De psychologie achter tv-kijken in bed: waarom we het zo heerlijk vinden

Veel huizenbezitters maken snel de keuze om een televisie neer te zetten in de slaapkamer. En dat heeft natuurlijk ook een reden. Een van de grootste voordelen? Het heerlijk tot rust komen na een drukke dag. Het lijkt daardoor ook haast alsof we het met z’n allen heerlijk vinden om tv te kijken in bed. Maar wist je dat dit ook te maken heeft met een stukje psychologie? Je leert er net even wat meer over in dit blog.

Het is de perfecte afsluiting van een lange werkdag

Misschien ken je de situatie maar al te goed. Na een lange werkdag – vol met meetings of andere belangrijke gesprekken en afspraken – kom je net even wat meer moe thuis. Even snel eten en je merkt eigenlijk al dat je het liefste lekker snel onder de dekens wilt kruipen. Vooral als het in de avond sneller donker is en de temperaturen dalen. Niets is er dan zo fijn om even de televisie aan te zetten en warm en comfortabel naar je favoriete programma te kijken. Het is de perfecte afsluiting en je kunt de batterij even helemaal opladen. Klinkt goed, toch?

Lichaam en geest komen even helemaal tot rust tijdens het kijken van tv

Op het moment dat je op het beste matras ploft achter de televisie bij jou op de slaapkamer, en je even kunt focussen op het kijken van een serie of film, kom je er al erg snel achter dat lichaam en geest net even wat beter met elkaar in balans zijn. Hierdoor ga je met een veel fijner gevoel naar bed en val je waarschijnlijk als een blok in slaap. En zo heb je ook weer net even wat extra energie voor de volgende dag.

Je bent helemaal up-to-date door je favoriete serie in bed te kijken

Het kan zomaar zo zijn dat je overdag of vroeg in de avond eigenlijk helemaal geen tijd hebt om naar de tv te kijken. Misschien hebben de kids een druk programma en moet je van en naar de training rijden, je bent liever na werktijd een paar uur in de sportschool te vinden of je hebt een erg druk sociaal leven dat je erg graag wilt onderhouden. Door in bed even naar de tv te kijken, weet je altijd zeker dat je helemaal up-to-date bent en dat je andere dingen niet hoeft te laten. Hierdoor heb je weer meteen een goede gespreksstof op werk of in je vrije tijd.

Tip! Zorg er altijd voor dat je niet meteen voor het slapen gaan naar de tv kijkt

Goed om te weten: ook van de tv ervaar je blauw licht. Dit is hetzelfde soort licht als apparaten zoals een tablet, laptop of smartphone. Probeer daarom altijd om niet meteen te gaan slapen nadat je naar de tv hebt gekeken. Door blauw licht structureel te vermijden voor het slapen gaan, val je ook weer net even wat beter in slaap.