Patrick Kicken: Eddy Keur mag blijven

[BLOG] Zit je er ook zo van te genieten, wat Eddy Keur doordeweeks brengt bij het best beluisterde station van Nederland? NPO Radio 2 mag in zijn handjes wrijven met zo’n (tijdelijke) vervanger voor de zieke Ruud de Wild. Maar wat gebeurt er als Ruud weer terugkeert? Is er dán nog plek voor de Keurbaas op 2?

Ik ben gelukkig niet de enige die het opvalt wat Keur daar zit te doen tussen 16 en 18u. Naar verluidt staan er diverse omroepen in de rij om hem te strikken voor een vast programma. Publiek én commercieel. En stiekem moet ik er wel een beetje om gniffelen, dat nu ineens iedereen lyrisch is over Eddy. Terwijl hij al jaren deze kunsten vertoont bij NH Radio. Op een handjevol vakbroeders na (Kijkindevegte, Stenders) hoorde je bij de naam Keur regelmatig ‘dat is ouderwets’ of ‘die vertelt altijd dezelfde grappen’. En als hij dan ineens zijn kunsten mag vertonen op zo’n belangrijk tijdstip dan is het ineens fantastisch wat hij doet. Gelukkig signaleerden we hier bij Spreekbuis dit vorig jaar maart al.

Ere wie ere toekomt, zendermanager NPO Radio 2 Peter de Vries geloofde zo in Keur dat hij hem het vertrouwen gaf om Ruud te vervangen. En over de zieken niets dan goeds, maar valt je ook niet op hoe positief en toegankelijk het ineens klinkt daar bij 2 ’s middags? Natuurlijk heb je als vervanger vaak een hoop luisteraars op je hand, omdat ze het ook wel lekker vinden om iemand anders te horen. Maar bij Eddy valt het op hoeveel connectie hij maakt met de luisteraar. Het werd meteen al in de eerste week ‘ons’ radioprogramma, door de sympathieke ‘Tuut tuut tuut, een kaartje voor Ruud’ actie.

Zelf zou ik Keur het liefst terughoren in het weekend van 2. En als vaste vervanger voor de drive times. Je hebt er een mooie goaltjesdief mee achter de hand. Eddy bewijst maar weer eens dat radiomaken een vak is, waar je jezelf door jarenlange ervaring in kunt bekwamen. Timing, de sfeer die hij brengt, hoe hij BN’ers en verslaggevers niet in de reet kruipt maar gewoon een menselijke en tikkie brutale vraag durft te stellen. Ruud gaat er nog een hele kluif aan hebben dit niveau weer aan te tikken als hij terug is. Misschien kan de Keurbaas de nieuwe zendtijd van Powned gaan invullen, als die tenminste een beetje fijne uren krijgen in plaats van midden in de nacht.

Bij het nieuwe Radio Veronica van Stenders zou hij natuurlijk ook perfect passen. Lekker brutale radio, niet vanuit de hoge ivoren toren maar dicht op de luisteraar. Het leuke vind ik ook dat je niemand hoort over Eddy’s leeftijd. En dat telt ook niet. Ervaring is wat telt. Geef mij liever een jock die al 50 jaar meedraait dan iemand die net komt kijken, veel te vroeg voor de leeuwen geworpen wordt, de ene na de andere beginnersfout maakt, nog niet weet wie hij of zij zelf is en dus maar iemand anders zit na te doen in de hoop dat het niemand opvalt.

Tuurlijk zou 10 ook een perfecte plek zijn voor Ed. 16-19u in het weekend, zodat je de lachers ook meetrekt het weekend in. Wat Martijn Kolkman tot dusver heeft laten horen bij 10 is wel professioneel, maar mist toch een beetje die gezelligheid waar 10 nou juist zo hun claim op probeert te leggen. Met ‘De lach van 10′ en de nieuwe postercampagne waarbij Ekdom en Van Someren een LP boven hun hoofd houden op de plek van de 0. Ja hoor, ik zie die guitige kop van Keur wel op zo’n poster: sterker nog, ik zie hem ook wel op zaterdag- en zondagmiddag net als Carlo en Irene op SBS6. Of op Veronica, ’s avonds, na die eerlijke talkshow van Derksen, Gijp en Genee. Dit is waar je je mee onderscheidt als zender!

Patrick Kicken

34 Comments

 1. De ochtend van Veronica! en Inside terug naar de middag met Celine zonder Rick Romijn. Tim Klijn weg of naar het weekend. Femke van der Veen naar de avond. Ruyer, Muijs, Stenders ’s middags da’s al bekend.

  • Persoonlijk vind ik Keur zeker geen aanwinst, maar zo draai ik nog eens wat cd’tjes. Jammer dat radio npo2 (nog) niet fris bloed met leuke droge humor in huis heeft gehaald.

