Patrick Kicken: De nieuwe programmering van 3FM, nog steeds vlees noch vis

[BLOG] We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Want dat doen we graag op het Mediapark he. Wat moet je ook anders, met zoveel managers en zoveel meningen om bijvoorbeeld bij een station als 3FM tot een eenduidig plan en geluid te komen. In de reacties onder de vorige blog over de nietszeggende veranderingen bij 538 in de programmering kwam een lezer met de nieuwe 3FM programmering per 1 januari. Na wat navraag gedaan te hebben blijkt deze te kloppen. Laten we het even doornemen, met nog wat extra toevoegingen. Maar eerst even het 3FM raamwerk in de basis tegen het licht houden.

Laat ik dan hier maar eens de eerste zijn die zegt dat wij in radioland eens moeten ophouden met zo op 3FM te bashen. Ik zal uitleggen waarom. Vergelijk 3FM nou eens met een hele grote, dure, moderne, van alle snufjes voorziene gymzaal. Waar zo’n 8 sportverenigingen iedere dag mogen komen oefenen. En zo nu en dan, als het ze echt menens is, een wedstrijd spelen. In het rooster staan de volgende verenigingen en sporten ingeschreven:

We openen de sportzaal om 06u ’s ochtends en dan mag vereniging BNNVARA komen skateboarden. Sander Hoogendoorn doet een paar leuke truukjes, een ollie en een kickflip voor de liefhebbers. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak. Om 09u wordt de halfpipe weer gauw opgeruimd want dan komt sportvereniging AVROTROS en dan gaan we gezellig volleyballen. Aanvoerder Jorien Renkema, regelmatig in de rust vervangen door Olivier Bakker, doet een mooie ace, blok en als ze zin heeft een pancake. In de nieuwe programmering per 1 januari verlaat Bakker/Renkema het veld en wordt vervangen door Herman Hofman, die weer helemaal terugkeert na een hardnekkige blessure.

De netten en volleyballen worden opgeruimd en om 12u mag BNNVARA weer de ruimte in want dan is het tijd voor een sport voor mannen op leeftijd: zaalvoetbal. Spits Timur Perlin schopt er zo nu en dan eens eentje in en krijgt wel eens een gele kaart van scheidsrechter Sharid Alles. Eigen doelpunten worden hem vergeven. Het boegeroep van publiek op de tribune, dat was blijven hangen na het volleyballen kan Timur niet deren want hij heeft toch een koptelefoon op. Om 14u mag AVROTROS weer de arena in en gaan we.. korfballen. Eigenlijk een KRONCRV sport maar aangezien dat team met een aantal hardnekkige coronagevallen kampt mag vanaf 1 januari Jorien Renkema er lekker een paar scoren tussen de middag. Op haar ochtendplek gaat Herman dus weer volleyballen, wat ze toch maar een kutsport vond.

Om 16u, als er nog maar bar weinig publiek op de tribunes zit en het nog aanwezige publiek verveeld op z’n telefoon zit te kijken wordt het leuk. Want dan gaan we.. APENKOOIEN! Met Frank van de Lende en Eva Koreman. Welkom bij de club! De sportvereniging met de grootste vinger in de pap bij ’s lands duurste gymzaal BNNVARA gooit alle remmen los. Maar let op, Eva is net moeder geworden, dus die doet maar vier van de vijf dagen mee. In het nieuwe rooster per 1 januari mag alles blijven staan. De bok, matten, de hele rataplan. Want dan gaan we nóg eens 2 uur lang apenkooien, maar dan met KRONCRV man Wijnand Speelman, bijgestaan door AVROTROS clown Rob Janssen. Het Partij voor de Vrijdag team Wijnand & Rob mag de hele week komen ravotten en klieren, tussen 19 en 22u.

Na 22u gaan alle lampen uit, ook i.v.m. de energiecrisis en mag de VPRO zich weer van haar meest duistere kant komen laten zien. De gymzaal wordt gevuld met rook en de meest obscure bandjes, ingevlogen uit Ijsland, mogen hun kunsten komen vertonen voor het behoorlijk onder invloed zijnde publiek op de tribunes. Maar wacht! Ik dacht precies hetzelfde als jij nu: wat gebeurt er dan in godsnaam met mijn favoriete spelers Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen? Worden die naar de reservebank gebonjourd??! Nee, geen zorgen. Ingewijde bronnen melden ons dat Mark & Rámon verhuizen naar de vrijdag-zaterdag-zondag vanaf 12u ’s middags. Ook lekker als de mensen vrij zijn dat ze in het weekend kunnen komen kijken (of alleen luisteren) naar de capriolen van dit leuke duo.

