Patrick Kicken: Hey Marieke Elsinga, begin anders een kinderboerderij samen met Wietze

[BLOG] Nou dat was me het relletje wel weer deze week he, rondom 538’s ochtendjock Wietze de Jager. Hij zegt dat hij een dag minder wil werken on-air tegen zijn collega’s, krijgt de hele goegemeente over zich heen inclusief een boel boze luisteraars en zegt daarna dat het allemaal maar was om de discussie uit te lokken. Mooi stukje spin van Talpa’s PR afdeling. Maar in diezelfde week worden we ook getrakteerd op het nieuws dat dé ochtendster van Qmusic, Marieke Elsinga, er weer tussenuit piept, net als een half jaar terug toen het haar allemaal teveel werd. Dit keer met zwangerschaps- en bevallingsverlof, wat inhoudt: 16 weken weg! Dat is 4 maanden geen Marieke naast Mattie. En ik geef je op een briefje dat ze daarna niet meer fulltime terugkeert in de ochtend van Q.

Ik snap wel dat Marieke Elsinga in diverse interviews zegt dat ze er best wel een beetje bedroefd over is dat ze nu weer de pleiterik moet maken bij haar belangrijkste werkgever. Ze zat er net zo lekker in zei ze. Nou ze weet ook dat de dingen nooit meer hetzelfde gaan zijn als voorheen. Een ochtendshow zonder kinderen is al zwaar (kan ik je uit eigen ervaring vertellen), eentje met nog zwaarder dan wel ondoenbaar, aldus ook ene Wietze de J. Laten we hopen dat het geen huilbaby wordt want dan zijn de dagen van Marieke’s radiocarriere helemaal geteld. Overigens ken ik ook vrouwen (van vroeger), die gewoon een weekje of twee weg waren om hun baby eruit te laten en dan gewoon weer op maandag acte de presence gaven, maar goed, dat was nog uit een tijd voor de sneeuwvlokjesgeneratie.

Ze mogen bij Qmusic dan wel zeggen dat ze geen vervanger zoeken voor de afwezigheid van hun superster in de ochtend, insiders weten wel beter. Er wordt nu al rekening gehouden met het scenario dat Marieke Elsinga na haar bevalling hooguit drie dagen in de week te horen is op de zender (maandag, woensdag, vrijdag). Je radiohart gaat toch bloeden van zulke treurnis. Net als de ongemotiveerdheid van Wietze, die nu stellig ontkent wordt, is het wel duidelijk wat de huidige generatie radiomakers heeft met het medium: leuk zolang het duurt, maar als er iets beters/makkelijkers/leukers voorbijkomt ben ik weg.

In zowel het geval van Wietze als Marieke hebben ze allebei natuurlijk hun pijlen gericht op dat andere, veel meer in het oog springende medium: televisie. En natuurlijk dat o zo belangrijke gezin, met jonge kinderen. Prima dat je dat wil, maar geef dat dan aan vóórdat je radiostation zoveel in je gaat investeren. Ik stel dan ook voor dat Marieke Elsinga en Wietze de Jager gewoon samen een kinderboerderij beginnen. Kunnen ze heerlijk ravotten de hele dag met het kroost. Laat het radiomaken over aan mensen die er écht hun hart aan verloren zijn. Want zo’n ochtendshow, dát is je kindje. Daar ben je de hele dag druk mee, vijf dagen in de week en de weekenden heb je nodig om weer op te laden dan wel jezelf te voeden met de laatste films en series waar je publiek ook naar kijkt.

Zoals ik bij RTL Boulevard ook al zei: je kunt die wedstrijd ’s ochtends alleen maar winnen als je je er voor de volle 100% voor in zet. Je bent de leidende personality voor je radiostation. Dat geldt voor zowel Wietze als Marieke. Denk je dat ze het bij de platenmaatschappij van de Spice Girls gepikt hadden als eentje ineens zwanger was? Ook bij castings voor belangrijke series en films word je meteen afgewezen als ook maar blijkt dat je zwanger bent of dat op korte termijn in de planning hebt staan. Het erge is natuurlijk ook dat het na de zwangerschap van Marieke helemaal niet afgelopen is, dan begint het pas: de gebroken nachten, de ziekenhuisbezoekjes, al het gedoe wat een jong kind met zich mee brengt. En daar heeft Wietze er dan drie van.

