Patrick Kicken: Dit is wat we kunnen verwachten van de frequentieveiling deze dinsdag

[BLOG] Deze dinsdag is het dan zover: de langverwachte veiling van FM pakketten. Een zenuwslopende toestand, voor eigenaars maar vooral medewerkers, wiens baan natuurlijk afhangt van het wel of niet te ontvangen zijn op een (goed) FM pakket. Anders is het voor de publieke omroepmedewerkers, die lekker lui achterover kunnen hangen en smakelijk kunnen lachen om al die onzekerheid. Met voorop NPO radiobobo Jurre Bosman, die zelfs in een interview zegt ‘dat 3FM nog wel eens zou kunnen profiteren van dit bloedbad’. Want dat er slachtoffers gaan vallen aanstaande dinsdag is wel zeker. En wie de winnaars worden uiterst onzeker. Dit is wat ik tot nu toe links en rechts opving over de aanstaande ‘doldwaze dinsdag’..

Dat er volop gespeculeerd wordt en allerlei wilde indianenverhalen rondgaan is evident, waar angst is proberen mensen door geroddel grip te krijgen op een situatie. Zo was het verhaal tot gisteren nog ‘dat de verkoop van Radio Veronica door Talpa aan Mediahuis niet door zou gaan als ze geen FM frequentie zouden krijgen’. Bleek onzin te zijn. Wel kunnen we concluderen dat bij Talpa Radio de vlag is uitgegaan nu ze eindelijk van deze ‘bleeder’ af zijn, kost alleen maar geld en met de drie overgebleven zenders hebben ze al genoeg kopzorgen. Rob Stenders & co. gaan voorlopig mee naar Mediahuis, of en wat het format wordt zal afhangen van het FM pakket dat bemachtigd wordt.

Nu we het toch over Mediahuis hebben: het verhaal gaat dat Slam! zich na dinsdag moet opmaken voor alleen een digitale editie (DAB+ en online), idem voor Sublime. 100%NL maakt een grote kans om op FM te blijven (vanwege clausulering) en Radio Veronica wordt omgetoverd in een concurrent voor NPO Radio 2, met kwaliteitsmuziek en dito presentatoren. Bij Talpa wordt ernstig rekening gehouden met maar twee FM pakketten, waardoor non-stop zender Sky Radio ook alleen op DAB+ en online haar heil moet gaan zoeken. Iets wat overigens een zeer domme move zou zijn aangezien het station met weinig kosten meer luisteraars bereikt dan Radio 538, zie de laatste luistercijfermeting. Ook gaat het verhaal dat een buitenlandse partij (Global) interesse heeft in laatstgenoemde 538, omdat het het best bij hun profiel past en een heel nieuw radiomerk in de markt zetten duur en tijdrovend is.

Oud TMG / SRG topman Geert Jan van der Snoek zou gepolst zijn als CEO voor de Nederlandse activiteiten van die andere buitenlandse partij, Bauer. En dan hebben we nog DPG, die van Qmusic, die natuurlijk als de dood zijn dat ze de beste frequentie van Nederland kwijtraken (100.7 FM) en daarmee ook meteen het marktleiderschap. Ook zetten ze in op een pakket voor Joe 80’s & 90’s als concurrent voor Talpa’s Radio 10. Verder natuurlijk het verhaal dat hier eerder aan bod kwam: NU.nl op de frequenties van BNR. Ook Mediahuis zou met NRC azen op een nieuwszender.

Dan de veiling zelf: tijdens de veiling dinsdagochtend weten partijen niet wie er biedt, iedereen ziet alleen de geboden bedragen. Na de veiling wordt ook geheim gehouden wie er mee heeft gedaan en niks gekregen heeft. Het Commissariaat voor de Media cancelt dan ook direct de in het geheim aangevraagd uitzendlicentie. De veiling is online dus het is maar te hopen dat niemand over de internetkabel struikelt op de Bergweg want dan heeft Ome John helemaal niks. Bij Mediahuis heeft Herbert Visser zijn databundel verhoogd voor het geval dat. In de Kauwgomballenfabriek van Qmusic in Amsterdam zit Iwan Reuvekamp klaar met de soldeerbout en een thermosfles thee. Verder zal na dinsdag de baantjescarrousel zó hard gaan draaien dat er hoedanook discjockeys op de eerste hulp zullen belanden, al dan niet gebracht door de nu al geblesseerde Rick van Velthuysen in zijn veel te grote bus. Laten we toch in Godsnaam ook een beetje blijven lachen om deze soap!

