Patrick Kicken: Dit zijn de winnaars en verliezers van de FM veiling

[BLOG] Vanochtend om 11u10 was het dan zo ver, Minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat maakte in een persconferentie bekend welke radiostations op FM blijven en welke voortaan hun heil alleen op DAB+ en online moeten gaan zoeken. Dit is wat er bekend gemaakt is:

Nieuwe verdeling vergunningen landelijke commerciële radio (2023-2035)

De partijen maken later bekend onder welke zendernamen ze vanaf 1 september gaan uitzenden via de negen pakketten.

1) Talpa Radio, 101 FM en DAB+ (was: Sky Radio) 20 miljoen euro
2) Talpa Radio, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica) 17.825.000 euro
3) DPG Media, 100.4 FM, 100.7 FM en DAB+ (was: Qmusic) 27.275.000 euro
4) Business Nieuws Radio, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+ (was: BNR) – geclausuleerd – 7.400.000
5) Mediahuis, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!) 21.830.000 euro
6) Talpa Radio, 102 FM en DAB+ (was: Radio 538) 21.365.000 euro
7) DPG Media, onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10) 20 miljoen euro
8) Financial News Radio, onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime) 6.100.000 euro
9) Mediahuis, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+ (was: 100% NL) – geclausuleerd 11.030.000

Voor deze FM dekking moet 6,1 miljoen euro (!) betaald worden

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Met deze succesvolle veiling hebben we gezorgd dat er voldoende gevarieerd radioaanbod is en blijft voor Nederlanders. Dat was nodig, want de laatste grote verdeling was in 2003. Sindsdien zat de markt op slot. Daarnaast is de manier hoe we luisteren naar muziek, entertainment of nieuws ingrijpend gewijzigd door de komst van digitale radio, streamingdiensten, podcasts en sociale media. Door te veilen, hebben we nu weer een toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt. Partijen hebben nu van vergunning kunnen veranderen en er is ook een nieuwkomer.”

Radio 10 lijkt wéér haar eigen FM frequenties kwijt te raken net als bij de veiling twintig jaar geleden, maar zullen waarschijnlijk terugkeren op o.a. 103FM, het oude FM pakket van Radio Veronica, wat ongeveer dezelfde dekking heeft. Wel gaat nu natuurlijk het getouwtrek om 10 deejays als Gerard Ekdom en Rob van Someren beginnen.

Bij DPG is het groot feest want ze hebben niet alleen de beste frequenties van Nederland behouden voor Qmusic (100.7 en 100.4 FM) maar ook het huidige frequentiepakket te pakken van Radio 10 waarop ze natuurlijk hun eigen oldiesformat gaan lanceren genaamd JOE. Hiervoor zouden ochtenddeejay Jan-Willem Roodbeen en zijn sidekick Jeroen Kijkindevegte benaderd zijn waarna snel hun contract bij NPO Radio 2 verlengd is. Recent zou Emmely de Wilt benaderd zijn. Wel heeft DPG flink in de buidel moeten tasten voor het Radio 10 FM pakket: naar verluidt 20 miljoen!

Mediahuis moet gaan kiezen of ze inderdaad zoals voorspeld hun Slam! naar DAB+ verhuizen en met Radio Veronica en 100%NL doorgaan op FM. Ze hebben in ieder geval ook flink de portemonnee moeten trekken, in totaal zo’n dikke 32 miljoen euro.

BNR NieuwsRadio blijft op FM maar krijgt er wel een concurrent bij genaamd Financial News Radio, die gaan uitzenden op een ongeclausuleerd kavel. De kans is groot dat dit pakket nog overgekocht gaat worden door DPG of Mediahuis, aangezien er in Nederland weinig ruimte is voor nóg een nieuwszender op FM. Het lijkt om deze slimme investeerder te gaan. Naar verluidt is er ‘maar’ 6,1 miljoen euro betaald voor dit pakket, dit had toch makkelijk ook door een DPG of Mediahuis opgehoest kunnen worden. Ik vermoed dat er op z’n minst één nieuwkomer moest zijn van de Minister.

152 miljoen 825 duizend euro heeft de veiling in totaal opgebracht.

Het is te hopen dat ze bij Talpa Radio niet de kolder in de kop krijgen en Radio 10 gaan verhuizen naar de huidige frequenties van Sky Radio, zou géén slimme move zijn. Concluderend hebben alle partijen flink wat betaald om uit te kunnen blijven zenden, Mediahuis schijnt ook ingezet te hebben op de frequenties van Qmusic waardoor dit bedrag zo opgelopen is. Radio 10 is winnaar en verliezer tegelijk, Radio Veronica zal flink moeten vercommercialiseren om deze investering terug te verdienen.

