Patrick Kicken: Paniek bij 3FM, iedereen zegt nee! En waar gaat Giel toch werken vanaf september?

[BLOG] We zitten in de spannendste radiomaand ooit. Er komen twee geheel nieuwe radiozenders op FM over dik twee weken en van beiden is nog niet bekend hoe ze in godsnaam gevuld gaan worden. Aangezien het in Nederland ontbreekt aan een degelijke radioschool en er bij regionale of lokale zenders ook geen droog brood te verdienen valt is de aanwas van nieuw talent dat nu landelijk zou kunnen doorbreken zeer magertjes. Dus wordt er maar weer gegrepen naar deejays waarvan sommigen ruim over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Bij 3FM hebben ze een ander probleem: het botert niet meer in het ochtendteam en met name Rob van de Radio zou van de radio willen. En wie ze er ook voor vragen: ze zeggen allemaal NEE!

Allereerst is daar ene Tim op ’t Broek van KINK. Ook uit Limburg dus die heeft meteen mijn sympathie. Schijnt een hele principiële knakker te zijn. Doet het niet voor het geld maar uit liefde voor de muziek. Dan weet je alweer genoeg, die is niet bezig met zijn carriëre. Twee keer gevraagd door 3FM, voor het uurtje tussen 12-13u dat Timur achterlaat en voor de ochtend: twee keer nee gezegd. Vind ik niet slim want je wil als jock toch ook een keer stappen maken? Over Timur Perlin gesproken: die is weer gevraagd door Iwan Reuvekamp, beoogd stationmanager bij het nieuwe Qmusic zusje JOE, wat heel begrijpelijk is want een talentvolle dj maar ook hij heeft NEE gezegd tegen een nieuw avontuur.

Over JOE gesproken: dat verhaal van Eddy Keur dat Gerard Ekdom daar 800k kan gaan verdienen schijnt bullshit te zijn, net als zijn gerucht over Giel bij Veronica. Sterker nog, over onze Gerard hoor ik dat hij vooral op zijn tellen moet gaan passen bij Radio 10: de grote bazen zijn niet meer zo tevreden over wat hij daar iedere ochtend zit te doen. Je zal ook een keer moeten vernieuwen en kan niet altijd blijven teren op dezelfde woordgrapjes en versleten rubriekjes. Wat dat betreft is het hilarisch en droevig tegelijk dat hij nou juist de deejay is waar ieder station achteraan zit, puur voor de naam en faam. Kwaliteiten heeft ie zeker, maar wordt er net als bij een voetballer ook door de beoogde geldsmijters gekeken naar hoeveel hij er tegenwoordig in schopt? Ik bedoel die eigen liedjes en ‘Alle 13’ fake commercials van hem, dat is toch in vergelijking met wat Edwin Evers maakte lokale omroep materiaal?

Terug naar 3FM: wie ook NEE gezegd heeft is een of andere knakker die Mattie en Marieke mocht vervangen deze zomer, Kai Merckx. Wil heel graag drive-time doen maar op de ochtend van 3FM zegt ie NEE. Wie óók NEE gezegd heeft tegen 3FM/BNNVARA is good old Giel Beelen. Had prima dat uurtje 12-13u kunnen gaan doen als kersverse papa, kan ie mooi de spruit de fles geven de hele nacht en toch nog een beetje fris klinken. Helaas, Giel heeft grotere, bijzondere plannen. Schijnt allemaal al rond te zijn. Het gerucht over hem is dat ie met die filantroop van Financial News Radio in zee is gegaan. Iets in mij zegt dat Beelen wel klaar is met plaatje-praatje radio en voor full talk oftwel praatradio wil gaan, wellicht zelfs als trekker in de ochtend. Geen slecht idee, hij heeft, net als ik, geproefd van de vrijheid van het podcasten en kent het nog van nachtradio. Wellicht zelfs Giel als grote man achter de schermen daar, Baas Beelen. Alleen de combinatie ochtendradio, een station lanceren en een baby op komst: moet ons Gieltje niet even met Wietze ‘papadag’ de Jager gaan praten voordat hij zich in zo’n avontuur stort?