   • Vind hem meer een potentiële (!) aanwinst op tv.
    Bv bij de Showbizzzzquizzzz 2.0.
    Kom maar naar beneden !! Oh dames en heren wat een PRIJZEN !
    Op de radio vind ik het een drukte van hier tot Annekutteveen.
    Vooral dat GOEDEMIDDAAAAAAGGGGG ….
    Beelen van 16 tot 18 op 2 …. dat lijkt mij een goed idee ….. holadijee ! ( en Eddie van 0400 tot 0600 ) Tot zover.
    Goedeaaaaaaavooooonddddddddddd …..

 2. Was in de nacht op 538 ook fantastisch. Het is wel zo , je vind het leuk of je vind het niks. Ik vind het een goede radiomaker. De techniek maar ook zijn snelle reacties in het programma. Liefde voor het vak Radio.

 3. Helemaal mee eens. Ik weet het niet, ik vind NH Radio niets voor Keur. Hij mag het er naar zijn zin hebben, dat is allemaal mooi voor hem en tot je dienst. Maar hoor hem toch liever op een muziekzender. Denk dat Veronica nog wel eens de beste stek voor hem kan zijn. Dat past het meest, Radio 10 is toch een tikkeltje te braaf misschien.

 4. Zijn über flauwe grappen zijn uit te houden want we weten dat Ruud terugkomt. Het is puur camp met zijn zelf meegenomen lachband. Maar je gaat dit toch niet blijvend zitten luisteren?

 5. Geef Eddy Keur de NPO 2 tijden van truttie Annemieke’ A lijst, verschrikkelijk dat mens, de vrouw omdat het moet. Dan zappen wij gelijk weg.

 6. Radio 2 zou gek zijn om hem te laten gaan. Geef hem Ruud zijn uren op vrijdag, zaterdag en zondag. Muziekcafé ik n De Verrukkelijke 15 naar 18.00u Spijkers met koppen naar Radio 1 of Radio 5 waar het al jaren hoort. Of gewoon een keer stoppen met dat programma. Tevens stoppen met dat liefdes programma van Frank van der Hof op zondagmiddag.

  • Helemaal mee eens, Frank van ’t Hof heeft meer in zijn mars als dit iets te flauwe programma, Spijkers met koppen moet zeker verdwijnen het is voor veel mensen het moment op weg te zappen bij 2 op de zaterdag, Muziekcafe is ook niet meer wat het is geweest.
   Maar goed de geleerden zullen het wel beter weten denk ik.

 7. Peter de Vries geloofde zó in Eddy dat’ie hem als vervanger aanstelt. Nou nou, toen pas. !!!!Waarom niet al héél lang geleden Eddy inzetten, sterker nog : ’n langlopend, liefst levenslanglopend, kontrakt aanbieden. Eddy is ’n programmamaker zoals hij behoort te zijn. Leuk, snel, ondeugend, provocerend , aktueel en ’n goeie neus voor de beste muziek op het juiste moment . ’n Entertainer , ’n radio-maniak , ’n top-kracht !!!!

 8. Vreselijke radio tussen 16 en 18 uur tegenwoordig. De muziek is prima maar dat oneindige gezwam en lachen om z’n eigen grappen.. ik heb het echt geprobeerd maar het is niet om aan te horen die Keur.

 9. Volgens mij heeft Ruud hem er persoonlijk doorheen gedrukt en kon Peter de Vries alleen maar Ja zeggen. Ik merk aan mezelf dat ik na 46 afleveringen Keur minder luister, de grappen waren al na twee weken op en hij recyclet het ouvre van Tom Mulder, inclusief de jingle A Horse is A Horse of Course. Verder vind ik Gijs de Producer veel meer tot zijn recht komen als sidekick bij Ruud, nu is hij een aangever voor de ietwat ongemakkelijke homo-erotische grappen die elke keer hetzelfde zijn

  Ik ben het eens met Patrick dat hij prima past in het weekend, twee keer twee of of voor mijn part twee keer drie uur, maar ik hoop dat Ruud bijtekent en zijn show een beetje vernieuwd. Dus die BNér sidekicks weg en Olcay en Gijs als sidekick oid.

 10. Vind die man niet om aan te horen. Vreselijke grappen en dat eeuwige gelul over zijn vrijgezele status. Ik snap wel dat ie vrijgezel is. Thuis waarschijnlijk ook niet om aan te horen. Ben ook geen fan van Ruud, maar kan niet wachten tot hij terug is.

 11. Ik dacht eerst dat Max Tailleur Ruud verving ipv Eddy Keur. Dit voornamelijk vanwege de oubollige grappen die je van een kilometer ziet aankomen. Muziekkeuze is net zo oubollig, maar dat is bij de Wild net zo afwijkend als de rest van de dag op Radio 2.
  Voor mij mag Keur best in het weekend een programma op Radio 2 krijgen, want daar zit nog genoeg ruimte voor verbetering qua programmering. Maar wat doet hij dan bij Radio NH?

  Aan de andere kant waarom zo Eddy bij Radio 2 willen werken. Het station raakt langzaam zijn leidende positie kwijt vanwege de muziek samenstelling hoe vaak per dag moet je derderangs artiesten als Davina Michelle, Suzanne en Freek en Maan aanhoren. Radio 2 wordt langzaam het nieuwe radio 3 dat in verval raken.

