Patrick Kicken: Schiet Radio 538 zichzelf in de voet met zo’n groot evenement in coronatijd?

[BLOG] M’n broer (Henri, ook deejay) tipte me op het volgende: heel horecaland staat op z’n kop. Inclusief artiesten, deejays, café’s, discotheken en aanverwante zaken. En met name in Breda. Wat is er aan de hand? Radio 538 mag bij uitzondering, als proefevenement, de zaterdag voor Koningsdag een feest organiseren waar 10.000 (!) 18 plussers op af komen. Op zich leuk, zo’n Fieldlab evenement. Maar is het verstandig van 538 of kan het zelfs haar merk schaden?

Vandaag, als deze blog gepubliceerd wordt, mag het kleine concurrentje van 538, NPO Radio 3FM, ook een feestje organiseren. In Tivoli Utrecht. De 3FM awards, die ze toch vooral organiseren voor zichzelf, mag 1000 bezoekers ontvangen daar in de Domstad. Ongeveer evenveel als het aantal mensen dat 3FM nog luistert op dagdagelijkse basis. Dus daar hoor je niet zo gek veel mensen over. Maar die knalfuif die 538 gaat geven op het Chasséveld in Breda daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Omliggende horecazaken zijn woest. Dat juist zo’n groot merk, onderdeel van een nog grotere radiogroep (Talpa Radio), eigendom van een nóg rijkere eigenaar (John de Mol) eventjes 375.000 euro alleen al aan entreegeld mag gaan binnenharken. (Een ticket kost 37,50 inclusief test). Terwijl de horecazaken en ondernemers die normaal gesproken met Koningsdag hun kas flink kunnen spekken het nakijken hebben. Hun frustratie is dan ook grotendeels te begrijpen.

Op de website van 538 wordt er inmiddels flink opgeschept. ‘Wij mogen lekker het grootste testevenement van Nederland organiseren. Haha!’. Terwijl de gemiddelde cafébaas van frustratie niet meer weet waar hij het zoeken moet. En de line-up liegt er niet om. Alles wordt uit de kast getrokken om het station, dat sinds het vertrek van sterdeejay Edwin Evers uit de ochtend, wel een oppeppertje kan gebruiken in populariteit. Als je Google Nieuws er op na slaat is het de beste PR stunt in tijden voor 538, alle showrubrieken en kranten pikken het op.

Maar er is, behalve in whatsappgroepen van horecaeigenaren en deejays die werkeloos thuis zitten, meer negatieve publiciteit voor het hitstation. Omroep Brabant meldt op haar website: ‘Horeca in Breda woeden over 538 Oranjedag’. Ook de Metro en NOS heeft het bericht overgenomen. En, netjes van Talpa, dat ook gewoon SBS Shownieuws bericht over deze publicitaire blunder. (SBS6 is ook in handen van De Mol). Website ‘De Ondernemer’ meldt ‘dat het voelt als een dikke middelvinger richting de horeca‘, dit gigantische testevenement van een groot merk met genoeg vlees op de botten.

Dit duwt wel op iets pijnlijks wat wel vaker aan de hand is bij landelijke radiostations. Net als bij veel politici voelen ze niet goed aan wat ‘done’ en ‘not done’ is. Wat leeft er. Wat kun je maken als groot merk en waarmee vergroot je de afstand met je luisterpubliek alleen nog maar meer. Onze Koning die gewoon op vakantie ging naar Griekenland vorig jaar heeft het ook geweten en moest in allerijl terugkomen om z’n gezicht te redden. Laten we hopen dat het 538 bespaart blijft. Wat ze dan zouden moeten doen? Zo snel mogelijk een persbericht de deur uit dat de opbrengst (die zeker in de half miljoen euro gaat lopen, als je de drank bij de entreeprijs optelt van 10k bezoekers) voor een deel geschonken wordt aan de horeca in Breda. Of zoals een lokale politicus al voorstelde: laat de Bredase horeca het eten en de drank verzorgen op het evenement.

