Patrick Kicken: Een frequentieveiling wordt de doodsteek voor veel regionale en lokale commerciële radio

[BLOG] Oh oh oh wat hebben ‘die van KINK’ toch wat teweeg gebracht. Eerst de landelijke radio opzadelen met een niet-gewilde, moeizame, veel te dure frequentieveiling waar ze zelf financieel niet tegenop konden boksen. En nu de regering heeft ingezien dat het kassa voor Vadertje Staat is gaan ze hetzelfde principe toepassen op alle commerciële regionale en lokale radiofrequenties. Een bedrijfstak die het al ontzettend zwaar heeft en waar allerlei kunstgrepen uitgehaald moeten worden om het hoofd boven water te houden. Zelfs het goedscorende commerciële regionale station 8FM in Brabant hield het niet vol en moest het bedrijf opdoeken. Gaat dit het einde betekenen voor nog meer commerciële radio in de provincies?

Je zou natuurlijk ook kunnen denken dat als er bij alle commerciële regionale en lokale radio niet veel geld is, de bedragen ook wel zullen meevallen die ze moeten gaan betalen om te kunnen blijven uitzenden op FM. Maar er zit natuurlijk altijd wel weer een of andere partij tussen die via een slimme u bocht constructie wél investeerders vindt om in één keer een hele bak met frequenties op te kopen om er zo stiekem landelijk op uit te zenden, zoals Decibel en RadioNL nu eigenlijk ook doen. Of het scenario dat rondgaat dat Kink in ieder geval op een goed dekkend FM pakket in de Randstad een ‘regionale’ editie gaat maken. Maar eerlijk is het allemaal niet. En vooral de doodsteek voor het ontwikkelen van goed, nieuw radiotalent.

Je ziet nu al de gevolgen van de landelijke frequentieveiling bij BNR Nieuwsradio: mensen eruit. Programma’s die stoppen. Want (te) veel betaald om te mogen blijven uitzenden. Dit scenario wordt natuurlijk ook uitgerold bij Talpa Radio. Never waste a good crisis! Als de landelijke zenders al met nog minder mensen hetzelfde moeten gaan doen, dan wordt het voor de regionale en lokale collega’s helemaal een veldslag. De meesten draaien al op (bijna) niet betaalde vrijwilligers, veel te volle reclameblokken met spotjes die amper wat opbrengen en dus weinig tot geen marketingmogelijkheden, verouderde studio’s en weinig aanwas van jonge mensen die wel bij dit (vroeger) spannende radiobedrijf willen werken. Als deze ook nog eens diep in de buidel moeten gaan tasten om überhaupt uit te mogen blijven zenden dan gooien velen de handdoek in de ring of worden gewoon, net als veel commerciële regionale radio in het Noorden nu al, non-stop. Of steunzender van een landelijke radiogroep.

Misschien is het allemaal wel de natuurlijke beweging van radio en moeten we ons langzamerhand gaan realiseren dat het nooit meer zo wordt als het was en je baan maken van ‘iets bij de radio doen’ alleen nog maar voorbehouden is aan diegenen die braaf hun heil zoeken bij de door de overheid in stand gehouden regionale en lokale zenders die niet hoeven te bieden op een FM frequentie. Iets in dit verhaal geeft eigenlijk te denken dat het radiolandschap daarmee juist weer 50 jaar terug in de tijd wordt geworpen en de regering het vooral ziet als een mooie manier om nog wat geld te harken. Met als uitkomst een gedupeerde radioluisteraar die net zo lief bij een (buitenlandse) partij aanschuift om aan spannende, grappige content en lekkere muziek te komen. Om maar te zwijgen over de lokale en regionale adverteerder die zijn euro’s dan maar weer aan Facebook of Google geeft om te adverteren om nog wat bereik te krijgen. Een doemscenario wat natuurlijk al lang gaande is en alleen maar verder zal toenemen. Hopen is op een nieuwe minister of staatssecretaris die er wel kaas van gegeten heeft en ophoudt de NPO en andere publieke radiozenders het hand boven het hoofd te houden, door systematisch iedere vorm van concurrentie de nek om te draaien dan wel het heel moeilijk te maken om fatsoenlijk te concurreren met de veel te bevoordeelde publieke tegenhangers, die vaak ook net zo goed (half) commerciële radio spelen, met hitlijsten, volle reclameblokken en weggeefacties.