Patrick Kicken

Good old Erik de Zwart zegt in deze podcast ook wel wat zinnige dingen:

73 Comments

  • Kink schijt zich in de broek van de bedragen die geboden gaan worden kunnen ze niets mee, hun markt is te klein om fatsoenlijk mee te beiden en al het werk van procedures etc is voor niets geweest, zij gaan zich nog wel op het hoofd krabben…..

 1. Ik vind het radio Veronica verhaal gewoon te mooi om het te laten verdwijnen en ik hoop dat Stenders trouw blijft aan het sprookje van Rob Out. Ik blijf het zeggen, who needs FM, fuck FM als het op deze manier moet. FM is zo niet 2023! 😜

 2. FM is achterhaald, net als de zenders waar over wordt gesproken in dit artikel. Ook hier geen woord over Kink, ben blij met mijn DAB+ in de auto zodat ik Kink kan luisteren.

  • maar dan moet dab voor de commerciele zenders wel meer steunpunten gaan krijgen, in de gronings/drentse grensstreek is het maar huilen met de pet kwa dab ontvangst, hier wordt nog trouw fm geluisterd, wil men nog Nederlandse radio willen luisteren

  • Kink word in het verhaal niet genoemd omdat deze niet relevant zijn. Ze hebben simpelweg niet het geld om fatsoenlijk mee te kunnen beiden met de veiling. Zij zijn dit alles begonnen maar eigenlijk heeft voor Kink helemaal geen nut.

  • bij de adverteerder nog lang niet , wie op DAB zit uit te zenden mist de boot Dab is mooi maar nog in de kinderschoenen en zal het nooit worden . FM is het toverwoord nog steeds vooral in de auto noodzaak

 3. Alleen al het feit dat door Kink er miljoenen in de schatkist komen is het waard om een flinke subsidie aan hen te verstrekken!

  • Maar zal dat niet naar politieke partijdigheid ruiken, gezien een zender als Kink veel alternatievelingen uit de linkse hoek aan trekt?

   En dat zou ook niet eerlijk zijn tov de andere zenders!

 4. Ik verwacht dat na de zender wisseling de commerciële radio zich gaat her profileren en dan met een enorme reclame campagne gaat komen om de nieuwe frequenties bekend te maken en daar mee de Npo zenders als een kaartenhuis inelkaar gaat storten.

 5. Veronica is al een serieuze concurrent voor npo radio 2 en radio 10. Wat een inhaalslag hebben doet gemaakt t.o.v. 34x per week Joan Osbourne op Veronica 3 jaar geleden

 6. KINK doet niet meer mee, is af. Deze geitenwollensokkenclub wordt afgetroefd door rechtse grootmachten uit de media komende dinsdag. Wel ironisch, de club die zelf de veiling in gang heeft geduwd krijgt een harde knauw. De keiharde werkelijkheid komt om de hoek, rest dan gewoon en alleen DAB+, maar dat was toch helemaal niet erg, communiceerde men tijdens de herstart een paar jaar geleden? Er werd zelf met geen woord over FM gesproken, dat was maar vies en niet meer van deze tijd. Maar langzaamaan zijn ze daar toch op terug gekomen en hebben, met succes, de veiling die nu komt afgedwongen waar ze nu zelf de bietenbrug mee op gaan, net als in de tijd dat niet KINK FM (destijds) maar Slam het kavel kreeg. Hoogensteijn bleef zuur zonder FM zitten en was het al snel gedaan….

  • Nu schijnt Leon Ramakers zijn flinke kapitaal in te zetten mochten ze toch kavel binnen halen moet toch terug verdient worden dus het zal nooit winstgevende tent worden zeker met dit muziek format benieuwd hoe ver ze gaan

   • Dat wordt hun faillissement zie oa ARrow classic rock in het verleden.
    Of ze moeten al behoorlijk wat geld krijgen van clubjes als groen-links, greenpeace etc

    • Wat een rare veronderstellingen komen hier voorbij, maar mij lijkt het meest logisch dat als er met het huidige format te weinig luisteraars worden bereikt dat dan het format op een groter publiek wordt gericht, zoals we in het verleden zo vaak hebben gezien. O ja en “links” probeert zijn invloed aan te wenden via een muziekzender, dat lukt dan nog niet zo goed? Waar zit de verborgen boodschap in de plaat van Sam Fender?