Patrick Kicken

74 Comments

  • Lees ook het e.e.a.op radiofreak. Opvallend is dat Radio 10 weer haar FM frequentie kwijt raakt . Joe schijnt de frequentie van Radio 10 over te nemen.

   • Dat gaat 10 heel veel pijn doen, want Joe heeft een vergelijkbaar format. Ik moet nog zien of de radio’s die nu op 10 staan afgesteld zo maar meeverhuizen naar de nieuwe frequentie, aangezien Joe niet wezenlijk anders is. DPG zou daar wel eens hele goede zaken gedaan mee kunnen hebben.

  • Nee. Ik denk dat je met het huidige Veronica moet gaan kijken hoe je Radio 10, NPO RADIO 2 en 5 kunt leegtrekken. SLAM! zou dat dan kunnen doen bij KINK en 538. Nou nog maar even kijken wat er allemaal gaat gebeuren.

 1. Echte kenner he die Patrick, heeft de veiling 4 dagen geduurd en kan hij alleen maar achteraf melden wat iedereen kan opzoeken. Waar waren je altijd zo goed ingelichte bronnen tijdens de veiling? Deden zoveel partijen mee waar je kans had iets van te horen. Patrick is af.

 2. Slam wordt Veronica, zojuist bevestigd op zender. Inderdaad, een hard gelag voor KINK die zo nodig dit allemaal ingang moest zetten en nota bene Veronica ook nog eens bespeelde met een wijzend vingertje wat ze allemaal ‘fout’ deden op hun kavel. Iets met Karma is a biatch en zulks.

 3. “Met deze succesvolle veiling hebben we gezorgd dat er voldoende gevarieerd radioaanbod is en blijft voor Nederlanders. Dat was nodig, want de laatste grote verdeling was in 2003. Sindsdien zat de markt op slot. Daarnaast is de manier hoe we luisteren naar muziek, entertainment of nieuws ingrijpend gewijzigd door de komst van digitale radio, streamingdiensten, podcasts en sociale media. Door te veilen, hebben we nu weer een toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt. Partijen hebben nu van vergunning kunnen veranderen en er is ook een nieuwkomer.”

  Een beetje dubbele uitspraak vind ik dit van de minister, want als het aan de overheid had gelegen, had er niet eens een veiling plaatsgevonden en zou “de markt” nog steeds “op slot” zijn geweest . . .

  Jammer van Kink, ik had ze best een plekje op FM gegund maar degene die echt als winnaar uit de bus komt, is toch Joe. Die had anders dan op DAB moeten blijven zitten . . .

  • Joost, heb je gemist dat Joe in de Randstad al op FM zit?
   Op een regionaal pakket.
   Misschien kan daar SLAM! op komen?

 4. Blijf dat Veronica blijft !
  Kan Rick veder bouwen aan de ochtend
  Hopen dat Stenders aanblijft kan het nog wat worden met Veronica !
  Heeft Veronica strak beter fm in plaats waar ze op zaten ?

  • gewoon hitradio veronica van maken! rob stenders naar 100% nl kan hij de hele dag zijn favoriete muziek draaien

  • Veronica zal als zender weer een wijziging gaan doorstaan. Voor Mediahuis is het niet interessant om de huidige koers door te zetten. Het format zal daarom waarschijnlijk gaan veranderen naar hitradio. Mediahuis zal met Veronica vol de concurrentie aan willen gaan met 538, Radio 2 en Q-Music. Ik ben benieuwd welke namen ze gaan binnen proberen te halen.

   • Of er nou echt behoefte is aan een nieuw Top 40 station? Qmusic én 538 en in mindere mate ook wel Sky zitten al op die doelgroep. Ik hoop dat Veronica zich wel op nieuwe muziek richt maar dan wel bijvoorbeeld nieuwere rockmuziek.

    • Die behoefte is er misschien niet bij de luisteraar maar, wel bij de gene die de zender en naam Veronica heeft gekocht. Die gaan proberen 538 en Q Music proberen te verslaan. Of het ze gaat lukken is de vraag maar, een andere reden voor Mediahuis kan er niet zijn. Er moet geld verdiend worden. Dat gaan ze zeker niet doen met een oldies zender. Als ze slim zijn proberen ze ook de naam en de tv zender in handen te krijgen van Talpa. Of misschien wel 2 tv zenders.

