Dit Was De Radio Tropical Tapes podcast met Jurre Bosman

Zomer 2023 brengt Dit Was De Radio weer “The Tropical Tapes”. Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen ontvangen radiohelden onder verhitte omstandigheden. Met dit keer: Jurre Bosman.

Jurre Bosman is directeur audio bij de NPO. Hij is de bepalende figuur in hoe de publieke radio klinkt en hoe die zenders (Radio 1, Radio 2, Radio 5, 3FM, FunX en Klassiek) worden gepositioneerd. Jurre is zelf gepassioneerd radioliefhebber en hier vertelt hij hoe hij ooit weer zelf achter die microfoon of mengtafel wil staan. Maar bovenal vertelt Jurre over waar de publieke radio nu staat. Deze onderwerpen komen zoal voorbij?

 • Een prangende vraag van Harm: hoe kan middag van NPO Radio 1 nóg beter?
 • Kan de NPO wel ingrijpen in een programmering, door langjarige afspraken met programmamakers?
 • Zit 3FM nou eindelijk op het juiste spoor of toch echt op een dood spoor?
 • Hoe kan en moet 3FM beter opvallen vanaf dit najaar?
 • Hoe zit het met de bezuinigen op nachtprogramma’s op NPO Radio 2?
 • Welke link hebben die nachtprogramma’s met grote ambities op podcastgebied?
 • Wat voegt de NPO Luister-app nou toe aan het aanbod aan podcast apps?
 • Waarom wil de NPO zo’n eigen platform, naast vele bestaande apps TuneIn, Spotify en Apple Podcast?
 • Hoe gaat de NPO het jazz- en wereldmuziek aanbod zoals beloofd nu precies versterken?
 • Welke publieksgroepen verdienen meer aanbod vanuit de NPO?
 • Welke extraatjes kunnen de vaste luisteraars van FunX binnenkort verwachten?
 • Wat is nou precies de reden dat FunX niet in het luisteronderzoek zit?
 • Gaat Jurre bij de NPO zenders aanpassen naar aanleiding van de uitslag van de FM-frequentieveiling? 
 • Wie staan er nog op de wishlist van Jurre om naar de NPO te lokken?
 • En… hoe zit het met de speedo van Jurre?

14 Comments

 1. Ik mis een vraag en dat is, waarom blijft Jurre (de NPO) maar, miljoenen pompen in 3FM en waarom bestaat er niet allang een groot en breed online jongeren platform waar radio (3FM desnoods) en televisie een onderdeel van is naast politiek, events, festivals, vakantie, games, mode, podcast, vlogs, social media, streaming, trends etc. Hoe kan het dat de NPO nog altijd achter de feiten aanloopt als het gaat om online? Omdat vervolgens jaren later met een wederom een bak geld te doen alsof zij de uitvinders waren van alles, zoals bv de laatste jaren met podcasts.

  • Ik heb ook een vraag, Michel waarom zit je in de reacties hier altijd te zeuren over 3FM? Het is een soort obsessie?

   • Dit is een site over radio en televisie. Daar praat men over radio en televisie. Dat is geen zeuren. Een feit is dat al jaren geld (miljoenen) gepompt word in iets voor jongeren op een plek (FM) waar jongeren geen gebruik van maken. Dus moet de NPO het geld (geld van ons allemaal) beter besteden. Dat zijn o.a. onderwerpen die je bespreekt op een site als deze. Als je dat zeuren vindt dan is deze site misschien niet de plek voor je.

    • Dag Michel,

     Je schrijft over allerlei onderwerpen hier dat het anders moet. Maar geef dan eens een voorzet. Ik heb dat wel eens eerder aan je gevraagd. Als je heel vaak hier reageert moet je toch ook wel tijd hebben om een idee te ontvouwen. Of heb je ook nog nuttige andere bezigheden?
     Ik lees heel veel reacties hier van mensen die allerlei fantasie namen gebruiken en het eeuwige mantra gebruiken dat het allemaal niks is. Lekker anoniem vanaf de bank. Maar zelden kom ik stukjes tegen die opbouwend zijn.
     Geef eens een voorbeeld hoe jij vind dat de NPO ( dus alle omroepen) het geld beter moeten besteden.

     De meeste reacties komen van mensen die nog nooit een radio-TV studio van binnen hebben gezien. Maar wel denk ik hun lokale stationnetje. (vroeger zeiden we ziekenomroep). En ze pretenderen dan de “radio – tv wijsheid” in pacht te hebben.
     En dat het vaak over Radio 3 gaat zegt ook iets over de leeftijd van de reaguurders denk ik. Vaak van die jonge gasten die de hele dag maar van alles over alles vinden. Net als Patrick die maar eindeloos blijft schrijven-zeuren etc over de “plaatjes draai zenders”. Maar nooit iets over andere NPO zenders-programma’s. Maar zo ken ik hem wel een beetje , een einzelgänger met soms, met een beperkt gezichtsveld. Dat was ie “vroeger” ook al.
     Ik verlang nog wel eens naar de Spreekbuis die ik als omroepmedewerker in de brievenbus kreeg en waarin je met je echte naam van alles mocht vinden. Met open vizier. Nou die tijd is voorbij helaas.
     En al die mensen met een niet echte naam krijgen van Spreekbuis nog een groot podium. En als ze geblokt worden nemen ze toch gewoon een andere naan?
     Internet hé