 7. Mocht mediahuis wel kavel voor slam binnen halen dan word waarschijnlijk gesleuteld aan die zender hoop eerlijk gezegd wel dat kavel houden die mixmarthon op vrijdag is heerlijk

 8. Uit doorgaans goed ingelichte bron in de UK met veel contacten in de radiowereld en Kennis van de Nederlandse markt heb ik vernomen dat Global niet mee biedt. Too competitive. Hebben wel onderzoek gedaan, wellicht vandaar het Gerucht.
  Ook Bauer zou vanuit England niet meedoen, maar het is een Duits bedrijf.

  Als de grote 3 slim zijn spreken ze af niet op elkaars frequentie te bieden, dat mag
  DPG kan dan 100.7 behouden en voor Joe het mindere Sublime kavel er bij krijgen en Nieuws.
  Alle, 3 partijen hebben dan elk 3 netten.
  BNR staat dan buiten spel.
  Scheelt geld omdat dan alleen tegen anderen geboden hoeft te worden zoals Kink, die met zn format niet ver kan gaan.

  Anders wordt het inderdaad een bloedbad.

  Dus ik verwacht :
  DPG :Q, Joe, Nieuws
  TALPA :538, Sky, 10
  Mediahuis :Veronica, 100%, Slam.

  Op dezelfde freq, dus weinig veranderjng.

  De NPO gaat last krijgen van DPG nieuws AD/Nu.nl en Joe en anderen die nog harder op Radio 2 in beuken. Vanwege ongeclausuleerdhejd zal ook de concurrentje voor 3 sterker worden.

 9. De veiling start dinsdag en kan dagen duren. De bekendmaking is pas eind juli want de bedragen moeten nog worden overgemaakt.

 10. Grote kans trouwnes dat hele stations overgemomen gaan worden als het eindresultaat van de veiling positief uitvalt voor nieuwe partijen, want ze moeten na 1 maand al live gaan uitzenden.

  • ik verwacht dan ook, als Talpa grote kavels binnen harkt, de hele radio tak verkoopt aan een Global of Bauer, dan is de radio tak meer waard en kan John flink wat pensioengeld beuren….

   • Ja dat zie ik ook zomaar nog gebeuren.

    Dan alleen nog een koper vinden voor zijn tv zenders.

    @Richard Otto Is het voor Talpa ook mogelijk om 1 of 2 tv zenders te verkopen i.p.v. alle 4? Als het kan waarom niet gelijk de tv zender van Veronica ook aanbieden aan Mediahuis?

  • Richard, dat klopt niet. De verplichting tot in gebruikname is volgensde regeling veiling vergunningen landelijke commerciele ommroep, artikel 2 (gebruikersrecht) drie maanden na 1 september dus 1 december, maar er kunnen ook nog gemotiveerde ontheffingen worden gevraagd.

   Het zou uiteraard bijzonder zijn als het op 1 september op bepaalde frequenties stil zal worden.

   • Het zou ook erg dom zijn van de nieuwe eigenaars als ze het stil laten worden op bepaalde frequenties in september. Kans dat radioluisteraars de frequenties dan gaan wissen uit het bestand van geprogrammeerde voorkeurzenders in hun radio’s.

    Een bestaande zender overnemen is dan een betere optie en als dat niet kan, zet vanaf 1 september maar een computer aan die tijdelijk non-stop muziek afspeelt, afgewisseld met nieuwsbulletins en verkeersinformatie. Een voorbeeld hiervan uit het verleden is Sky Radio in 2003, die op het gouwe ouwe kavel uitzendingen verzorgde van Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender, tot het moment dat Radio Veronica op 31 augustus van start ging.

    • Exact.Wat een tijd was dat, Amerikaanse radiotoestanden. Van de ene op de andere dag een ander radiostation op de frequentie, i.p.v. Radio 10 FM, Radio 103. Wist niet wat ik meemaakte, maar wel een leuke tijd.

  • Juul ze zijn van zender provider veranderd, je moet even je dab radio op nieuw laten scannen, dan vindt je ze weer!

 11. De veiling online organiseren is wel eigentijds maar niet handig. Ze hadden beter ergens in het midden van het land een sporthal kunnen afhuren voor een paar dagen. En daar de kopstukken van de geïnteresseerde radio-bedrijven bij elkaar laten komen. Bieden op een FM-pakket met het opsteken van een hand. Dit is de meest betrouwbare manier.

