Hoe kun je podcastluisteraars bereiken en vasthouden?

[PARTNERBIJDRAGE] Steeds meer artiesten, topsporters en BN’ers bouwen een app of ander eigen platform voor hun fans. Zo ontworstelen zij zich aan de houdgreep van sociale media, waar ze steeds meer moeten betalen om hun eigen volgers te bereiken. Is dat de belofte voor de toekomst?

In dit artikel delen we wat inzichten op dat gebied en geven we je wellicht stof tot nadenken ;)…

Je podcast volgers bereiken en vasthouden

Spotify is een prachtige plek om mensen naar je podcast te laten luisteren en volgers te krijgen, maar daarnaast is het goed je eigen platform niet te vergeten.

De social media zijn bij uitstek geschikt om publiek naar je podcasts te trekken. Maar het mag duidelijk zijn dat in het oerwoud van algoritmes en advertenties het steeds meer geld kost om deze marketingtools zo effectief mogelijk in te zetten. 

Staar je dus niet blind op alle social media en maak er vooral slim gebruik van om publiek naar je eigen platform te leiden. Het Financieel Dagblad schreef hier ook over en zei het volgende: Volgers bereiken wordt duurder  en lastiger door de voortdurend veranderende algoritmes van social media

Het bouwen van een eigen “clubhuis” heeft voor grote sterren de voorkeur. Daar kunnen hun fans hen rechtstreeks bereiken.

Veel grote sterren gebruiken een eigen platform of app om zo hun volgers rechtstreeks te bereiken en ook over alle data daaromtrent te beschikken.

En dat geeft stof tot nadenken…

Podcast volgers voor je eigen platform

Je volgers laten bewegen naar je eigen platform kun je realiseren via social media, in face-to-face gesprekken, maar ook bijvoorbeeld via je nieuwsbrief. Bied vooral zoveel mogelijk manieren om te abonneren op je podcast en kies dus voor een multimediale inzet.

Op je eigen platform kun je volgers het gevoel geven onderdeel te zijn van jouw community door ze bijvoorbeeld te trakteren op extra exclusieve afleveringen, de belofte te doen om ze als eerste updates te geven, of andere leuke extra’s te bieden. Als het maar passend is bij jouw medium en bijbehorende content.

Dat kan dan de bonus zijn die een volger bijvoorbeeld misloopt wanneer hij jouw podcast alleen via Spotify volgt.  Via je podcasts op Spotify kun je luisteraars uiteraard ook goed attenderen op deze mogelijkheid tot exclusieve content.

You’re in control!

Uiteraard wil je te vinden zijn op alle relevante platforms, maar denk bij de start van je podcast dus ook goed over na hoe je je volgers rechtstreeks kunt bereiken. En hoe jij meer controle daarover kunt hebben. 

Want social media zoals YouTube, Facebook, Instagram en Spotify zijn vooral gericht op de adverteerders in plaats van de gebruikers. Dat geeft deze media een enorme sterke positie.

Het word je daar niet eenvoudig gemaakt om je volgers rechtstreeks te bereiken. Door ervoor te betalen via advertenties kun je dan wellicht meer mensen bereiken, maar zelfs daarover heb je niet de volledige controle. 

Met het verzamelen van volgers via jouw platform, neem je de touwtjes meer zelf in eigen handen.

Het beste van beide werelden

Spotify is en blijft een belangrijk platform om je podcast zichtbaar te maken en is dus een prima platform om je podcast te verspreiden. Maar maak het daarnaast wel zo aantrekkelijk mogelijk voor je luisteraars om lid te worden van jouw community door ze te leiden naar je eigen contentplatform. 

Uiteindelijk is dat dé plek waar jij zelf -rechtstreeks- een langetermijnrelatie met je publiek kunt opbouwen.

Klik hier voor meer informatie over podcasthostingplatform Springcast en probeer het 30 dagen gratis uit.

1 Comment

  1. Waar de radio de laatste 2 decennia teloor is gegaan, is er gelukkig ook een positieve media ontwikkeling, podcasts. Waarom? Bepaalde zaken diepgaand kunnen belichten en bespreken, zonder de druk van tijd. Want of een podcast nu 30 minuten of 2 uur duurt, wie zal het boeien, als het interessant blijft. Je kunt immers ook in etappes luisteren. Helaas hoor ik in sommige podcasts al ‘we moeten verder wegens de tijd’. Ram dat media-mantra s,v.p. eruit, en ik blijf enthousiast over podcasts.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*