Patrick Kicken: Rob van Someren blijft viral gaan, bij 538 blijven ze maar doorrommelen

[BLOG] Het heeft even geduurd maar bij Talpa radio hebben ze eindelijk de kracht van viraal gaan ontdekt. Wat we al eerder besproken hebben op deze plek samen: viral gaan is geen toeval, dat kun je sturen. En de absolute viralkoning van Nederland als het gaat om snel en veel rondgestuurd worden van telefoon naar telefoon is momenteel Radio 10’s Rob van Someren. Hij gaat minimaal een keer per week in video rond met een van zijn items uit de middagshow Somertijd. En nog steeds sneller ook!

Ze kunnen bij de NPO wel denken dat ze innovatief bezig zijn door eind oktober een radio experiment te lanceren op KX radio, waarbij ze de camera’s wat anders ophangen en de deejays een microfoontje op de wang te geven in plaats van een vaste knots voor de neus, wat ze bij Qmusic al jaren doen ’s ochtends: het gaat natuurlijk om de content die je brengt en niet de vorm. Op de video’s van Van Someren die rondgaan is zeker wel het een en ander op te merken: er zou veel meer branding in kunnen van Radio 10, wat nu alleen te zien is op de plopkap van DJ Sven. Ze zouden eigenlijk ook ondertiteld moeten worden. En de naam van de DJ, het programma en tijdstip duidelijker in beeld. Maar dit is gewoon al erg goed, zo vaak rondgaan. Kijk even mee naar het filmpje dat momenteel heel vaak wordt doorgestuurd:

Alhoewel dat ook weer contraproductief kan werken, veel branding. Als er té veel reclameboodschappen in een viral verstopt zitten gaat hij minder snel rond. Dat een viral ook anti reclame voor je station en discjockeys kan zijn bewijst Radio 538 deze week: deejay Dennis Ruyer, die sinds kort weer terug is op het oude groen/paarse nest na een avontuur bij Radio Veronica, gaat viraal met een kort fragment waarmee hij zo in de rubriek RadioFlaters van Jack Spijkerman of Ron Vergouwen kan. Na de blunder van Wietze de Jager de volgende actie van het station waar je toch op z’n minst even over had kunnen nadenken. Is dit nou het beste wat je station of show te bieden heeft? Of moet ik niet zo zeiken en denken ‘ach, als je maar viral gaat, maakt niet uit met wat’.

Een ding snap ik hier niet aan: waarom plaatst Radio 538 dit in Godsnaam op hun eigen TikTok pagina. Dit is toch helemaal geen content die voor je station spreekt? Dit lijkt zo een blunder. Die nogmaals bewijst dat je phoners alleen maar leuker kunt maken en dit soort stommiteiten voorkomt door telefgoongesprekken op te nemen in de voxpro. Of en hoe Ruyer later gereageerd heeft in de uitzending weet ik niet, maar hij had dit ook makkelijk zelf kunnen oplossen door te zeggen ‘oh dat wist ik niet, sorry’. Nu komt ie gewoon dom over, met dank aan de social media redactie van 538. Lekker hoor, duizenden keren rondgestuurd als blooper via whatsapp en inmiddels meer dan een miljoen (!) views op TikTok, maar wat doet het voor je station en deejays? Is dit nou een reden dat mensen denken ‘goh, ik moet eens wat meer naar 538 gaan luisteren’ ? Nee. Anti reclame dus. Misschien moet dat videofragment dat Ivo van Breukelen moest kotsen in de prullenbak tijdens z’n show of dat Menno de Boer te laat terug in de studio was waardoor het stilviel op de zender ook maar op TikTok dan. Lachen! Die gasten werken er toch niet meer.

Deze tweet van Michiel Veenstra zegt het eigenlijk beter dan ik het kan zeggen, want hij hoorde het hele gesprek on-air:

Wat verder nog valt te zeggen over die viral van Rob van Someren is dat ie supersnel rondgaat. Waar vroeger nog wel eens moppen van een half jaar terug ineens rondgingen, gaat het nu duidelijk om een stukje content van gisteren of vandaag, gezien zijn trui. Wat ook wel weer cool is en Rob’s positionering als Formule 1 en Max Verstappen fan duidelijk maakt en meteen een connectie oplevert met veel potentieel nieuwe fans. In het 538 fragment zien we een 50 plusser ZITTEN (sorry Dennis) en afgaan, in het Radio 10 fragment zien we een jock STAAN en lol hebben. Reken jij maar uit waarom het ene station aan de winnende hand is en de andere aan de verliezende.