  Nu zullen ze voor dinsdag wat maatregelen hebben genomen bij de radiostations om te zorgen voor een goede internetverbinding. Bij een toevallige stroomstoring is het een kwestie van pech hebben. De kans is natuurlijk klein dat de stroom uitvalt. Uiteraard zijn de gevolgen wel erg groot als alle computers ineens uitvallen. Misschien met een beetje geluk kan er nog via de mobiele telefoon voorzien van internet, geboden worden op de FM-kavels.

  Over Sky Radio gesproken, deze radiozender heeft een passende plek nodig op DAB+ maar hoeft geen FM frequenties meer te hebben. Slam! en Sublime hebben de afgelopen jaren bewezen niet veel te kunnen groeien, met deze zenders zal dus weinig geld mee te verdienen zijn in de toekomst. Kortom, de zwakke zenders zijn de sigaar.

 12. Zo je bent terug van je vakantie/zomerslaapje.

  Hoezo hangt het format af van het FM pakket dat bemachtigd wordt? Het is toch eerder de vraag OF ze een FM kavel voor radio Veronica verkrijgen?

  Er blijven nog maar 2 geclausuleerde kavels over: Nederlandstalig en nieuws. Dus als er een FM voor Radio Veronica bemachtigd wordt, zal het ongeclausuleerd zijn. Snap je opmerking niet.

  • Als Radio Veronica op het FM-pakket (duur) van Qmusic komt dan zullen ze misschien wat meer moeten verjongen, dus geen muziek van de afgelopen 60 jaar. En als Radio Veronica het FM-pakket (goedkoop) van Sublime krijgt dan zullen ze makkelijk oude muziek/brede variatie kunnen blijven uitzenden.

   Ik denk dat het zo in elkaar steekt of ik begrijp het helemaal verkeerd.

   • Neen, dat maakt niet uit. Veronica mag gewoon doen wat het wel. De clausule gaat volledig van de kavels af behalve voor nieuws en Nederlandstalig.

    • Zal Radio Veronica als ze het dure kavel van Qmusic zouden krijgen, muziek van de afgelopen 60 jaar blijven uitzenden? Kunnen ze meer geld verdienen met gouwe ouwe muziek of met recente hits of maakt dat geen verschil?

     In 2003 was het nog zo dat radiostations over het algemeen kozen voor hit-radio, omdat ze daarmee het meeste geld konden verdienen en zich aanpasten aan de belangen van adverteerders. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en ik weet niet of dit nog steeds zo is. Het kan misschien nu al wat genuanceerder liggen of niet. Belangrijk daarbij is om te kijken naar de leeftijd van de gemiddelde radioluisteraar nu in 2023 en muziekvoorkeuren.

     • Dan moet je realistisch zijn, met hitradio ga je geen poten meer breken, dat mag duidelijk zijn. Dus kun je beter op het oudere segment gaan zitten.

  • Het is de vraag of Veronica maar, ook de andere zenders een FM frequentie behouden.

   Los van Veronica wel of niet op de FM Mediahuis vroeg of laat wel aan het format sleutelen en verjongen. Mediahuis heeft niet zoveel aan een klein oldies radiostation. Ze hebben natuurt de zender gekocht om te proberen de concurrentie aan te gaan met de grote hitradio stations. Voor iets anders had Mediahuis de zender niet hoeven kopen.

   • Als het zo is dat Radio Veronica de concurrentie met de grote hit-radiostations aan wil gaan dan zal de muziek aangepast worden, dus verjongen. Tot september zal daar nog geen sprake van zijn, omdat Radio Veronica uitzendt op het gouwe ouwe kavel. Binnenkort bestaat het gouwe ouwe kavel (na ruim 20 jaar) niet meer, zoals de meesten van ons die hier reageren wel weten.

    • Ik zeg niet dat het huidige Radio Veronica dat wil maar, dat een nieuwe eigenaar als Mediahuis dat wel zou willen. Van dat gouwe ouwe kavel kunnen ze afkomen maar, dat ligt er aan welke frequenties Mediahuis in de wacht slepen

     • Mediahuis kan voor Radio Veronica ook gewoon op het huidige FM-pakket (103 FM) gaan bieden, stel dat ze willen veranderen naar hit-radio. Voor dit FM-kavel (103 FM) vervallen vanaf september de beperkingen, zoals het verplicht uitzenden van gouwe ouwe muziek en beperkte spreektijd.

      Het huidige FM-kavel van Radio Veronica is straks ook prima geschikt voor Qmusic of Radio 538. Ik denk dat Qmusic de voorkeur heeft om op 100.7 FM te blijven zitten.

