het begin van het einde …?

   Door corona ligt ook het hele (Nederlandse) jazzwereldje op apegapen en wordt het straks weer als voorheen? Ik vrees het ergste en ik zou zeggen, roepen: ALLE HENS AAN DEK!

 6. Ekdom terug naar Radio 2 zie ik nog wel gebeuren. Staverman naar 10, net als Sander zonder Coen of andersom . Frank Dane ruilt met Wietze de Jager en Barend Van Deelen maar verder geen verschuivingen te zien in de radionerdbol , of misschien dat Patrick Kicken adviseur wordt bij de Akwassi omroep. 😎

 7. In de Randstad merk ik steeds vaker dat de radio’s afgestemd zijn op Qmusic Maximum Hits. (In de vrije ether op FM en DAB+)
  Leuke liedjes, weinig reclame en geen geleuter van z.g. “Populaire” DJ’s.

 8. de piraten . naet moet eerst de stekker uit dat is een klets zender maken de luisterraars slecht er zitten dj s tussen die niet fatsoenlijk draaien kan zoals karin benne als dat praten al hoord verschrikkelijk die piratentaem er eerst uit niet om aan te horen

 9. Ik werk in Duitsland er luister erg graag naar radio 21 allemaal lekkere rock muziek dat mis ik hier in Nederland in de ether (Arrow classic rock)

 10. Waarom zou Marieke in godsnaam overstappen naar Talpa?
  Ik kan geen 1 goeie reden bedenken
  Overstappen naar Talpa betekent voor Marieke natuurlijk ook het eind van RTL Boulevard

 11. Op Youtube staan veel video’s/interviews met bekende oudgedienden bij de radio w.o. Jeroen Soer, Erik de Zwart, Tom Mulder, Frits Spits, Lex Harding, Leo van der Goot……Maar ook artiesten als Thijs van Leer, George Baker, Frank Zappa…En allen beweren zij dat met het medium ‘radio’ de fantasie van de luisteraar kan worden geprikkeld. “Radio is the theatre of the mind”. Grappig te zien dat iedereen juist dát als het belangrijkste van radio vindt. Schokkend te constateren dat geen enkele, lees; geen enkele radiojock dit vandaag de dag meester is. Geen enkele jock in Nederland gebruikt de radio op die manier zoals geschetst door de oudgedienden.

 12. In 1969 keek ik voor het eerst in een glazen bol. Mijn fantasie ging helemaal los toen ik hoorde wat er allemaal “op Woodstock” gebeurde. Al die spannende verhalen van de dj’s over al die bands met zoveel verschillende muziekstromingen. Als 4 jarig jochie met een kudde aan oudere broers en zussen niet op 1 hand te tellen, ging ik een mooi radio toekomst tegemoet. Radio puur San met al die zeezenders, radio Luxemburg , Hilversum 3, Veronica, Radio Monique etc etc. Toen 538 als zelfstandig radiozender, als een commerciële zender begon ja….toen zou het helemaal gaan gebeuren. Hilersum 3 stierf, Veronica bleef uiteindelijk weinig van over Qmusic kwam………tja….. Toen begon ook in het dj vak het grote geld door te dringen. De ene na de andere verkaste in de loop der jaren over en weer naar diverse zenders. Ook commercieel gezien is een dj niet meer automatisch verbonden aan of met een zender. Je scoort niet bij ons doelgroep …hup weg wezen … Kijk wat er nog over is van radio 538 of Veronica (deze als voorbeeld) er is niets meer over van het gedachtegoed radio maken. Nu dik 50 jaar verder met een kast vol platen en cd’s, abonnementen op spotify en weet ik al wat voor diensten kan ik onbeperkt muziek luisteren. Steeds meer en meer teleurgesteld door gasten als John de Mol en geld beluste dj’s waarvan Joost den Draaier een goed (verkeerd) voorbeeld is alleen maar commerciële belangen hebben en radio naar de gallemiezen helpen met hun geldbejag. Overal eenheidsworst paar plaatjes zelfde itempjes en hup die kut reclame……want dat is kassa…En toch heb ik als radio verslaafde het liefst nog steeds altijd en overal radio aan. Nu via internet struin ik nog steeds naar die ene ultieme zender. Duizenden radiozenders zijn er te vinden, voor elk wat wils. Toch blijf ikzelf nog altijd dromen van die ene zender met favoriete goede dj’s met daarmee alle soorten muziek en gekkigheid ZONDER reclame.