En wat als dadelijk blijkt na dit evenement dat deze massabijeenkomst honderden zo niet duizenden extra besmettingen heeft opgeleverd, met z’n tienduizenden ‘van links naar rechts’ op de muziek van Snollebollekes? Zie jij die dolgedraaide hormoonmachientjes anderhalve meter afstand houden volgende week zaterdag? Dat wordt één grote paringsdans daar. Daar gaat je merk, down the drain, op de stapel van Hugo de Jonge en andere beschadigden door voor het publiek en ondernemers onbegrijpelijke coronabeslissingen. En het ergste is: ik denk niet dat hier heel lang over is nagedacht op de Bergeweg in Hilversum. ‘Moeten we dit wel doen? Natuurlijk moeten we dit doen! Wij zijn 538!’. Schijt aan al die kleinburgerlijke onderneminkjes, wij doen het wel weer even voor hoe het moet. Niet slim!

Concluderend: het had allemaal wel een tandje minder gemogen. Had op voorhand bedacht dat dit de uitkomst zou kunnen worden. Kom eens uit je Hilversumse bubbel en verdiep je in wat het sentiment is dat leeft in deze roerige coronatijden. Maak op het podium plaats voor minimaal 3 artiesten uit je luisterpubliek die het moeilijk hebben, in plaats van Afrojack aan de volgende Ferrari te helpen. Ook de Gemeente Breda mag zich eens achter de oren krabben. Ik snap dat al die A artiesten zitten te trappelen om weer op te kunnen treden, een radiomerk marketingwise van zich wil laten horen en 10.000 jongeren eindelijk weer eens een feestje willen kunnen bouwen. Maar denk ook eens aan al die andere mensen die niet welkom zijn, niet kunnen optreden of bier mogen tappen. Voor hun is dit een enorme dreun en flink wat zout in de wonden. Benieuwd of de gemiddelde horeca uitbater nog zo blij wordt van het merk ‘Radio 538’ na Koningsdag.. En anders moet Meneer de Mol maar 50% van de opbrengsten van die knalfuif op zaterdag 24 april doneren in een fonds voor de horeca. Dát zou pas sympathie opwekken! En iedere vorm van ‘wij plaatsen ons boven de ander’ uitvlakken.

Patrick Kicken

23 Comments

 1. Zal de mol ook die extra bedden betalen als er 500 extra op ic komen? Of is het dan jammer joh?
  Hoop uiteraard dat het super goed loopt. Hoe eerder de boel open kan!!!!!

 2. Mischa Blok had het all over de Fieldlaberisering van Nederland. Vreemd dat jan en alleman een Fieldlab-eventaanvraag kan doen. In feite zou dit soort events een centraal geleide proef moeten zijn.

 3. iedereen laat zich testen. Als ik de `vaccinatie strategie` moet geloven zullen we tot 2035 nog in een lockdown zitten. Idereen laat zich testen dus waar hebben we het over= Hou op met zeuren. Het gaat gebeuren.

 4. Ongekend dat dit uiteraard door de Mol familie wordt georganiseerd. Even 538 proberen uit de slechte luistercijfers te halen. Wat nou proef!! Gewoon commerciële meuk en geld. Inderdaad blind er in gesprongen en totaal niet aan de ondernemers die worstelen om te overleven. En ik rij met me gele bus wel weer een extra rondje naar het ziekenhuis met een stront benauwd persoon. Chapeau 538!!!

 5. Nog steeds lopen verpleegkundigen op hun tandvlees en zitten kwetsbare mensen binnen omdat er steeds nieuwe en gevaarlijker varianten van corona ronddwalen. Ondertussen gaat 538 10.000 mensen op een plein zetten. Hemelsbreed op een kilometer van het ziekenhuis waar afgelopen jaar nog mensen weg moesten omdat men het aantal patiënten niet meer kon behandelen.

  Ja, ze zijn getest (zo veilig is een sneltest niet!) en omdat alles onder de vlag van Fieldlab gaat zal een en ander wel onder begeleiding staan. Maar dat Fieldlab is ook een risico. Bij de experimenten in Utrecht (1500 deelnemers) liet 20% zich niet testen na afloop, en er waren toen al 20 besmettingen. Nu waren dat veelal keurige congresgangers in een theaterzaal. Ook bij André Hazes liet niet iedereen zich na afloop testen en ook bij de festivalfieldlabs niet. Terwijl een test na afloop essentieel is om je onderzoek goed uit te kunnen voeren en af te kunnen ronden.

  Reken de ervaringen in Utrecht eens door naar 10.000 mensen: 2000 mensen laten zich dan na afloop niet testen en minimaal 500 onnodige coronabesmettingen kunnen ontstaan. Met de wetenschap dat de nieuwere varianten besmettelijker zijn zal zo’n evenement grote impact kunnen hebben. Ondertussen schrijven de proefkonijnen zich in en betalen er ook nog voor.

