Achter de kuchknop (deel 20, augustus 2023)

Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms beter, soms ook jammer ter lering en vooral, vermaak. Het zijn verhalen die zich achter de kuchknop afspelen in de studio of op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht afgezwakt of aangesterkt.

Begin deze eeuw was de TROS altijd aanwezig bij een groot evenement op het Waddeneiland Texel: De Ronde om Texel ook wel Rondje Texel genoemd, een zeilwedstrijd die in juni plaats vindt. Zo ook op een zaterdag eerder deze eeuw. Vrijdagochtend vroeg vertrok ploeg richting Den Helder voor de oversteek en bij aankomst op het eiland afslag 9 richting het strand waar de studio werd opgebouwd in een podiumwagen. Edwin Diergaarde, Daniel Dekker, Corné Klijn, en producers Atilla Meis, Peter de Mooij en Jurre Bosman, de complete ploeg van TROS Radio 3FM. De dj-studio werd opgebouwd in een podiumwagen met zicht op zee en een trosje speakers er omheen voor de verstrooiing van het geluid richting badgasten. Naast deze opstelling was een grote feesttent opgebouwd voor de liveoptredens zaterdagmiddag- en avond. Een van de bands was Di-Rect, toen nog een jeugdig gezelschap maar wel al genietend van de populariteit onder de luisteraars van 3FM, met Tim Akkerman destijds als leadzanger. Populair waren ze en dat wisten ze. Aandacht van de jeugd lieten ze zich welgevallen, het uitdelen van handtekeningen met pen en papier en zo nodig viltstifttekeningen op het lichaam daar waar gewenst behoorden tot de dagelijkse werkzaamheden. De uitzending zaterdagmorgen op 3FM was om 6 uur begonnen, later die dag waren diverse artiesten, waaronder Di-Rect, aanwezig voor interviews en later in de middag voor de soundcheck in de grote feesttent. Het backstage gebied grensde aan het strand met vrij zicht op zand, zee en fans. Lage dranghekken waren geplaatst voor een eenvoudige scheiding tussen fans en artiesten. De jongemannen van Di-Rect keken vrolijk en zwaaiden naar de jonge fanbase op korte afstand. Ook enkele TROS-medewerkers bevonden zich in dit gebied achter de tent. Het publiek aan de strandzijde groeide aan want het moment waarop de tent geopend werd was aanstaande. Als er weer een hek weggehaald werd om een rij richting tentingang te vormen, kon iedereen dichterbij Di-Rect komen. Op enig moment werd de meute luidruchtig, onrustig en enthousiast. “Daar staat ‘ie! Dat is hem!” De mannen van Di-Rect genoten van de belangstelling en vroegen zich af of de meeste interesse uitging naar Tim of drummer Jamie. Maar wat bleek? Geen van beiden trok de meeste aandacht. De jeugd wilde op de foto met en een handtekening van een van de TROS-medewerkers. Niet Corné Klijn, Daniel Dekker of Edwin Diergaarde maar… Jurre Bosman! Want dat was de jongeman die zij allemaal kenden van de uitzendingen van het ‘School tv-Weekjournaal’ en ‘Nieuws uit de Natuur’. Destijds werden die programma’s massaal bekeken in de hoogste klassen van de basisschool.
Met de carrière van zowel Di-Rect als van Jurre is het goed gekomen. In 2023 verzorgde de band optredens onder meer op Pinkpop, Concert at Sea en in de tuin van Paleis Soestdijk. Jurre Bosman is directeur audio bij de NPO. De mannen van Di-Rect zetten nog steeds handtekeningen bij fans en Jurre onder contracten.

Di-Rect is veelvuldig te horen, voor wie Jurre wil beluisteren:
https://www.spreekbuis.nl/dit-was-de-radio-tropical-tapes-podcast-met-jurre-bosman/

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen, mag ook anoniem, blijven welkom: sybrand.verwer@gmail.com

5 Comments

  1. Zijn we vergeten dat “onze” Jurre ook veel bij de radio gedaan heeft?
    Maar ja radio hé…………………………

  2. NIEMAND wil Jurre beluisteren !!! ’n Mooie carrière van kabelsjouwer naar Baasje bij de Radio,,,,,,,,maar vraag me nooit hóe dit mannetje daar is gekomen….Eng ventje,,die Jurre !!!!

  3. Gisteren in de terugblik op Te Land, Ter zee en in de Lucht was ie ook te zien: Jurre Bosman! Ook andere radio makers trouwens daar. Behalve uiteraard Ron Brandsteder, Jack van Gelder en André van Duin, zag of hoorde je Chiel Beelen, Karel van Cooten en Rob van Someren. Leuk om weer eens te zien/horen!

  4. Gisteren in de terugblik op Te Land, Ter zee en in de Lucht was ie ook te zien: Jurre Bosman! Ook andere radio makers trouwens daar. Behalve uiteraard Ron Brandsteder, Jack van Gelder en André van Duin, zag of hoorde je Giel Beelen, Karel van Cooten en Rob van Someren. Leuk om weer eens te zien/horen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*