     • Beste Juul,
      Er wordt niet geluisterd naar goede suggesties.
      Zo plejten jij en ik samen met Tineke en Jan Slagter en vele anderen om nu eindelijk Radio 5 op het FM net van 3 FM te plaatsen.
      3FM dat al is ingehaald door Joe op een lullig regionaal FM netje.
      Bij de NPO hebben ze hun eigen agenda, zoals trekken aan een dood paard.

 2. @Juul Ik geef volgens mij hierboven een voorzet over wat de NPO moet doen zodat ze de jongeren wel bereiken. Daar kan bijna het gehele budget dat nu naar 3FM en NPO3 gaat naar toe. Het budget van 3FM weet ik niet maar dat van NPO3 72 miljoen per jaar. Dat is niet te zien aan de programmering. De programmering is niet helemaal voor jongeren maar het is wel de jongerenzender van de NPO. De gemiddelde leeftijd van de zender NPO3 is rond de 53 en dat zijn dan niet een heel veel kijkers. Zie de kijkcijfers er maar op na. De jongeren zitten online dus moet je daar programma’s voor ze maken als je ze wilt bereiken.

  Aan die fake namen kan ik helaas op deze site niets doen. Helemaal met je eens betreft sommige van die mensen.

 3. @Dirk Jan

  @Dirk Jan Ik mag keer op keer herhalen wat ik vind. Dat doe jij hier ook elke dag.

  Ik heb het hierboven (en eerder) ook niet over een radio/muziek platform voor jongeren maar over een groot algemeen platform waar radio en muziek slechts een onderdeel van zijn. Ja radio in ogen gaat om de ether. De markt voor jongeren is daarin al ruim verzadigd. Als ze er al naar luisteren. Radio voor jongeren is geen niche meer anno 2023 dus hoeft niet van de NPO te komen. Er zullen best jongeren zijn die 3FM luisteren maar, het zijn er simpelweg veel te weinig ten opzichte van de vele miljoenen die er per jaar naar de zender gaan. Omdat jongeren bereiken een taak is
  van de NPO moet je dus om de tafel met elkaar om iets nieuws te verzinnen om ze beter te bereiken zoals men bij de BBC en VRT wel succesvol heeft gedaan. Niet maar stug doorgaan met iets omdat het nu eenmaal altijd zo was. De weg omhoog heeft 3FM de afgelopen jaren niet meer gevonden (overigens door mismanagement van Jurre de nek omgedraaid) en die dat gaan ze ook niet vinden. (helaas want het was altijd mijn favoriete zender)

  Er is te weinig belangstelling voor 3FM dat zie je aan de luistercijfers. Dat is gewoon een feit! Al die nieuwe bandjes en events als Pinkpop, Lowlands maar ook Serieus Request en de awards etc kunnen een plek krijgen op dat nieuwe jongeren platform of verhuizen naar Radio 2.

  Wat betreft Radio 6 ben ik het met je eens. Die had nooit uit de lucht mogen gaan. Daar werd inderdaad en niche behandeld.

  En wat je onderop weer allemaal lult moet blijkbaar grappig zijn maar stop daar eens mee hier want, het is namelijk niet grappig.

 4. Normaal gesproken heb ik een broertje dood aan de cancel-cultuur. Maar ben nu in staat om idiootje ‘Dirk Vos’ te cancelen. Mods? Doe hier eens wat aan!

 5. @Juul en Dirk Jan

  Luister de Dutch media podcast eens terug. Gaat over geldstromen binnen de NPO. Een gesprek met financieel directeur NPO Mark Minkman. Kan en wil eigenlijk de gehele podcast geen antwoord geven over hoe de geldstromen lopen en hoe het in zijn werk gaat.

 6. Waarom bij de Publieke omroep dat gedram over dab+? Was die vraag er ook? Blijkbaar zien ze FM als een oude telefooncel, praatpaal.
  Dan vraag je je af waarom er tijdens zo,n veiling wordt gevochten om een plek op de FM lijst? Waar dezelfde overheid flink van profiteert

 7. Miste toch kritische vragen aan de jurre bosman van de heren
  Jurre roep wel leuk de npo is voor iedereen.Maar onder tussen staat ongehoord Nederland wel onder een vergroot glas. En blijft hij maar miljoenen pompen in 3FM en roep die leuk en 3FM moet een plek zijn om nieuwe muziek te ontdekken en vervolgens verdwijnt 3 voor 12 radio naar 1 keer per week. En dat npo luister is toch ook een kopie van wat Talpa wou met juke ?

1 Trackback / Pingback

 1. Achter de kuchknop (deel 20, augustus 2023) - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*