Hoe werkt de FM-veiling?

Vanaf dinsdag 4 julie start de veiling om de landelijke fm-kavels. De biedingen vinden plaats in rondes die elk 15 minuten duren. Dit proces vindt online plaats, in tegenstelling tot de traditionele methode waarbij bieders fysiek aanwezig zijn en hun biedingen kenbaar maken door bordjes op te steken. Na indiening van alle biedingen, wordt de biedronde afgesloten. De volgende ronde begint dan na ongeveer vijf minuten. De bieders krijgen inzicht in de geboden bedragen van de voorgaande ronde, maar blijven onwetend over wie de biedingen heeft geplaatst. De veiling wordt beëindigd als er geen nieuwe biedingen zijn gedaan op enig beschikbaar pakket. ’s Nachts ligt de veilingactiviteit stil.

Bieders hebben tijdens de veiling de mogelijkheid om van pakket te wisselen. Als ze onvoldoende middelen hebben om een hoger bod te plaatsen op het duurste kavel, kunnen ze overschakelen naar een goedkoper kavel. Dit kan tot gevolg hebben dat een bieder in de ene ronde denkt dat hij slechts één concurrent heeft voor zijn pakket, maar in de volgende ronde plotseling geconfronteerd wordt met twee of drie concurrenten.

Het is onduidelijk hoe lang het volledige biedproces zal duren. Bij een eerdere veiling van telecomfrequenties in 2012 waren er negentig biedrondes, wat weken duurde, veel langer dan aanvankelijk werd verwacht. Die veiling bracht bijna 4 miljard euro in de staatskas. Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven dat de winnaars enkele dagen na afloop van de FM-veiling bekend zullen worden gemaakt.

De FM-frequenties zullen een geldigheidsduur van twaalf jaar hebben, met een startdatum van 1 september. Er kan uitstel gevraagd worden, zodat (nieuwe) radiostations voldoende tijd hebben om hun station te lanceren.

Lees ook:

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*