Patrick Kicken: Giel terug naar Radio Veronica en andere radioroddels

[BLOG] Het mag dan wel (natte) komkommertijd zijn, in radioland is het verre van rustig. Kan ook bijna niet anders want over een maandje zitten allerlei zenders op andere frequenties en verdwijnen er ook een paar van FM. De discjockeys van Slam! zijn hun demo’s aan het rondsturen want die voelen de bui natuurlijk al hangen en ook onze aanstaande vader Giel Beelen heeft bedacht dat een kind krijgen toch wel duur is dus moet hij snel weer aan de bak na zijn ingekorte wereldreis. Volgens Eddy Keur, thans invaller voor Ruud ‘ik ben op de eerste plaats BN’er’ de Wild, die dat tijdens zijn eerste week vervangingen geroepen schijnt te hebben in zijn middagshow op NPO Radio 2. Maar dat is niet het enige. Dit is wat er zoal rondgaat in Hillywood:

Laten we beginnen bij Radio Veronica, de kersverse aankoop van het Vlaamse Mediahuis. Daar zijn ze, volgens zenderbaas Rob Stenders op NPO Radio 1, op jacht naar Gerard Ekdom. Feit is dat de man die het station sinds een paar maanden in de ochtend aan moet trappen, Rick van Velthuysen, niet de sterren van de hemel scoort. De verwachte ‘following’ die hij mee zou nemen van NPO Radio 2 uit de nacht ligt nog gewoon op één oor als hij radio zit te maken en komt om een uurtje of tien eens hun nest uit. Opvallend is dat de huidige vervanger van Rick, Bas van Teylingen, een uiterst aangename ochtendshow weet neer te zetten. Meteen een leuke persiflage had op Flappie over het VanMoof fietsendrama. Er gaan stemmen op die zeggen ‘laat die Bas daar toch gewoon zitten’. Ik durf het hier bijna niet meer op te schrijven maar ik weet wel waarom die man goed te pruimen is daar ’s ochtends: hij verdiept zich namelijk ook al jaren in een bepaalde radiogoeroe uit Amerika. Oh nee, het is hier geen Amerika, sorry voor de verwarring. Als Giel terugkeert bij Veronica dan zou ik hem lekker in de middag zetten, Lantinga staat toch op het punt om naar De Kauwgomballenfabriek te verhuizen, samen met Swijnenberg. Baby en ochtendshow: geen goeie combi, ook niet voor werkpaard Beelen.

Over DPG gesproken, er gaat een verhaaltje rond dat ze niet JOE maar een station met de uiterst ouderwetse maar vooral kinderachtige naam DOLFIJN willen gaan lanceren. Dit omdat de domeinnamen dolfijn.nl en dolfijn.com door De Pers Groep geregistreerd zijn. Lijkt me een afleidingsmanoeuvre, dat wordt natuurlijk gewoon JOE 80’s & 90’s hits. Misschien een kinderzender op DAB erbij, Radio Flipper met Tineke Zeekoe.

Over Tim van KINK kan ik kort zijn: hoe hard hij ook overal ontkent dat hij met 3FM in gesprek is, dat is hij natuurlijk wel. Het verhaal wordt steeds harder dat de ochtendshow van Rob & Wijnand binnenkort ter ziele gaat. Daar moet natuurlijk gewoon een licht alternatief ontbijtprogramma, met gortdroge havermout (lees: muziekfeitjes en albumhoezen) komen te zitten dus die Tim op ’t Broek zal zijn kans wel even afwachten in plaats van nu 12-13u te gaan zitten te doen. Sowieso belachelijk, een show van een uurtje, we leven niet meer in de tijd van de Avondspits zeg! Als Tim het niet wordt dan moet het gewoon Giel worden, dan maakt 3FM nog een kans(je).

Bij Radio 10 schijnt Rob van Someren boos te zijn omdat hij zijn bonus niet uitgekeerd krijgt. Bij BNR is iedereen bang voor zijn of haar baantje. Bij 100%NL vragen ze zich nog steeds af hoe het kan dat ondanks dat Nederlandstalige muziek nog nooit zó populair is geweest, ze hier niet van meeprofiteren en maar niet verder stijgen in marktaandeel (antwoord: draai niet alle flops van Jeroen van de Boom maar de échte hits). Bij Talpa Radio schijnt het weer onrustig te zijn over welk station nou op welke frequenties mag gaan uitzenden vanaf september. Meest eerlijke scenario: het grootste station (10) op het beste pakket (102FM). Dat zou betekenen dat 538 naar de frequenties van Sky verhuist en Sky op het (voorheen) Radio Veronica kavel. Mooie boel! Jij nog wat gehoord?