  Een beetje merk zou zijn naam aan zo’n potentieel rampzalig evenement toch niet willen verbinden, laat staan er patserig mee uit willen pakken. Onbegrijpelijk dat het evenement er komt, nog onberijpelijker dat mensen zich er voor aanmelden, totaal onbegrijpelijk dat 538 hier zo mee uitpakt.

 6. @Patrick Helemaal eens!

  @Edwin en Bezorgde burger Denken jullie nou echt nog steeds dat we hier te maken met een ander killer virus. De sterfte cijfers zijn gewoon het zelfde als tijdens elk zwaar griep seizoen. Er is in een jaar tijd geen (ic) bed bijgekomen in de ziekenhuizen en deze zijn ook helemaal niet nodig. Corona is de nieuwe naam van de griep en word gebracht als een killervirus maar het is in werkelijkheid gewoon het zelfde. En de echt griep is nooit ongevaarlijk geweest. Het personeel in ziekenhuizen loopt op het tandvlees omdat het allemaal zo slecht regelend is in de zorg door al die zogenaamde managers. Tevens omdat ze nog steeds te weinig mensen hebben. Die mensen zijn er wel maar worden niet aangenomen in de zorg. Of in elk geval te weinig. Te veel geld gaat naar andere dingen in de zorg dan naar handen aan het bed. Het RIVM en onze politiek rollen een heel ander plan uit en de mensen worden wereldwijd afgeleid met het coronavirus. Het is tijd dat mensen eindelijk een ophouden mee te doen aan deze onzin. Stoppen met testen, dat mondkapje, die lockdown, dat overdreven handen wassen (kan gewoon zoals je dat normaal ook al deed) en dat afstand houden. Er is namelijk niets aan de hand. Niets in elk geval wat er normaal ook al niet was.

  • Ik lees geen eens verder. Maar jij komt uit een ei! Rij een weekje mee joh. Met je gewone griep. Kijk even na de hoeveelheid sterf getallen van griep en Corona.

   • Hallo, IFR (sterfte cijfer) van Corona is vergelijkbaar met een griep. Ca 0,15%. Bevestigd door van Dissel. Zijn de feiten

  • DirkJan,

   Mijn vrouw heeft twee jaar terug net zo’n operatie gehad. Gelukkig was het OK. Maar wel met ruim 30 cm minder darm. En ik zie dagelijks wat voor gevolgen dat heeft !

   Ik wens het je niet toe beste man !!!!!

 7. @Jeroen De sterfgevallen in een jaar tijd zijn ongeveer gelijk aan de jaren daarvoor. U komt waarschijnlijk zelf uit een ei omdat u alles klakkeloos aan neemt en doet wat de politiek en de media tegen u zeggen. Nog even volhouden en dan zijn we er hoor! Dan gaan we weer terug naar normaal. Wat zal u straks op uw neus kijken als u er achterkomt dat we niet meer terug gaan naar normaal.

 8. @Juul Waarom zou ik moeten stoppen met de waarheid zeggen? Ik werk zelf in de zorg dus ik weet hoe het daar is. Niet zoals ze ons voorhouden in de krant en op televisie. De juiste sterfte cijfers zijn die nauwelijks verschillen met andere jaren zijn gewoon openbaar en kan iedereen in zien. En toch hoor je er niets over in de media. Mensen zoals Jeroen en de bezorgde burger zijn bang gemaakt en misleid. Ze willen het niet horen omdat ze niet kunnen bevatten dat overheden tot zoiets als dit in staat zijn en de media ze niet juist informeert. De media hoort voor het volk de juiste en kritische vragen te stellen. In plaats daarvan is de spreekbuis van de politiek en word hen nauwelijks een strobreed in de weggelegd. Het normaal wat elke keer als een worst word voorgehouden als we nog maar even volhouden komt niet terug. Ook dat is allemaal te vinden op officiële sites maar Hugo en Mark die blijven maar zeggen dat we als het kan zo snel mogelijk weer terug gaan naar normaal. Als het aan hen en juffrouw Kaag (onze bijna minster president) ligt gaat dat niet gebeuren. Ook al is iedereen gevaccineerd.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Wie wordt de opvolgster van Hannelore Zwitserlood in de ochtend bij 538? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*