Patrick Kicken: 538 schiet op, laat Wietze de Jager veel eerder uitslapen!

[BLOG] Ook zo geschrokken van de vanmiddag gepubliceerde luistercijfers? Dat Radio 538 blijft maar dalen en dalen en is op weg om nog maar de helft aan marktaandeel te scoren van directe concurrent Qmusic. Een grote bijdrage aan deze trend omlaag is natuurlijk de ochtendshow van Wietze de Jager, die ineens begin 2022 Frank Dane moest gaan vervangen. Een van de briljante beslissingen uit het Talpa kamp wat de zender in minder dan 1,5 jaar tijd een flink stuk marktaandeel heeft gekost en Qmusic verder in het zadel heeft geholpen. Er zou urgent gehandeld moeten worden, maar nee, Wietze wordt pas ‘na de zomer’ vervangen.

Het blijft gek dat bij de TV zenders van Talpa wel onmiddelijk ingegrepen wordt als iets niet scoort (denk aan de geflopte talentenjacht De Nix Factor en diverse andere programma’s) en er bij de radiozenders maar lekker lang doorgemodderd mag worden. Er kwam mij ter oren dat Wietze de Jager letterlijk chronisch vermoeid het belangrijkste programma van de dag zit te doen. Laat die gozer dan zo snel mogelijk bijkomen en haal de vervangers per 1 mei weg bij Veronica, niet pas in augustus of september. Maandag 1 mei, ook nog eens Dag van de Arbeid, mooie dag om mensen die wél werk van de ochtend van 538 willen en kunnen maken aan boord te halen. Waarom hebben we anders die wekelijkse luistercijfers sinds begin dit jaar? Om maar gewoon de kop in het zand te steken en een doodvermoeide, ongemotiveerde De Jager nog drie maanden door te laten sukkelen?

Zou het soms iets met de andere reclameregels te maken hebben tussen TV en radio bij Talpa? Je koopt op voorhand jezelf in in een reclameblok met een bepaald aantal luisteraars in het vooruitzicht. Reken je bij TV soms achteraf af als adverteerder met de écht behaalde aantallen kijkers? Je hebt natuurlijk dagelijkse kijkcijfers. Bij radio wordt sinds de wekelijkse metingen ook pijnlijk duidelijk dat marktaandelen en vooral het bereik vaak lager is dan vooraf beloofd. Terug naar Wietze, die moet zo snel mogelijk op een all inclusive reis naar een ver warm land, zonder kinderen, anders kunnen we hem binnenkort als nieuwste lid verwelkomen bij De Burn-out Club. Gaat het ze nog veel meer geld kosten.

Het blijft ook van de zotte dat er bij Radio 538 niemand ter verantwoording wordt geroepen voor het zoveelste fiasco in de ochtend na het vertrek van Evers. 538 zenderbaas Coco Hermans is, volgens ingewijden, druk met een overstap naar NPO Radio 5. Een station dat bij de laatste meting boven haar huidige werkgever uitkomt, zónder etherfrequenties. Heerlijk dat je in radioland gewoon de ene na de andere flater mag begaan en vrolijk fluitend op kosten van de staat verder mag hobby’en. Tuurlijk is het flauw om haar de schuld in de schoenen te schuiven van alles wat er misgaat bij 538, maar ze is op papier toch echt radiodirecteur dus ben je eindverantwoordelijke. Mag het nog zo’n lief, leuk, warm persoon zijn, daar koop je als commercieel radiobedrijf niks voor. Dus: ochtendshow van Veronica, pak jullie koffers en verhuis naar de benedenverdieping op de Bergweg. Liever vandaag nog dan morgen. Anders begin je na de zomer met een achterstand die dadelijk helemaal niet meer in te halen is.

Patrick Kicken

41 Comments

 1. goed plan. dat programmatje van derksen kan wel op veronica. alvast de luisteraars daar weg jagen naar 538. en dan op 538 een leuke actie met de naam: overstapweken . met de overstap bus het land weer in!

 2. Op het werk staat 538 ook op dus noodgedwongen moet ik die onzin iedere morgen aanhoren.
  Van mij mogen die twee inderdaad veel eerder ermee ophouden.
  Maar of die vervanging een verbetering wordt dat denk ik niet.
  Stop eens met die lachzakken en draai goeie muziek.

 3. Als je nu de ochtendshow van Veronica naar 538 haalt, storten de cijfers van Veronica in en misschien is er wel een clausule in het contract met Mediahuis over het marktaandeel bij overdracht.