Patrick Kicken

Deze tweet van Kink baas Veenstra destijds kan dus ook wel de prullenbak in. De luisteraar heeft helemaal niet gewonnen. Het lijkt alsof de radiogoden het overigens ook niet meer zo op Kink hebben, het gerucht gaat dat een van hun belangrijkste jocks binnenkort wél op FM te horen is..

33 Comments

  1. Logisch verhaal. Ook voor de landelijke nieuwe partijen zal het uiterst moeilijk worden.

    Door de RDS blijven de Radio 10 luisteraars gewoon Radio 10 horen onder het voorkeuze knopje. Ook al heeft 10 een nieuwe frequentie.

    Naar Joe en FMR zullen mensen op hun radio echt moeten zoeken.

    Bijna niemand luistert er naar een andere zender dan de zenders onder de (meestal) zes voorkeuze knopjes.

    Zenders als Radio NL en Simone FM moeten waarschijnlijk flink in de buidel tasten om te mogen blijven uitzenden. Nieuwe partijen moeten ook nog eens een flink marketing budget hebben.

    Maar ja, als de zes voorkeuze zenders niet meer bevallen is een leuke Spotify playlist makkelijker gevonden dan een nieuwe leuke radiozender…

  2. Via het knopje op je stuur scroll je door alle zenders die je radio kan vinden op FM en DAB+. Iemand gaat als die wil echt wel zappen. Vraag is waar je uit kan kiezen straks. Ook de lokale en regionale commerciëlen hebben een playlist zoals Radio 2, 10, Joe en Nostalgie. Bij wie luister je dan naar die grijsgedraaide top40-hit of die belegen jaren ’80 plaat?

  3. Kink FM heeft het principe nee heb je, ja kun je krijgen toegepast en geen FM frequentie gekregen. Op zich begrijpelijk want zij hadden niets te verliezen. De uitkomst is echter dat vooral de staat hier beter van geworden is.

    Eens met Kicken dat de NPO Radio wel een erg bevooroordeelde positie heeft. Commerciële radiozenders die miljoenen moeten betalen(en terugverdienden!)en de NPO Radiozenders kunnen rustig achteroverleunen. Ik heb wel een idee wat nog ruimte op de FM band kan creëren.

    NPO Radio2 en NPO3 Radio 3 kunnen samengevoegd worden. Richten zich zowat op dezelfde doelgroep en draaien zowat dezelfde muziek. Dat scheelt weer een FM frequentie. De NPO zou alleen nog maar deze radiozenders op de FM moeten aanhouden:

    NPO Radio 1 voor nieuws en sport, NPO Radio2 voor populaire muziek en ontwikkelen van nieuw talent. Als laatste NPO Radio3 voor alternatieve muziek en dergelijke. Ik denk dat dit voldoende is. Ook het populaire NPO Radio5 is niet meer nodig want voor de golden oldies muziek van deze zender zijn tegenwoordig ook genoeg commerciële alternatieven.

    • Alleen Radio 1 is voodoende. Radio 2 is een commerciële zender, laat de commercie die zender maar exploiteren. 3 FM , Radio 5 en Klassiek hebben genoeg aan DAB en internet. Al die sub zenders als Fun X sterren.nl e.d. weg ermee.

