Patrick Kicken: Wie wordt de opvolgster van Hannelore Zwitserlood in de ochtend bij 538?

[BLOG] De geruchtenmachine draait weer op volle toeren. Sinds het gecancelde Oranjefeest van hitmachine Radio 538 loopt iedereen wel tegenelkaar op te huilen over hoe dat toch heeft kunnen gebeuren, feit blijft dat je dit debacle al op je klompen voelde aankomen. Genoeg daarover. In de tussentijd speelt er meer in radioland en ook bij 538. Lid van het ochtendteam Hannelore Zwitserlood lijkt het bokkie te zijn en mag binnenkort weer uitslapen. Niks heerlijkers dan dat, zeker als je ook nog een paar jonge kinderen aan je rok hebt hangen. Maar wie gaat er dán op die plek zitten?

Loop jij niet héél erg op de zaken vooruit Kickmans? We weten nog niet eens 100% zeker dat Zwitserloodje het loodje legt bij 538 in de ochtend en jij gaat al zitten te speculeren over een opvolgster?! Ja. We hebben geen tijd meer om bij de pakken neer te gaan zitten, actie in de hut, zeker om 538 er weer bovenop te helpen. Dus denk ik graag mee. Ik lijk dan wel die asshole die alleen maar op scoops zit te jagen en stations of jocks de grond in boort, maar dan lees je me toch verkeerd. Hardop filosoferen om de boel beter te krijgen! De muziek bij 538 is, sinds de komst van ex-zendercoördinator bij NPO Radio 2 Jan-Willem van Engelen daar in ieder geval al flink opgeknapt. Er is weer een touw aan het format van 538 vast te knopen en dat is lang geleden kan ik je melden. Je weet zowaar wat je krijgt!

Even terug naar Hannelore. Nooit leuk als je uit een team geknikkerd wordt. Toch schijnt dit al een hele tijd te spelen maar nam steeds iemand het voor haar op. Om te beginnen de host van de show zelf, Frank Dane, die het goed met haar kan vinden. Die zou dan ook de laatste zeggenschap moeten hebben over wie hij als sidekick wil en wie niet. Maar goed, we weten allemaal hoe de hazen lopen daar bij Talpa Radio. Enige wat we Hannelore een beetje kunnen verwijten is dat ze haar stem wel héél vaak verkoopt. Ik kwam onderstaande tweets tegen, opvallend van zomaar een paar radioluisteraars:

Ik heb dit al eens eerder in een column geschreven een paar jaar geleden, toen nog voor radio.nl, dat je heel erg moet oppassen dat je je stem niet in de uitverkoop gooit. Dan maar wat klusjes minder. Het was al uiterst discutabel dat Hannelore Tell Sell producten ging promoten terwijl ze nog nieuwslezeres was in de middag. Je wil niet goedkoop overkomen. Kan me nog uit mijn Tros op 3FM tijd herinneren dat je zelfs toestemming moest vragen als je een spot insprak, dat het niet conflicteerde met wat je voor De Grootste Familie van Nederland zat te doen. Maar dat waren inderdaad andere tijden met andere bedragen. De andere stemmen uit 538’s ochtendshow zijn in ieder geval niet zo vaak te horen wat ze exclusiever houdt. Overigens vind ik het al gek als ik Ruud de Wild een automerk hoor promoten, dus misschien ben ik er té conservatief in.

Terug naar de plek die dus waarschijnlijk vrij gaat komen. Komt daar een andere vrouw te zitten en zoja, wie hebben we nog in de aanbieding? Moet eerst denken aan ‘die blonde’ van de middagshow op Veronica. Kom, hoe heet ze, dat fotomodel wat ook op SBS6 te zien is. Celine Huijsmans, ja die. Die heeft vriendelijk bedankt toen Wilfred Genee naar de ochtend verhuisde, dus die zal wel niet (weg) willen om wallen te krijgen op dat onmenselijke tijdstip. Dan hebben we nog dat meiske uit de middag bij Coen en Sander, die ook op de poloraid poster met hun in de bushokjes hangt. Ene Jo. Zou kunnen. Misschien als Swijnenberg & Lantinga een of twee verdiepingen hoger gaan zitten zenden.