 4. Coco gaat dus nu Radio 5 ‘naar de Palestijnen helpen’. Onbegrijpelijk. Op basis van wat mag ze deze klus beginnen?

  • Bij de publieke radio telt vriendschap het meest. Dat staat op plek 1 tot en met 9. En of je iets kunt, komt op plek 10.
   Sharid Alles mocht ook lang na haar houdbaarheidsdatum doorslopen bij 3FM. En mensen als Hoogendoorn mochten ook jaren te lang door-rommelen in de ochtend daar. “Maar het is zo’n leuke jongen!”

   Dus Coco De Sloper op Radio 5, het zou me niks verbazen. “Zo gezellig!”

 5. Eens. Waarom zijn er toch zoveel matige managers en directeurtjes die op zo’n plek zitten? Alleen maar blablabla en werkelijk niks presteren. Er is ook nog zo’n naïef idee dat radio een traag medium is, nou, het tegenovergestelde zien we wel uit de luistercijfers, talpamensen. Maar ach, als cocon naar 5 gaat dan komen er weer een heleboel luisteraars vrij voor andere stations, schat ik zo in.

 6. Ben het helemaal met je eens Patrick!
  Er moet nu wat gebeuren, voordat de cijfers nog lager gaan worden. En de ochtendshow vernieuwen nu is al een belangrijk punt op dit moment.
  Daarnaast zou ik als ik het voor het zeggen zou hebben in de komende zomer maanden je laten zien bij het publiek, dus veel live op locatie uitzendingen en laten zien dat 538 er nog is! En na de zomer gaan knallen met nieuwe vormgeving, nieuwe site, duidelijk aan publiek laten zien wat 538 is etc etc… Desnoods een Gorilla campagne starten ok 538 weer op de kaart te zetten, zoals Erik de Zwart dat deed met 538 moet in de ether.

 7. Radio 538 is in de afbouwfase , sinds vertrek Evers en Top 40 (dus 2019) is de zender in een identiteitscrisis. Eerst een periode Qmusic kopiëren met veel hoempapamuziek, daarna zich pretenderen als “jongerenzender” a la Slam! en nu weer een aller tijden zender zijn met muziek vanaf de jaren 1975 tot nu (Evers style playlist).

  – Middag niet veel beter na stoppen C&S
  – Ochtendshow nu al 3x gewijzigd.
  – 50 Top 50 inspiratieloos t.o.v. Top 40
  – Geen leuke avondshow meer

  Zonde.

 8. Er is maar 1 jock in het land waar de luistercijfers volgens het nlo/nmo al meer dan twee jaar niet kunnen dalen en dat is bij Kicken!! Ik denk dat het nog geen jock ooit gelukt is om zo lang geen enkele luisteraar te hebben.

  • Freek-Henk-Daniël, ligt de rode loper al klaar voor je vriendin Joris-Coco? Effe je best doen nog, ook dit gaat je lukken!

   Je bent in je comments hier trouwens net zo voorspelbaar als op de radio 😉 Kus van je oude TROS collega, die jou nog altijd dankbaar is voor alle kansen die je me gaf, op 3 én 2. Dat dan weer wel.

   • Als je ingewijden het goed hebben, is dit een één tweetje. Coco eet geregeld dure sushi bij The Red Sun met Daniel Dekker. Zo gezellig. Daarnaast is Coco getrouwd met Frank van het Hof. Presentator BNN op Radio 2. Frank kan het goed vinden met de baas van Radio 2 en 5. Frank en Peter drinken privé ook graag koffie. Schande als zij op deze manier het zinkende 538 schip kan verlaten. Zet bij 5 ook gewoon de juiste persoon neer in plaats van deze Hilversumse vriendjespolitiek manier. Voor zowel mensen achter als voor de radio niet de juiste keuze.

    • Ik herken je frustratie Radiohuismeneer, ik deel die ook. Alleen vegis je niet: NPO audiobaas Jurre Bosman zal nóóit iemand als zendermanager bij NPO Radio 5 dulden die er ook maar iets meer verstand van heeft dan hij, want daarmee zou hij een toekomstige concurrent(e) in het zadel helpen. Zie wat er destijds met NPO Radio 2/5 zendermanager JW van Engelen gebeurd is, die werd vervangen door JA knikker en op de winkelpasser Peter de Vries. Een uiterst vriendelijke meneer maar natuurlijk niet iemand die op z’n strepen gaat staan.

