Patrick Kicken: Het rommelt bij Radio 10 en dit is waarom

[BLOG] Heb jij toevallig een bonuskaart van Albert Heijn? Ja? Dan zou ik je willen vragen die bij de hand te houden want die ga je later in deze column nog nodig hebben. Het gaat namelijk over bonussen en aanverwante zaken. Al een tijd gaat het gerucht dat Radio 10’s middagjock Rob van Someren in de clinch ligt met zijn werkgever, Talpa’s Radio 10, over een bonus die hij maar niet uitgekeerd krijgt. Het schijnt zelfs nu zover te komen dat Rob een rechtszaak tegen Talpa Radio gaat of al heeft aangespannen om alsnog zijn gelijk en geld te halen. Maar een beetje navraag in radioland leert mij dat er meer Talpa jocks al jaren moeilijkheden hebben eerder afgesproken bonussen binnen te harken. Pak je bonuskaart erbij dan vertel ik je meer.

Het verhaal gaat dat niet alleen Rob van Someren vooralsnog kan fluiten naar zijn bonus (lees: extra poen) maar ook Radio 10’s ochtendjock Gerard Ekdom. Zo’n bonusregeling houdt in dat als je een bepaald marktaandeel of aantal luisteraars scoort je een extra bedrag uitgekeerd krijgt. Waarom er bij Talpa, naar verluidt al jaren, zo krampachtig gedaan wordt over het uitkeren ervan is me een raadsel. En erg demotiverend voor je jocks natuurlijk, geef ze gewoon waar ze recht op hebben. Naast deze grote namen van 10 zijn ook 538 jocks naar ik hoor teleurgesteld op deze manier, dus geef ze eens ongelijk als ze ineens weggaan als de kans zich voordoet. Is het bedrijf niet loyaal naar jou dan is jouw loyaliteit ook ver te zoeken. En dat terwijl Talpa eigenaar John de Mol zijn geld niet in vier levens op krijgt! Of zou dit gewoon een maniertje zijn van zijn financiële mensen om een wit voetje bij Ome John te halen? Lekker je harde werkers hun bonusje afpakken of naar beneden bijstellen, haha, kijk ik kan en durf dat.

Een rechtszaak aanspannen tegen je werkgever, als dat werkelijk het geval is, is natuurlijk de boel op hoogspanning zetten. Als dat zo is voorzie ik drie scenario’s voor Rob van Someren van de middagshow Somertijd bij Radio 10: 1) Hij probeert op deze manier een exit te forceren zodat hij zijn programma kan voortzetten bij Radio Veronica, waar hij warme contacten heeft uit het verleden, of bij Joe, het nieuwe successtation van DPG. 2) Hij wil gewoon zijn geld, programma doen en verder niks. 3) Het scenario waar ik het minst op hoop maar wat ook waarheid zou kunnen zijn: hij is er wel klaar mee, dat dagelijks radio maken en probeert op deze manier te krijgen waar hij recht op heeft, daarna de koptelefoon in de wilgen te hangen en met een leuk centje vervroegd met pensioen te gaan. Zou wel jammer zijn, mede omdat hij dan de reünie met zijn oud Tros kompaan Daniël Dekker misloopt. Die schijnt op gesprek te zijn geweest bij Radio 10 om daar de nieuwe programmaleider te worden maar hij vroeg zoveel geld dat ie het pand werd uitgejaagd en snel weer op de brommer terug naar het Mediapark is gesjeesd.

Gerard Ekdom schijnt trouwens niet alleen ontevreden te zijn over zijn nog niet ontvangen bonus, maar ook over een ander klein akkefietje: Talpa’s algemeen radiodirecteur/multimiljonair Dave Minneboo kwam niet opdagen op zijn vijfjarig jubileum in de ochtend bij Radio 10. Allemaal niet slim en killing voor de loyaliteit. Als er dan getrokken wordt aan je deejays door een ander station kunnen deze dingen nét het duwtje richting vertek zijn. Overigens hoor ik ook dat Edwin Diergaarde van 10 benaderd is voor Joe door oud programmaleider Roland Snoeijer, hij zou natuurlijk perfect zijn voor 13-16u op de zender. Ekdom in de middag en je programmering is rond. Ik zou als John de Mol zijnde een groot hek op de Bergweg in Hilversum bouwen en niemand meer eruit! Grote zak met geld voor iedereen, 13e en 14e maand plus een kerstpakket met de duurste iPhone 15 erin. Laat toch niet al je goede mensen lopen voor een beetje geld Meneer Talpa, je kunt al die extra kostenposten nog aftrekken ook!