Patrick Kicken

PS nieuwe luistercijfers gezien? Die Zomer Top 1000 van 538 heeft ze weinig goed gedaan. De vorige column ging er al over maar later bedacht ik me nog dat het natuurlijk ook playlisttechnisch áltijd een risico is zo’n hitlijst. Het kader moet sterk zijn om weg te komen met platen die je normaal nooit draait, je draait de hits in die week hooguit een keer waardoor luisteraars die gewoon actuele muziek willen horen op zoek gaan naar iets anders. Dat verklaart ook weer het hoge marktaandeel van Sky Radio dat niet met baggerweer Sunshine Reggae en Walking On Sunshine draaide maar gewoon de Top 40 hits.

Mia van de Talpa kantine: toch lekker dat die jongens eens wat andere muziek konden draaien. En ook leuk voor ze dat ze fijn vanaf Zandvoort mochten uitzenden, ook al lag er geen kip op het strand.

27 Comments

 1. Ik hoop niet dat ze die Tim op 3FM zetten. Wat een saaie radiomaker is dat zeg. Dan verlang je bijna terug naar Sander en zijn ballenbak. Nee, laat Rob en Wijnand maar in de ochtend en alto Tim op Kink.

  • Wil jij mog meer eenheidsworst? Van die gasten achter de knoppen die allemaal exact hetzelde doen, steeds lachen om hun eigen grappen en qua stem elkaar klonen. Om over hun originaliteit maar te zwijgen. Het is schraal met goede DJ’s. Misschien is het aanbod qua niveau nog nooit zo laag. Tim heeft een onderscheidende stem, is orgineel en voegt inhoudelijk ook wat toe met zijn muzikale kennis. Prima voor 3fm.

   • wat is dat toch met dat gedweep met muzikale kennis. lekker belangrijk, die kennis kan tegenwoordig elke idioot opzoeken. voor de rest is het gewoon een playlist draaien die de muzieksamenstellers hebben gemaakt.

    doe dan maar een dj die grappen kan maken ipv nutteloze teksten al een uitleg wat er met de muziek bedoeld wordt of hoe stoned de maker was toen hij het schreef

  • En vind Rick een aanwinst in de ochtend.
   Heb pas tijdens het werk een poosje geluisterd en vond het goed daar Rick ook een mening heeft die hij niet onder stoelen en banken steekt.

  • Natuurlijk zeggen ze dat, en dat geld ook voor Sky, leek me op dat moment ook nog geen prio of ze wel of niet op deze frequentie zouden blijven. Prio was dát ze frequenties zouden krijgen.

 2. Zou DPG Dolfijn fm op Bonaire en Curacou hebben overgenomen en zullen we mooi weer radio krijgen vanuit de sea aqaurium beach studio , en gaat Kicken daar heen emigreren om het koude regenachtige Nederland te gaan bestoken met hete hits met zee zicht?

   • Maar alle gekheid op een stokje Patrick, Hoe zit het met de veiling van de ferquentie’s in Caribisch Nederland, vallen die ook onder de zelfde Nederlandse regeling? Je leest hier maar bitter weinig over de radio daar, en jij doet iets op Aruba, maar heb jij ook zicht op de andere eilanden daar, en heb jij misschien ook zicht op het radio gebeuren in de andere voormalige Nederlandse kolonies? Misschien kan je daar ook eens wat over schrijven in komkommertijd, zal uiterst interessant zijn.

 3. Fraaie uiteenzetting. Joe gaat er vast bijkomen. Is bewezen succesvolle formule. Jammer dat 70% NL maar niet weet te scoren. De ingrediënten waren nog nooit zo goed. Maar zonder goed recept wordt het nog steeds matig. Giel terug op de antenne zou ik fijn vinden. Laat ‘m vooral krijgen wat hij waard is. Benieuwd naar alle ontwikkelingen komende weken. Van Someren moppert regelmatig over geld. Zal vast weer wat op leveren.