Overigens zou het interessant zijn om even achter het exacte salaris van De Jager te komen; als dat bijvoorbeeld maar een tonnetje per jaar is dan snap ik wel waarom hij zo op zijn strepen is gaan staan met dat ouderschapsverlof. Geef hem dan gewoon het bedrag wat een ochtendjock bij een landelijke zender hoort te verdienen: minimaal het dubbele. Maar goed, dan moet hij wel bewijzen dat hij het waard is. En dat is (nog) niet het geval.

Patrick Kicken

48 Comments

 1. Kan me wel ergeren aan die reactie van Talpa: ‘het was allemaal niet zo bedoeld, en hij blijft graag de ochtendshow doen’. Terwijl iedereen, echt iedereen, weet dat het anders zit. Je ziet dit soort reacties wel vaker in het bedrijfsleven, als iemand eruit gebonjourd wordt, en in dit gecommuniceerd wordt met zinnen als ’toe aan een nieuwe uitdaging, bedankt voor je jarenlange inzet, succes in je nieuwe job’. Zo niet van deze tijd.

  Ik denk dat 538 zijn imago flink zou opkrikken als iets was gezegd als: “wij hebben een stevig gesprek met Wytze gevoerd, en duidelijk gemaakt dat we hoge eisen stellen aan onze programma’s, en hem daarom hebben gezegd e.e.a. te heroverwegen dan wel een andere werkplek te zoeken”. 2022-proof transparant, en de luisteraar zal denken ‘bij die club wil ik horen!’

 2. Als ze verstandig zijn gooien Wietze er ook uit, Igmar, Ivo, Barend, Daniël Lippens wees blij dat die weg zijn.

  Gewoon weer goede DJ’s er neer zetten.

 3. Helemaal eens met de strekking, maar het Spice Girls voorbeeld is in deze niet goed gekozen. Daar waren er in de hoogtijdagen ineens twee zwanger zelfs. Toen nog onder het ‘girl power’ motto en dus gewoon tot het eind door en daarna in no-time weer aan de slag. Daar kan de huidige generatie wat van leren.

 4. Nou nou nou, radiomakem is wel een heel bijzonder vak. Jan-Willem Roodbeen en vele presentatoren bij regionale omroepen hebben jonge kinderen en dat gaat prima.

  Zullen we afwachten wat er gebeurt als Marieke terug is voor conclusies te trekken?

  Je kunt het vak als ochtend DJ ook té groot maken kicken

  • Jesus, hoe oud ben je. Stoppen met series kijken in het weekend,kun je jezelf verdiepen in een veranderende maatschappij Een vrouw die niet meer zwanger mag worden of plannen vanwege een baan cq carrière. Jesus…

 5. Ik denk dat als de ochtendshow urgent genoeg is, deze prima door verschillende hosts kan worden gepresenteerd. Wietze wil gebruik maken van regelingen die niet voor niets door de overheid zijn bepaald. Het live op de radio brengen was misschien niet zo handig, maar hij heeft niets gedaan dat niet mag. Wake up mensen, het is 2022 en niet 1922!

  • Dan heeft Wietze de verkeerde baan gekozen. Hij werkt niet voor de plantsoenendienst. En nee, vastigheid is juist prettig bij een ochtendshow. Een baken.

  • Er is ook nog zoiets als radiowetten en regels Bob. Als Wietze z’n huiswerk had gedaan dan weet je dat je zoiets nooit zo moet brengen, want je stoot er je luisteraar mee voor het hoofd. Bovendien was het té lang en géén entertainment. Onvoorbereid gebabbel zonder doel, hoe zeer hij ook het tegenovergestelde beweert.

  • Wat een onzin zeg, voor het geld wat hij verdient met deze baan moet hij niet zo piepen. Stop er dan gewoon mee en laat de ochtendshow aan een ander. Talpa had hem er gelijk uit moeten gooien. Er zijn zijn vele anderen die graag daar willen zitten in die ochtend en het ook nog beter kunnen.

    • Die zijn er wel Anneke maar daarvoor moet je verder kijken dan je neus lang is, het geen voor types zoals jij nogal moeilijk is dat weet ik. Ze zijn er velen malen beter dan dat Wietse is.

