Patrick Kicken: Bij Radio 538 lijken ze nog steeds de weg kwijt, vanaf vrijdag gaan ze een week lang ‘hits van Nederlandse bodem’ uitzenden voor de Dutch Grand Prix

[BLOG] Ik kan me voorstellen dat je denkt: is na 3FM nu het grote 538 bashen begonnen? Nou nee, liever niet, maar dan moeten er wel goede, doordachte beslissingen genomen worden. Na het debacle met de Zomerhit Top 1000 terwijl het stortregende twee weken lang en de bijbehorende dip in de luistercijfers voor 538 gaan ze nu vanaf deze vrijdag wéér off format en wéér een dikke week allerlei gekke combinaties aan muziek uitzenden. Want een format is dat niet, Dutch Hits. Het is iets wat er op papier misschien wel leuk uitziet maar eerder iets voor een regionale omroep is. De 538 luisteraar moet iedere week maar weer afwachten wat ze nu weer voorgeschoteld krijgen, een allegaartje aan muziek waar geen touw aan vast te knopen is.

Bij Sky Radio hangt waarschijnlijk alweer de vlag uit, in de afgelopen weken dat Radio 538 weer zo aan het zwalken is qua muziekformat weten ze de weg naar Sky feilloos te vinden, waar ze wel gewoon op de hits en de juiste classics getrakteerd worden. Dat zal de komende week niet anders zijn, want wie zit er nou te wachten op de combinatie Golden Earring, Martin Garrix en Jan Smit? Voor de deejays is het lekker, want ze kunnen weer drive in show spelen op de radio. En ik zie heus wel de link met de opbouw naar het Grand Prix weekend op Zandvoort waar 538 een claim op probeert te leggen. Maar waarom moet dat toch altijd weer met een gekunsteld idee waarin we de muziek helemaal overhoop gooien? Draai gewoon de hits, geef de Formule 1 kaarten op een spannende manier weg en geef de deejays de opdracht leuke content te verzinnen rondom het opkomende raceweekend. Haal de vader van Max Verstappen in huis en laat hem sidekicken in de middagshow, iets creatiefs in plaats van ‘Dutch Hits’. Iets waar je pers mee scoort en waar de mensen over gaan praten, dat is dit niet.

Toegegeven, muziek van Nederlandse bodem is nog nooit zo populair geweest. De Top 40 wordt er door gedomineerd, concerten van Nederlandse artiesten zijn steevast uitverkocht. En uit de wekelijkse luistercijfers blijkt dat hitlijsten natuurlijk een goede luistertijdverlenger zijn. Maar dan wel op een slimme manier! Ze werken het best als je erin meegenomen wordt naar een bepaalde tijd in je leven, zie het succes van Radio 10 met de 80’s Top 1500 de afgelopen weken. ‘Muziek van Nederlandse bodem’ is geen format, anders was 100%NL wel een top drie station. Het geeft geen tijdsbeeld, roept geen emotie of herinneringen op, hooguit chauvinisme. 538 gedraagt zich nog steeds als het station uit Evers tijden dat met alles wegkomt, terwijl de luistercijfers van vandaag bewijzen dat de zender steeds meer grillen vertoont. Geen duidelijke smoel meer heeft. Met ideeën die in 5 minuten zijn bedacht en dan ook nog de zender halen. Ik hoor het commentaar al bij de luistercijfers van woensdag, als 538 wél stijgt. Ja, nadat je eerst van 8,6 % naar 7 % gekukeld bent deze week en de grootste zakker in luisterduur. Hoe zou dát nou komen? Juist, door de foute muziekmix en een onsamenhangende programmering.

