BBC wil om te overleven af van progressief imago

De BBC  zit in zwaar weer, zowel financieel als journalistiek en cultureel. Dat meldt De Gooi en Eemlander vandaag.

De nieuwe directeur-generaal Tim Davie wil dat de openbare omroep objectiever wordt en zich ontdoet van zijn al te progressieve imago.  Bij de Conservatieven leeft al jaren het vooroordeel dat de omroep te pro-Europees en te links is. Maar in volle Brexit-crisis kreeg de omroep het ook aan de stok met de tegenstanders van de EU-uitstap. Zij vonden dat de redactie hen te weinig aan het woord liet. 

Daarbovenop kwamen allerlei loonschandalen. Niet alleen worden de grote vedetten erg goed betaald, de omroep bleek vrouwen ook minder te betalen dan de mannen in gelijkwaardige functies.

Dat klimaat van wantrouwen vormt een goede voedingsbodem voor de plannen van premier Johnson. Sinds hij premier is, heeft hij de BBC de wacht aangezegd. Niet alleen maakt hij werk van een ander financieringsmodel -er zal flink bespaard moeten worden- hij wil ook een nieuwe journalistieke wind laten waaien. En daarvoor rekent hij dus op Tim Davie.

De BBC voelt de concurrentie van de streamingdiensten en er staan nieuwe zenders in de steigers. Zo heeft Rupert Murdoch plannen voor een Brits Fox News, als ’rechts’ antwoord op de ’linkse’ BBC. 

Bron: De Gooi en Eemlander

4 Comments

 1. Haha je kan de Bbc, Npo, Rtl het beste vergelijken met CRI China Radio International allemaal progressief en op handen van de politieke elite, en als je die tegen de haren in strijkt wordt je weg gezet als leugenaar zoals Robbert Jensen dat overkomen is, terwijl Jensen in zijn vod cast hele goede dingen te vertellen heeft die wij langs officiële wegen niet mogen weten….

  • Slaat nergens op. CRI en andere Chinese zendesrs zijn staatsomroepen en doen niets anders His Masters Voice.
   BBC zegt juist iets anders dan Boris Johnson….

 2. @ Wat ben jij toch een “mopperkont” zeg.
  Ik zie je alleen maar nare en bozige verhalen schrijven. als je je dan zo ergert blijf dan weg hier……………………..

  PS. Ik heb Robert ( Robbert met 1x “B” ) Jensen onder m’n hoede gehad in de jaren 90 als stagiar en laat ik mij mild uitdrukken, “dat beviel niet”.

 3. De Koot heeft kennelijk nog nooit naar de BBC gekeken.
  “Have I got news for you” bijv. is zeer kritisch op de regering en op het Britse koningshuis.

  Bij BBC, NPO en RTL werken heel veel mensen, die zitten dus allemaal in het complot?
  En die ene Jensen is de redder van de mensheid?
  Bizar!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*