Patrick Kicken: Het regent al weken, maar 538 zendt gewoon lachend de Zomer Top 1000 uit

[BLOG] Erger jij je er ook zo aan? De onflexibiliteit van radiostations in Nederland. Natuurlijk valt niet alles te voorspellen maar je zou als radiozender wel moeten durven inspelen op de actuele situatie. Sterker nog: het is je plicht naar de luisteraar toe. Veel te veel zenders in Nederland klinken als een station van een andere planeet of op z’n minst een ander land. Zo zendt 538 al weken overdag uit vanaf een beachclub in Zandvoort, terwijl er geen hond op het strand ligt. Ja misschien eentje die uitgelaten wordt. Is er nou niemand bij 538 die even nadenkt over wat logisch is? Oh nee, die is er niet want de pas ontslagen stationmanager is niet opgevolgd.

Het belangrijkste wat je als radiostation en radiodiscjockey te doen staat is: verbinding maken met je luisteraar. Meegaan in zijn of haar belevingswereld. Dus: heel actueel zijn! Is het in juli koud en regenachtig, dan ga je natuurlijk niet zitten doen alsof het 30 graden is met ‘Vamos a la playa’ en ‘Despacito’ uit de speakers vanaf een locatie bij het strand. Je gooit de boel last minute om. Je stuurt er een persbericht uit met ‘538 stelt Zomer Top 1000 uit vanwege slecht weer’ en je haalt in komkommertijd zo een bak free publicity. Luisteraars waarderen je des te meer want ze weten dat je meeleeft met ze en ieder die het leest heeft er begrip voor. Daarbovenop geef je de hele dag de 538 paraplu weg, het Dennis Ruyer regenpak én ieder uur een reis naar een warme bestemming. Dát is flexibel programmeren en je luisteraar aan je binden.

538 heeft in het verleden wel meer van dit soort flaters begaan. Ooit gaven ze reizen naar New York weg terwijl de stad in puin lag. Natuurlijk snap ik dat er afspraken zijn gemaakt, locaties zijn gebouwd of geboekt maar álles wat je on-air doet moet langs de meetlat gelegd worden van ‘is het relevant nu?’. De arrogantie van de grootste die met alles wegkomt moet nou toch echt eens afgelopen zijn bij Radio 538. Marketing die zegt ‘ja maar dit staat nou eenmaal zo in het excel sheet en de TV spots zijn al geboekt’ krijgen een enkeltje radioschool. Je slaat gewoon de plank mis zo en schiet jezelf als station alleen maar in de voet omdat het de afstand vergroot tussen jou en de luisteraar, die zit te vernikkelen op de camping en helemaal geen zin heeft in ‘Summer Jam’ en de ‘Ketchup Song’ maar ‘Here Comes The Rain Again’ wil horen. Effectief radiomaken is helemaal niet zo lastig: je past je voortdurend aan wat er leeft en speelt bij je luisteraar en probeert hem/haar te verrassen met een originele insteek of op z’n minst iets waar hij/zij wat aan heeft.

De andere fout die 538 maakt in deze vakantietijd is na amper 6 weken nieuwe ochtendshow met Tim Klijn, Rick en Niels die gasten weer 4 weken vrij geven. Geen Coen en Sander in de ochtend als vervangers, maar twee onbekende jocks. Want wij zijn 538 en we komen er toch wel mee weg. Fout gedacht, 538. Je bent niet meer het hitstation uit de Evers tijd en moet over iedere beslissing goed en tactisch nadenken, zéker na je flop in de ochtend met Wietze. En wie waren alweer de vervangers van Evers in de zomermaanden? Een tijdje Gordon en Humberto Tan. Toen telde gezond verstand wel. We zullen de resultaten wel weer zien in de luistercijfers woensdag. Tot die tijd blijf ik me verbazen hoelang het nog aan logica ontbreekt daar op de Bergweg. Er moet toch wel iemand te vinden zijn die zich hard wil maken voor álles wat het station aangaat? Of denkt iedereen toch vooral nog steeds aan zijn/haar eigen hachie en willen we vooral geen gedoe met andere afdelingen, want voordat je het weet kost het jou de kop. Nou lekkere manier van werken. Zo ga je de wedstrijd niet winnen, welke frequenties je ook hebt. Misschien 538 Koningsdag dit jaar op Tweede Kerstdag doen en dan in januari de Kerst Top 1000? Geven we met Pasen de 538 ijskrabber weg, want die hebben we toch nog liggen.

Patrick Kicken

23 Comments

 1. ‘je laat de luisteraar weten dat je met ze meeleeft’ ….er is niemand dood he? 😉
  maar verder wel eens met je standpunt 😉

 2. Maar het draaien van bvb Walking in the Rain with the one I love (Love Unlimited)is natuurlijk de weergoden verzoeken….
  Maar misschien helpt Who’ll stop the Rain (Creedence Clearwater Revival) …..

 3. Sorry maar je gaat de mist in. Over de top 1000 kan ik je nog deels gelijk geven: 2 weken een top 1000 van de zomer terwijl het niet zo warm is komt niet lekker uit. Het ding is alleen dat Q Music al het principe hanteert dat het een top 500 van de zomer doet als het warm weer wordt. Dan zou je dus dezelfde soort lijst tegelijk krijgen. Nog erger dan tijdens slecht weer. Ook is het logisch dat de top 1000 wordt gedaan in de twee weken dat ze in Zandvoort zitten.

