Blog Patrick Kicken: ‘Evers als invaller’

[BLOG] Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio 10. Internet staat er bol van, tot en met compilatievideo’s van de typetjes die hij doet tijdens de hitlijst. Flink wat free publicity in de kranten. En dan is hij in januari een maandje invaller op 538 in de middag, voor de zieke Swijnenberg. Is dit uiteindelijk op de lange duur slim van de Talpa radiogroep?

Het lijkt toch een beetje ‘koste wat kost de kip met de gouden eieren in het hok houden’, Evers overal z’n gang laten gaan. Zodat hij niet z’n kruit bij de overburen, de nummer 1 van Nederland NPO Radio 2 gaat verschieten. Maar je kunt het ook uitleggen als ‘hij springt bij waar hij kan’. Als je Edwin Evers nou écht op de lange duur van waarde wil laten zijn, dan had je hem en zijn team natuurlijk moeten verhuizen naar Sky Radio in de ochtend. Hup, per 1 januari, direct na de voor hun succesvolste periode van het jaar, Kerst.

Zo creëer je een gezamenlijk front tegen het opkomende QMusic en het oppermachtige sterrenstation van de NPO. Veel slimmer dan daar proberen Stenders of Staverman weg te plukken voor Veronica of 10. Wilfred Genee kan het makkelijk in z’n eentje af en ik gok dat zijn sidekicks een hereniging met hun oude, vertrouwde ochtendkompaan best zouden willen overwegen.

Toch blijft het fantastisch om te zien hoe één radiodeejay zo’n groot verschil kan maken. Naar het schijnt was Radio 10 de afgelopen week overdag zelfs beter beluisterd dan grote broer 538 hierdoor. Evers een maand lang op de plek van de afwezige Coen Swijnenberg in januari is natuurlijk ook een gouden move, waardoor op z’n minst een groot deel van zijn trouwe schare fans even polshoogte komt nemen op 102FM. Alhoewel je ook geluiden hoort en leest dat het gek blijft hoe hij destijds afscheid nam en nu weer vrolijk terugkeert. Laten we hopen dat het de druk niet verder opvoert voor Coen, want dat doet wel wat met je, als de Johan Cruijff van de radio ineens vier weken op je plek zit. Dat voelt toch anders dan Barend van Deelen als vervanger.

Dat invallen als radiodeejay is trouwens zo’n beetje het lekkerste als jock wat je kan meemaken. Je komt (als het goed is) in een gespreid bedje terecht, een geoliede machine die toch wel loopt. Iedereen is blij om een keer met jou te werken, het klinkt nét wat frisser dan anders en je hoeft je niet druk te maken over luistercijfers. Maar laten we voor het gemak even de vergelijking trekken met De Eredivisie: Evers valt in bij AZ en schopt er een paar in waardoor de club uit Alkmaar de wedstrijd wint. Weekend later speelt hij mee met Ajax en scoort in de laatste minuut in Amsterdam de winnende treffer. Twee weken later speelt ie gelijk met de rest van het 10 koppige Feyenoord elftal. Een plus voor het aanwezige publiek, maar welke club wordt hierdoor landskampioen?

Leuk voor de luisteraars, Evers op de hele FM band. Als een soort vliegende keep en duveltje uit een doosje. Misschien mogen we binnenkort zelfs bij de Toto invullen waar hij in februari te horen is. Of alle zenders van Talpa er op de lange duur profijt van hebben zien we dan wel weer.

Patrick Kicken

5 Comments

 1. Iedereen vergeet maar, ook Patrick Kicken hier, dat het Evers’ eigen keuze was om te stoppen met z’n 538 EversStaatOp-ochtendshow omdat hij het na ruim 20 jaar zat was om s’avonds altijd maar vroeg naar bed te moeten en nooit eens een door-de-weekse avondje door te zakken.

  Dus de wens van de kenners uit het vak om Evers met zijn sidekicks naar de ochtend van Sky Radio te verhuizen zou sowieso nooit uitgekomen zijn.

 2. Ik zal wel de enige luisteraar in Nederland zijn maar ik vind Evers een reden om de radio uit te zetten.
  Ik geloof hem niet,zijn radiostem is een soort imitatie van André van Duin maar dan net niet.
  Het enige positieve was de afwezigheid van die twee sukkels die hem 20 jaar begeleid hebben.
  Ik ben normaal geen Talpa luisteraar maar top 4000 vind ik dan wel weer relaxt maar ben dus tussen 14-16 uur naar één keer afgehaakt.

 3. Helemaal mee eens.Echter in tegenstelling tot EKDOM,komt Evers hier voor uit.Plaat aankondigen met :hier is,klinkt niet echt lekker.

 4. Ben ook geen Evers fan. Overschatte dj. Die al 25 jaar hetzelfde kunstje doet. Alsof je voor de 15e keer de film Home Alone bekijkt. Zijn ochtendshow bestond vooral uit een gemaakte harde schaterlach, na iedere plaat weer opnieuw. Het is ook niet zo dat 538 volledig is weggezakt na zijn vertrek. De lichte daling was al ingezet toen Evers de ochtendshow deed. Mijn inziens zijn Rob Stenders en Ruud de Wild net zo’n grote merknamen bij het publiek als Evers. En daarvan is Stenders absoluut de beste.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*