Akwasi spreekt op kinderfilmfestival Cinekid

Mediapersoonlijkheid Akwasi is één van de eerste aangekondigde sprekers op kinderfilmfestival Cinekid.

Afgelopen maanden veroorzaakte hij in de Zwarte Pieten-discussie veel mediaophef. Tevens was er veel kritiek op zijn gewelddadige tweets. 

Rapper Akwasi verwijderde hierna zijn Twitteraccount nadat er tweets uit 2011 en 2012 van hem waren opdoken. Akwasi twitterde toen onder meer: “Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord” en “Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?”

Cinekid meldt: “Multi-talented Akwasi, born in Amsterdam with roots in Ghana, is a storyteller at heart,  whether via rap, poetry or by making television programmes. He will talk about the responsibilities of media-makers when it comes to creating for young audiences.”

24 Comments

 1. Het moet toch niet veel gekker worden. Deze man is een gevaar voor de samenleving en hoort achter de tralies te zitten. Heeft niets te zoeken op een (kinder) festival. Stop met deze man aandacht geven!

 2. Wat jammer dat een aantal media Akwasi in zo’n kwaad daglicht zetten, en zijn opmerkingen zo erg uit de context trekken. Eindelijk is zwarte piet, een overduidelijk racistisch karikatuur, inmiddels in veel steden verboden. Dit is te danken aan vele moedige activisten en sprekers die het huidige racisme in Nederland aan de kaak stellen, waaronder Akwasi. Heel goed dat Cinekid hem tenminste niet buiten spel zet!

  • In veel steden?? Je bedoelt de randstad ja. In en rondom de grachtengordel. Hier in Zuid Brabant is er geen discussie. En komt de Sint nog gewoon met de traditioneel bekende Zwarte Piet. Geen mens hier die daarover valt, geen protesten, helemaal niets. Gewoon nog een ouderwets leuk kinderfeest. Die discussie vindt vooral plaats in de grachtengordel. Waar een bepaalde linkse kliek meent dat zij het voor het zeggen heeft. Hier in Brabant lachen we erom.

  • Verboden? Dan kan alleen de politiek en die heeft zich er juist heel terecht buiten gehouden. Dus zet niet zomaar iets neer. Alwasi is een gevaarlijk persoon omdat hij zijn frustratie niet kan beheersen. Haalt rasisme en wat plagerij door elkaar. De de zielepiet spelen en dat als handelsmerk. Zo was er nog een toch? Die is gelukkig ook vanzelf verdwenen.

 3. Op Aruba, waar ook Sinterklaas wordt gevierd, maakte niemand, ook de autochtone bevolking, in de jaren 60 zich druk om zwarte piet.
  Dat racisme is verzonnen door over politiek correcte gefrustreerde zwarte en links blanke mensen die aanslaan op alles wat maar een beetje zielig is.
  Kinderen worden gepest, als je zwart bent is het zwarte piet, als je rood haar hebt rode vuurtoren. Moeten we dan alle rode vuurtorens slopen?

  Ik zat op een zwarte school avant la lettre, en werd natuurlijk ook gepest. De Hollanders waren Macamba’s en ik was Top Cat, naar een kinderserie (cartoon) die toen liep op TeleAruba. Had dat dan verboden moeten worden?

  Over racisme gesproken, op Aruba was er in de jaren 60 een politieke partij die openlijk opriep dat als zij aan de macht kwamen de Macamba’s en de negers van het eiland geschopt zouden worden.
  Die partij bestaat nog steeds.

  • Klopt helemaal! Mijn zoon; Nederlandse vader, moeder van Bonaire wordt ook macamba genoemd. Zoals iedereen die niet “vol” Antiliaans is.

 4. Ik word doodmoe van deze discussie. Klaas en Piet vormen een cultuursprookje sinds ongeveer 1850. De gedaantes en gewoontes zijn door de decennia heen regelmatig veranderd en aangepast aan de tijdgeest. Dat is nu weer gaande. Ik baal van de extremen aan beide kanten. Het lijkt een probleem van chronisch ontevreden volwassenen, die soms agressieve identiteitspolitiek en -ideologie bedrijven over de ruggen van kinderen heen. De partijen luisteren niet naar elkaar en voeren een loopgravenoorlog met het eigen gelijk als munitie. Alle ruziezoekers en -makers moeten zich, diep, diep, diep schamen.

  • Ik vind dat zowel Akwasi, Blokkeerfriezen als PSV-hooligans. indien ze op heterdaad betrapt worden wegens openlijke geweldpleging, belediging, smaad, laster, bedreiging enz., moeten worden vervolgd en veroordeeld. Wel volgens de regels van de rechtstaat en niet de zeden en gewoonten van de straat.

    • Hun eigen gelijk halen de ander hun wil opleggen. Ze denken dat het een wedstrijd of oorlog is, die gewonnen moet worden en dat de ander dus het onderspit MOET delven. Aan een sportief gelijkspel wordt niet gedacht. Ik geloof dat de figuur van (Zwarte) Piet langzaam dient te evolueren in de richting van een minder stereotiep karakter. Dat proces is gaande en vergt tijd. Kan best felle debatten opleveren en gaat niet pijnloos. Maar het zoeken van de confrontatie en escalatie lost niets op een lijkt een beetje op “pikken” vergelijken of een verplasspelletje.

     • Compromis? Een grijze Piet? Roetveeg, nee he.
      Alles wat afwijkt van zwart maakt zwarte piet geen zwarte piet meer.

      Mensen die zich storen aan zwarte piet moeten eens bedenken dat anderen zich storen aan andere zaken of mensen of misschien zelfs aan hun zelf.

  • Inderdaad regelmatig veranderd en aangepast aan de tijdgeest. Maar dat ging geleidelijk en niet gedwongen door mensen waarvan hun roots niet in Nederland liggen.
   Het leidde niet eerder tot protesten, voor zover ik weet.

 5. Den spieker op zunne kop, zoals ze ten oosten vd Randstad zeggen.

  “Allochtonen zijn zelf trots op hun cultuur zelfs als dat in de ogen van witte Nederlanders discriminerend is. Maar ja het komt niet prominent in de media, dus moeilijk aan te pakken.”

  En waarom komt het niet prominent in de media? Zouden daar die slappelingen zitten? Die niet in Kanalen eiland, Overvecht, A-dam West,Schilderswijk of R-dam Zuid wonen.

 6. Kolonialisme en later Nazicisme doen de blanke Humanistische Nederlander zich schuldig voelen wat maakt dat hij zijn Humanistische inborst wil bewijzen door allochtonen op een voetstuk te zetten. De verlichting en het daaruit voortvloeiende verlies van identiteit heeft hier ook mee te maken. De blanke Nederlander is collectief Humanistisch en identiteitsloos geworden. Vandaar ook de genderverwarringen. Dat is ook wat hem er van weerhoudt zich krachtig te profileren. Voor een korte reactie hier volstaat deze analyse.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*