Groenlinks en PvdA willen meer geld voor audiodescriptie bij de NPO

De Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (Groenlinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) willen dat hetbudget van de landelijke publieke omroep wordt verhoogd 425.000 euro geoormerkt voor audiodescriptie. 

Beide kamerleden melden: ‘In totaal wonen in Nederland circa 490.000 mensen met een visuele beperking of hebben visuele problemen vanwege een niet-aangeboren hersenletsel. Voor hen is het van grote toegevoegde waarde als televisie- programma’s van audiodescriptie worden voorzien waarbij televisie- scènes op een heldere, beknopte manier worden beschreven.’ 

Ruim 17.000 Nederlanders ondertekenden een petitie voor meer audiodescriptie. Dit amendement moet volgens hen bijdragen aan een meer toegankelijke programmering van de publieke omroep, conform het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. De kosten hiervan moeten volgens Van den Hul en Westerveld in 2020 worden gedekt uit de niet-juridisch verplichte subsidies, met uitzondering van de subsidies ten behoeve van de regionale, lokale en streekomroepen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*