Maar over bushokjes gesproken, wie er écht graag op een poster in een bushokje hangt en nu dus wel even zal balen dat alleen Gerard Ekdom die grote wekker mag vasthouden is.. Evelien de Bruijn. Van Hart van Nederland. Ster in wording. Die ook nog eens niet bij iedere talk te horen is in de ochtendshow op 10. Foei Gerard, zet me toch open! En… goed bevriend is met radiobazen Marc Adriani én Coco Hermans van 538. Nou die optelsom is dus snel gemaakt en ik zet mijn bitcoins op De Bruijn. Die heeft nog wel de ambitie om door te stoten naar voor velen toch nog steeds het magische radiomerk Radio 538. Waar trouwens de laatste tijd Lindo Duvall weer te horen is. En ik moet je zeggen: dat smaakt naar meer. Zie je, ik ben niet alleen maar negatief. Ik denk gewoon mee! Laatste tip voor Hannelore: verdubbel je tarieven. Zo kun je die kruimelklusjes aan anderen gunnen en hou je je stem exclusief. Zoveel goede vrouwelijke voice-overs zijn er niet. En maak je niet te druk als je moet vertrekken uit de 538 ochtendshow. Misschien blijk jij over een jaar wel de eerste te zijn geweest die het schip verliet..

Patrick Kicken

36 Comments

  • Eline Maarse daar hoor ik ook niet alleen maar positieve verhalen over. Zo gaat dat in radioland, iedereen wil met je samenwerken maar zelden duurt het lang voordat het klapt. Wat dat betreft hebben Coen en Sander nog een voorbeeldfunctie!

 1. Als luisteraar merk je gewoon dat Hannelore nooit lekker in de groep ligt. Ik heb vaak met plaatsvervangende schaamte de radio af gezet als ze iets in te brengen heeft en de conversatie helemaal dood slaat.

  538 zou er goed aan doen om haar terug op het nieuws te zetten, en Opa Roelof daar weg halen. Wat zit die daar verkeerd op de plek zeg. Totaal geen raakvlak met de 538 doelgroep.

  • Hahaha, Stuk Verdriet, wat een prachtige nickname 🙂

   Het beroep sidekick is een zwaar ondergewaardeerd beroep waar maar weinigen écht kaas van gegeten hebben. Balans in het team is zoek, net als bij een voetbalelftal met teveel aanvallers en te weinig verdedigers, of andersom.

 2. Beste Patrick, je zinspeelt steeds op Coen & Sander naar naar de middag van Veronica. Waarom eigenlijk? Je moet het toch wel met mee eens zijn dat het wel een beetje klaar is tussen die twee? Teveel het zelfde en het is echt een beetje sneu aan het worden. Kleuter radio van de bovenste plank.

  Daarbij denk ik dat Rob Stenders absoluut niet op dit duo zit te wachten.
  Sander als sidekick naast iemand anders zou nog wel kunnen werken op Veronica of Radio 10.

  Als Stenders slim is kaapt hij Eddy Keur voor Veronica in de middag (van 16.00 tot 19.00u) voor als Ruud straks weer terug is op zijn plek op Radio 2. Dit voordat Radio 2 het doet.

  Voor de ochtend op Veronica zou Wilfred Genee en consorten ruilen met Gerard Ekdom. De show van Wilfred met beter bij Radio 10 in combinatie met de middagshow Sommertijd. Gerard Ekdom zou een goede naam zijn om Veronica terug op de kaart te zetten.

  • @michel volgens mij had de keurmeester al gesprekken gehad met radio 2. Of het was grootspraak van de man. Radio 2 zou echt stom zijn als ze hem zouden laten gaan.

    • Waarom is iedereen toch zo te spreken over ratelmachine Eddy? Een oprechte vraag: wat is het wat hem ‘o zo goed maakt’? De man praat meer dan hij luistert en wanneer hij wel luistert weet hij een gesprek wel te onderbreken met een kinderachtig geluidseffectje. Alles in zijn toon ademt ‘o kijk mij eens goed zijn’. Tussen 16-18 is Radio 2 echt niet om aan te horen deze tijden.

  • @Patrick Ja er zijn meer verdiepingen aan de Bergweg maar de trek is er toch wel echt totaal uit bij deze 2. Twee veertigers die zich gedragen alsof ze 21 zijn. Heb je die Coen op die posters zien staan? (die met die wij verscheuren je rekening) Kan toch niet zo’n saaie radiomaker op zo’n zender. Samen 2 waren al over het het hoogtepunt heen voordat ze naar 538 gingen. Als Sander nog een tijd mee wil op radio en tv dan moet ie van saaie Coen af.

 3. @Brinky Klopt dat hij gesprekken heeft gehad voor op Radio 2. Echter is daar nu niet veel plek. Of er moeten toch nog wat transfers aankomen. Verwacht ik eigenlijk wel. Echter zal er nog niet getekend zijn dus Rob kan zijn slag nog slaan. Eddy kan zijn prijs opdrijven.

