Patrick Kicken: Wat is er toch met Niek van der Bruggen bij 538 aan de hand?

[BLOG] Het is inmiddels een bekend fenomeen in radioland: radiodeejays die ziek thuis zitten. Niet op de laatste plaats omdat ze overwerkt of overspannen zijn. Denk aan Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Rámon Verkoeijen. Niek van der Bruggen zat in zijn Qmusic tijd ooit ziek thuis, mede dankzij de harde hand van Iwan Reuvekamp, destijds programmachef bij de Vlaamse hitgigant. Hij wilde van Niek iets anders maken dan hij is en dat is al helemaal een recept voor uitputting. Nu lijkt iets soortgelijks aan de hand te zijn met onze Niek, die al een tijdje niet te horen is op 538. Ziek thuis luidt het verhaal. Maar waardoor? Laten we er eens induiken.

Niek van der Bruggen was voor de terugkeer van Dave Minneboo als programmabaas bij Talpa Radio en 538 een gevierd man bij het station. Was volop te horen in de dagprogrammering, bemoeide zich met de muziek en lag lekker bij programmaleidster Coco Hermans. Volgens sommigen iets té lekker maar daar hebben we het nu maar niet over. En dan was er nog dat ‘incident’ bij het afscheidsfeestje van Barend van Deelen die naar 3FM vertrok, eerst een botte uitspraak op de radio en daarna iets met banden die lekgeprikt werden waarvan men fluistert dat Niek daardoor met de trein terug naar huis moest. Toen kwam Dave Minneboo terug op de Bergweg met zijn patserbak inclusief onverwoestbare wielen en kwam Van Der Bruggen in de avond te zitten. Maar werd ook volop gevraagd om in te vallen. Zeker na het plotselinge vertrek van Coen Swijnenberg: toen kwam ons Niek terecht op het lunchslot 12-14u, wat hij niet onverdienstelijk deed. Meer tempo en minder gespeelde personality dan Swijnenberg.

Logisch lijkt het dan ook dat Niek de gedroomde opvolger van CO€N is tijdens de lunch. Alleen één probleem: ook bij 538 lezen ze deze columns, waarin ik al jaren pleit voor een dagprogrammering met blokken van drie uur. Twee uur is veel te kort voor een jock en ook voor de luisteraar. Want die deejay gaat in amper twee uur tijd proberen alles te geven wat ie die dag in zich heeft, tussen de ellenlange reclameblokken door, met als gevolg dat het om de haverklap een ander circus is op 538. Bij Lindo valt het nog wel mee en bij 10 met Diergaarde ook, zij laten de muziek gewoon het werk doen, maar andere jocks zitten er vaak een halve personalityshow van te maken waarin ze de muziek maar een hinderlijke onderbreking vinden. Swijnenberg voorop maar ook Labrand moet oppassen dat hij niet vergeet waarom hij daar zit: leuke accenten aan de muziek toevoegen, geen ellenlange verhalen over tripjes naar New York en hoe het thuis gaat.

Het gerucht gaat dat vanaf maandag, na de 538 Top 1000, dus eindelijk de blokken bij 538 overdag 10-13u en 13-16u worden, Lindo tot 13u en Mark erna. Bespaart ook weer geld en een deejay, waar ze er toch niet zoveel meer van over hebben. Dit nieuws dat de lunchshow verdwijnt zal Niek ook bereikt hebben en mocht het zo zijn dat hem ooit beloofd is dat hij de volgende is die terug mag keren in de dagprogrammering 12-14u in plaats van ’s avonds dan weet ik al wat dat met je gemoedstoestand doet. Zeker als je je voor je gevoel keihard terug in de wedstrijd geknokt hebt in de maanden ervoor door dubbele shifts te draaien. Als hij slim is belt hij zijn oude radiobeul Iwan op om op z’n minst eens te kijken wat er bij JOE mogelijk is. En anders gewoon weer het aloud trajectje van reïntegreren en braaf ja en amen zeggen tegen je huidige radiobaas. Een ding is duidelijk: ondanks de leegloop bij 538 hoef je niet te verwachten dat het bedrijf je met fluwelen handschoentjes aanpakt. Maar goed, wie had anders verwacht van Talpa Radio, waar het hele bonusverhaal met DJ Rob van Someren ook nog steeds speelt. De uitspraak van die rechtszaak schijnt begin december te zijn. Misschien een leuke, algemene nieuwe slogan voor het radiobedrijf van John de Mol: voor jou tien anderen! Braaf meedoen, niet zeuren en anders is daar de deur.

