Patrick Kicken: Sander Hoogendoorn van 3FM naar Radio Veronica

[BLOG] De nieuwe 3FM programmering is nog maar koud bekendgemaakt of het lijkt erop dat de gum er weer aan te pas mag komen: het is Rob Stenders gelukt zijn geadopteerde zoon Sander ‘Skateboard’ Hoogendoorn naar Radio Veronica te halen. Althans, dat is wat betrouwbare bronnen melden aan Spreekbuis. Hoogendoorn presenteerde tot voor kort de ochtendshow op 3FM en zou in de nieuwe programmering van Radio Veronica het tijdslot van 19 tot 22u in zijn eentje gaan presenteren, ná de nieuwe middagshow op Veronica met die andere Sander, Lantinga.

In de nieuwe 3FM programmering die nog moet ingaan staat Sander Hoogendoorn, tot voor kort verantwoordelijk voor het ochtendblok, tussen 13 en 16u geprogrammeerd voor BNNVARA. Boze tongen vroegen zich al af waarom zowel hij als Frank van der Lende gewoon weer terugkeren in de dagprogrammering bij 3FM ondanks niet gebleken succes in het verleden. Het leek er even op dat ze bij BNNVARA vanwege het kwijtraken van de belangrijkste uren op de zender (de ochtend en de middag drive time) de kont tegen de krib gooiden door gewoon weer met dezelfde presentatoren verder te willen gaan. Een daarvan vertrekt dus nu naar de Bergweg in Hilversum, waar Talpa radio gevestigd is en Rob Stenders de scepter zwaait bij Radio Veronica.

Het is een gewaagde stap van Hoogendoorn (geboren in 1988 en 34 jaar oud) om nu over te stappen van een publieke naar een commerciële radiozender. De NPO stations zijn verzekerd van (heel) goede FM dekking, terwijl Radio Veronica nog maar moet afwachten of ze na september 2023 nog wel op FM te ontvangen zijn en niet alleen op DAB+, de digitale tegenhanger die vooralsnog veel minder goed te ontvangen is en nog niet echt aanslaat. Dit in verband met de op handen zijnde frequentieveiling, afgedwongen door Kink. Het is een publiek geheim dat Rob Stenders al langer bezig was zijn protegé naar Veronica te lokken en dat is hem nu dus gelukt.

Een echte promotie kunnen we het ook niet noemen, van de ochtend op 3FM, naar de avond op Radio Veronica. Een voordeel is wel dat de zogenaamde ‘spraakclausule’ dan niet geldt, hij mag naar hartelust lang babbelen én nieuwe muziek draaien, want de regels die gelden voor het FM kavel van Veronica gelden maar van 7 uur ’s ochtends tot 19u ’s avonds. Behalve dat Stenders Sander waarschijnlijk overladen heeft met grote complimenten als ‘dat ze echt achterlijk zijn bij 3FM dat ze hem uit de ochtend halen’ kan ik me ook voorstellen dat de plannen van kersverse zendermanager bij 3 Menno de Boer hem ook de schrik om het hart gejaagd hebben: het wordt Hitradio 3FM. Skateboard Sander zal zich op zijn achterhoofd gekrabt hebben en denken ‘dan maar naar Ome Rob, daar mag ik tenminste mezelf zijn’. En lekker alternatief uit de hoek komen. Alles beter dan ‘een programma waar de muziek centraal staat’, aldus het persbericht over de 3FM programmering en Sander’s vroege middagshift.

Patrick Kicken

31 Comments

 1. Onze regering moet gewoon verplicht worden om het verdiende geld met de veiling weer in radio te stoppen, en niet in de NPO, maar in de verbetering van landelijke Dab ontvangst, zo dat je indoor waar je ook zit op een simpele draagbare radio’tje Dab ontvangst hebt, waar mee Dab een waardige opvolger wordt voor fm en de consument eerder geneigd is om over te stappen vanwege de keus op dab, dat zou toekomstige veilingen overbodig maken en wint de consument.