Ik heb me hier regelmatig negatief uitgelaten over de vorige 538 stationmanager die het ook allemaal maar een beetje op gevoel deed, maar het begint pijnlijk duidelijk te worden dat de deejays en producers het nu zélf voor het zeggen hebben bij 538 door het ontbreken van een eigen baas. Natuurlijk vinden die dit een gewéldig idee, want ze kunnen weer eens wat anders aan- en afkondigen. Hoeven niet na te denken over originele content, want de muziek is toch origineel? Ja en in de tussentijd denkt de luisteraar ‘hmm, dit is niet helemaal wat ik wil horen’. Wat wordt de volgende hitlijst bij 538, instrumentaaltjes? Of misschien de Leuke B kantjes Top 700 en de 538 Remix Top 1000. De 12 inch 1200. Nee, dit is de volgende tegenvaller, een evenement dat hooguit leuk is voor de lokale of regionale omroep en als dit het beste idee is waarmee Talpa radiobaas Dave Minneboo denkt 538 weer net zo groot te gaan maken als Qmusic, die gewoon de Summer 500 uitzenden als de zon wél schijnt, dan weet ik al wie de winnaars zijn de komende week. En dat is niet 538, ondanks de Formule 1 in Zandvoort.

Patrick Kicken

PS Nu ik je toch spreek, dat verhaal van vorige keer over Giel Beelen die radiobaas wordt is steeds waarschijnlijker, hij wordt al regelmatig gesignaleerd op de Naarderweg in het voormalige pand van United, waar Financial News Radio zijn intrek heeft genomen.

PS2: Speciaal voor Henk Dekker hier vast mijn danceshowtje van a.s. vrijdagavond als download. Enjoy!

21 Comments

 1. Gefeliciteerd Kicken, voor het volledige 2e jaar op rij volgens het NLO/NMO geen enkele luisteraar naar je programma. Blijf vooral zelf je programma voicetracken en anderen becommentariëren dat ze de luisteraar niet centraal zetten of ter discussie stellen of het slim is wat andere stations doen.

  • Bij mij kwam ie gewoon langs ’s ochtends hoor, zelfs toen hij nog coureur was. Het feit dat jij denkt dat zo iemand geen tijd vrij maakt zegt meer iets over je eigen bekrompenheid, durf toch eens groot te denken man! Zeker bij radio.

 2. Veel mensen luisteren blijkbaar graag naar al die lijsten. Dat zie je in veel luistercijfers ook terug. Maar wanneer is een lijst niet meer interessant?

  Ik vond de top538’s altijd lang genoeg, maar bij sommige thema’s is zelfs dat te veel om nog een boeiende lijst te maken. Dan liever een top100 van een dag.

  Lijsten met 2000, 1500, 1003 nummers enzovoorts. Voor even leuk, maar niet het hele lijstje en niet doorlopend een nieuwe lijst. De lijsten zijn ook niet makkelijk te volgen. Tussen welke uren draaien ze de lijst, doet de ochtendshow wel of niet mee en waarom herhalen ze de lijst deels nog een keer in de nacht?

  Daarbij weet de luisteraar op termijn ook niet meer wat die bij jouw zender kan verwachten. Dat lijstje zegt vaak niets over jouw zender profiel en ook alle vaste items missen. Juist de muziek en de items maken dat je een zender blijft luisteren.

 3. Dit was toch mooie week geweest om er een dance smash week van te maken. Muziek die perfect past bij de F1 en ook nog eens echt 538 uitstraalt

 4. Patrick: Als ik naar 538 luister, lijkt het wel of het een trucje is wat ze elke dag aan doen zijn. Het is allemaal zo voorzichtig, geen uitspattingen/ of echte verassingen, plaatje afkondigen en plaatje aankondigen, zelfs af en toe beetje tot het saaie toe. (vergelijk het maar als je al een relatie hebt van 5 jaar, begint allemaal gewoon te worden) Alleen de 538 ochtendshow die springt er met kop en schouders uit en is leuk om naar te luisteren. Ben benieuwd of ze de tijd kunnen keren? Zouden ze dj’s moeten aantrekken om het station aantrekkelijker te maken, en wie? En hoe zit het met Niels Hoogland, die zou toch misschien weer station manager worden bij 538?