  Ook de switch tussen de uren van Gijs en Annemiek blijft een raadsel waarom een lunchshow programmeren op het music drijven tijdslot van 14 tot 16 uur en omgekeerd. Had Wouter van der Goes op 12 en 14 uur geprogrammeerd met een lunchshow. Als hij vroeger Gijs verving luisterde dit veel prettiger weg. Had Annemiek gewoon tussen 14 en 16 uur gezet en tussen 18 en 20 uur voorlopig Frank tot die eindelijk weggaat. En Paul gewoon van 22 tot 24 uur zonder stoorzender Cielke. Alsof Carolien bij Stenders al niet erg genoeg was dan is Cielke de overtreffende trap hiervan.

 12. Moest eerst enorm wennen aan Eddy Keur, was overigens Ruud de Wild al een poosje zat. Maar ben allang om: Eddy is voor mij 100x beter dan Ruud, het is zelfs zo dat hoewel ik niet voor Rob Stenders ga veranderen van station ik dat voor Eddy waarschijnlijk wel zal doen. Voor de (hopelijk nog weinige) Eddy criticasters: luister als het mogelijk is zijn persoonlijk verhaal gedaan op 4 mei, daar werd ik wel een beetje stil van. Hoop dat Ruud snel beter wordt en besluit om zich compleet op het schilderen te werpen!

 13. Over smaak valt niet te twisten! Maar deze Keurmeester vindt de humor en aangeleerde dommigheid van Keur niet prijzenswaardig… Ruud de Wild brengt dit veel geloofwaardiger en is in zijn grappen een stuk intelligenter.

  Laat Keur weer lekker naar NH gaan en laat desnoods een ander dit tijdslot proberen!

 14. Eddy Keur vind ik echt een ramp op 2.. Inderdaad, Ruud kon ook aardig irritant zijn, met zijn af en toe behoorlijk rechtse uithalen en het promoten van z’n vriendin en haar zus (dat dat überhaupt mag!). Maar Keur doet me na een paar keer proberen direct Spotify opzoeken. Die belegen grappen, die oeroude jingles uit de piratentijd, die neuzelende stem, popie jopie aanspreken van iedereen vanaf het begin, ik meende te horen dat Matijn daar ook wat moeite mee had, ‘mag ik dat zeggen?’, ook al gejat.. Moet ik nog doorgaan?

 15. Was net weer begonnen te luisteren naar radio 2, echter sinds Keur op radio 2 te horen is, gaat die van de zender af. Wat een vreselijke man is dat met zijn kinderachtige humor.
  Ik hou niet van mensen die zich zelf zo graag horen en grappig vinden.
  Jammer van radio 2..,, begin bijna te hunkeren naar terugkeer van De Wild.
  Die moet ook ophouden met zijn vrouw zo te promoten op de radio. boeit mij niet.
  Ik wil muziek horen en geen gezeik

 16. Die vent past totaal niet op Radio 2. Meer het kaliber voor 538 of ander trucker stations. Op het moment dat ik dat irritante Goedemidaaaaaaaaaag hoor gaat mijn radio naar een ander station. De Wild word snel beter kerel, we missen je!

 17. Wanneer ik zo de reacties lees, denk ik , waar zouden de negativelingen zijn afgewezen !!! Er klinkt zoveel jaloezie uit !!!!! Er mag geswitched worden bij elk station, je luisterd toch nooit de hele dag . Of ben ik nou gek ??

 18. Bah wat een sexistische grappen heeft die Eddy Keur. Onbegrijpelijk dat NPO 2 hem zijn gang laat gaan! Ik ga weer op zoek naar een andere zender.

 19. Heerlijke radio. Voor het eerst in lange tijd lig ik weer in een scheur bij het luisteren naar de radio. Ik kom er nu achter dat dit al heel lang niet gebeurd is (op de grappen van Ekdom na).
  Hoop dat Ruud wel geneest, maar zijn programma vind ik vreselijk. Dat semi-hippe gedoe en ja, we weten nu wel dat je een relatie met Olcay hebt. Je hoeft dat niet tussen elk nummer te noemen en je hoeft haar zeker niet mee te nemen naar je werk.
  Natuurlijk de grappen van Eddy zijn flauwer dan de stamppot die mijn oma maakte maar van mij mag hij blijven.

 20. Laat Eddy Keur meteen Carolien Borgers vervangen! Ik vind haar verschrikkelijk om aan te horen! Vreselijk kinderachtige stem!

 21. Ruud is teruggekeerd, maar ik luister het programma niet meer. Het is te sterk veranderd. De duitse donderdag, mijn favoriet, lijkt daarnaast afgeschaft. Daar kan ik best mee leven sinds Eddy elke week exact dezelfde duitse platen draaide, maar het is dus ook een reden minder om de radio nog op 2 te zetten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*