   • Als ze slim zijn, dan zou ik zeggen:

    – Rick van Velthysen 6:00-9:00
    – Bart van Leeuwen 9:00-12:00
    – Simone Walraven 12:00-14:00
    – Rob Stenders 14:00-16:00
    – Coen en Sander, Ekdom of van Someren
    16:00-18:00
    – Bart Arens 18:00-20:00
    – Bas van Teylingen 20:00-22:00
    – Curry & van Inkel 22:00-00:00
    – Tineke de Nooij 00:00-01:00
    Zoiets voor doordeweeks?

    • Dat gaat het natuurlijk nooit worden.
     En helemaal niet als Mediahuis het format radicaal om gaat gooien. Het geen in de lijn der verwachting ligt aangezien ze geld moeten verdienen. Dat gaat niet gebeuren als Veronica een oldies format blijft.

    • Zo te zien denk jij dat Bart van Leeuwen, Curry & Van Inkel en Tineke De Nooij nog steeds dezelfde leeftijd hebben als 35 jaar geleden.

     Natuurlijk gaat dit nooit gebeuren.

 5. Hoi Patrick, wat verwacht je van de kavel van Financial news radio? Onmogelijk om in een korte termijn een radiostation te bouwen. Of wordt dit kavel verhuurd aan een derde partij? Ben benieuwd naar jouw visie. Groet

  • helemaal nietsssss op het Laapersveld, helemaal niehietsss! Zing even ik doe gezellig mee!!!

   En Veronica komt er nog beter vanaf ook die zijn de Clausulering ook kwijt

   • maar blijft het vara-onica of wordt het Hitradio Veronica met Telegraaf nieuws….?

  • Gewoon uit interesse. Wat is de antipathie naar Kink? Ik lees dit de laatste dagen vaker op verschillende forums, maar snap het eigenlijk niet. Veenstra?

 6. Mediahuis gaat met Veronica op de FM door. Fantastisch nieuws!

  Het is vind ik nogal merkwaardig dat Kicken hier geen melding van maakt. Of is dit weer rancune van deze “deskundige”?

  • Zal moeten blijken. Veronica gaat er in kavel grote enorm op achteruit en ze hebben de hoofdprijs moeten betalen voor een mager kaveltje. Dit zal terug verdiend moeten worden dus ik verwacht dat avonturen van Rob snel ten einde zijn als het niet gaat scoren….

 7. Veronica is verlost van de percentages voor spraak en golden oldies. Hopelijk meer nieuwe muziek van hedendaagse bands, spraak mag wat mij betreft vrijwillig beperkt blijven.

  Mediahuis biedt voor het kleine Veronica meer dan Talpa voor hun 3 kavels .

  Volgens mij is het zo:
  Veronica (21,8 miljoen)
  Sky Radio (17,8 miljoen)
  Radio 528 (20 miljoen)
  Radio 10 (21,4 miljoen)

  Ik neem maar even aan dat Mediahuis dan ook een populaire ochtendshow gaat binnenhalen als ze zoveel overhebben voor Veronica.

 8. Het is waarschijnlijk te kort door de bocht om nu te veronderstellen dat Kink geen 6,1 miljoen euro kon betalen voor het kavel waar nu het niet bestaande Financial News Radio in september moet starten?

  • 6,1 miljoen voor een bereik dat bijna net zo groot is als regio kavel B05 dat voor nog geen,, 4 ton voor 4 jaar de deur uit ging, dus maar 1,2 voor 12 jaar.

   Het gaat er niet alleen of je een pakket kan betalen maar of je het ook terug kan verdienen.

   Mijn verwachting is voor meer dan 70 % uit gekomen.
   Alleen DPG geen nieuws, BNR blijft maar betaalt wel meer dan, 2 miljoen voor iets dat gratis was.
   En Slam verdwijnt, Fin n R komt, maar kansloos.

   Waar zijn die buitenlandlandse partij en als Global en Bauer? Zei ik toch….

   • die buitenlandse partijen gaan nu met veel poen de toko van John overnemen, nu die weer frequentie’s hebben zijn ze veel meer waard, John gaat met een dikke knip vol met pensioen

 9. Ook wel grappig die verklaring van minister Micky Adriaanse, waarin ze opsomt wat de redenen zijn om een veiling te houden. Ze werd toch gedwongen door de rechter?