 6. Zou Dave hier nog een mes steek mee uit gaan delen door Mattie bij 538 neer te zetten met een andere sidekick. Wellicht einde 2023?

  • Wat grappig dat mensen doen alsof Dave iedereeen maar kan halen. Dat heeft hij geprobeerd en niemand wilde weten we nog? Waarom zou Mattie weggaan bij nummer 1 voor die zielloze bende? Dave is de gevallen koning.

 7. De manier waarop Wietze deze discussie aanzwengelen was niet handig. Maar het is wel een legitieme discussie of radio DJ’s niet flexibeler zouden kunnen werken.

  Als Wietze vier dagen de ochtend doet kan je prima een andere kletsende persoon naast Klaas zetten. Als Marieke er straks nog maar drie dagen zou zijn is dat een mooi moment om ook iets anders te proberen. Vier dagen Genee in de ochtend was ook altijd prima. Sommige mensen missen dan vastigheid, maar er komt een nieuwe routine voor in de plaats.

  Ja, werk is belangrijk, maar als alle ochtendshows het levenswerk van kinderloze (en zelfs soms partnerloze) workaholics moeten zijn wordt de spoeling dun. Dan liever een dagje (of twee) minder, maar met behoud van de favorieten.

  Tot slot: vrouwen hebben recht op zwangerschapsverlof en mogen hun leven indelen zoals ze het willen. Zelfs voor mannen zijn er nu een hoop dagen bijgekomen om met hun kind te besteden. Ik gun hem die tijd van harte.

 8. We zien het wel wanneer de kleine er is, maar ik verwacht wel dat Marieke wel minder gaat en mag “werken”. Ze heeft nu éénmaal de gunfactor en een vrouw, waarbij anders tegenaan wordt gekeken dan bij mannen, ondanks of je een M of een V in je paspoort hebt staan.

 9. Ik lees dit stukje levensverdriet nu pas, maar wat n ongelofelijke misogyne flauwekul. Ik ga dr niet op in, maar zal zeggen hoe t zit en hoe t gaat.

  Marieke is nu met zwangerschapsverlof en ze presenteert met Mattie de best beluisterde ochtendshow omdat Marieke en Mattie geliefde radio-personalities zijn geworden door hun persoonlijke leven door hun programma te weven. Voor de meeste (zo niet alle) diedjays n gruwel. Wie weet wat Robbie Stenders in zn doorzonwoning in de Lucky Lukestraat (Stripheldenkwartier) in Almere allemaal uitspookt en waar die zn flessen Rivella koopt en weer weggooit? Niemand. Maar juist dat n vrouw als Marieke – sprak r van de zomer in t Vondelpark en zag r stralend uit, Wow, Wat n buik, What a woman! – over drzelf verhaalt, dus ook over dr zwangerschap – betekent dat Qmusic zo scoort en op nr 1 staat. Hoog scoort en n non-binaire ijdeltuit als n, un … laat ik maar geen namen noem en ook niet de namen van al die knechtjes niet. Et cetera, et cetera …

  De meeste mannen zijn blij als ze drie dagen na de bevalling van hun vrouwtje weer mogen werken, maar ik heb bij mn laatste kind juist mn baan opgezegd om de boel fijn te /mogen/ verzorgen, terwijl de moeder weer snel en hard aan de slag ging, moest. Ik bedoel maar.

  En dr komt nu geen vervangster voor Marieke, gewoon om de chemie niet te laten vernietigen, maar alleen maar tijdelijk te onderbreken. En reken maar dat over wat maanden – kan even duren – Marieke gewoon weer op dr plekje zit en dan gaat ze alles vertellen hoe t met dr gaat en met dr kindje en met de Rivella … Het zal me niet verbazen als de luistercijfers dan nog hoger worden. Echte radio, met echte mensen. En omdat r niet alleen n man zit, maar vooral ook n vrouw, gelijkwaardig. Da’s niet alleen chemisch, maar ook magisch. Voor radiobegrippen.

  Mwahhhh Marieke, geniet r allemaal van. T leven is kort, maar geluk kan lang duren. X

 10. Ik blijf me afvragen waarom er tussen 06.00u tot pakweg 09.00u zoveel zinloos geleuterd moet worden , dit is bijna op alle commerciële zenders zo, is de luisteraar soms een kind.

