Patrick Kicken: Hoe de RadioRing het gehandicapte broertje van de TelevizierRing werd

[BLOG] Ik had me eigenlijk voorgenomen er niks over te schrijven dit jaar. Al jaren haal ik en met mij velen de schouders op bij het horen van de genomineerden voor de RadioRing. Als je een tijdje meeloopt in het radiowereldje dan weet je hoe de hazen lopen: in de jury wordt op voorhand al bekokstooft dat er wel evenredig veel aandacht moet zijn voor zowel de publieke als de commerciële tak van radio. Daarna barst het gebedel om stemmen los, met een stemsysteem dat volgens kenners ook nog eens zo lek is als een mandje. Als klap op de vuurpijl ging de organisatie ook nog eens lekker genderneutraal te keer door de aparte prijs voor vrouwelijke radiomakers te cancellen. Laten we eens met dat laatste beginnen, hoe dom is dat eigenlijk?

Ik sprak voor mijn populaire podcast Leven Zonder Stress een tijdje terug met een hersenwetenschapper. Hij (en met hem anderen) wist mij te verzekeren dat de primaire behoefte van een menselijk brein niet overleven is, maar.. voortplanting. Al onze daden als mens staan vanaf een vruchtbare leeftijd op de eerste plaats in dienst van onze geslachtsorganen. Het verspreiden van ons genenpakketje drijft ons. Zie daar ook het succes van alle sociale media platforms waarop zowel mannen als vrouwen hun lijf, successen en rijkdom proberen te etaleren. Eigenlijk roepen ze de hele tijd ‘kies mij!’, net als het vogeltje dat het mooiste nestje heeft gebouwd en de hele dag het mooiste liedje fluit.. Wij mensen verschillen daar niet zo heel veel van.

Wat heeft dát in godsnaam met de RadioRing te maken? Nou heel veel. Als je niet zo knap bent moet je het van andere kwaliteiten hebben om bij de andere sekse op te vallen. Dus gaan velen maar wat anders proberen: veel lelijkerds, verlegen typjes of anderszins niet zo in de smaak vallende jongetjes gaan wat doen bij de (lokale) radio. Ook ik. Want de meiden belden jou om een plaatje aan te vragen! Of ze kwamen zelfs in de discotheek naar -jou- toe om dat doen, waarna jij je move kon maken. De belangrijkste reden dat er zoveel kerels bij de radio werken en in tijden van een verkiezing het hardst schreeuwen ‘kies mij!’: seksuele selectie. Dat het eigenlijk de spermacellen en genen zijn die het hoogste woord hebben valt ze zelf niet op en dat is maar misschien goed ook. Je zou je eens gaan afvragen waarom je doet wat je doet! Let maar eens op hoe laag een man gaat praten als hij een mooie vrouw ontmoet. De stem van een vrouw schijnt tijdens haar eisprong zelfs een halve octaaf hoger te zijn. Allemaal onderzocht! Coole feitjes he? Weten we meteen waarom Gerard Ekdom altijd zo z’n best doet om als Alfred Lagarde te klinken: hij wil neuken!

Het is al eeuwen bekend dat vrouwen niet zoveel moeite hoeven te doen om op te vallen of seks te krijgen. Ze schreeuwen minder hard ‘kijk mij eens de aap boven op de rots zijn’ en ‘plant je met mij voort!’. Dus zie je ze minder vaak terug in dit soort in het oog springende functies. Als ze er wel zitten blazen ze minder hard van de toren. Des te belangrijker is het dus om een aparte prijs voor vrouwelijk radiotalent te hebben, zodat er meer meiden op het idee komen dit te doen. Het feit dat dit jaar bij de RadioRing verkiezing geen enkele vrouw een prijs gewonnen heeft onderschrijft dit. Domme keuze die zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid, wil je volgend jaar niet helemaal het lachertje in medialand worden. Daarover gesproken: iedere polka draaiende piraat is live te zien op TikTok ‘s avonds maar AvroTros lukt het niet de uitreiking in audio of video te streamen?!

Manipulatie
Dan zijn er nog diverse insiders die moord en brand schreeuwen dat het stemsysteem van de Gouden RadioRing en aanverwante prijzen zo lek is als een mandje. Zoals ik een paar maanden terug al schreef over BNR’s Dutch Podcast Awards, je kunt ook bij deze verkiezing gewoon zo vaak stemmen als je wil. Je kunt met allerlei gratis services nieuwe e-mailadressen aanmaken en via een IP spoofer zorgen dat het niet opvalt dat jij het gewoon bent die 100 keer gestemd heeft op je vriendje of vriendinnetje. De NS publieksprijs voor boeken is hierdoor op het laatste moment afgeblazen. Nu hebben we dit jaar het geluk dat een ervaren man en populair programma gewonnen heeft wat het nog enigszins geloofwaardig maakt, maar er worden nu al plannen gesmeed om volgend jaar de minst verwachte winnaar te laten winnen door het stemsysteem op deze manier (opnieuw) te manipuleren en saboteren. Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen door stembevestiging per sms in te voeren, in ieder geval één brug meer om manipulatie tegen te gaan.