Patrick Kicken

We sluiten deze ietwat onsamenhangende column af met een stukje radio van je favoriete columnist. Je mag het van mij zo uitzenden in je show hoor.. Lang leve de contentrecycling! Play of download hier

En nu deze column toch een allegaartje is geworden: bovenstaand cursusmateriaal ligt me in de weg en kun je van me overnemen. App me bij interesse via 0630844222.nl

54 Comments

 1. Wordt het niet tijd om alleen met NPradio 1 verder te gaan de rest is van npo is tegenwoordig vervangbaar door andere zenders en medium…. NPO1 ook wel, maar eentje als nieuws/rampen zender moet je hem overal op de fm kunnen ontvangen.

 2. Radio 10 inderdaad naar 103FM is nu officieel zal Ekdom ook niet zo leuk vinden hij zei een tijdje geleden nog in een podcast dat hij hoopte dat radio 10 betere frequentie ging krijgen ze gaan er met de huidige van Veronica niet op vooruit

 3. Is het nu echt zo moeilijk om dj te worden. Het lijkt mij wel moeilijk om met een goede invulling te komen. Het computerprogramma mixt toch wel automatisch die platen aan elkaar.
  Zoek er een leuke stem bij die niet al te veel lult, pak wat oude bekende rubrieken, 50 pop of een enveloppe.
  Titel van vorige plaat moet woord bevatten van titel volgende plaat.
  Verzoekplaatjes. Drie platen van een artiest achter elkaar. Nog een leuk kwisje etc.

  • Als het allemaal zo gemakkelijk was hadden we in Nederland genoeg goede dj’s. Het is niet zo gemakkelijk als iedereen denkt. Het is namelijk een vak.

   • Het was een vak. Je kunt wat iemand als bijvoorbeeld Marieke Elsinga doet toch niet als vak bestempelen. Toch wint ze een radioprijs, en is het populair. Het is dus geen vak meer, of het vak is ernstig gedevalueerd.

     • Marieke heeft voor M&M vele uren zelfstandig radio gemaakt. Als ze dat niet kon had Q daar toch allang iets anders over besloten? In een duo kunnen nu eenmaal niet twee mensen tegelijk schuiven, maar dat doet niets af aan het feit dat ze wel kan schuiven.

 4. Zou echt zonde zijn als er op Joe allemaal praat-grage figuren komen. Daarmee worden veel huidige luisteraars weggejaagd. Het luistert nu heerlijk weg.

  Gewoon lekkere muziek en af en toe kort de stem van Daniel Smulders (of iemand anders) met hele korte VTs.

  En Giel is prima voor een podcast. Voor iedereen die hem wil horen, op elk gewenst moment.

 5. Het is nu te laat om het alsnog te doen, want je kunt niet blijven veranderen, maar ze hadden gewoon door moeten zetten met dat plan om van 3fm FunX te maken. Waren ze minstens net zo snel minstens net zoveel luisteraars kwijtgeraakt, maar dan hadden ze ondertussen misschien een basis gelegd om weer te groeien, en hadden ze tenminste een duidelijk verhaal gehad over wat ze nou toevoegen en waarom ze daar geld voor krijgen.

 6. Fun x is er al. In de randstad waar ook de liefhebbers van die muziek wonen. Of er naar geluisterd wordt is vers 2.

  3FM met 2 procent is prima. Het is publieke omroep, daar moet het eens wat minder ovwr luistercijfers gaan.

  En Rob van de Radio moet lekker radio blijven maken op 3. Eindelijk wat energie na die slaapverwekkende Sander en zijn voorganger

 7. Patrick. Jij als kenner weet toch dat er zoiets is als “intekeningen” en niet dus gevraagd worden bij de publieken? Dat proces laat daar weinig ruimte toe en zelfs als Tim zou zijn gevraagd is het door een omroep niet een zender zelf.

