NVJ: ‘Brief Slob mist concrete maatregelen om positie freelancers te versterken’

Afgelopen week antwoordde minister Slob op de door de Kamer en NVJ geuite zorgen over de journalistieke arbeidsmarkt. In zijn brief aan de Tweede Kamer reageert Slob op de huidige knelpunten, de situatie bij de omroepen en de Fair Practice Code. De brief van Slob getiteld ‘Arbeidsmarkt in de mediasector’ zal aanstaande maandag 30 november in de Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besproken worden.

De NVJ is blij met de erkenning van de minister, maar mist harde aanbevelingen en concrete maatregelen.

In zijn brief erkent minister Slob de door de NVJ gesignaleerde problemen over de onzekere positie van veel journalisten. Hieronder vallen verslaggevers die tegen lage tarieven als freelancer werken. Of journalisten die met een tijdelijk contract binnen de omroep aan het lijntje worden gehouden. Hij juicht de door de NVJ afgesloten Fair Practice Code toe, omdat deze zorgt voor een betere positie van freelancers bij de omroep. Ook benadrukt Slob dat vakbonden door de nieuwe regels van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu in staat zijn om collectieve afspraken te maken voor freelancers. Om zo langs deze weg betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen voor de zzp’ers.

De NVJ is blij met deze erkenning van de minister voor de stappen die de NVJ in het freelance-dossier heeft weten te zetten bij de omroep.

NVJ: ‘Tegelijkertijd zijn we teleurgesteld dat Slob het nalaat om zelf als belangrijke speler en subsidieverlener in de sector de verantwoordelijkheid te nemen voor de dramatische positie waarin veel freelancers en tijdelijke werknemers in de mediasector verkeren.

‘Wij hadden graag gezien dat Slob de bij de omroep afgesloten Fair Practice Code als voorwaarde zou stellen in de private sector’, zegt Thomas Bruning van de NVJ. NVJ had graag voorwaarden gezien bij bijvoorbeeld de toekenning van corona-steun aan mediabedrijven en bij de gelden voor onderzoeksjournalistiek. Ook bij het inzetten van overheidsgeld voor private mediabedrijven zou dat volgens hen een goede stok achter de deur opleveren.

Bron: NVJ

1 Comment

  1. Weet niet precies wat deze (terechte) lobby anders had verwacht want uiteindelijk slaat deze man nog geen deuk in een pakje boter.

    En dat ligt voor een deel aan de persoon hem zelf (Slob als bestuurder tenminste, persoonlijk ken ik hem niet), voor een ander belangrijk deel natuurlijk aan de bizarre samenstelling van OCW.

    Want als je het onderwijs, de cultuur en de wetenschap, allemaal vrij vitale en significante onderdelen van je samenleving, onder 1 paraplu gooit, doe je ze allemaal zwaar tekort.

    En waar media dan onder zou moeten vallen is een tweede, alleen een apart Ministerie van Media lijkt me dan wel weer onwenselijk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*