   • Het zou je nog weleens kunnen verrassen. Überhaupt zijn veel bekende mediamensen minimaal hbo-geschoold, óók mensen die nogal simpele dingen aan elkaar praten (sowieso de gehele presentatiestal van Shownieuws).

 11. Er is tegenwoordig een groot personeelstekort in Nederland. Het zou voor Marieke Elsinga geen probleem hoeven te zijn om haar baan bij Qmusic te verliezen. Het werk hoeft ook niet in de radiowereld te zijn. Er zijn bedrijven genoeg in van allerlei sectoren waar ze mensen vragen. De bagageafhandeling op een vliegveld, dat kan Marieke Elsinga ook makkelijk gaan doen, om maar eens een voorbeeld te noemen.

  • Je houdt er wel een ouderwetse mores op na Kicken. We leven niet meer in de jaren ’80. Je radioshow is je werk, niet je identiteit.

 12. Wat zeg je nou allemaal, Adrian Meijer?? Ik heb totaal geen behoefte aan al dat privé geleuter van die dj’s. Echte radio met echte mensen? Schei toch uit, ze vinden zich zo bijzonder dat ze denken dat wij dat willen weten, nou….echt niet. Vroeger wist je niet eens hoe ze er uit zagen en dat had zo moeten blijven. Maar, oké, dit is slechts mijn mening.

 13. Creëer eerst maar eens 9 maanden een kind en pers dat je lichaam uit voordat je zo denigrerend over werkende zwangere vrouwen/moeders gaat praten. Wat een belachelijk zielige kijk op deze kwestie. Ik gun Marieke alle rust en een mooie tijd met haar kindje wanneer het geboren is, en we horen haar vanzelf wel weer verschijnen wanneer daar de tijd voor is.

 14. Hee Patrick, ik lees meestal met veel plezier en vermaak je columns 😉

  Het gaat de laatste tijd vaak over 538 en de dalende luistercijfers. Het gaat daarbij vaak over de mensen die de shows presenteren, etc etc. Vorige week was de Top 1000 van 30 jaar 538. Ik ben zo’n ouwe l#l die het begin van 538 nog meegemaakt heeft (ondertussen ben ik 48). Ik heb in die jaren de meeste radiotijd aan 538 besteed. Uiteraard ook weleens andere programma’s en zenders meegepakt, maar ik kwam altijd weer “veilig thuis” bij 538. Uiteraard is het stoppen van Edwin nog steeds een groot gemis (voor mij in ieder geval). En misschien ben ik sinds die tijd ook wel zoekende. Ik wil niet een ouwe zeur zijn die roept dat alles vroeger alles beter was 😉

  Ik luister nog steeds regelmatig naar 538. De laatste tijd voelt het steeds vaker dat “er niet doorheen te komen is”. Voor mij zit dat gevoelsmatig vooral in de muziekmix. Iedere keer weer Lucas & Steve met hun zoveelste hit (overigens niks ten nadele van Lucas & Steve), David Guetta, die James Hype met z’n “Ferrari” en Topic met die namaak “Kernkraft 400”. De … hele … dag….

  Volgens mij maakt het weinig uit wie je de ochtend, middag of avond geeft…. het is zo’n beperkte muziekmix en de hele dag hetzelfde.

  Zoals Sagat in 1994 al zei in “Funk That”…..
  “Question: Why is it that every time I turn on the f…. radio. I hear the same five f… songs…. fifteen times a day, for three months…. man funk that” 😉

 15. @patrickkicken Ik heb afgelopen dagen geluisterd naar Radio 538. En moet eerlijk zeggen dat het blok tussen 10.00u en 16.00 wel ijzersterk is. Vooral vanmiddag de 538 Lunch met Dennis Ruyer was erg goed. Hopelijk geeft dit weer een beetje groei de komende tijd!

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. 'Marieke Elsinga deja Qmusic cuando tiene un bebé llorón' - Teknomers Noticias
 2. "Marieke Elsinga quitte Qmusic quand elle a un bébé qui pleure" - Teknomers Nouvelles
 3. 'Marieke Elsinga leaves Qmusic when she has a cry baby' - World News | TakeToNews
 4. Top 10 meest gelezen blogs Patrick Kicken - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*