De winnaars
Ook opvallend: de namen waar het écht om ging (Het duo Rob van Someren en DJ Sven, oeuvrewinnaar Giel Beelen en F1 aan Tafel’s Olav Mol) waren niet eens aanwezig bij de uitreiking van de prijzen. Zegt ook iets over hoe serieus het nog genomen wordt. Om over de speech van Erik de Zwart die de prijs aan Van Someren ‘overhandigde’ maar te zwijgen: ronduit gênant. Dat het nergens online te volgen was kondigt volgens insiders aan wat er volgend jaar staat te gebeuren: de RadioRing wordt gewoon een (klein) onderdeel van het Televizier Ring Gala. En dat zou zeker een goede oplossing zijn. Laten we ons met elkaar nou gewoon realiseren dat radio niet meer het sexy medium is dat het ooit was. We mogen blij zijn dat mensen nog de moeite nemen te luisteren, ondanks dat ze getrakteerd worden op ‘stem op mij’ de hele dag een paar maanden lang. Om maar te zwijgen over hoe lullig en slecht het voor je naam en faam is als je dat de hele tijd hebt lopen roepen en je helemaal niks wint, zoals de twee NPO Radio 2 sterren Bart en Emily en iedereen bij Kink.

Patrick Kicken

De sidekicks van Somertijd die de prijs kwamen ophalen

16 Comments

  • Ik snap niet dat ze zoiets niet op alle zenders uitzenden zoals bij Radio 555 maar wel via een livestream! Eerder hoorde je het nog op NPO Radio 2. Dan heeft iedereen een vinger in de pap en kan bijvoorbeeld het stemsysteem voor de top 1000 van Veronica gebruikt worden, een eenmalige samenwerking ontstaan tussen mensen en dan zou ik ook kijken of de show op verschillende tv zenders kan worden uitgezonden. Dus AVROTROS: zoek de samenwerking op tussen zowel de publieke als commerciële omroepen om deze prijsuitreiking GOED op de kaart te zetten.

   • Precies zoals in België gebeurd met de radio en tv prijzen. Met alle zenders samen en alle zendergroepen zenden het uit.

    Maar de AVROTROS in de persoon van Jeroen de Goey die houd alle ideeën van buiten af al jaren tegen. Hij beslist wel even wat het volk wil en moet denken. Van programma’s uitsluiten, tot mensen/programma’s niet op de longlist zetten tot de prijs van mannen en vrouwen samenvoegen.

    En de AVROTROS wil deze samenwerking niet zodat ze exclusief reclame kunnen maken voor Televizier. Iedereen die oproept om te stemmen doet dat indirect eigenlijk ook. Plus komt daarbij dat ze elk jaar 2 feestjes kunnen organiseren (met daarbij velen gasten op de party die daar helemaal niets te zoeken hebben) op kosten van de belastingbetaler.

   • Deze keer is Juul vergeten te vermelden dat hij vroeger bij Veronica en de TROS werkte.

    Maar misschien moeten we dat zelf invullen op die lange rij puntjes.

    • @Lotte

     Pilletje vergeten in te nemen?
     Waar heb jij gewerkt? (Is mij inmiddels duidelijk maar ik zet het hier niet neer )

     • Ik was bang dat er misschien bezoekers waren die NIET weten dat jij vroeger bij Veronica en de publieke omroep werkte. En dat moet wel constant benadrukt blijven, want mensen vinden dat grenzeloos fascinerend.

      Niet meer vergeten hoor!

      Nou, plaatje maar weer …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 1. Je man/vrouw analyse is weer van het niveau Ongehoord Nederland, maar het zinnetje waarin je schrijft dat radio niet meer is wat het ooit was, klopt wel
  Met Spotify, YouTube én alle podcasts, wordt radio steeds meer achterhaald. Niet alleen bij de jeugd

  • Peter slaat de spijker op zijn kop.Kicken hoort eigenlijk niet meer thuis op een geloofwaardige nieuwssite,zelfs niet als columnist.

 2. Zoek de uitreiking van beste radioprogramma bij de kastaars! (Vlaamse mediaprijzen) eens terug. Een goed lied over radio erbij en een leuke bekendmaking. En je kan de prijs maar een keer winnen. Zo kan dat bij Televizier natuurlijk ook.

 3. Hoi Patrick , je moet aan dit soort gala’s inderdaad geen aandacht
  meer schenken. Het radioring en Televisierring gala zijn nep.
  De manier waarop gestemd kan worden is zo gevoelig voor manipulatie en daardoor is de uitslag onbetrouwbaar.
  Je kunt vooraf al zeggen dat Prem een prijs wint etc.
  Ook ben ik er vrij zeker van dat er bots worden ingezet om
  te stemmen. Rob van Someren doet het prima maar om hem nou
  hiervoor de radioring te geven lijkt mij overdreven.
  Maar goed het is maar mijn mening.

 4. Prem?

  Ik vond het mooi dat Ron van Someren gisteren bij Renze op Zondag nog eens extra in het zonnetje wordt gezet.
  Maar een gala?…ik vind de tv versie al een feestje voor “BNers” waar ik niet zoveel mee heb.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*