  • Eddy heeft het voor het uitkiezen, de omroepen en stations staan voor hem in de rij. Mooi dat kwaliteit eindelijk weer eens gewaardeerd wordt in radioland. Hopelijk proberen ze hem niet voor een habbekrats binnen te harken bij Talpa, want dan komen ze toch van een koude kermis thuis.

 4. Hoe ver is die Evelien de Bruijn inmiddels over het paard getilt. Het bewijs dat je met een mega kruiwagen in Hilversum terecht kunt zonder enig talent. Laat maar naar 538 gaan dan durf ik in ieder geval weer naar Ekdom te luisteren. Nu gruwel ik van het stemgeluid van De Bruijn en haak ik daarop af. Wat betreft de ochtendshow op 538 gaat het niet veel beter worden met of zonder Hannelore

 5. Wat naïef om te denken dat Hannelore het probleem van 538 is. Haar dissen gaat geen verschil maken. Radio moet gemaakt worden door mensen met een radiohart en niet door managers en boekhouders. Dan haal je namelijk de ziel uit het medium. Dat is wat er misgaat bij Talpa radio.

  • “Radio moet gemaakt worden door mensen met een radiohart en niet door managers en boekhouders. ”

   En ook niet door dj’s die platen van een lijstje draaien zonder dat ze iets weten van de muziek. En maar lachen jongens………………

   • Beste Juul, waarschijnlijk kom jij uit een tijd waar “rust-orde & plicht” nog normaal
    was, we leven nu echer in een gekke,idiote,maffe,achterlijke,niet-normale,politiek-correcte etc etc tijd!!!
    Beste Juul, 538 is niet meer wat het was in 1970.
    Groeten van een bijna even oude rot in het vak.

    • Beste Ger,

     1970 toen was er geen 538mtr. Het was nog gewoon 192. 538 kwam pas in 1972.(ik begrijp wel waar je op doelt)
     Inderdaad ik stam nog uit de tijd dat er geen “mobiel” was met toetsenbord om boodschappen de wereld in te sturen. Het was nog de tijd “eerst nadenken voor je iets de wereld in slingert”……………….
     Maar er zijn nog maar weinig dj’s die liefde hebben voor de radio, het is tegenwoordig “just another job” met veel geld op de rekening iedere maand.

     • Gecombineerde reactie op 2 berichtjes van @Juul.

      Je overdrijft Juul, je generaliseert en maakt een karikatuur van deejays. Die doen het zeker niet alleen voor het geld en niet iedere deejay is geïnteresseerd om allerlei weetjes over de gedraaide muziek op te dissen. Waarom zou dat ook altijd moeten, radio gaat ook om sfeer en tegenwoordig vooral ook om contact met de luisteraar, aan de telefoon, of met al dan niet ingesproken appjes. Gisteren hoorde ik ergens, niet bij de NPO, een deejay na het draaien van Fire van de Pointer Sisters een heel verhaal vertellen dat het is geschreven door Springsteen … Ja hallo, dat weten we nu onderhand wel, kwa afgekauwde info. Gaap.

      En jij zou toch heel blij mogen zijn met internet, met je Veronica-archef-site natuurlijk, maar ook dat je al heel lang post en reageert met berichtjes op internetfora en ook hier op Spreekbuis. En zeg eens eerlijk, slinger jij ook niet weleens iets zonder er eerst over na te hebben het internet op? (QED) 🙂

      Tip, Luister eens naar een podcast, iets waar je niets inziet. Begin dan bijvoorbeeld met RadioReuzen van Bert Kranenbarg, een podcastserie over radio (geschiedenis en actueel) van Radio 5 en is een vervolg op de serie over 100 jaar radio. Nu al alles bij elkaar inmiddels 31 heel aardige afleveringen aardig voor iedereen die van radio houdt en nog over wat geduld en aandacht beschikt. Het zou overigens ook echt iets voor jou kunnen zijn om /zelf/ een podcast te beginnen. Bijvoorbeeld een serie over Radio Veronica en dan ouwehoeren met gasten. Laat je het door anderen produceren. Think about it!

      https://www.nporadio5.nl/podcasts/100-jaar-radio

 6. De radio trok ooit vrije geesten naar zich toe. Creatievelingen, mensen die konden spelen met het “je ziet me niet maar hoort me wel”. Nu zijn het vooral aards-conservatieven op jacht naar meer geld, roem, een artikel in een roddelblad en posten zij foto’s van hun nieuw aangekochte spaanplaat in hoogglans gespoten zwarte bruynzeel keuken. Kloothommels die het radiomaken nooit een millimeter hoger zullen tillen omdat dat niet hun doel is. En nou opgesodemieterd.