Patrick Kicken

37 Comments

 1. Niek zijn vaste uren afgelopen jaar was doordeweeks 19-21. Niet in het weekend. Vrij grote fout waardoor je hele verhaal niet klopt. En als ze het 10-13, 13-16 maken is het vrij bijzonder dat Jordi nu perse 12-14 moet doen terwijl dat de weekendprogrammering verstoord omdat ook Dylan nu 19-21 doet voor Niek.

  • Joh bij 538 wordt de programmering zo vaak aangepast dat er geen peil meer op te trekken is. Maar vooruit: ik heb het aangepast voor je. Ruyer ging naar het weekend, wat ook niemand snapte, ik verwarde die twee even.

 2. Is er al bekend over wat ze met Wietze gaan doen? Of is dat sowieso al definitief klaar? Want hij staat nog steeds op de site bij de dj’s, net als Klaas.

 3. Hoi Patrick,
  Heb je eigenlijk nog iets gehoord over de onvrede van Rob Jansen bij 3FM? Benieuwd of die wel het glazenhuis in mag als die inderdaad zo unhappy is…

  Ga zo door!

 4. En weer ben je mensen aan het beschadigen Kickie…

  Je hoort ergens een half gerucht, dat verklaar je tot hele waarheid.
  Je zegt iets van John de Mol, maar misschien moet je eens in de spiegel kijken…

  • Beschadigen? Ik neem het juist op voor Niek. Het is kut dat discjockeys nog steeds als vaatdoek uitgewrongen worden om zoveel mogelijk uurtjes te maken en als het dan tijd is om eer naar werken te krijgen word je afgedankt

   • Nu begrijp ik het helemaal niet meer met deze Niek. Zit hij nu ziek thuis omdat hij geen programma meer krijgt, of omdat hij straks drie uur per dag moet draaien? Ik kan het niet uit het artikel halen en hoe dan ook riskant om voor doktertje te spelen.

    • Ik weet het ook niet precies maar weet wel dat hij héél veel uren heeft moeten vullen de afgelopen maanden, zonder garantie dat hij terug mag keren in de dagprogrammering, waar je toch op hoopt als je meteen gevraagd wordt de uren van Coen over te nemen naast je eigen shows

   • Uitgewrongen om zo veel mogelijk uurtjes te maken? Je pleit er juist voor dat ze in de middag die Niek deed van 2 naar 3 uur per programma te gaan.

    Als je het dan toch over talks hebt luister dan Wild begin van de vrijdagavond even terug. Iedereen die zin in het weekend heeft wordt de zin daarvan ontnomen omdat je in je stem hoort dat je ooit eerder lang geleden wel passie voor je vak had.

    • Ja Henk, in jouw Tros tijd liet je me zo’n beetje het hele weekend vullen, nog invallen voor Van Someren doordeweeks terwijl je wist dat ik ook nog vier nachten in gemeenschappelijke zendtijd deed op 3FM. Zat op een gegeven moment 7 dagen in de week radio te maken. Daar stak jij als baas geen stokje voor, sterker nog: het was mijn eigen schuld dat ik ineens opgebrand raakte en cynisch werd naar collega’s. Knap staaltje management hoor! Vind het nog een wonder dat ik het daarna nog twaalf jaar bij Veronica heb volgehouden 😉

     Je leest niet goed: Die lunch shift gaat dadelijk verdwijnen bij 538. Lindo doet een uurtje extra en Mark begint een uurtje eerder. Kans verkeken dus op een terugkeer in de dagprogrammering voor Niek. Jij mag gewoon lekker 12-14u blijven doen bij Max en je verheugen op de algemene baas worden als Slagter het bijltje erbij neer gooit. Win/win toch?

     • Nou wil ik het weten. Wie is Freek cq Henk? Daniel Dekker?

      Er is blijkbaar oud zeer bij Daniel en Patrick?