 2. Sander weg bij 3FM, goed zo. dan kan de lunchshow en het programma daarna weer uit blokken van 2 uur bestaan. gewoon 12-14 en 14-16

  Ik zal Sander niet missen in elk geval

 3. Sander is geen goede jock en ik denk dat het prima is dat hij zijn heil ergens anders zoekt! Die eeuwige tiener jongen look van hem is ook vermoeiend. En als Veronica dan zijn frequentie kwijtraakt staan Sander en Sander met lege handen. En dan niet aankloppen bij de NPO hè? Daar hebben ze ook oren…….

  • Ik denk dat Sander en Sander gewoon met Radio Veronica meeverhuizen naar een andere FM-frequentie, als de 103 FM naar een andere partij gaat. Ze laten Radio Veronica toch niet in stilte verdwijnen? Wat is de Nederlandse radio zonder Radio Veronica?

 4. Patrick, het is toch eerder te verwachten dat De Mol in gaat zetten op Radio Veronica nu Stenders keer op keer weer percentages binnen harkt bij de luistercijfers? Dan is het toch juist Sky dat het moet gaan ontgelden?

  • Verlies van de FM-frequentie zou voor Sky Radio weinig gevolgen hebben. Ze hoeven geen discjockeys te ontslaan. Deze zender kan het prima redden met DAB+. Zo kan de toekomst van Sander Hoogendoorn en andere discjockeys worden veiliggesteld.

  • Percentages binnen harkt? De zender verliest alleen maar luisteraars, alleen die overgebleven luisteraars luisteren langer. Onder Stenders is Veronica nu gestegen van 3,6 naar 4,0. Maar de winst zit allemaal in 50+.

   Het is bij lange na (nog) geen succes te noemen.

   • Radio Veronica is geen jongerenzender meer, zoals het vroeger wel was.

    Denkt u dat 50+ niks te besteden heeft?

    • Ik denk dat 50+-ers veel te besteden hebben. Ik wil alleen maar aangeven dat Veronica onder Stenders weinig opgeschoten is. Dus er is geen sprake van “percentages binnen harken”.

 5. @patrick

  Ze hebben wel wat te besteden, maar adverteerders zijn gewoon minder bezig met die doelgroep. Nee, Veronica is nog niks opgeschoten met Stenders. En heel nobel van je dat ze toekomst van DJ’s willen veilig stellen zoals je denkt tijdens de veiling. Maar ze gaan gewoon voor de zender die het meeste opbrengt. Dat is Sky. Veronica kost alleen maar geld. HEEL veel geld

  • Mocht het dan toch Sky Radio worden dat ten koste van Radio Veronica blijft bestaan, is er nog de mogelijkheid om op Sky Radio discjockeys in te zetten. Het veiligstellen van de werkgelegenheid is toch ook een verantwoordelijkheid van de werkgever? En bovendien hoeft de non-stop muziekformule tegenwoordig niet meer als ‘heilig’ te worden gezien.

   Sky Radio zelf, stelde in 2003 de werkgelegenheid veilig door discjockeys van Radio 10 FM over te nemen. Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender bleef niet non-stop en werd omgedoopt in Radio Veronica, zodat de discjockeys op de radio konden blijven.

   Als het voor de adverteerders nodig zou zijn om te verjongen, dan kan dat na de frequentieveiling alsnog met Radio Veronica, op een ander FM-kavel.

    • In 2003 ging het om discjockeys zoals Bart van Leeuwen en Ferry Maat die werden overgenomen van Radio 10 FM, voor Radio Veronica. Dit soort discjockeys (grote namen), het zal voor radiobazen wel wat opleveren.

     Wat Sander Hoogendoorn kan opleveren en hoever hij een radiostation omhoog kan tillen, dat is nog even afwachten. Het is nog vroeg om te oordelen.

 6. @patrick De non stop formule overboord gooien is echt bijzonder riskant. Waar mensen al sinds dag 1 gewend zijn aan non stop, zouden ze nu getrakteerd worden op Dennis Hoebee? Omdat hij anders geen baan meer heeft? Nee sorry.