      • o dus de vele slagerijen modezaken, en supermarkten uit de winkelstraat mogen dan ook weg . iedereen mag een zender beginnen , op fm of online. Maar u ligt een dictaat op in een vrije markt lijkt op communisme

    • De nostalgie viert hoogtij , dus radio 5 voldoet aan de behoefte, vooral bij de massa die de hedendaagse popmuziek verafschuwen Niet gek dat radio 5 op de lijst van luisteronderzoek vlak bij 538 staat . de hedendaagse vlakke dreun popmuziek van heden is totaal niet wat de luisteraar, in dit geval de massa wil horen Radio 538 en Sky moeten het hebben van fabrieken / bedrijven, daar staan deze zenders aan . de werknemer is blij als hij naar huis mag ,wat het poptereur is bij vele een etterbak van jewelste

  4. De publieke zenders zijn net zo commerciël als de rest,ze kunnen reclame maken voor eigen parochie en hebben zo een voorkeurs positie en dat alles voor de poen.

    • Moet u de regels van het Com v d M maar eens goed lezen Publieke omroepen zijn niet commercieel .Als ze dat waren werden ze beboet. LEDENWERVING VOOR EIGEN OMROEP IS TOEGESTAAN maar je mag als omroep een bedrijf geen gunst aanbieden bijvoorbeeld , dat men een product , daar en daar kan kopen/ bestellen. Willem Duys >de AVRO < heeft daar eens een flinke boete voor gekregen in het programma Muziek mozaiek . Dergelijke reclame uitingen mogen alleen o.a bij TALPA, RTL onder de noemer telewinkelprogramma`s zendtijd , en reclameblokken en bij de NPO natuurlijk bij de STER blokken, maar die staan los van omroepverenigingen en het geld van de Ster gaat in de staatskas voor algemene middelen

    • De staatssecretaris zou Jan Hoogensteijn wel gratis een FM frequentie mogen geven. Zonder zijn gejammer over een herverdeling/veiling had de Staat der NL een slordige 150.000.000 minder in kas. Gewoon n pieeeepklein frequentietje 😉

  5. 8 maal tukker FM en 9 radio NL met alleen wat verschil in reclame, tja is dat nodig. Tot vorig jaar hadden wij Groningers gevlucht voor de aardbevingen nog radioNoord. De slogan op DAB+ hoor je uw regionale omroep is niets waar meer. Ben al over op internetradio in de auto.

    • De oude indeling van DAB was inderdaad beter, dan had je nog wat regio zenders. Nu zijn het allemaal babyfoon zendertjes.

  6. het kan financieel ook niet uit, kijk naar een zender als Simone fM komt veel talent vandaan, had eerder een eigen fatsoenlijke volwaardigestudio, nu verworden tot garage radio met een klein studiotje in de garage van de eigenaar idemdito geldt dit voor HiTZZZ ( hun zusterstation ) draait ook vanuit de slaapkamers van de 2 daar werkende dj’s, en de geluidskwaliteit bagger alles streamend via internet naar de zender geheel klinkt amateuristisch geluidskwaliteit is niet om aantehoren, sommige ether piraten hebben het beter voorelkaar dan dit soort zenders en daar naast lijkt voorla de laatste zender op een behoorlijke zelf promotie van de amateuristische dj’s en die daar door nog eens flink naast hun schoenen lopen ook nog.
    Dit is geen radio waardig en als ik dan zie in de luistercijfers en weekbereik dat ze veel van deze zenders bij elkaar optellen en vermelden als e-power om toch te doen lijken of ze luisteraars hebben, nee dan heb ik liever ruis op de radio want dit hoeft van mij niet.

    • Worden er nog plaatjes gedraaid dan???
      Dit vindt ik ook zo ouderwets, dat ze dit nog durven te zeggen.
      Ze kunnen beter zeggen druk op het scherm, muziek.
      Vindt dat, wat men tegenwoordig afspeelt op de radio, maar plastic klinken.
      Vinyl klinkt veel dynamischer dan die mp3 meuk, maar zal wel ouderwets zijn met mijn emt930

      • Dat alles plat klinkt heeft niets met de bron te maken maar alles met de overdaad aan processing. De complete “ziel” verdwijnt uit de muziek als je alles stijf in de clippers rost.