   • Als dat zo is dan lijkt me dat de situatie al snel onhoudbaar wordt … dan kunnen ze eigenlijk toch niet wachten op de externe opvolger?

    • als ze maar niet weer met een vara woke typetje komen zoals skaterboy sander of die twee die er nu zitten in de ochtend dan kunnen ze beter gewoon stilte uitzenden. gewoon die zender op de schop. stop met muziekpolitie, stuur jorien naar het weekend het moet de hele dag knallen, ophouden met music driven gedonder

 8. Wel grappig dat je vindt dat Ekdom altijd hetzelfde is en moet veranderen, en dat je die Keur elke keer ophemelt. 500duizend x liever Ekdom dan Keur en Beelen.

  • Dat komt doordat Keur radio maakt zoals dat in de jaren 80 hip was. En Patrick vindt dat je nog steeds radio moet maken zoals toen. Dat staat zo in zijn boekjes.

  • Nou kijk dat kan ik je uitleggen Peter: Keur is wat de Amerikanen noemen een ‘dangerous air personality’, je spitst je oren omdat je weet dat ie je ergens aan het lachen gaat maken.

   Bij Ekdom ligt het er allemaal veel te dik bovenop en voel je het al van mijlenver aankomen.

   • Bij Keur voel je het niet aankomen? Ik heb nog nooit gelachen om hem. Hij klinkt enthousiast, maar jaren 80 en voorspelbaar.

    Zo blijkt maar weer: kwestie van smaak. Jij hebt een andere smaak.

 9. Dat komt doordat Keur radio maakt zoals dat in de jaren 80 hip was. En Patrick vindt dat je nog steeds radio moet maken zoals toen. Dat staat zo in zijn boekjes.

  (Ik ben een andere Peter)

 10. Alsjeblieft 3fm….ik ben al meer dan 30 jaar trouwe luisteraar.
  Waarom altijd van die popie jopie grachtengordel-dj’s??
  Nederland is groter dan alleen de randstad.
  Draai gewoon lekkere muziek uit de 80-90’s en de zero’s.
  Ook nieuwe muziek is mëër dan welkom.
  Maar draai gewoon die fijne arbeitsvitaminem van weleer….dat wil gewoon de overgrote meerderheid van de luisteraars horen.
  Gëën woke-dj’s meer

 11. 3FM kan wel weg. Ben het met Jantje eens. Alleen NPO1 is voldoende. De andere smaken zijn in ruime mate bij de commerciëlen te vinden, en beter.

   • Waarom “cowboys”? Is het omdat je ze niet achter de microfoon hebt gekregen voor een gesprek dat je met enig dedain over hen spreekt.
    Ik vind ze niet bij Joe passen, maar Ruud de Wild heeft ook ooit bij Qmusic gezeten, dus de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
    De twee willen weer samen alle dagen radio maken. Als het niet bij Talpa kan dan maar elders.

 12. Ik bied me vrijwillig aan om voor de balkenendenorm 5 uurtjes per week radio te maken tussen 12 en 1.

  Wel met 40 weken per jaar uiteraard. 6 weken vrij in de zomer en 4 weken vrij in de winter en dan nog 3 x 1 losse week vakantie per jaar uiteraard.

  Dus 40 x 5 uurtjes = 200 uur per jaar en dan een salaris van € 150.000,-
  Waar kan ik tekenen?

 13. Zag trouwens dat de Balkenende norm 2023 nog veel hoger is.
  Voor het 1e jaar.
  € 29.500 per maand voor de eerste 6 maanden en € 22.400 per maand voor de volgende 6 maanden.
  Kom je uit op ruim € 310.000,- voor het eerste jaar.
  Nog beter

 14. Dat geheimzinnige Financial News Radio wordt dus Fake News Radio als ik het goed begrijp? Naast Giel nog Robert Jensen aantrekken en je hebt geen Ongehoord Nederland meer nodig.

