De ecologische en economische voordelen van houten gebouwen: Top 4

Bij het (ver)bouwen van huizen, appartementen en andere soorten gebouwen wordt er steeds meer ingespeeld op duurzaamheid en het verkrijgen van de beste prijs-kwaliteit. Dit resulteert niet alleen in het gebruik van zonnepanelen, betere isolatiematerialen en waterbesparende technologieën maar ook in de stijgende vraag naar hout. Het gebruik van hout is een van de recentsteinterieurtrends want bewoners willen dit materiaal integreren in hun woning omdat het lang meegaat en een prachtige uitstraling geeft aan de woonst. Het stijgend aantal houten gebouwen brengt tal van ecologische en economische voordelen mee voor zowel de bewoners alsook het milieu. Welke dit zijn, kom je in dit artikel te weten. Eens je deze voordelen van houten gebouwen gelezen hebt, zul je ongetwijfeld overwegen om zelf een houten woning te bouwen.

Hout is veel lichter dan beton

Hout is ook veel lichter dan beton en daarom hoeft het niet gedroogd te worden tijdens het productieproces. Hierdoor kunnen architecten dit bouwmateriaal gemakkelijker en goedkoper vervoeren. Er kunnen ook lichtere funderingen gebruik worden, waardoor het ook eenvoudiger wordt om een appartement of gebouw uit te breiden met een of meerdere verdiepingen. Dit zorgt voor een grote meerwaarde, waardoor de verkoopprijs van de woonst stijgt. Als je daarom hout wil gebruiken voor je woning, bezoek Pineca.nl want daar kom je meer te weten over de lichtheid van hout en de kostprijs ervan.

De positieve impact op het milieu

Als er betonnen bouwonderdelen, stalen constructies, cementen structuren of bakstenen geproduceerd worden, gaat dit gepaard met een groot energie verbruik en hoge uitstoot van CO2. Als die milieuvervuilende materialen vervangen worden door hout, wordt het energieverbruik en de CO2-uitstoot tijdens het bouw- en productieproces aanzienlijk verminderd. Het kappen van bomen betekent wel dat die bomen geen CO2 meer opnemen en om ervoor te zorgen dat er toch nog steeds nieuwe bomen geplant worden en het bosareaal behouden blijft, is het belangrijk dat het hout verkregen wordt uit duurzaam beheerde bossen.

Omwille van die positieve impact op het milieu, streven regeringen en bedrijven er naar om meer biologische bouwmaterialen te gebruiken. Zo heeft het bestuur van Amsterdam besloten dat hout het belangrijkste bouwmateriaal moet worden voor 20% van de nieuwe woningen die gebouwd worden in 2025. De stad heeft ook plannen opgesteld voor een volledig houten wijk in het Mandel Park. Tegen 2025 zullen daar meer dan 700 houten huizen staan.

Het verminderen van bouwkosten en personeelskosten

Het gebruik van hout zorgt er ook voor dat bedrijven kunnen besparen op bouwkosten. In tegenstelling tot beton of steen, kan hout vervaardigd worden in een industrieel proces. Zo’n productieproces zorgt er voor dat de elementen eenvoudiger te vervoeren zijn en dat ze sneller in elkaar gezet kunnen worden. Hiermee bespaart het bedrijf ook nog eens personeelskosten uit.

Hout is bestand tegen aardbevingen en is gemakkelijker te hergebruiken

Hout zorgt ervoor dat het binnen aangenaam vertoeven is aangezien het warmte en vocht reguleert. Dit bouwmateriaal is ook beter bestand tegen aardbevingen dan bijvoorbeeld beton en bakstenen omdat het de schokken beter kan opvangen. Omwille hiervan gaat hout ook veel langer mee en kan het zelfs hergebruikt worden voor andere gebouwen en houttoepassingen.

Bron image