     Andersom zullen de omroepbaasjes (als Dekker) ook niet staan te springen om iemand die écht drastische veranderingen durft voor te stellen en door te voeren, gebaseerd op vakkennis. Blijft er dus over een type als La Coco, een vrolijke peoplesmanager die de gelederen bij elkaar houdt. Alhoewel ik een tijdje terug hoorde dat zij en Bosman niet altijd dikke mik waren toen ze nog ‘eventmanager’ was bij 2, dus we moeten het nog maar afwachten wat het wordt. Ik weet dat Bosman deze columns ook altijd met angst en beven leest en een pleurishekel aan me heeft dus om mij te sarren zal het wel Coco worden 😉

     • Nou Patrick. Jan Willem had en heeft wat welbekende probleempjes en dat weet jij ook. Dat was de reden dat hij weg moest. Ik denk ook dat je de aandacht van Jurre Bosman voor jou een beetje overschat. Kusjes op je knie niet van Henk

     • Nou Jurre heeft toch een paar slapeloze nachten gehad vooral ten tijde van de columns over nepotisme bij de NPO, dat Peter de Vries aan z´n baantje als zendermanager kwam door een videootje met de telefoon van Stenders te versturen, etc. We hebben het wel steeds over corrupte landen in het oostblok maar als alle geldverspilling en schimmige dealtjes bij de NPO radiotak eens in kaart gebracht zouden worden dan gingen we ineens met z´n allen een stuk minder belasting betalen voor het radiohuis 😉 Vandaar dat we er uiterst kritisch op mogen blijven zijn, iedereen die er werkt/gewerkt heeft/zicht op heeft.

 9. Zet gewoon weer radio mensen(dj’s) aan het roer! Wel met carte blanche! Stop met die bobo’s die geen verstand van radio hebben en alles beter weten!! Waar zijn de hardings, de zwarts en co van deze tijd? Waarom moet radio door een raad van bestuur regeert worden! Zet een rick van v of evers of van diepen aan het roer. Ademen radio! Ja stenders kan het denk ik ook. Zit alleen nog met z’n clausules waardoor hij niet kan doen wat ie wil.

  • Misschien zou het mooiste nog zijn als 538 niet meer van Talpa zou zijn maar bijvoorbeeld in handen zou zijn van enkele oud 538 dj’s (die je bijv. benoemd in je reactie Edwin) Denk dat je dan echt iets neer kan zetten en kan gaan bouwen, want je zal nu altijd als onderdeel van zo’n groot bedrijf als Talpa rekening moeten houden met de andere zenders.

  • Dat zou het mooiste zijn. Echter dat gaat natuurlijk nooit gebeuren want, dan zullen die bobo’s eerst zichzelf moeten ontslaan. Dat gaan ze natuurlijk niet doen.

 10. er staan te veel belangen op het spel, er gaat te veel geld in om met commerciële belangen van slechts een paar grote partijen, dan krijg je liefdeloze, brave radio en haakt de luisteraar sneller af, want geen echte binding met een identiteit/station. Tel daarbij op de armoedige muzikale tijd en artiesten waarmee we hedentendage zijn opgescheept, waarbij zelfs jongeren teruggrijpen naar muziek uit het verleden.

  Er zit ook iets paradoxaals in; want de commerciële belangen willen zoveel mogelijk mensen bedienen, maar creëert daarmee onvermijdelijk z’n eigen ondergang. Persoonlijk vind ik de studio’s ook zielloze kantoorruimtes waarbij een clubhonk/keetsfeer volkomen uitgebannen is. Ik kan me daarom goed voorstellen dat dj’s karakterloos en stations identiteitsloos worden. Het is allemaal te braaf, netjes, woke en soft, terwijl je juist uitgesproken moet zijn om een karakter/identiteit te hebben, maar ja, dat is commercieel weer te lastig…

 11. Als Wietze de Jager eerder uit de ochtend weg moet, dan is dat niet goed voor zijn imago. De ochtendshow een uur inkorten is beter of direct verplaatsen naar het weekend, om toch de ochtendshow tot en met de zomer te kunnen blijven presenteren.

  De Havermoutshow (voormalig NPO programma) moet terugkomen, gepresenteerd door Wietze de Jager op zaterdag en zondag tussen 06:00 en 09:00 uur op Radio 538. Als Wietze de Jager uitvalt of na de zomer uit de ochtend vertrekt, dan kan de Havermoutshow door een ander persoon worden overgenomen.