 13. Ik denk dat het contract van Gerard Ekdom bij Radio 10 tot september loopt. Als Gerard Ekdom slim is, dan gaat hij zijn contract verlengen. Er is geen betere plek voor hem. Terug naar NPO Radio 2 is een degradatie. Met als voorbeeld Giel Beelen, die bij Radio Veronica zijn contract met elf maanden kon verlengen. En dus een mooie plek in de ochtend kon behouden. Giel Beelen weigerde het aangeboden contract van Radio Veronica en degradeerde zichzelf, door naar de nacht van NPO Radio 2 te gaan. Het bleek hem na twee keer zich verslapen te hebben, zwaar te vallen. Geen goede keuze dus.

  Rick van Velthysen kan misschien naar Radio 10 voor Weekend-Rick, tussen 12:00 en 15:00 uur op zaterdag en zondag. Vervolgens, kan dan Gerard Ekdom zichzelf degraderen door de uren van Rick van Velthuysen op NPO Radio 2 over te nemen, tussen 02:00 en 04:00 uur, als hij dat wil. Toch denk ik dat Gerard Ekdom dat niet doet en hij een wijs financieel verstandig besluit neemt.

  Rob Stenders voelt zich veilig bij de Nederlandse Publieke Omroep. In het verleden heeft hij een uitstapje naar Yorin FM gemaakt. Yorin FM ging ten onder en daardoor kon hij daar niet duurzaam de ochtendshow presenteren. Of hij het aandurft om naar Radio Veronica te gaan, is even afwachten.

  Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zouden misschien op termijn Somertijd kunnen vervangen op Radio 10. Tenminste, als Rob van Someren zou willen stoppen met zijn programma.

 14. Weer een prima column van Patrick Kicken! Ik blijf erbij dat Ekdom in de morgen nog een veel groter luisterpotentieel heeft dan nu! Misschien niet de luistercijfers van Edwin Evers met Evers staat op(het is maar de vraag of een ochtend DJ dat ooit weer bereikt?)maar er is meer uit te halen.

  Dan moet Talpa radio met radiozenders Radio 538, Radio10, Radio Veronica en Sky Radio een duidelijke keuze maken welk radiostation voor welke doelgroep is? Nu beconcurreren Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica qua luistercijfers vooral elkaar. Alle 3 richten zowat op dezelfde doelgroep(20-49 jaar)en het mag vooral niet ten koste van hoofdstation radio 538 gaan. Zo gaat het een ten koste van de ander en komen alle 3 niet echt van de grond en is Qmusic de lachende derde.

  Waarom zou Gerard Ekdom naar de middag van Qmusic gaan als hij in de ochtend bij een groot luisterbereik heeft en een vorstelijk salaris opstrijkt bij Radio 10? Als ik manager was van Talpa Radio werden radio 538 en radio 10 even belangrijk gemaakt. Dan maar iets ten koste van radio 538 want dat gebeurd nu toch al. En de luistercijfers van Edwin Evers worden door Frank Dane toch niet gevenaard, hoe hij zijn best ook doet.

 15. Zijn Coen en Sander echt een zorg kindje kwa marktaandeel? Ik heb die cijfers niet. Ik denk dat Corona erg slecht is geweest voor die twee maar überhaupt ook voor 538. Hebben denk ik veel auto luisteraars.

 16. Reden van de slechte radio wordt mede veroorzaakt door de slechte muziek. Kijk in de top 50 van spotify en wat er gedraaid wordt door de stations. Veelal rap (of wat er voor doorgaat). ‘Vroeger’ had je goede bands. De goede bandjes die er nu nog zijn hoor je niet en krijgen geen kans. Mede omdat de doelgroep ‘jeugd’ dit niet om aan te horen denkt te vinden. Zij zijn dol op Snelle en ‘Drank en drugs’. En hierdoor krijgt nieuwe ECHTE muziek geen kans.

  Door de slechte muziek op de radio gaan mensen ook minder naar de radio luisteren. Vroeger hoorde je Inxs gevolgd door Madonna, Duran Duran en Pat Banetar. De goede muziek die nu gemaakt wordt krijgt geen kans.

  En 3FM moet eens stoppen met de zichzelf graag horende DJ’s. Laat muziek horen die anderen niet laten horen. Wees inspiratief. Durf. Anders is het over en uit.

  • Als 3fm hetzelfde draait als de anderen kiest men liever voor Q omdat dat een beter imago heeft, en als ze duidelijke eigen muzikale keuzes maken/lef tonen begrijpen mensen het weer niet en kan het ook niet aan op de werkvloer (de Nederlandse maaiveld- en consensus-cultuur slaat überhaupt veel dood als het om spannende radio gaat). Wat dat betreft is het daar nooit goed.

