CvdM geeft geen toestemming aan PowNed om NFT’s uit te brengen

Het Commissariaat voor de Media verleent PowNed geen toestemming voor de nevenactiviteit ‘Het op de markt brengen van NFT’s bestaande uit publiek media-aanbod van PowNed

Powned wilde vorig jaar NFT’s uitbrengen, waardoor de consument deel eigenaar kon worden van de Powned-content. De mediawaakhond wist echter toen nog van niets over deze nevenactiviteit.

lees hier het Besluit Nevenactiviteit Powned


Wat zijn NFT’s?

NFT’s, oftewel Non-Fungible Tokens, zijn een soort digitale activa die gebruikmaken van blockchain-technologie. Ze vertegenwoordigen unieke items of stukken inhoud. In tegenstelling tot fungible tokens, zoals Bitcoin of Ethereum, zijn NFT’s uniek en niet onderling verwisselbaar voor andere tokens – ze hebben een eigen, specifieke waarde.

NFT’s worden vaak gebruikt voor digitale kunst, muziek, virtuele goederen in games, domeinnamen, en nog veel meer. Ze worden gebruikt om eigendom van een uniek item te bewijzen en kunnen worden gekocht, verkocht en verhandeld op verschillende digitale marktplaatsen.

Hier is een voorbeeld om het te illustreren: stel dat je een digitaal kunstwerk koopt dat is getokeniseerd als een NFT. Hoewel iedereen een kopie van het kunstwerk kan bekijken of downloaden, ben jij de enige persoon die het officiële, blockchain-geverifieerde eigendom van het kunstwerk bezit.

Er zijn echter ook enkele kritiekpunten op NFT’s, waaronder de hoge energie-eisen van blockchain-transacties en de mogelijkheid om digitale kunst en andere goederen te tokeniseren zonder de toestemming van de oorspronkelijke maker.

2 Comments

  1. Het energie argument is niet geheel juist en gaat alleen op voor Proof-of-work gebaseerde blockchains. Er zijn echter vele netwerken die geen PoW gebruiken in hun consensus protocol en daarmee is het energie argument dus niet juist.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*