 15. Beste Patrick,

  Ik volg en lees je graag, maar jouw kritiek op bepaalde jocks volg ik soms lastig.
  Volgens jou kun je enkel een goed radioprogramma maken als je bepaalde ‘radiowetten’ hanteert, zoals jij altijd predikt.

  Maar met alle respect, had jij destijds nou het best scorende radioprogramma?
  Ik meen dat jouw website populairder was dan jouw shows.
  En zo vernieuwend en vooruitstrevend waren die onderdelen in jouw shows toch niet.
  Leuk, een stukje cabaret, maar origineel?
  Daarbij heb jij later toch ook niet meer heruitgevonden?

  Ben het met je eens dat het huidige radiolandschap slaapverwekkend is.
  Er lopen heus nog goeie jocks rond, maar ook die presteren grotendeels ondermaats.
  Legendarische radio wordt er zeker niet meer gemaakt. Maar dat zal ook niet meer gebeuren in dit woke tijdperk waarbij zenderbaasjes en adverteerders graag zo veilig mogelijk opereren.

 16. Ik ben met “shapenhoeder” in de rest van de reacties eens:

  Ik hoop oprecht dat ze het in het ochtendteam van 3fm toch nog vlot getrokken krijgen. Ik (als waarschijnlijk 1 van de weinigen) vond de ochtendshow van Sander Hogendoorn juist heel erg fijn (niet zo ‘opgepompt’ en ‘gemaakt’ als de ochtendshows van Evers en andere conculega’s).

  Maar Rob en Wijnand heb ik ook leren waarderen. Ook niet te ‘strak’ (al vind ik Rob echt een goede radiomaker) en vooral z’n “bijna weekend lied” vind ik persoonlijk geniaal.

  Maar wat een andere reageerde suggereert (af van het ‘music driven’ concept en ‘de hele werkdag knallen’ ) lijkt me nou juist HELEMAAL niet wat 3FM als publieke popzender zou moeten doen (dat doet Radio 2 eigenlijk al). 3FM mag zich wat mij betreft juist nog veel meer richten op nieuwe muziek, nieuwe bands en nieuw talent, etc. Nee, daar trek je geen miljoenenpubliek mee, maar moet het hoogst scoren in de luistercijfers dan per se een taak zijn van een publieke zender ?

  Volgens mij kan 3FM nog veel meer een taak als ‘entree’ naar de concertzalen en spotify playlists functioneren, meer “3 voor 12” en het vroegere “BNN That’s live”.

9 Trackbacks / Pingbacks

 1. Talpa no ve salir a Gerard Ekdom 'a corto plazo': 'Feliz' - Teknomers Noticias
 2. Patrick Kicken: Bij Radio 538 lijken ze nog steeds de weg kwijt, vanaf vrijdag gaan ze een week lang 'hits van Nederlandse bodem' uitzenden voor de Dutch Grand Prix - Spreekbuis.nl
 3. Talpa ne voit pas Gerard Ekdom partir "à court terme": "Heureux" - Teknomers Nouvelles
 4. Talpa does not see Gerard Ekdom leave 'in the short term': 'Happy' - World News | TakeToNews
 5. Patrick Kicken: Wietze de Jager van 538 naar 3FM, als derde keus - Spreekbuis.nl
 6. Patrick Kicken: Wietze de Jager van 538 naar 3FM, als derde keus - Confident News Today
 7. Patrick Kicken: Wietze de Jager van 538 naar 3FM, als derde keus - News Coverage Today
 8. Patrick Kicken: DJ Dennis Ruyer (538) maakt de overstap naar Qmusic zusje JOE - Spreekbuis.nl
 9. Giel Beelen creatief directeur bij nieuwe radiozender Financial News Radio - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*