 17. Het gaat niet om deejays maar om de muziek die gedraaid wordt. Npo 2 en Q zijn toch echt de betere zenders. De rest is middelmatige eenheidsworst. Echtdom en die pubers van 538 zijn zo 2005

 18. Ik vind dat de Nederlandse zenders bijna allemaal dezelfde muziekkeuze hebben.
  De muziek die de dj’s moeten draaien wordt niet door henzelf bepaald.
  De muziek in top40 etc. geeft ook een eenheidsworst weer.
  Ten tijde van de zeezenders werd gedraaid wat de luisteraars mooie muziek vonden.
  De top 40 etc. uit die jaren laat een diverse muzieksmaak zien.

 19. Wat een gelul patrick Keijzer. Omdat ik me 2 keer in het begin verslaap is het een slechte keuze? Dat was gewoon een kapotte telefoon in combi met een nieuw ritme probleem. Elke dag opnieuw ben ik blij en dankbaar dat ik mag doen wat ik wil.
  Vanochtend van frans Bauer naar Bruce Springsteen naar wies (live) naar een houseclassic en toen the kinks. Heerlijk non format . Love it 😍

  • Ik zie dat anders. Een contractverlenging van 11 maanden voor het tijdvak tussen 06:00 en 09:00 uur, zie ik als de juiste keuze. Het is wat mij betreft een compliment van Radio Veronica, dat ze het contract nog met 11 maanden wilden verlengen. Ik denk dat de ochtendshow op Radio Veronica met Giel Beelen, zo slecht nog niet was.

  • Geen idee hoe de deejay-carrousel in 20-21 gaat draaien, maar als er iemand op de dag bij Radio 2 vertrekt (laat Ruud de Wild lekker opzouten met z’n rechtse praatjes), dan zit Giel natuurlijk nu al wel helemaal op het vinkentouw en straks gebeiteld en op de point voor een glorieuze comeback op de dag, of avond. Zou leuk zijn, maar ik begrijp niet dat hij nu alleen maar gebruik maakt van ‘gesproken appjes’ en samenwerkt met nieuws uit die vreselijke ochtendkrant de T. en dat voor BNN/VARA. En zo werd vanochtend bij Giel gemeld dat André van Duin volgens de T. in het ziekenhuis ligt vanwege kanker. Ik appte snel dat hij al weer lang thuis is en het prima met hem gaat. Op het eind van de uitzending herstelde Giel het bericht, zonder expliciet te zeggen dat hij het fake-nieuws corrigeerde. Tja Giel, dan is een geschreven appje van een luisteraar toch wel handig … 😉

   (en ik luisterde bij uitzondering vannacht, want normaal slaap ik dan, speciaal om weer eens even te luisteren wat en hoe Giel het doet)

   (Harm Edens naar SBS6 en dan beweren dat het een linkse rakker zou zijn! 😉

   NB. Ik heb een tijd in de buurt bij André van Duin gewoond in het centrum van Amsterdam, een maal tegengekomen toen we bijna tegen elkaar opbotsten op de groente-afdeling van de Appie in de Vijzelstraat, we keken mekaar even verbaasd aan, groetten elkaar en vervolgden weer onze weg met onze blauwe boodschappenmandjes. André heeft ooit, lang geleden, een (heel flauw) singletje uitgebracht met Meneer de Groot met muziek en spoken word: De buurtsuper. Toeval bestaat niet!

   https://www.youtube.com/watch?v=F4CoLnCW3lc

   Het beste André!

   • Ik zou niet weten waarom Giel Beelen naar een plek overdag verplaatst zou moeten worden op NPO Radio 2. Op Radio Veronica was hij op één van de beste tijden van de dag te horen. Hij wilde zelf zijn contract niet verlengen en koos er zelf voor om nachtradio te gaan maken op NPO Radio 2. Wil Giel Beelen wel weg uit de nacht?

    Overigens, dat Giel Beelen zich 2 keer heeft verslapen en daardoor zijn nachtprogramma moest laten schieten, is dom. De doorsnee Nederlander die zich meerdere keren verslaapt, krijgt van zijn of haar baas weinig ruimte om het gedrag goed te praten.

 20. @Patrick Keijzer Giel ging niet weg bij Veronica vanwege het tijdstip maar omdat hij het niet (meer) naar zijn zin had bij Talpa. Hij kreeg een aanbod van BNNVARA en heeft deze kans gegrepen. BNNVARA had geen ander aanbod of tijdstip. Ik ben geen fan van Giel en vindt hem totaal niet passen bij Radio 2 maar logisch dat hij de overstap heeft gemaakt.