      • draai ook nog vynil, maar ook cd`s heerlijk snap ook niet dat jongelui genoegen nemen met minder kwaliteit op hun i phone of usb stik zij hebben ook geen audio installatie , met cd speler, want hoor vaak , wie koopt er nog cd`s? Nou ik wel en 3 voor een euro bij de kringloop en daar zitten de beste artiesten uit jaren 60 70 80 90 bij Het is voor mij gereedschap en met zo`n 15.000 albums bijna alle binnen en buitenlandse populaire top hit genres/ alsmede jazz country , wereld muziek en meer , maak ik de mooiste samenstellingen ., muziek moet de oren strelen , en niet gaan vervelen

    • het zijn muizenklikkers , het zijn geen echte radiomakers zoals toen ik heb nog het echte vak geleerd en hanteer het ouderwetse radiomaken nog steeds . lijkt vreselijk ouderwets maar alleen als je passie radio programma maken is, en met gevoel je werk doet , en draait wat de luisteraar wil horen dan ben je goed bezig

  7. Die veiling kan een flinke verandering veroorzaken, want welke partijen zullen nog bieden?

    Verwacht dat nagenoeg alle partijen die hun frequenties verhuren aan de RadioNL-zenders (Joyradio, etc) niet gaan bieden. Hun eigen zenders (zoals Keizerstad, PuurNL, etc) waren niet winstgevend te krijgen en door de frequenties te verhuren is de schade beperkt gebleven, het is niet aannemelijk dat ze de portemonnee gaan trekken om nu nieuwe frequenties te kopen. RadioNL zal het op eigen houtje moeten doen, persoonlijk schat ik de kans niet hoog in dat ze weer zoveel frequenties krijgen.

    Simone FM is al flink uitgekleed zoals hierboven werd geschreven, die zullen het hoogstwaarschijnlijk financieel dus niet heel goed hebben. Decibel is nu kostendekkend, het is maar de vraag of Karsten&Oerlemans opnieuw veel geld willen investeren. Wellicht dat WildFM volop kan bieden als er genoeg donaties van Christenen binnen zijn gekomen?

    • bij keizerstad hadden ze het inderdaad snel in de gaten die hebben nu voor de fun een internetstationnetje want op die kaveltjes van de overheid met ook nog eens regeltjes is niets te verdienen. vroeger op de 958 of 911 hadden ze bereik en minder regels helaas is dat geweest

      • Bij Keizerstad is het misgegaan toen ze als legaal station het format van SkyRadio kopieerde. Daarmee raakte Keizerstad het eigen karakter kwijt. Voor de luisteraar was er geen verschil tussen SkyRadio en Keizerstad, met dien verstande dat Sky landelijke dekking had. Waarom zou je op Keizerstad afstemmen?

        Naar mijn idee hadden ze gewoon met DJ’s moeten blijven werken en voort moeten bouwen op de programma’s uit hun piratentijd. Helaas…. vergane glorie

  8. Raar hoe er hier tegen het begrip schaarste wordt aangekeken. De schaarse FM-frequenties worden door zakelijke commerciele zenders voor veel geld bemachtigd. En vervolgens als het over de advertentiemarkt gaat zou er geen geld meer te verdienen zijn. Wat klopt er niet? Behalve rol NPO dan.

  9. is geen stuiver mee te verdienen met die kleine fm zendertjes en dan ook nog verplicht mee moeten doen aan dab met nog kleinere zendertjes. kansloos.

    voeg een paar van die fm zendertjes samen tot 1 kavel, stop met verplichte koppeling met dab en wie weet wordt het nog eens wat.

  10. Michiel Veenstra/ Kink kan op weinig sympathie rekenen binnen de omroepwereld. Diverse mediapartijen zijn niet heel erg te spreken hoe KINK de veiling heeft gefoceerd en in feite de overheid heeft geholpen om heel veel geld binnen te halen. Bij BNR zie je al de schaduwzijde: diverse ontslagen door een dure frequentie. Ook DPG zou grote budgetten hebben moeten trekken om een tweede zender op de fm te krijgen. Door alle uitgaves zal de kwaliteit niet beter worden ben ik bang..

    • Ze zijn ook erg stil. Stilzitten als je geschoren wordt zullen ze denken, maar echt sympathiek is dit allemaal niet inderdaad.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*