Patrick Kicken: Hey Niek van der Bruggen, zing jij eens even drie toontjes lager

[BLOG] Het blijft maar onrustig in radioland. Na het ‘bandensteekincident’ van een paar weken geleden laait de ruzie tussen de deejays die blijven en vertrekken bij 538 weer op. Dit keer deelt (de blijvende) deejay Niek van der Bruggen op de radio bij 538 een sneer uit aan de vertrekkende deejays naar 3FM. De podcast Dit Was De Radio met o.a. Harm Edens en Ron Vergouwen liet het fragment horen en vakwebsite Radiofreak bericht er daarna over. Niet slim in een tijd waarin 538 het vooral moet hebben van zijn eigen kracht en zelf al zolang onder vuur ligt.

En nu ga jij er ook nog eens over schrijven Kicken, terwijl het maar om een kleine opmerking op de radio gaat. Maar wel prime time, tijdens de Top 50 op 538: Bij het presenteren van de hitlijst zegt Niek: “Nog erger voor Harry Styles: hij gaat deze week zelfs naar 3. Nou, er gaan wel meer mensen naar 3, dat is vaak de weg naar de uitgang.”. Het fragment is hier te beluisteren. Het lullige en genante aan deze opmerking is dat Niek zelf ook, naar nu blijkt, in gesprek is geweest met 3FM de afgelopen tijd. Voor het tijdvak 19-22u. Hij is het alsnog niet geworden en op zijn plek is de (jongere) Jaimy de Ruijter van 538 naar BNNVARA op 3FM gegaan. Dus wat lul je nou Niek, je wilde zelf maar al te graag!

Behalve dat het stom is om nu zulke dingen te gaan zeggen, als je weet dat je zelf ook naar 3FM had willen vertrekken, rakel je hiermee ook weer de hele discussie op over wie nou wiens banden heeft lek gestoken tijdens het afscheidsfeestje van Barend van Deelen. Nou dat is nu wel duidelijk wie er eventjes maar 80 op de snelweg mocht of zelfs met de trein moest reizen. Juist, de ex van Froukje de Both.

Bovendien he, als ik het fragment hoor waarin je deze ‘grap’ maakt dan denk ik: ook bij jou is nog werk aan de winkel. Je slikt de helft van je woorden in en klinkt gestressed. In plaats van vertrekkende collega’s de maat te nemen, ga eens langs bij een vocal coach, zoals Barbara de Bruyckere, die je daar écht mee kan helpen. Communiceren is een vak. Overigens heb ik dit advies ook eens aan Barend en Ivo gegeven, het lijkt wel alsof veel jocks die bij 538 werken of gewerkt hebben eerst hun zelfvertrouwen moeten herstellen om daarmee dat geforceerde, woorden inslikkende toontje vanzelf af te leren. Het is de Talpa stress die terughoort op de radio! Bah wat een nare werkomgeving is dat toch.

Toch heb ik een zwak voor die Niek. Hij heeft, net als ik, zijn eerste vlieguren op de radio gemaakt bij een station genaamd Radio Royaal in Brabant, net over de grens. Heeft ook een burn-out gehad. En ik weet wat voor een hel van een tijd hij tijdens zijn jaren bij Qmusic onder het juk van Iwan de Verschrikkelijke heeft beleefd. MAAR: het wordt nu eens tijd dat 538 (en dus ook haar deejays) zich eens wat bescheidener gaat opstellen. Het station deed en doet al jaren of ze nog steeds de nummer 1 van Nederland zijn. En dat zijn ze niet meer. De discjockeys zijn geen grote helden waar iedereen tegen opkijkt. EN: ze hebben geen Edwin Evers meer om de boel recht te trekken.

Patrick Kicken

PS: Hier trouwens nog een (niet gesponsorde) tip voor radiodeejays die om tekst verlegen zitten

28 Comments

 1. Je moet toch wel een héle knappe “Baantjer” zijn om een link te kunnen leggen tussen die 538 Top 50-opmerking van Niek en het feit dat hij de bandenprikker op Barends afscheidsfeestje zou zijn!

  Want ik zie dat verband in z’n geheel niet.

 2. Mijn collega heeft 538 altijd aanstaan in zijn auto. Vanmiddag reed ik even een stukje met hem mee en hoorde er aaneengesloten de meest verschrikkelijke wanklanken. Ik wil niet dezelfde fout maken zoals men dat in de jaren ’50 en ’60 deed met de rock & roll door dit “geen muziek” meer te noemen. Die vergelijking gaat toch niet helemaal op. De rock en roll werd in de jaren ’50 en ’60 “geen muziek” genoemd vanwege de goede zeden en de kerk. De reden nu is dat het echt om de meest verschrikkelijke kut-muziek gaat en de goede zeden er niets meer mee te maken hebben.