Voel je een beetje waar ik heen wil met deze vergelijking met een sportzaal? Het is voor de clubs zelf ideaal, ze kunnen komen doen wat ze zelf leuk vinden in de meest ideale omstandigheden. Maar hoe zit het met het publiek? Willen die wel zo’n steeds wisselende show opgevoerd zien en horen worden? Je zou kunnen zeggen dat de verbindende factor, de muziek die uit de speakers komt bij Clubhuis 3FM, er toch voor zorgt dat iedereen blijft hangen op de tribune? Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Laten we beginnen met de smaak van de muziekredacteuren, die de boventoon voert. Het zijn toch een soort muziekprofessoren die elkaar ophitsen over die ene track die nog fantastischer is dan de andere. Terwijl je tegenwoordig, met een beetje research, precies weet wat wel en niet te draaien. En dan hebben het nog niet eens gehad over de lobby en dus (grote!) invloed van de Nederlandse platenmaatschappijen op het muziekbeleid bij 3FM. Ook die vinden dat ze recht hebben op aandacht dus airplay. Want hey, 538 draait het niet!

Zolang dit omroepensysteem nog zo wordt gehanteerd en de meeste energie toch gestoken wordt in ‘plekjes veiligstellen’ is de kans dat 3FM ooit nog ver boven de 2% marktaandeel komt nihil. En wat zou het ook, de jeugd heeft zat andere plekken om zichzelf te vermaken. Wat zouden ze in een veel te hete, onvoorspelbare gymzaal gaan zitten om niet op hun wenken bediend te worden maar naar de kunstjes van anderen te gaan zitten kijken. Ze zien de hoogtepunten van een hele dag wel terug op TikTok. Om positief af te sluiten: wat wél een succes is zijn de podcasts van 3FM, denk aan ‘Sorry voor mijn broertje’ van KRONCRV, dat meteen op nummer 1 in de podcastcharts kwam. Dáár ligt dan ook de kracht van 3 in de toekomst: maatschappelijk betrokken producten maken waar wél behoefte aan is. Die kunstjes op het skateboard kennen we nu wel.

Patrick Kicken

Update 09/11 (niet nine/eleven):

De positie van Sharid Alles staat nog steeds ter discussie. Daarom willen de omroepen zo lang mogelijk wachten om akkoord te gaan met een programmering waar ze minimaal twee jaar aan vastzitten, bedacht door de (ex) zendercoördinator.

In het kader van verdere speculaties: Als Igmar TV gaat doen voor de KRONCRV dan is het maar een klein stapje naar de radio toch?

22 Comments

 1. Dit is toch hetzelfde geval als bij 538, lood om oud ijzer? Ik blijf bij 3FM wel hangen, fijne zender met afwisseling in de muziek en 1 reclameblok minder dan de commerciële. Stap alleen af van domme simpele spellen met de luisteraar, zit niemand op te wachten, vul het met inhoudelijke verhalen.

 2. Wat een schril contrast is 3FM met bijvoorbeeld de TROS donderdag op het vroegere Radio 3 in de jaren tachtig. Gedurende de hele dag afwisselend en daardoor boeiend, juist ook omdat de programma’s inhoudelijk veel verschilden van elkaar. En met presentatoren die buiten de irritatiegrens bleven en verstaanbaar waren.

  • Wat belachelijk eigenlijk dat op zowel Radio 2 als 3FM BNNVARA de ochtendshow doet en de uren daarna op beide zenders door AVROTROS gevuld worden.