      En nog iets als dat mag? Over de top2000?
      Als december 1999 de eerste editie plaats vindt, in welk jaar heb je dan de 25ste?

      Ps. Beterschap Niek!

   • Dus jij denkt dat je Nick helpt door de vuile was buiten te hangen…

    Als ik Nick zou zijn, zou ik hier niet blij mee zijn Kickie….

 5. Vrijwel elke 538-jock (Wietze uitgezonderd) heeft de afgelopen maanden bizarre diensten gedraaid. Twee keer op een dag of zeven dagen achter elkaar werken alsof het gewoon is (in radioland). Weet 538 zelf dat ze hun mensen zo opbranden? Waarom nemen ze niemand aan of kopen ze ergens iemand weg?

  • Raadsel voor @madelief

   Coen, Sander en Wietze gaan samen naar een shoarmatent. Na het eten brengt de ober de rekening van 30 euro. De vrienden besluiten de rekening te delen en leggen ieder 10 euro neer.

   Wanneer ze het restaurant verlaten, beseft de ober dat hij een fout heeft gemaakt: de rekening bedroeg niet 30 euro, maar 25.

   De ober is de vrienden dus nog 5 euro verschuldigd, maar hij beseft dat hij 5 euro niet mooi kan verdelen onder de drie jongens. Hij wil zich er makkelijk vanaf maken door ieder 1 euro terug te geven. De 2 euro die overblijven, houdt hij gewoon voor zichzelf.

   Coen, Sander en Wietze hebben dus ieder 1 euro teruggekregen. Dat betekent dat ze elk 9 euro hebben betaald. Samen hebben ze dus 27 euro betaald en de ober heeft 2 euro voor zichzelf gehouden.

   27 euro die de gasten betaalden + 2 euro voor de ober = 29 euro. Hoe kan dat, aangezien ze oorspronkelijk 30 euro hadden betaald? Madelief, waar is die extra euro gebleven?

  • Raadsel voor Madelief.
   Coen, Sander en Wietze gaan samen naar een shoarmatent. Na het eten brengt de ober de rekening van 30 euro. De vrienden besluiten de rekening te delen en leggen ieder 10 euro neer.
   Wanneer ze het restaurant verlaten, beseft de ober dat hij een fout heeft gemaakt: de rekening bedroeg niet 30 euro, maar 25.
   De ober is de vrienden dus nog 5 euro verschuldigd, maar hij beseft dat hij 5 euro niet mooi kan verdelen onder de drie jongens. Hij wil zich er makkelijk vanaf maken door ieder 1 euro terug te geven. De 2 euro die overblijven, houdt hij gewoon voor zichzelf.
   Coen, Sander en Wietze hebben dus ieder 1 euro teruggekregen. Dat betekent dat ze elk 9 euro hebben betaald. Samen hebben ze dus 27 euro betaald en de ober heeft 2 euro voor zichzelf gehouden.
   27 euro die de gasten betaalden + 2 euro voor de ober = 29 euro. Hoe kan dat, aangezien ze oorspronkelijk 30 euro hadden betaald? Madelief, waar is die extra euro gebleven?

   • Voor wie moeten gaan slapen en straks niet kunnen, hier de oplossing.

    Er is geen missing euro. Van de 30 euro die in omloop was, ging 25 euro naar het restaurant. 2 euro hield de ober voor zichzelf en 3 euro keerde terug naar de gasten.

    25 + 3 = 28 + 2 = 30

    Voilà Madelief, opgelost.

  • Dan de volgende voor Madelief: Als ik voor 980,- zonnepanelen op mijn huis laat leggen en ik heb daarover 21% btw betaald, wat is dan het btw-bedrag?

 6. Allemaal tere zielen. Geen idee hoe het is om een “gewone” baan te hebben, waarbij de meeste mensen nog niet eens modaal verdienen.
  Lekker aan het werk gaan, relativeren, lachen, dikke auto kopen en weer doorrrrr…
  Intussen denken aan mensen die voor weinig hard werken om de boel maar draaiende te houden….(leven zonder stress en met een leuke bankrekening… of komt dat leven zonder stress juist door een fijne bankrekening? Of is er toch steeds die stress? allemaal lastige kwesties)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*