Patrick Kicken: Wat ‘Somertijd’ zo goed maakt

[BLOG] Het is iets wat je als radiomaker ontzettend trots maakt. Dat wat je zit uit te zenden ook daadwerkelijk aankomt bij de luisteraars. Dat ze thuis aan de eettafel over je show gaan praten. Dat ze hun collega’s gaan vertellen er ook naar te luisteren. De succesvolle show ‘Somertijd’ bij Radio 10 is zo’n programma. Na het stoppen van Edwin Evers en Evers Staat Op is Rob van Someren zo’n beetje de discjockey die het langst succesvol op de radio is. En dat is te horen ook!

We leven in een tijd dat (vooral nieuwe) radiodiscjockeys een soort wegwerpartikelen zijn geworden. Scoor je niet snel genoeg? Dan hebben we al iemand anders klaar zitten voor je. Gelukkig zijn er ook nog programma’s en deejays die de tijd krijgen uit te groeien tot een fenomeen. Somertijd met en van Rob van Someren is er zo een. Maar wat maakt die dagelijkse middagshow nou zo goed?

Allereerst is dat natuurlijk het belangrijkste bindmiddel met luisteraars: humor. En dat is 3 uur lang onmiskenbaar het hoofddoel van Radio 10’s middagshow: jou aan het lachen maken. Iets wat ze heel slim uitbouwen op de rest van het station met brede acties als ‘De Lach van 10’. Humor is universeel en niet leeftijdgebonden, Somertijd wordt dan ook door jongere én oudere luisteraars gewaardeerd. En ook al luister je het programma niet, je kent het wel. ‘Oh ja dat zijn die gasten die..’, precies.

Wat het programma ook goed maakt is de chemie. Je hoort overduidelijk een aantal mensen het ontzettend leuk hebben met elkaar. Ik heb de middagshow in het verleden regelmatig als invaller gepresenteerd en die sfeer die je op de radio hoort heerst ook in de studio tijdens de muziek. Er worden wat geinige YouTube video’s gekeken, gelachen om nieuwsberichten en onderling verder gegeind.

Rob’s trouwe sidekick DJ Sven, al meer dan 10 jaar zijn vaste rechterhand, is iemand die naast goed luisteren en reageren op Van Someren ook zelf een boeiend verhaal kan vertellen. Een kwaliteit die je als radiomaker echt in huis moet hebben. Verder is hun consistentie natuurlijk te prijzen, je weet wat je krijgt, al jaren lang. Waar andere radioshows soms heel leuk zijn om naar te luisteren, maar soms ook niet, stelt Somertijd niet teleur. Zelfs al hebben ze een mindere dag, dan nog ga je lachen. Of is er op z’n minst de belofte dat ze je aan het lachen gaan maken.

Wat Somertijd ook goed maakt is dat het niet alleen een show is waar je naar mag luisteren, nee, het is en voelt ook als -jouw- show. De inhoud wordt mede bepaald door jou als luisteraar. Je kunt bijna bij ieder item meedoen. Reacties worden voorgelezen en er wordt hartelijk (niet hatelijk) om gelachen. Dat is echt een hele grote kracht. Een luisteraar is supertrots als zijn of haar bijdrage de show haalt en er ook nog eens smakelijk om gelachen wordt. Iets wat ze bij Veronica Inside op televisie ook doen.

Ze organiseren jaarlijks een barbecue in de Radio 10 tuin waar je als vaste luisteraar bij mag zijn. Echt in contact kan komen met je helden van de radio. Hiermee kweek je ontzettend veel goodwill en extra exposure voor je show. Waar andere jocks en shows vooral druk zijn met BN’ers te vriend te houden, richt Somertijd zich op waar het echt om draait: de luisteraar te vriend houden! Ambassadeurs creeëren voor je show en station.

Verder druipt de ervaring van Van Someren als radiomaker er natuurlijk vanaf. Hij zit niet voor niets al meer dan 30 jaar landelijk op de radio. Hij weet ook dat het een kwestie van volhouden is en de dingen die je doet iedere dag weer, op een zelfde tijdstip, met hetzelfde enthousiasme en positieve energie serveren aan je luisteraar. Hij ziet zichzelf niet als superster, plaatst niet iedere dag foto’s van zichzelf op social media en (ook heel belangrijk) heeft naast radio nog een gewone baan als politieagent. Ik kan me zo voorstellen dat de dingen die hij daar meemaakt er ook voor zorgen dat je niet naast je schoenen gaat lopen en denken dat de wereld om jou draait. Iets waar je als (succesvolle) radiodeejay gauw in kunt verzeild raken.

Het programma Somertijd heeft inmiddels zo’n claim gelegd op ‘de middagshow waar je kunt lachen’ dat andere stations het zwaar hebben op dit tijdstip. Ook al zou je de beste moppentappers van Nederland uitnodigen om ook om 16u10 moppen te gaan vertellen bij een ander station, Rob en zijn crew krijgen er de credits voor. Idem voor gezellig gepraat met meerdere (mannen)stemmen. Dat is ook de reden dat toen ik een klein jaartje tegenover Somertijd op 10 geprogrammeerd stond bij Veronica ik dacht ‘laat ik het maar eens helemaal anders doen’. Dus een solojock, met korte, snelle talks, veel luisteraars in de uitzending, korte nieuwsberichten. Geen lollige muziekjes op de achtergrond maar strakke, snelle tunes. Het heeft geen zin om hetzelfde te gaan zitten doen, of een slechte kopie. Radiogoeroe Dan O’Day hamert steeds op ‘don’t be better, be different’. Je ziet het ook aan een show als 6 Inside. Je redt het niet door RTL Boulevardje te gaan zitten spelen, op hetzelfde tijdstip.