Patrick Kicken

Ook de ochtendshow van Veronica gaat weer vaak viral, met de Week in Oneliners van Rob Scheepers (let op de goede branding bovenin). En ook als Van Someren er niet is en DJ Sven de moppen doet, wordt de video hiervan massaal gedeeld:

16 Comments

 1. Patrick weet altijd hoe ander zenders of jocks het beter kunnen doen. Hoe doet hij het zelf bij Wild FM? Niet erg best en dat is nog zacht uitgedrukt. Heb me laten vertellen dat hij al 15 meetperiode op rij 0 luisteraars heeft volgens het NLO. Dit aantal is niet naar beneden afgerond, het zijn er echt 0. Tip van mij Patrick, lees je eigen columns nog eens terug en pas je tips zelf toe!

  • Henk dus in jou optiek moet bijvoorbeeld iedere voetbalanalist zelf ook nog op internationaal niveau voetballen of iedere F1 analist zelf nog in formule 1 rijden? Wat een onzin, Patrick heeft in verleden prima bewezen, in ieder geval meer dan jij waarschijnlijk.
   Zoals een voetbalanalist lekker op zondagochtend prima wedstrijdje mag voetballen bij de senioren mag Patrick dit toch lekker hobbymatig doen op Wild FM. Of ga jij de kwaliteit van een voetbalanalist afmeten aan het publiek bij de wedstrijd van de senioren op zondagochtend?

    • Zeker niet hoor. Patrick zegt vaak verstandige dingen over radio. Soms beetje teveel in herhaling en soms te theoretisch. Radio blijft ook gevoel.
     Buiten de radio om is Patrick wel een beetje een wappie.

   • Maar Patrick is zelf nog actief op de radio en als die zelf nou een topshow maakt dan mag die van mij best kritiek hebben maar de show die Patrick maakt is zeer zeer matig.

 2. Maar we horen helemaal niet wat de reactie van Dennis is. Misschien was de reactie wel heel gepast en goed.
  Nu ben je weer iemand aan afbranden, terwijl je maar het halve verhaal kent.

  • Goed lezen, staat toch ook dat Patrick het niet weet? Het punt wat hij maakt is dat 538 zelf het post zonder deze content. Goed lezen is ook een punt, maar nee liever bashen op iemand op halve feiten, helemaal in de tijdsgeest van dit moment.

 3. Doe ik nog even n duit in dit zeer smoezelige zakje. Ik heb me nooit zo in de zieke geest van Kicken verdiept, maar jaren terug heb ik n audio-showreel van m op YouTube gezien met allemaal grappen van m ergens van de radio. Dat was zo tergend smakeloos en totaal niet grappig dat ik t snel voor gezien hield (maar heel goed om te weten, know You enemies!), maar ik geloof dat ie die compilaties later zelf verwijderd heeft. Ja, voor t geval die nog s aan de bak wil bij de radio, of n hypotheek nodig heeft (voor n hondenkennel) …

  Dus niet gek dat ie hier die even smakeloze zogenaamde fantastische mop van Rob van S. staat aan te prijzen alsof de nieuwe Theo Maassen is opgestaan. Wat n ongehoord niet leuk, maar lachend stuk varkensverdriet is die man. En dat t viraal is gegaan, zegt weinig, want mensen klikken vaak ook op wansmaak en om zich te ergeren en zoals ik – ergens per ongeluk – om daarna enorm veel spijt te hebben gehad om geklikt te hebben. Was ik r toch weer ingetuind.

  Kicken en Van S. Horend doof, ziende blind.

  +

  Hoe heet je eigenlijk?
  Gerard Ekdom, maar Gerard zonder p.
  Maar dr zit helemaal geen p in Gerard!
  Dat zeg ik, Zonder p.

 4. Patrick, ik ben benieuwd wat je van de nieuwe middag bij Veronica vindt? Sander met Coen was al flauw maar zonder is het misschien nog wel erger, nog steeds die flauwe woordgrapjes en bel gasten van het niveau kleuter TV. Ik hoorde gisteren ook een soort Rob Scheepers achtige grappenmaker die blijkbaar wekelijks terug gaat komen, het probleem was dat het eigenlijk niet grappig was en dat Lantinga er als een soort lachband doorheen zat te lachen. Wat een minachtig naar het Veronica publiek. Ik hoop dat Rob geen spijt heeft van zijn keuze.

 5. Jammer idd dat Dennis Ruyer op deze manier start bij 538. Goede DJ die er veel zin in had weer daar te beginnen maar nu als dom wordt weggezet. Zou 538 sieren om alsnog het hele fragment te delen in plaats van dit kleine deel. De persoon op de social media redactie die dit heeft geplaatst zal vast een net begonnen stagiair zijn. Dit verzint iemand met ervaring toch niet…

 6. Het wordt tijd dat radio dj’s voor Spotify gaan werken en tijdens mijn persoonlijke afspeelijst (zonder nieuws en reclame, maar met abonnement) af en toe praten en een grap maken. Dan kan ik er nog wel om lachen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*