 10. Die Tom van mediahuis wou eigenlijk het Qmusic perceel hebben om wraak te nemen op zijn vorige werkgever. Maar deze radioliefhebber blijkt goed te zijn in het kopen van teleurstellingen of katten in zak, want hij heeft nooit succes gehad met zenders. Niet met NRJ, Nostalgie, Sublime en zeker niet met de nieuwe zenders.

   • Wat Ons joske al zegt, ze wilden eigenlijk de frequentie van Q Music. Dus het is al heel duidelijk wat Mediahuis met Veronica wil.

     • Proberen de grootste zender te worden en dus ombouwen tot hitradio station. Proberen populaire dj’s binnen te halen en misschien zelfs de TOP40.

     • @Michel: dat gaat helemaal niet gebeuren en dat is al bevestigd door Stenders. Het wordt een tegenhanger van Radio 2 en zeker geen Hitradio….

 11. Waarom moeten er op de FM van die zakenzenders.
  Zonde van de frequentie.
  Dat Randstad pakket zal wel gewild zijn bij ome John want Nederland is niet groter dan de Randstad voor hem.
  Wel jammer dat zo’n investeerder dit weer snel mag doorverkopen.
  Hopelijk Joe op een sterke FM frequentie zodat ik dit fijne Station ook buiten goed kan ontvangen. En Robbie, maak van Veronica weer het oude Veronica uit de jaren 70 80. Lijkt mij leuk.

  • Tuurlijk gaat Mediahuis dat niet willen met Veronica. Dat weet Rob ook. Die is allang een hengeltje wezen uitgooien bij de NPO en als hij slim is ook bij Q-Music voor op Joe.

 12. Jammer van SLAM! Gelukkig door op DAB+ blij dat 538 op 102FM blijft en Veronica blijft ondanks dat het dupe gaat van slam

 13. Voorspel een verkoop van de Talpa-zenders aan Bauer of Global. Radio 10 naar Veronica-pakket, is die nou kleiner of groter qua bereik in m2?

  En Slam! zal wel over 1,5 jaar terugkeren op freqs Financial News Radio.

  Qmusic blijft op 100.7 MHz, verdiend en lekker de vuist de broek lachen.

 14. Waar komt toch dat fabeltje vandaan dat de 100,4/100,7 het beste pakket is?
  Al 20 jaar lang is duidelijk dat het 102 pakket waar 538 op blijft, het beste pakket is. Het heeft het hoogste percentage en het had de beste uitbreidingsmogelijkheden toen ze nog nieuwe frequenties mochten aanvragen. En dat heeft 538 ook gedaan (6 leuke zenders van 101,8 t/m 102,9). Q kon op 100,4/100,7 vrijwel niks uitbreiden, alleen 2 kleine mini zendertjes op 100,9 in Alkmaar (40W) en Arnhem (10W).

 15. Wie was/waren eigenlijk de verliezer(s) voor het NL-kavel, en waarom hebben die niet ook meegedaan voor het oude Sublime kavel zoals FNR? En heeft SLAM! het nou zo slecht gedaan op dat kavel, of is de rest zo wanhopig geworden? Want Talpa lijkt er in verhouding nog best redelijk vanaf te zijn gekomen om de Sky en 538 frequenties te behouden.

 16. Patrick, ik zou jou en je collega’s bij Spreekbuis willen aanraden alvast een uitgebreid dossier aan te maken over de opkomst en ondergang van Financial News Radio.

  Ondergang ja, want je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te voorspellen dat deze zender geen lang leven beschoren zal zijn. Financieel nieuws met een ‘verfrissend concept’ voor jonge mensen? Hoe niche wil je het hebben? Alsof jongeren anno nu nog naar FM radio luisteren, de meesten weten niet eens meer wat FM is. Als het niet op de mobiel zit bestaat het niet.

  Deze zender zal het dus niet lang volhouden en verkocht worden aan een ander partij, want de frequentie heeft natuurlijk wél waarde. Dan zal er een heel ander format op komen. Misschien wel alsnog Kink.

  Het bijgehouden dossier kan dan in de toekomst als bronmateriaal dienen voor een terugblikartikel over het korte bestaan van de dan allang vergeten zender Financial News Radio.

 17. Snap niet dat je als luisteraar nog wakker ligt van een frequentie van je favoriete zender. Alle recente auto s hebben tegenwoordig dab+ of je kan je telefoon verbinden met je radio en luister je alles wat je maar wil op de www. Kom je er achter dat er nog veel meer leuke zenders zijn in de wereld dan het oudbollige van hier zowel gesproken als non-stop

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*