 3. Als je naar de geschiedenis van 3fm duikt, dan was in het prille begin Hilversum 3, dan is er helemaal niets verandert. Het is en blijft een lappendeken van verschillende omroepen die elkaar het ligt in de ogen niet gunnen. Maak er een internet zender van en geef de FM frequentie aan een organisatie die wel consistent is qua muziek keuze en … die programma’s maakt voor de luisteraar en niet voor ‘grappige’ dj’s. Wat betreft FM dat is slechts een tijdelijke oplossing omdat die gaat verdwijnen net als wat met middengolf is gebeurd. En DAB+ ach, leuk geprobeerd maar als je carplay hebt in je auto of ander systeem, wat is dan nog de reden om naar FM/DAB+ te luistern? (Het zijn achterhoeden gevechten van mensen zoals managers om hun functie veilig te stellen. De jeugd heeft de toekomst, zelfs bij omroep MAX komen ze daar nu achter door dramatisch te verjongen)

  • Helemaal mee eens! 3FM (en NPO3 in huidige vorm) had allang op moeten gaan in groot breed online platform voor jongeren met radio, tv, filmpjes, politiek, games, wetenschap, techniek, muziek, films en meer. Kortom alles wat jongeren bezighoud en waarmee je ze kunt bereiken. Een platform dat tevens in verbinding staat met social media en reeds bestaande platformen en diensten waar jongeren gebruik van maken.

   Helaas ben ik bang dat de NPO die boot allang gemist heeft. Een stelletje prutsers zitten er die echt geen idee hebben hoe het werkt en alleen maar bezig zijn met hun eigen baantje en steeds opnieuw het wiel uitvinden. Ik kan me niet voorstellen dat ook maar iemand plezier heeft in zijn werk daar zoals alles daar al jaren stil staat.

   Mocht iemand eindelijk het licht zien en bovenstaand plan uitvoeren (al is dat rijkelijk laat) dan kan die 3FM eindelijk mooi naar Radio 5.

 4. Laat ze nu eens goed luisteren naar Studio Brussel. Dat klinkt altijd fris en bijdetijds. Brutaal en intelligent. Ik blijf luisteren. Bij 3FM irriteert de muziek me en/of het ongemakkelijke gepraat vrijwel direct. Omdat het inderdaad allemaal zo makjes is

 5. 3FM is muzikaal al jaren de weg kwijt. Ik hoor af en toe 80’s classics die op Radio 2 niet zouden misstaan, dus ik vermoed dat ze een behoorlijk hardnekkige identiteitscrisis hebben bij s’lands ‘pop’ zender.

 6. Wel vreemd om het zo te doen, er veranderd buiten de avondshow namelijk niet zoveel. Deze “oplossing” gaat in mijn ogen geen verschil maken.
  Ze zouden het dan beter zo kunnen doen:
  6-9 Frank en Eva, prima duo en lekker rustig in de ochtend.
  9-12 Herman Hofman
  12-14 Timur ( vrij za zo Mark en Ramon)
  14-16 Jorien Renkema
  16-19 Rob en Wijnand ( beste 3fm duo op dit moment)
  19-22 Sander Hoogendoorn

  • Dit lijkt mij ook een veel betere oplossing. En anders zou Talpa eens moeten informeren bij Rob en Wijnand want bij de NPO moet het vooral VARA zijn.

 7. Is dit wat je mensen “spiritueel” bijbrengt? Spugen naar je verleden? Maar toen je van Falcon kwam snakte je naar een uurtje apenkooi. Wat doe jij tegenwoordig trouwens? Of hebben ze je opgesloten in de kleedkamers van de gymzaal?

  • Beetje reflecteren, beschouwen en mensen een spiegel voor houden is een vervullende bezigheid hoor. Het blijft gewoon jammer dat radio in Nederland zo stil is blijven staan, hoop al 8 jaar met mijn schrijfsels wat dingen in beweging te zetten.

   Om in de gymzaal metafoor te blijven: ik kom af en toe eens kijken hoe er gespeeld wordt. En wat doe jij zoal?

   • Buiten is t 17 graden, binnen zit DirkJan Vos, ambassadeur van De Waterrevolutie.

    Vooral een station als 3FM heeft een pioniersfunctie met het draaien van nieuwe actuele muziek die op andere zenders niet gedraaid kan worden vanwege de behoudende en mediocre smaak van verreweg de meeste luisteraars, oud en jong. De NPO vindt het daardoor vooralsnog geen issue om 3FM uit de ether te halen ondanks dat t niet heel veel luisteraars trekt. Daar is de NPO en ons belastingeld ook voor bedoeld, net als de Soepbus voor daklozen.

    Stelling van Kicken.

    – Met een beetje research zou een muzieksamensteller precies weten wat ie zou moeten draaien.