Patrick Kicken

36 Comments

 1. Carolien weg bij Veronica, Rob (en team) en PK weer terug, met een gebalanceerd format met een focus op het beste uit de 80s, 90s en af en toe goede muziek uit de periodes erna en ik zie wel weer kansen!

 2. He Kickie!
  Lekker he, de vuiler was buiten hangen. Slap je daar lekker van?
  Je dacht waarschijnlijk: wat Yvonne C kan, kan ik ook!

 3. Ik wist niet dat Daniël aka Henk brommer reed. De man blijft verbazen. Ken hem niet als programmabaas. Als maker zeer middelmatig maar wel gezellig. Broodje eten op de radio. Zijn hele leven van belastinggeld bij de publieke radio. Hoezo heeft deze man commercieel gevoel?

 4. Edwin diergaarde zou perfect zijn voor Joe. Zijn vertrek zou voor 10 wel een aderlating zijn. Bekende stem en ervaren jock die goed past bij de doelgroep en de muziek die beide zenders draaien.

   • Als we over een slechte DJ hebben dan is dat Edwin Diergaarde wel. Niet in staat om een leuk radio programma te maken. Hij zal dan een bekende stem hebben maar dat is het enige… Radio 10 kan je veel beter Robert Feller op zijn plaats zetten, deze heeft tenminste door wat radio maken is.

 5. Als de bonus belooft is moet je die gewoon krijgen natuurlijk. Maar ik vraag me soms echt wel eens af waarom er zoveel verdient moet worden met radio maken. Die bedragen zijn toch niet normaal meer. Hoezo krijgt iemand die hele dagen op zijn vrachtwagen zit nog niet eens een tiende van dit bedrag per jaar? Werkt hij minder hard of zo?

  • Het antwoord op je vraag is marktwaarde. Met de reclameblokken tijdens een radioprogramma wordt veel meer geld binnen geharkt dat door een vrachtwagenchauffeur die een lading lost.

   • Wat is er zo goed aan de radio die bijvoorbeeld Ekdom maakt? Hij was leuk maar maakt al jaren dezelfde grappen. Dus hij zit daar omdat hij nou eenmaal daar zit maar of hij nou ZO GOED is dat een ander, voor de helft van de prijs, niet zou kunnen? Ik betwijfel het.
    Ik begrijp best dat ik het niet bepaal en dat mijn mening er niet toe doet. Maar ik ben een beetje klaar met jarenlang dezelfde stemmmen. Net als bij Frank en Wouter op NPO2. Moeten die nou echt elk uurtje invallen naast hun eigen programma? Vers bloed krijgt gewoon geen kans door al die dj’s met hun ‘marktwaarde’.

  • Nee, een chauffeur werkt zeker niet minder hard, maar wel meer uren per dag en heeft minder vakantiedagen per jaar. Er zijn honderdduizenden chauffeurs en maar enkele dj’s die een station tot grote hoogte kunnen brengen. Dan is de keuze beperkt en de prijs hoger, das logisch.

 6. De slechtse DJ op de Nederlandse radio is Edwin Diergaarde. Hij mag dan een bekende stem hebben dat is het enige. Radio10 moet zo snel mogelijk afscheid van deze man nemen en bv. Robert Feller deze zendtijd geven, die is pas echt goed.