  • Ze zijn er nog, alleen halen ze zelden de nationale radio. De weinige die er nog wel zitten, de Giel Beelen’s van deze wereld, hadden hun nationale debuut meestal al minimaal 20 jaar terug.

   Die er nog wel zijn, zijn over het algemeen hobbymatig bezig op het internet. En dan hebben we in Nederland nog het nadeel dat we geen cultuur van alternatieve lokale ‘community’-zenders/studentenradio hebben. België heeft bijvoorbeeld Villa Bota, Urgent FM, La Run en Scorpio.

 7. Het probleem van de ochtendshow bij 538 is, dat ze allemaal zitten te kakelen als een kip zonder kop. Daarbij is Hannelore een tutje die krampachtig probeert mee te komen. Zij was nog redelijk leuk als nieuwslezeres bij Ruud de Wild(lag dus aan Ruud) maar als sidekick totaal ongeschikt. Ochtendshow loopt niet omdat Frank het niet goed in zijn vingers heeft ten opzichte van de sidekicks. Niemand laat iemand uit praten, met alsmaar dat lachen tussendoor. Ik vind Frank Dane een prima vent, zeer sympathiek, met humor, hij zou alleen zijn team moeten halveren, in ieder geval Hannelore eruit.( Ondertussen wordt Jelte vd Goot ook steeds stoffiger )

  • @Tanenende583fan: Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het te druk is bij de 538 ochtendshow met Frank Dane. Dat vond ik al bij de start op woensdag 02 januari 2019. Ik denk dat een persoon minder(Of dat nou Hannelore Zwitserlood of een andere sidekick is maakt niet uit)voor het gevoel al een groot verschil is. Al zou ik Jelte van der Goot wel aanhouden. Heeft ook nog even bij de ochtendshow van Edwin Evers gezeten. Ik ben het ook met stuk verdriet eens dat Roelof Hemmen geen toegevoegde waarde is voor de 538 ochtendshow met Frank Dane.

   Henk Blok is een tijdje weggeweest vanwege een sabbatical om gezondheidsredenen maar Roelof Hemmen had alleen een vervanger voor deze periode moeten zijn. Roelof Hemmen is een prima nieuwspresentator voor het RTL Nieuws van 19.30 of bij BNR Nieuwsradio. Hij komt voor radio 538 te zakelijk over(wat bij BNR Nieuwsradio wel prima past)en je krijgt geen speciaal radiogevoel bij zoals je dat bij de stem van Henk Blok wel krijgt.

   Ik krijg dat gevoel wel als Henk Blok bij de Radio Veronica middagshow het nieuws voorleest of als je überhaupt zijn stem al hoort.

   Frank Dane had bij de start van zijn ochtendshow beter zoveel mogelijk Edwin Evers elementen(Nieuwslezer Henk Blok, sidekick Jelte van der Goot en columnist Peter Heerschop)kunnen aanhouden en vanuit daar geleidelijk aan wijzigingen kunnen doorvoeren zodat luisteraars daar hadden kunnen wennen.

 8. “Dan hebben we nog dat meiske uit de middag bij Coen en Sander, die ook op de poloraid poster met hun in de bushokjes hangt. Ene Jo.”
  Wat kansloos, denigrerend, ongepast, sneu én zielig tegelijkertijd.

  • Haha stel je niet zo aan Joris. Ik als eind veertiger mag dat gewoon een meiske noemen en zij mij een ouwe lul als ze dat wil.

   Dat jij uit een generatie stamt die bang is om iets te zeggen wil nog niet betekenen dat heel de wereld daar maar in mee moet gaan.

   • Je doet nogal een aanname. Ik ben van de generatie van die ‘ene Jo’ en je manier van spreken over haar ervaar ik als ongepast.

 9. Tjonge, is dit nou het bericht waarop het meeste wordt gereageerd?
  Lekker belangrijk zeg: wie mag er meelachen op de voorgeprogrammeerde mopjes op een landelijke zender waarbij het enige doel is: winst maken!

 10. Nu eind Mei en we horen niks over Eddy keur waar hij radio gaat maken. Waarom nu wel en toen niet dat de radio stations Eddy willen ?

 11. Wanneer komt er een nieuwe Edwin evers Frank is ook niet de leukste op de radio net als de rest daar door dalen de cijfers elkedag het zelfde gelul ga daar is naar kijken

1 Trackback / Pingback

 1. Officieel: Hannelore Zwitserlood vertrekt bij 538 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*