  De NPO zou eens op moeten houden met 3FM onder het klopje jongeren te scharen. (geld ook voor NPO3) Die wedstrijd heeft de NPO allang verloren door niet op tijd mee te groeien. Zonde van al dat geld de afgelopen jaren. Maak van de zender een kleine pop, rock en alternatieve zender zoals StuBru in België en maak Giel daarvan programma baas. Naast zelf de ochtendshow te doen mag hij de zender verder helemaal naar eigen inzicht invullen. Sharid Alles per direct er uit. De frequentie van 3FM naar Radio 5 en andersom. De 3FM Awards & Serieus Request onder de namen De Radio 2 Awards en Het Glazen huis naar Radio 2.

  @RealSunChaser Ruud de Wild heeft al geruime de best beluisterde middagshow van Nederland dus ik denk niet dat hij snel zal vertrekken of dat Radio 2/KRO-NCRV hem snel laat gaan.

  @Luuk De enige mogelijkheid dat Giel overdag terecht komt bij Radio 2 is als Rob Stenders zoals Patrick Kicken steeds beweerd naar Radio Veronica. Ik denk en hoop zelf dat dit niet het geval is. Stel dat het wel gebeurd dan zijn er een paar mogelijkheden. Binnen BNNVARA zal het dan gaan tussen Jeroen van Inkel, Frank van ‘t Hof en Giel Beelen. Ik denk zelf dat het dan Jeroen gaat worden. Het kan ook zo zijn dat AVROTROS alsnog de plek tussen 12.00 en 14.00u claimt en er van ma t/m ve Annemieke Schollaard neerzet. Dit scenario ontstaat alleen bij een overstap van Stenders . Wat ik nogmaals niet verwacht. Hij zou wel gek zijn!

  De 2e en laatste mogelijkheid is Giel op de plek van Jan-Willem en Jeroen. Echter zou wel echt heel dom zijn. Dit omdat dit duo heel populair is en uit het gros van de reacties blijkt dat de Radio 2 luisteraar niet echt zit te wachten op Giel Beelen. Ik verwacht en hoop ook niet dat ze zullen vertrekken bij Radio 2.

  Over Coen en Sander, Ik kan me niet voorstellen dat Talpa nog langer doorgaat met deze twee op 538. Als duo waren ze al over de houdbaarheidsdatum heen de laatste jaren bij 3FM. Totaal niet vernieuwend geweest en de manier van radio maken past niet helemaal meer bij de leeftijd van de heren en de beoogde doelgroep van 538. Sander zou nog wel door kunnen bij een van de Talpa radio en tv zenders. Sander kan ook heel goed met anderen naast zich. Coen is technisch een goede dj maar voor de rest gewoon te saai. Het scenario wat Patrick Kicken schetst met Wietse naar de ochtend en Frank naar de middag zie ik wel gebeuren.

  Ik zou de boel drastischer veranderen en van 538 een bredere zender maken binnen Talpa radio. Gerard Ekdom dan in de ochtend van 6.00 tot 10.00u en Frank Dane in de middag van 16.00 tot 19.00/20.00u.
  Van Veronica een echt hele nieuwe jongerenzender maken met Wietse en Klaas in de ochtend van 6.00 tot 10.00u
  Wilfred Genee de hele club naar Radio 10 en gewoon van 6.00 tot 10.00u
  Somertijd in de middag.

 21. Patrick ga ook in 2021 zo door op Spreekbuis.
  Heerlijke stukjes tekst die de lezers inspireren om na te denken en -zonodig- te reageren.

 22. @Christian van Gelder Jij mag dat het leukste middagprogramma vinden. Het is ook leuk maar die van Ruud is toch echt het best beluisterd op de grootste zender.

  • Nee Michel, je bent abuis. Tot nogal wat ongenoegen van onder andere Rob Stenders heeft De Wild steeds beweerd dat hij het best beluisterde (middag)programma heeft op Radio 2, maar dat is niet waar. Wel op dat tijdstip tussen 16.00 en 18.00 ten opzichte van alle andere zenders. De Platen Bonanza trekt meer luisteraars dan De Wild in de middag. Het best beluisterde programma op Radio 2 is Aan de slag! van Bart Arens in de ochtenduren. De Wild verspreid overigens al een tijd niet meer dat fakenieuws over zijn programma. Geen dank.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*