   • heeft hij een mmoie stem ? Dat lijkt me het belangrijkste, op de Nederlandse radio hoor je de laatste jaren vooral slechte stemmen, akelige scherpe – bijna Donald Duck-achtige – stemmen, echt kil en schril. Nochtans zijn er zoveel mooie, warme stemmen onder de Vo’s, en onder de oudgedienden. Het moet dan toch echt wel een clubje zijn van mensen met een lelijk gezicht en dito stem die mekaar bij de Talpa’s en sommige NPO kanalen de hand boven het hoofd houden. Gelukkig heb je bvb in Amsterdam nog (semi-)lokale zenders waar mensen met wel een mooie stem en met wel iets te zeggen nog op antenne gelaten worden. Maakt de situatie met dat clubje alleen nog schrijnender.

 7. Ik zit met de AH bonus kaart in mijn hand. Zowel voor bonus van Talpa als AH…check de bon!

  Bon!

  Weten de Jocks trouwens dat de belastingdienst ook dol is op bonussen?

 8. Off-topic, maar is er al iets gezegd over Tessa Mol die van Kink naar Joe vertrekt (of vertrokken is?) voor een rol achter de schermen? Verkoop je dan ook niet je hart als radiomaker? Ik vind het jammer voor Kink, want zij was wel een fris geluid. Niet dat ik veel naar Kink luister, want alternatieve rock is niet mijn ding, maar andere alternatieve (beter gezegd: minder mainstream) muziek op die zender is vaak wel leuk. Zij maken er als enige werk van om zich te onderscheiden.

 9. Donkerbruin vermoeden dat Veronica een 80s & 90s zender gaat worden, net als in de vroege TMG-tijd. Met RHCP, Kravitz, Queen en U2. Overigens mogen ze wel weer die drive-in shows van de zaterdagavond terug brengen, het klonk soms toch anders dan de NPO Soul Night

  Is commercieel ook veel interessanter joh, en wat betreft Talpa Radio ? binnen een jaar mogen we een perstitel verwachten dat de tent verkocht is. (RTL? Bauer? noem maar wat).

  SBS zal dan wel naar een ander bedrijf gaan.

  • Oh ja joh, moeten ze maar snel doen dan, is het gelijk over en uit binnen een mum van tijd. Terug naar hoe het klonk is zelden succesvol gebleken.

 10. Ik denk dat Rob er goed aan doet, Kickie. Het programma is al 20 jaar exact hetzelfde.
  In het begin was dat goed: mensen zetten om 16:10 de radio aan voor de moppen. Maar inmiddels is alles zo uitgekauwd, dat luisteraars dreigen af te haken.
  Rob zelfs haalt zijn voldoening allang uit andere dingen.

 11. Met de algehele wanprestaties bij Talpa Radio zou je bijna gaan denken dat Dave Minneboo daar als een Paard van Troje is binnengehaald om i.o.v. DPG van binnenuit de concurrentie uit te schakelen. If so, is dat een uitmuntend plan geweest tot dusver.

 12. Het is mij hoe dan ook een raadsel dat ochtend of middag dj’ nog zulke vorstelijke salarissen uitbetaald krijgen? Al jaren horen we dat lineaire tv en radio een aflopende zaak is. Dan mag iemand mij eens uitleggen waarom Coen & Sander de man driehonderdduizend Euro salaris opstrijken op een radiozender die muziek draait die wij allemaal tachtigduizend keer op radiozenders als radio 538, radio 10 en Sky radio hebben gehoord. En als de luistercijfers naar wens zijn krijgen zij de man als ik Patrick Kicken goed begrijp vijftienduizend Euro bonus erbij. Bedragen waarvan de luisteraars alleen maar kunnen dromen! En ik denk niet dat DPG deze heren voor deze bedragen gehaald hebben om er over 2 jaar er weer mee op te houden.

  Tijdens de hoogtijdagen van de commerciële radio, zeg maar 1995-2010 snapte ik deze salarissen wel(iedereen weet wat Edwin Evers aan salaris opstreek)maar nu zeker voor de lange termijn zeker niet meer.

 13. Vraag me soms wel eens hebben we niet te veel radiostations net zoals tv…. Soms wou ik wel weer eens terug naar vroeger… dan heb je ook niet milljoenensalarissen en bonussen van de commerciëlezenders of die rompslomp van djs wisselingen en freq. verdelingen.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Wat is er toch met Niek van der Bruggen bij 538 aan de hand? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*