  • Luisteraars van Sky Radio kunnen ook in positieve zin door Dennis Hoebee worden verrast. Je weet het niet.

   Als het zo is dat er definitief wordt vastgehouden aan de non-stop muziekformule van Sky Radio, dan is het wel treurig voor discjockeys in Nederland. Je kunt dan bijvoorbeeld verwachten dat Sander Hoogendoorn bij Radio Veronica, een heel kort contract krijgt aangeboden, met een looptijd tot 1 september 2023.

   • Echter zitten we dan nog met de populaire Kerstmaanden. Dit zou dan alsnog online kunnen of als tijdelijk pop-up radiostation. Dit dan gelinkt aan Radio 10 of Veronica.

    • Andere radiostations kunnen met de kersttijd ook veel kerstmuziek uitzenden, als daar behoefte aan is.

     Ik begrijp dat Sky Radio bekendstaat als non-stop kerstmuziek-station in de maand december. Dit programma kan online (zoals u al zei) en via DAB+ worden uitgezonden. Het zou onzin zijn om een radiostation het hele jaar door via de FM-ether met non-stop muziek te laten uitzenden, speciaal om hiermee te kunnen aansluiten op de kersttijd.

     Mijn advies is: Laat de non-stop kerstmuziek-luisteraars maar gaan sparen voor een radio met DAB+ ontvangst.

 7. @Patrick Het is helemaal niet zo gek wat je zegt. Met de komst van de streamingdiensten is een non stop muziekzender totaal overbodig geworden. Mensen hebben het opstaan uit gewoonte maar kunnen ook gewoon een non stop online station of Spotify lijst aanzetten. Als je echt radio wilt dan kies je toch echt voor iets anders. Hoewel de luistercijfers nog wat achter blijven laat Veronica dan maar blijven of doop 538 en SBS6 om in Veronica en ga daar weer een sterk merk van maken. 538 moet op de schop en meer dan de veranderingen die er nu doorgevoerd worden en SBS6 is als naam nooit echt een sterk geweest en heeft tevens helemaal niets van doen met het bedrijf waar de zender nu onder valt.

 8. Waarom denken zoveel mensen dat Kink op het kavel van Veronica komt? Kink wil geen gouwe-ouwe kavel, maar een alternatieve muziek kavel. Het kavel waarop SLAM! uitzendt was geschreven voor Kink. Dat is het kavel dat ze willen hebben.
  Wel zouden Joe en Nostalgie kunnen bieden op het gouwe-ouwe kavel.

  • Het komt ook een beetje van Patrick Kicken af. In zijn columns schreef hij dat hij verwacht dat Radio Veronica zou kunnen gaan verdwijnen van de FM-ether, na de aankomende frequentieveiling. Kink zou op het FM-kavel van Radio Veronica willen gaan uitzenden. Ik denk dat Patrick Kicken hiermee aangeeft dat Kink niet op een duur ongeclausuleerd FM-kavel kan uitzenden.

   Je hebt natuurlijk gelijk, het geclausuleerde FM-kavel van SLAM!, daar moet Kink vanaf 2023 eindelijk maar eens op komen te zitten.

  • Op het ‘gouwe ouwe kavel’ kun je makkelijk alternatief doen: alleen hitnoteringen uit de Top 40 tellen mee voor het minimale percentage aan ‘nieuwe’ muziek van 5 jaar en jonger. Tipparade en nieuwe muziek dus niet. De spraakclausule zou eerder een probleem kunnen worden, alhoewel dat makkelijk op te lossen is met een paar nonstop uurtjes overdag.

   • Maar zal Kink niet gewoon gaan inzetten op het Slam FM Kavel?

    Al kunnen ze ook nog altijd op dat van Radio10 bieden toch? Alle kavels zijn bij ronde 1 toch evenveel waard, daarna begint t bieden.

    En weet jij of ze dat doen over meerdere rondes?

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Sander én Frank van 3FM naar Radio Veronica, opgeruimd staat netjes - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*