 13. ach,ik denk niet dat de luisteraar er op vooruit gaat. De portemonnee moet getrokken worden, waardoor de kosten er moeilijker uit te krijgen te zijn. Saaie, veilige radio met veel reclame ligt in het verschiet voor de luisteraar. Hierdoor zullen weer meer luisteraars de radio de rug toekeren en andere vormen van radio/muziek opzoeken. En de npo? Die lachen zich idd kapot, want die kunnen lekker doorprutsen op kosten van de belastingbetaler.

 14. BNR van de FM af, dat belooft weinig goeds voor die zender. Een nieuwszender van NRC of nu.nl zit ik als BNR luisteraar absoluut niet op te wachten, dat wordt nóg meer eenzijdige pro-woke programma’s. NPO Radio 1 is al erg genoeg.

  Daarnaast zou ik ook graag zien dat Radio 192 – oftewel het échte Veronica, niet de ego-zender van Rob Stenders – eens een plaats op DAB weet te bemachtigen.

  En nu we toch bezig zijn: de nonstop programmering van KX Radio moet op de FM op de plek van 3FM en Radio 5 moet de FM zenders van Radio 4 krijgen. 3FM in zijn huidige format kan worden opgeheven wegens al jaren voortdurende afwezige belangstelling van de luisteraars en NPO 4 kan prima alleen via DAB in de ether.

  • Exact nog meer deugzenders erbij, nu is BNR dat ook wel maar die durven ook nog wel eens wat andere meningen te laten horen.

   • veel com.zenders brengen eigenlijk niks nieuws zijn overbodige geld binnen harkers die niet weten wat de luisteraar wil horen laat staan naar de luisteraar wil luisteren , want wat de luisteraar echt wil horen op de radio ,wordt vaak niet gedraaid getuige de top 2000 waar flink wordt gezeefd en wegelaten , zoals het Nederlandstalig product , rn dan bedoel ik niet Volumia en Blof en degelijke

  • “Daarnaast zou ik ook graag zien dat Radio 192 – oftewel het échte Veronica, niet de ego-zender van Rob Stenders – eens een plaats op DAB weet te bemachtigen”

   En wie gaat dat betalen dan ?

  • “Daarnaast zou ik ook graag zien dat Radio 192 – oftewel het échte Veronica, niet de ego-zender van Rob Stenders – eens een plaats op DAB weet te bemachtigen.”

   Daar ben ik voorstander van, samen met LXClassics. Is een goede aanwinst voor DAB 👍

 15. Binnen 5 jaar wordt er van FM net zliefdevol afscheid genoemn als van de AM/Middengolf. FM is 1985, DAB+ is 2010+ en constant in ontwikkeling.

  En nog een mooi advies aan NPO RvB: NPO Radio 5 op freqs 3FM, is voor de Wim Sonneveld generatie ook wel fair.

 16. Weer een column vol met open deuren, jammer. Moest Kicken nog bijkomen van zijn verjaardag? Had hij al zijn luisteraars uitgenodigd?

  • Ik ben juist wel blij met de column van Patrick Kicken. De FM-frequentieveiling is een actueel onderwerp, waar velen nieuwsgierig naar zijn.

   De website van Radioroddels is een complete afgang. De reageerders daar zijn niet eens geïnteresseerd in de FM-frequentieveiling. Ze vinden de DB962 heel belangrijk.

   • nee ik heb deze naam aangenomen zodat ik zeker weet dat jij als radio 5 oudje mijn naam niet overneemt zoals je steeds deed aangezien jij een hekel aan patrick hebt

    • Ik heb geen hekel aan hem, maar vindt hem een ‘open deur’ columnist, en een passé jock die ooit een talent was en nu afgegleden is naar een hobbyist met een gevoicetrackte show wat logischerwijs 0 luisteraars tot gevolg heeft. Npo radio 5 is top en vervult net als npo radio 1 en npo klassiek een publieke functie

     • radio 5 is dan wel geen voicetrack maar de luisteraars gaan het verschil niet horen die zijn niet zo snel meer

 17. Kom op Kicken, de veiling duurt nu al 4 dagen. Als je echt zoveel nieuws hebt moet je toch wel iets weten over de stand van zaken. Je valt zo ongekend door de mand met alleen een voorbeschouwing die iedereen had kunnen schrijven. Patrick is af, net als zijn carrière als dj

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Hoe werkt de FM-veiling? - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Dit zijn de winnaars en verliezers van de FM veiling - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*