    Dus dat doet ie nu niet? Ik weet zeker van wel, maar bovenal zit hij/het/zij in een netwerk van bandjes, poppodia, bookers, festivals, platenlabels, enz, dus … Hoe zou jij t dan anders doen, beetje googelen en Spotify analyseren? Succes!

    Maar 3FM zou meer andere dingen kunnen doen om meer luisteraars te trekken: uitbreiden van hun online platform met maatschappelijke onderwerpen, cultuur, wetenschap, humor en inderdaad vooral geen spogt!. Maar nieuwe, vernieuwende muziek blijft Nummer 1, 1, 1, 1…!
    (Meer Meindert Talma, dan maar minder luisteraars.)

    Stelling Kicken

    – De radio staat al jaren stil.

    Ik denk dat t niet waar is, maar vooral bij 3FM draait t om muziek, om vooral om steeds maar nieuwe, vernieuwende muziek te laten horen ook live en die ontwikkeling staat – gelukkig – nooit stil. Ouwe lullen en rechtse zijksnorren, ja, die staan stil!

    En de vergelijking met spogt? Miljoenen mensen kijken iedere week, iedere dag(!) naar zoiets doms als foebal, alles is altijd al een eeuwigheid t-zelfde, alleen de uitslagen veranderen. Prima hoor en zo hoop ik dat Met het oog op Morgen over tien jaar ook nog precies t-zelfde is, alleen Mieke van der Weij is dan (hopelijk) opgevolgd door een Freddie van Tijn, een Natasja Gibs, of een Willemijn Veenhoven.

    De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder …

    DJ

    Het beste Nederlands indie-fabrikaat? My Baby.

    Put Your records on en do The 45 …

    Woef!

    • En wat doet u zoal bij de radio en specifiek bij 3FM? Jemig wat een totaal niet objectieve mening. Je zou er bijna wat van gaan denken…Is ‘DirkJan Vos’ een pseudoniem voor Sharid Alles toevallig….?

     • Ik gebruik geheel ontoevallig geen sadoniem en Erwin, een ‘objectieve mening’ noem je een ‘contradictie in terminus’; een innerlijke tegenstelling, snap je? 😀 Ik grossier louter in heel subjectieve meingen. En jij, als complotdenkert?

      🦊

 8. Ik heb tegenwoordig internet station hete hits er op staan. Geen reclame en alleen elk half uur een klein nieuwsbericht. Heerlijk , geen dom gelul van een DJ…

 9. Bijzonder is het dat radioliefhebbers complete analyses maken en een hele filosofie hebben over de toekomst van NPO 3FM. Terwijl de meeste Nederlanders helemaal niet geïnteresseerd zijn in wat er gaat gebeuren bij NPO 3FM. Dit is dus echt een verhaal voor radioliefhebbers onder elkaar.

  De publicatie van de maandelijkse luistercijfers geeft goed aan, wat de interesse van de meerderheid van de Nederlanders is. Je ziet NPO 3FM onderaan bungelen. Laten we het gewoon over Qmusic hebben, zou ik zeggen. Een radiostation waar veel Nederlanders wel blij van worden.

  • Die Nederlanders waarover jij het hebt komen dan ook niet op Spreekbuis.nl

   Maar voor de rest heb je gelijk. 3FM en NPO3 in huidige vorm voegen niets toe aan het al bestaande aanbod en is puur geldverspilling.

   • DE oplossing voor 3FM is zo simpel. De zender op FM uitzetten en op internet verder laten gaan. Dan heeft niemand er meer last van en gaat het vredig als een nachtkaars uit. Het is nu zo zielig om te zien dat ze er toen doen met als die laatste “creatieve” muzikale stuiptrekkingen.

 10. Ja, laten we het over Q-Music hebben. Nou, bij deze dan: Q-Music is KUT! Zouteloze prak, kraak nog smaak.Die Mattie en Marieke zijn vreselijke aanstellers. De muziek is waardeloos. Dat zo’n station het populairste us in Nederland zegt alles over Nederland.

 11. Vroeger ging ik nog wel eens voor de radio zitten, maar dat zit er al lang niet meer in… ik had er zelfs geluidsapparatuur voor gekocht voor de radio / cd’s, maar nu gewoon m’n eigen verzamel cds convert to mp3 via nas streamend naar m’n soundbar of boxen op m’n werk. Radio blijft herhalend de laatste jaren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*