Conclusie: Somertijd op Radio 10 kan nog jaren mee. Humor is tijdloos. Het team is goed. Van Someren heeft de lach aan zijn kont en een karrevracht aan ervaring. Hij en zijn team hebben de aanzet gegeven om Radio 10 de grootste zender van Nederland te maken. En dat zonder overdreven veel marketing voor de makers of het programma, puur op inzet en talent. En stiekem, ook al werk ik er niet, doet me dat heel veel deugd. Hoe zeer je ook op een tekentafel een radioprogramma gaat verzinnen of probeert door middel van postercampagnes de luisteraar door de strot te duwen: laat het organisch ontstaan en over aan de makers, die zitten aan het front en weten wat werkt en wat niet.

Het is nu precies 5 jaar geleden dat Van Someren voor het laatst op Radio Veronica te horen was. Mede dat vertrek heeft het station geen goed gedaan, veel vaste Veronica luisteraars zijn begin 2015 met hem mee vertrokken naar Radio 10. Van Inkel en daarna ik kregen het niet voor elkaar dezelfde groep luisteraars terug te winnen of vast te houden. Als je dat kan dan ben je voor een station heel waardevol. En eerlijk is eerlijk: Somertijd is bij Radio 10 helemaal op zijn plek. Van Someren kan zijn voorliefde voor bandjes uit de 70’s en gekke novelty plaatjes er helemaal kwijt. En het hernieuwde succes bij de zender waar Rob 30 jaar geleden ook al eventjes werkte voordat hij samen met Dekker naar de Tros vertrok heeft het team vleugels gegeven. Laten we hopen dat ze nog lang doorgaan, zodat er tenminste nog één radioshow op de landelijke radio is waar programmaleiders niet eerst een ‘proefversie’ van willen horen of zich tot achter de komma met ieder detail mee willen bemoeien. Somertijd hoeft geen perfect programma te zijn volgens allerlei radioregeltjes, luisteraars hebben het in hun hart gesloten en dan kun je heel veel bij ze maken.

Laat ik tot slot er nog eentje van Dan O’Day tegenaan gooien, de man die me zo ontzettend veel geleerd heeft wat eigenlijk allemaal verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen die bij de landelijke radio werkt. ‘You don’t win by removing negatives, you win by adding more positives’. Met andere woorden: niet alles op je station of in je show hoeft aan te slaan. Zolang je de luisteraar maar genoeg andere redenen geeft om terug te komen. Dus al dat gemiereneuk achter de komma (‘deze talk was te lang, deze winnaar niet goed, dit bedje wil ik niet meer horen..’) is niet de manier een station succesvol te maken. Dat is baasje spelen. Wees als radiocoach en programmadirecteur zoals voetbaltrainer Guus Hiddink met zijn spelers omgaat en ging: bevestig het positieve, wat ze goed doen, dan gaan ze dat automatisch meer doen voor je en vallen alle mindere dingen vanzelf weg.

Patrick Kicken

19 Comments

 1. Hier kan ik mij aardig in vinden Patrick. Ik switch op dat tijdstip weleens tussen De Wild en hem .Radio 10 mag wel erg in hun handen knijpen met Van Someren.

 2. Ik ken Rob als oud TROS collega,aardige “gozer” maar het programma nu daar kan ik niet naar luisteren. al die vreselijke ongein. En ze lachen er zelf nog het meest om.
  Oud collega Lex Harding zei dan altijd na zo’n ongein gelach;”Plaatje maar weer”.

 3. Waar tegenwoordig alle stations het hebben over “de ochtend / middag Show” vind ik persoonlijk dat Somertijd zich ook echt een Show mag noemen, net als destijd de Curry/Stenders & van Inkel shows. De rest noem ik programma’s.

  Met name op Vrijdagmiddag is Somertijd de perfecte wijze om het weekend te beginnen, hoop interactie, en wat je schrijft, de chemie binnen het team klopt gewoon.

 4. Mooi stukje Patrick en ben het er helemaal mee eens. Vind die gein op dat tijdstip helemaal fijn! Laten ze dit vooral nog jaren zo volhouden!

 5. Toch grappig om te zien dat er idd een universum is waarin somertijd grappig lijkt te zijn. Helaas is er geen antoniem voor humor, maar somertijd zou dat gat best kunnen vullen.

 6. Wat Somertijd zo speciaal maakt is dat ze oprechte radio maken zonder pretenties. Ze willen niets opdringen, maar je blijft luisteren met het gevoel er bij te horen. Rob en DJ Sven zijn een super koppel, maar wat ook bijzonder is is dat ze de rest van het team inclusief de stagaires mee laten delen in het plezier.

 7. Goed geschreven,mijnheer Kicken.
  Ik luister zelf al jaren naar Somertijd,eerst bij de Tros,Veronica en nu dan Radio10 en het verveelt ook gewoon nooit,zoals andere dj’s die zichzelf GE-WEL-DIG vinden.
  Dat merk ik bij hun totaal niet,en trouwens bij geen ene dj van 10.
  Ik noem een Ekdom en een Nieuwenhuijsen,die het station ook een ontzettend boost hebben gegeven.
  Wat mij betreft mogen ze zo nog jaaaaaaren doorgaan.

 8. Rob van Someren is een geweldig aardige kerel. Niet iemand die naast zijn schoenen loopt. Een gewone jongen.
  En die staat daarom ook dicht bij zijn publiek. Ze maken het programma alsof ze bij je in de auto of huiskamer zitten.
  En dat is ook wel een kracht. Overigens ook Cobus Bosscha erbij. Die vind ik altijd erg ondergewaardeerd geweest. Is een geniale radioman.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*