  Nog een oplossing voor Wietze de Jager kan zijn om een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan te vragen bij het UWV. En in de verdere toekomst op vrijwillige basis zonder prestatiedruk zich te blijven inzetten voor radiozenders, met het presenteren van verschillende programma’s.

  De werkgever (Radio 538) kan zelf ook nog wat aanpassingen doen op de werkvloer, bijvoorbeeld de aanschaf van een opklapbaar logeerbed voor in de studio, om even te kunnen liggen bij ernstige vermoeidheid. Oplossingen zijn er genoeg.

 12. T gaat nu de hele tijd voor 538, maar ik hoor al 2 weken dat Giel en Coen & Sander gepolst worden voor een terugkeer naar 3FM voor een belangrijke plek. Waarom je dat zou doen is een raadsel.

  • Tja dat station zal toch eens in de lift moeten. Ik stel voor dat Roosmarijn Reijmer eindelijk eens vervangen wordt als hoofd muziek, aardige meid hoor maar veel te VPRO. Denkt nog steeds dat 3FM acts kan breken of maken, net als tien jaar geleden en wordt veel te veel beìnvloed door de platenmaatschappijen.

   • Helemaal eens Patrick. Haar vertrek zou een zegen voor de zender zijn. De beste vrouw leeft nog steeds in de veronderstelling dat ze er toe doet en dat het 2011 is. De Boer zou er wijs aan doen haar de laan uit te sturen want deze persoon is over de houdbaarheidsdatum.

   • mee eens. weg met die vpro vara rommel! het wordt tijd voor marco schuitmaker en mart hoogkamer tussen de standaard hits door ipv die alto zooi!

 13. Waarom al deze opmerkingen? Volgens mij is 538 nog steeds de nr 2 qua luistercijfers. Hebben jullie echt vertrouwen in die nieuwe meetmethode? Bij deze methode sluiten ze jongeren uit, wat er nog met de luistercijfer app aangeboden word, is bijna allemaal 45+.
  Ik vind het wijzen naar 538 personen, op deze website waarvan, 538 nog steeds de nr 2 is, een verkeerd signaal en onacceptabel. Eerst eerlijke meetgegevens en dan pas kritiek leveren, en niet andersom. Kritiek is altijd welkom, leerzaam en geeft verbetering, maar dan eerst de juiste lijst aanhouden. Ik vind het nr 2 station een hele prestatie en dat mag ook wel eens vermeld worden toch?
  Zie lijst op deze spreekbuis website: https://www.spreekbuis.nl/luistercijfers/

  • 2e? In 20-49. Je meet nu over de hele linie en dat is gewoon 13+. 20-49 is leuk voor John om zijn reclameblokjes te vullen. Wel eens overigens dat jongeren niet goed in dit onderzoek zitten waar dus jonger ogende stations veel last van hebben. Ik zou oprecht graag een column willen lezen Patrick waar jij je gedachten eens over dit model laat gaan!

  • Al deze weekkoersen doen allemaal stof opwaaien dat er niet hoeft te zijn. Maandelijks het gespeculeer over 0,1% eraf of erbij was al potsierlijk, maar elke week is nog vreemder. Iedereen loopt nu nog meer te gissen en zenders zijn er niet transparant over wat ze ermee doen.

   Dat die app bij jongeren waarschijnlijk niet veel gebruikt wordt lijkt mij aannemelijk. Maar ik vraag mij ook serieus af welke persoon van andere leeftijd die App wil gebruiken. Maar dat steeds herhalen is ook zinloos, adresseer dat direct aan het luisteronderzoek zelf.

 14. welke ouwe mensen doen er nog mee aan dat luisteronderzoek? de reacties worden er niet beter op:

  10 maart 2023 Installatie van de app en uitbetalingen van de vergoedingen verlopen goed. Echter, na installatie is de vragenlijst veel te lang met veel dezelfde vragen. De app slurpt batterij. Heb de app nu (tijdelijk) in de sluimerstand, helaas

  7 maart 2023 Krijg constant de melding om vpn te installeren en dat lukt vervolgens niet

  7 maart 2023 Zojuist besloten te stoppen. Na heel lang deelnemer te zijn geweest is het klaar voor mij! Na meerdere weken de melding dat ik een nieuwe VPN-profiel moet downloaden en toevoegen, waar hun niets aan kunnen doen en het daarbij de ganse dag handmatig m’n gegevens verzenden, ben ik er klaar mee. Deed graag mee, maar dit is een fulltime baan geworden de laatste weken. Voor die €5,- per maand is het ’t mij niet waard! Ik werd er letterlijk gek van! Alles eraf gegooid, nu rust! Succes met oplossen!!