  Ps. Wat mij ook opvalt is dat Frank en zijn team volgens mij naar het nieuws om half 7 al naar huis gaat. Want het valt me op dat er na half 7 niet meer live wordt geschakeld naar de studio als Frank aan het praten is (via de cam). En dit was ook al voor de zomerstop al. Beetje jammer als dit zo zou zijn..

  • Frank is altijd een luie jock geweest zonder passie dus dit verbaast me dan weer niet. Wanneer begint dat geld wat de Mol heeft betaald voor Dave nou eens te renderen?

 5. Een Zomerhit top 1000 terwijl het twee weken stortregent? Is dat dan geen lekker dwars idee?

  Bushokjes met “Bij 538 schijnt WEL de zon!”-posters kunnen aardig wat aandacht trekken, denk ik.

 6. Ik ben de weg een beetje kwijt bij 538. Ik ben weer luisteraar geworden door Tim Klein met Niels en Rick. Wat mij betreft had Mart Grol daar ook prima bij kunnen zitten, maar dat zijn interne keuzes.
  De verdere programmering laat mij echter volledig koud en behalve Koen en Sander is heel de vibe rondom de zender wel verdwenen. Wat ontzettend jammer. Ik had graag gezien dat er meer passie in het management zou zitten, het is het allemaal net niet met idd deze lijsten tot gevolg.

 7. Qmusic is groot geworden van al die thematische lijsten (Top 500, 1000 en 1500), geïnspireerd door Veronica uiteraard.

  NPO Radio 2 is mede zo groot geworden door de Top 2000. De jocks roepen het gehele jaar door hoe fantastisch deze lijst wel niet is. Er wordt vaak aan gerefereerd.

  Radio Veronica heeft de lijstjes uitgevonden.

  Waarom het Radio 538 dan niet altijd lukt? Wie weer was dat het juist wel, op de Top 40 en jaaroverzicht Top 538 na hadden ze helemaal geen lijstjes nodig en ik denk dat daar luisteraars zat voor waren, een station die eens iets niet deed wat anderen wel doen. Nu zijn ze al jaren bezig met het promoten van een Top 538 van , sommige zijn zelfs alweer gestopt.

  • Hoi Joop, de ene lijst is de andere niet. Bij een classics station zoals Veronica eigenlijk toch ook is ivm de clausule, Radio 10 en ook Radio 2 zijn themalijsten veel logischer. Let maar eens op hoeveel classics NPO Radio 2 programmeert in reguliere weken, is eigenlijk ook gewoon een halve oldieszender. 538 is/was ooit hitradio, chr, hot ac, er is geen peil meer op te trekken nu qua format. En dan ook nog met hitlijsten komen die gekunsteld zijn of totaal niet passen bij het weer op dat moment, tja, dat is vragen om problemen.

 8. Hitradio loopt bij 538 al een tijdje vast (gezien hun rotatielijst om Flemming nog eens tot 538-Favourite) maken. Als ze zich dan toch minder met de hits van nu bezig houden kunnen ze dat nog altijd met die van morgen doen. Maar…Wishful Thinking.

  • Ja die Flemming vinden ze zo leuk bij Radio 2, 538 en Q. Ik werk met best veel jonge mensen en die hoor nooit over Flemming of dat ze daar een nummer van willen horen. Het word je op de radio gewoon door de strot geduwd. Het zelfde geld voor Snelle. Hoor je ook nooit iemand over behalve de dj’s op de radio.

   Wie jonge mensen wel willen horen maar wie ze niet draaien (of nauwelijks) zijn Ashafar, Josylvio, Antoon, Cristian D, Boef etc. In het geval van Radio 2 nog wel begrijpelijk dat ze deze niet draaien maar, waarom daar dan wel continue Flemming en Snelle? Geen Ronnie Flex maar, wel Diggy Dex en Typhoon. Waarom? Ik zou het begrijpelijk vinden als Radio 2 helemaal geen rap draait omdat je bij de NPO3 al 3FM en FunX hebt die daar in (in het geval van 3FM zouden moeten) voorzien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*