  Over Zandvoort eventjes uitstellen. Daar denk je echt veel te makkelijk over. Ze zijn er 2.5 week. Dat stel je niet zomaar uit. Een paar dagen zou nog kunnen maar 2.5 week is dat onmogelijk. Stel het wordt geen mooi weer tot eind augustus (waar het op lijkt nu) dan kan je het helemaal cancellen want eind augustus heb je Zandvoort F1 al. Waar 538 ook dingen mee doet.

  Dan je kritiek over de ochtendshow vervangers: iedere zender heeft jonge dj’s als vervangers. Waarom zou 538 daarin anders moeten zijn? Coen en Sander moeten ook op vakantie dus zijn helemaal niet beschikbaar. Ook heb je simpele datums fout. Ze zaten 5 weken op de 538 ochtend toen ze vakantie kregen (dus niet 6) en hebben 4 weken vakantie (dus niet 5).

  Er zijn al twee luistercijfers weken beschikbaar zonder de ochtendshow: 9.0 en 8.7. De twee weken daarvoor: 9.2 en 8.1. Dus er is geen daling te zien.

 4. Ach Patrick radio 538 en ook Veronica zijn al heel erg lang passé.
  Wie wil er nu de hele dag naar dat kinderlijke gebral op deze zenders luisteren.
  Vreselijk
  Gelukkig zijn er goede non stop zenders genoeg op DAB+

 5. Laatste spreek Ruud de Wild zojuist voor zijn vakantie, geen enkele verwijzing naar Eddy Keur…. die is bang voor zijn plekje.. 😃😃

 6. Als we het over plichten naar de luisteraar hebben moet jij stoppen met je programma. Jouw talks kunnen qua toon net zo goed op een begrafenis zijn.

  • Hi Dave, je bent medewerker bij 538 zo te zien?
   Je kan je aangevallen voelen door kritiek, of ervan leren. Ik denk persoonlijk dat je van iedere kritiek die je krijgt iets kan leren, wat je ermee doet bepaald jezelf.

   • Beste Eric,
    Nee. Ik heb helemaal niks met 538 en/of Talpa te maken of ooit te maken gehad . Ik vind het alleen frappant dat Patrick op alles en iedereen kritiek heeft terwijl hij zelf een zeer matig programma maakt.

 7. Hi Dave, je bent medewerker bij 538 zo te zien?
  Je kan je aangevallen voelen door kritiek, of ervan leren. Ik denk persoonlijk dat je van iedere kritiek die je krijgt iets kan leren, wat je ermee doet bepaald jezelf.

 8. Wat pas echte brutale radio zal zijn, is om op hete zomer dagen juist wanneer veel mensen verkoeling zoeken de winterse top 1000 te gaan uitzenden met alleen maar “koude” hits, en andersom dito hete zomer hits top 1000 in de winter te gaan draaien, en stuur je dj’s in de zomer naar het koude Groenland en in de winter naar het caribisch gebied, dat heb je lef als radio zender, daar moeten we naar toe gaan denk dat dit marketingtechnisch ook goed kan gaan werken.

 9. Iedereen snakt in Nederland naar de zomer! En 538 bréngt die zomer die we met ze allen zo missen! Het is juist heerlijk dat 538 de zomer een beetje brengt!

  Als het aan Patrick ligt, gaan alle zenders lekker somber zitten doen…

 10. Als ik Patrick was had ik wat energie in zijn voicetrack show gestopt in plaats van een wederom nietszeggend stukje te schrijven. Kom op Patrick, pas je tips uit eigen columns eens toe met bijvoorbeeld relevante en vlotte talks en een gewone live show. Je hebt het altijd over de luisteraar centraal stellen. Voicetracken lijkt me daar nou net niet het voorbeeld van het goede voorbeeld geven van.

 11. Eigenlijk best irritant als het in Nederland hoog zomer en 30 graden is en ik gewoon (binnen) moet werken. Als al die radiostations dan ook nog de hele dag zomerse muziek gaan draaien, baal ik helemaal dat ik moet werken!

  Ik zet dan altijd een zender aan die juist niet zomers draait!

 12. 538 draait niet zomaar een Zomer Top 1000, daar is een publiek voor. En als je een zender zoekt die wel op de actualiteit inspeelt, zoals festival Zwarte Cross, dan luister je toch gewoon een paar weken naar 3FM? Of een andere zender, de keuze is reuze!

  • Ik hoor ook nog veel stations hun zomer toth/id’s gebruiken. De pakketten zullen zeker teveel centen hebben gekost om deze even paar weken niet te gebruiken.

 13. Zo te lezen heel veel bijdragen van lieden die creatief gezien nog nooit ’n radiostudio van binnen hebben gezien, laat staan ’n ooit programma hebben gemaakt ,,,,,’n paar zinnige opmerkingen daar gelaten !!!!

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Giel terug naar Radio Veronica en andere radioroddels - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Bij Radio 538 lijken ze nog steeds de weg kwijt, vanaf vrijdag gaan ze een week lang 'hits van Nederlandse bodem' uitzenden voor de Dutch Grand Prix - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*