  23 februari 2023 Je krijgt eerst een mail waarin staat dat je de app actief moet houden op de achtergrond. Ik dacht dat dit betekende dat de app op de achtergrond moet blijven wanneer de telefoon aan is, maar dat je telefoon ook wel eens uit mag doen. Nu lees ik in de algemene voorwaarden dat de telefoon altijd aan moet blijven. Dat vind ik onzin. Ik wil mijn telefoon ook wel eens uit hebben staan. Ik heb de app dus meteen weer verwijderd en niks geactiveerd, hoewel het doel van het onderzoek mij goed lijkt.

  19 februari 2023 Batterijvreter! Ik wou best meedoen, maar ik moet mijn telefoon ineens meerdere keren per dag opladen. Dat heb ik er niet voor over.

  26 januari 2023 Ik heb het nu voor de tweede keer op mijn telefoon gezet en ik vind het een slechte appet vreetje batterij van je telefoon leeg dan is iemand mij wil bellen krijgt hij me niet te pakken dus vandaar ik heb het er weer afgegooid

  30 december 2022 App is zogenaamd voor onderzoek naar gebruik van media. Daarvoor wordt vergoeding in het vooruitzicht gesteld. Dag na installatie beginnen de mails en sms binnen te stromen. App herstarten. Toegang tot van alles en nog wat is nodig. Alle data loopt via hun VPN. App heeft volledig toegang tot telefoon (remote access). Kennelijk is zelfs dat nog niet voldoende. Dan moet je de helpdesk bellen (die neemt op met “Ja wat?”). Zelfde resultaat. Een grote scam honderden Mb aan data aangeleverd geen cent

  • @Freek,
   Dat bedoel ik. Op je opmerking: welke ouwe mensen doen er nog mee aan dat luisteronderzoek?
   Ik zou het niet weten, helaas krijgt niemand inzicht over het aantal deelnemers van de zogenaamde onderzoeks app, maar ook geen overzicht van leeftijd, ios of android enz… een gesloten club die veel radiostations onnodig bevoordelen & benadelen. Dit maakt veel negative los, en dat is jammer. Maar waar ik echt moeite mee heb, dat zijn de persoonlijke aantijgingen, ik vind dat echt niet kunnen. Als schapen nemen er veel deze onbetrouwbare en scheve luistercijfers tot zich. Hoe komt dit? Nemen ze deze website Spreekbuis wel serieus? Waarom lees ik dan niets over de luistercijfers die Spreekbuis publiceert?? (https://www.spreekbuis.nl/luistercijfers/) Is Spreekbuis alleen maar geschikt om personen bij naam onterecht af te branden?
   Radio is leuk, radio is uniek, Nederlandse radio is variërend en voor elke doelgroep geschikt. Achter de schermen werken er veel leuke mensen die dit produceren en presenteren. Ben daar trots op, ben trots op de Radio!

  • Kicken is top! Durft kritiek te leveren en gaat ook goed om met kritische reacties op zijn berichten. Daar snoep jij toch ook van?
   Ik verwacht ook niet dat Kicken zich door jouw opdracht voor het karretje laat spannen… Love The Radio

   • Heyy GaGA, klopt helemaal hoor. Ik lees idd al jaren deze blog van Patrick met veel plezier en interesse. Eerlijk gezegd absorbeer ik elke letter. Soms roep ik wel eens wat. Maar altijd uit liefde voor de radio want die blijft mooi. En waar het hart vol van is..
    Groetjes

 15. Als Minneboo slim is dan haalt hij tot de zomer Evers terug en zet Niels er Rick erbij, om 538 weer even een boost te geven. Als dat contractueel kan tenminst. Tim nog even laten uitzingen bij Veronica samen met Florentien en sidekick die enigszins grappig is

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Luistercijfers week 15: Sky Radio blijft groeien, 538 blijft dalen - Spreekbuis.nl
 2. "Wietze de Jager est proche de l'épuisement professionnel, il faut arrêter plus tôt" - Teknomers Nouvelles
 3. 'Wietze de Jager está cerca del agotamiento, tiene que parar antes' - Teknomers Noticias
 4. 'Wietze de Jager is close to burnout, has to stop earlier' - World News | TakeToNews
 5. Luistercijfers week 23: Radio 538 maakt megasprong met nieuwe ochtendshow - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*