 4. DPG blijft gewoon Joe hanteren heb ik binnen betrouwbare bronnen binnen DPG vernomen.
  Als Mediahuis echt wil scoren met Radio Veronica gaan ze natuurlijk niet Giel daar neerzetten, maar Gerard Ekdom. Vraag is wel of deze niet veel te duur is voor het bereik wat Radio Veronica heeft met hun gewonnen frequentie. Vraag is ook over Radio Veronica niet weer gewoon een hitstation gaat worden. Ze hebben geen clausulering meer. Bij een hitstation moet je dan ook wat frisse en aansprekende jocks neerzetten, maar die zijn dun bezaait anno 2023. Waar is dat nieuwe radiotalent te vinden? Misschien eens in de grote podcastruif kijken?

 5. Patje. Tim gaat niet naar 3FM. Dat die ochtendshow met vooral Rob niet werkt is duidelijk, maar ze zitten niet te wachten op meer alternatieve rotzooi. De laatste mensen die daar nog rondlopen en in het verleden leven zijn ook geen lang leven beschoren lijkt me als er echt bovenop willen klimmen.

 6. Grote onzin over Dolfijn…. Een klein beetje research doen zou sieren & direct een antwoord geven. Ik heb wel research gedaan, hierbij:

  Dolfijn.nl is al geregistreerd in 1997, toen was het van Ilse Media. Het was een dienst waarbij je mailadressen aan kon maken. Daarna is de domeinnaam in handen van Ilse Media gebleven. Ilse werd overgenomen door Sanoma, wat later weer werd overgenomen door DPG Media. En dat is dus waarom ze die domeinnaam hebben, niet omdat ze die ‘geregistreerd hebben’. De naam is al in 1997 geregistreerd en na al die jaren en overnames in bezit gekomen van DPG.

  • Radio Dolfijn was een zeezender in 66 en/of 67.
   Met oa Lex Harding en Tom Collins en Look Boden. Die laatste heeft nog een Radio Dolfijn gehad veel later op kabel en internet. Was nog even van Nostalgie TV.
   Dolfijn zond uit vanaf de Engelse kust op 227 meter en was een opvolger van Swinging Radio England, een Amerikaanse onderneming.
   Het was allemaal geen succes.
   Radio Dolfijn op Curacao staat er los van en is een zender in t Nederlands.

 7. Zeg je nou dat er nog steeds mensen zijn die overwegen om Beelen een ochtendshow te geven? Dat is een avondmens pur sang, die moet je in de middag of avond neerzetten zodat je wat aan ‘m hebt.

 8. Wanneer stopt carolientje bij Veronica? Robbie’s komt beter tot z’n recht als hij het alleen presenteert vooral als het om de muziek gaat…. Gerard zou een goeie toevoeging zijn

 9. Patrick op 07-07-2023:

  Het is te hopen dat ze bij Talpa Radio niet de kolder in de kop krijgen en Radio 10 gaan verhuizen naar de huidige frequenties van Sky Radio, zou géén slimme move zijn.

  Patrick 01-08-2023:

  Meest eerlijke scenario: het grootste station (10) op het beste pakket (102FM). Dat zou betekenen dat 538 naar de frequenties van Sky verhuist en Sky op het (voorheen) Radio Veronica kavel. Mooie boel! Jij nog wat gehoord?

  Beter zorgt Talpa ervoor dat er geen doorzapeffect komt van 10 naar Joe (slechts 1 druk op de FM tuning knop in de Randstad).

  Dus inderdaad Radio 10 op de 102 MHz.
  En Sky op de 103 MHz.

 10. In de persberichten stond dat Radio 10 zou doorschuiven naar de 103 FM. Waarom laten ze bij Talpa dat eerst via de persberichten communiceren en vervolgens de beslissing weer gaan heroverwegen? Het is al begin augustus en daarom is er niet veel tijd meer om nog na te denken over frequentie-wisselingen.

  Mocht er toch nog geschoven gaan worden binnen de FM-pakketten van Talpa, dan verwacht ik dat Radio 10 naar de 102 FM gaat en Radio 538 naar de 103 FM. Sky Radio zullen ze wel op de 101 FM willen houden, omdat ze dan lekker goedkoop kunnen uitzenden op een duur FM-pakket, met non-stop muziek zonder discjockeys.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*