 3. @Patrick Wat vind je van de manier waarop ze bij 538 het jubileum gaan vieren? Met een heuse TOP 1000. Buiten dat het niet bijster origineel is was dit het ook gelijk. Doe dan niks. Als ze dit groots hadden aangepakt. 2 weken lang live vanaf een plein op locatie in het midden van het land met een TOP 5538, een grote actie, een record poging, alle oud dj’s langs laten komen en een ochtend en middag mee laten presenteren, spellen met grote prijzen, een live stream van het hele gebeuren op tv en online etc. Zoveel dingen te verzinnen. Het had 538 in een keer weer helemaal op de kaart kunnen zetten. Maar nee, ze gaan alleen een TOP 1000 doen.

  • Nou nee, dit vind ik nou juist wel slim. Je moet niet gaan benadrukken dat je als station al zo oud bent, met veel sentiment en terugblikken. Dat doe je dan voor de freaks en de luisteraars denken ‘hmm, dat 538 heeft ook z’n beste jaren achter zich’. Ze hebben geleerd denk ik van de afscheidsweek van Evers, waarin ze een week lang geroepen hebben ‘het wordt hier nooit meer zo leuk als het was!’ tegen de luisteraar.

   • Snap wat je bedoeld maar, dat teruggrijpen doen ze al. Het word een keuze TOP 1000 van alle platen die ze sinds het begin gedraaid hebben. Dat word het feestje, doe er dan gewoon niks aan.

 4. Oké Patrick, je weet zelf dondersgoed dat je nu echt onzin aan het uitkramen bent. Dit is overduidelijk een klein geintje, zonder énige betekenis, dus hou je een beetje gedeisd en maak verhalen over dingen die ertoe doen. Geef eens inhoudelijke feedback op de zender, in plaats van dit LifeOfYvonne-achtige gelul. Ik waardeer je columns vaak, maar even terug naar de inhoud graag.

 5. Waar haalt Radiofreak en ook jij het toch vandaan dat dit tijdens de 538 Top 50 was? Dat zegt hij toch helemaal nergens, hij zei alleen dat er geen Top 50 was die vrijdag daarvoor, dat kwam omdat ze toen vanuit Zandvoort uitzonden. Dus geen idee waarom iedereen dat zegt want ik heb het niet niet live op zender gehoord maar dit is toch geen Top 50 talk, dat hoor je meteen.

 6. Patrick weet altijd hoe andere zenders of jocks het beter kunnen doen. Hoe doet hij het zelf bij Wild FM? Niet erg best en dat is nog zacht uitgedrukt. Heb me laten vertellen dat hij al 14 meetperiode op rij 0 luisteraars heeft volgens het NLO. Dit aantal is niet naar beneden afgerond, het zijn er echt 0. Tip van mij Patrick, lees je eigen columns nog eens terug en pas je tips zelf toe!

  • De reactie Patrick kan ik vast voor je opschrijven: “Ik ben gelukkig niet meer afhankelijk van de radio voor mijn inkomen want ik ben al een paar jaar financieel onafhankelijk dankzij een rijke sponsor dus ik maak dit programma alleen maar voor mijn eigen plezier dus ik maak me lekker niet druk om luistercijfers die trouwens toch niet representatief zijn want veel te kleine steekproef.”

 7. 538 is op de terugweg je kan niet altijd aan de top hangen maar de doelgtoep 20-40 hebben ze nog steeds en Radio10 meer wat oudere die de 80’s 90’s en Veronica zit er tussen dus die 3 zenders moeten niet klagen. Sky Radio is Non Stop die telt al jaren apart.

  Waarom ben jij gestop Patrick en hoe kom je aan je info.

 8. hoe komen die mensen dan op de radio terecht indien ze niet eens duidelijk praten ? Is de spoeling dan echt zo dunnetjes dat ze de eerste de beste die durft te praten achter een microfoon posteren ?
  Of…? Misschien moet je bij Talpa betalen om een progje te mogen presenteren en wordt de zendtijd per opbod aan de man gebracht ?

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Hey Wietze de Jager, stop anders maar helemaal met de 538 ochtendshow - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Wat is er toch met Niek van der Bruggen bij 538 aan de hand? - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: ¿Qué está pasando con Niek van der Bruggen en el 538? - Notiulti
 4. Patrick Kicken:538 号的 Niek van der Bruggen 发生了什么? - Mandarinian

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*