Patrick Kicken: Het fiasco Ruud de Wild

[BLOG] Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep voorgeschoteld krijgen! Een top 5 met voordelen van geen Songfestival in Nederland, vanwege de coronacrisis. Met op nummer 1: het HIV virus zal zo in ieder geval beheerst blijven. HAHA! Wat een topgrap. Op een publieke zender! Super. Verbaast het me? Nee, want we hebben in Nederland al jaren geen publieke omroep meer. Alleen hele en halve commerciële omroep, met dit tot gevolg.

Mensen vragen me wel eens of ik ooit ophou met het ‘NPO bashen’. Want zo zien ze dit. Dan zeg ik: ‘Op het moment dat de NPO gaat doen waar ze voor opgericht zijn, zeker op radiogebied’. Nu zitten de bekendste en duurste radionamen op één publieke zender te doen waar ze goed in zijn: plat volksvermaak. Dus je kunt het Ruud de Wild niet eens aanrekenen, die doet gewoon wat hij in al die jaren Radio 538 geleerd heeft: beetje shockeren, beetje platte grappen, beetje stotteren, beetje lispelen en een beetje overal tegenaan trappen. De twee uren daarvoor zijn gereserveerd voor Rob Stenders die op een heel traag tempo doet wat hij al jaren doet, de muziekprofessor uithangen. En de twee uren daarvoor zijn voor hey hallo hier ben ik weer Gijs Staverman, die op een Top 40 toontje lekker jockt.

Wat er dan wel publiek is aan NPO Radio 2? Geen idee. Ja misschien het infotainment gehalte van de ochtendshow, of het muzikale theater ’s avonds van Stefan Stasse. Terug naar Ruud de Wild, die de kar met stront (terecht) over zich heen krijgt door deze misplaatste grap uit te zenden. Het is niet de eerste keer dat hij (ongewild) viral gaat. Herinneren we ons dit filmpje nog, op internationale vrouwendag?

Hoe laat je een vrouw twee keer gillen?
Eerst keihard in de reet neuken en daarna je lul aan de gordijnen afvegen.

Wat is het belangrijkste orgaan van een vrouw?
De neus, dan kan ze blijven ademhalen als ze aan het pijpen is.

Ruud de Wild, KRO-NCRV, NPO Radio 2, 16-18u.
Slogan van de omroep: Laten we wat meer naar elkaar omkijken. Uh-hu.

Echt, applaus publieke omroep. Chapeau. Dit is het niveau dat we willen horen bij een publieke zender. Hiermee informeren en amuseren we jong en oud. En maar trots zijn dat we veruit de best beluisterde zender van Nederland zijn. Ja, maar hoe? Dit zou bij 538 niet eens de zender op mogen. Niet bij Q. Niet bij Veronica. Bij geen enkele commerciële omroep. Maar Ruud is Ruud en die mag lekker bij de KRO-NCRV (!) zijn gang gaan. Dit kun je toch allemaal niet meer serieus nemen? Dan kan de NPO nog zoveel podcasts lanceren waarin ze wél hun publieke taak vervullen, zolang dit nog uit de speakers komt betaald met publiek geld dan is het echt hoog tijd dat hier eens kamervragen over worden gesteld.

Jij bent alleen maar jaloers dat je er zelf niet zit! En je was zelf net zo plat in de jaren dat je wél op de radio was! Toegegeven, ik heb ook gekke dingen uitgehaald in mijn tijd bij 3FM en Radio Veronica in de ochtend. Maar hield altijd één ding en doel voor ogen: ik zit daar niet voor mezelf, ik zit daar voor de luisteraar. Wat is mijn opdracht? Wie moet ik bereiken? Of dat bij de NPO duidelijk is.. Denk dat het vooral erom gaat zoveel mogelijk marktaandeel te scoren, zodat iedereen lekker trots door het Radiohuis kan paraderen als een pauw met de mooiste veren. Levensbeschouwelijke programma’s worden vervangen door muziekprogramma’s, interessante informatie halen mensen maar ergens anders vandaan. Werkelijk, NPO, op sommige momenten zou ik willen dat jullie allemaal eens midden in de nacht wakker werden met het idee ‘wat zijn we nou allemaal aan het doen eigenlijk?’. Het enige dat ik positief vind aan dit hele item ‘5 over 5’ is dat de luisteraar de ‘grappen’ vertelt. Of is het een slimme manier om achteraf te zeggen ‘ik zei het niet hoor!’. Maar je zendt het wel uit, op prime time.

Wat je vaak ziet bij radiodeejays is dat als ze er eigenlijk niet veel meer aan vinden dat dagelijks radiomaken en het vooral nog doen voor de naam-en-de-faam ze hun eigen radioshow gaan opblazen. Door steeds verder over grenzen heen te gaan totdat iemand anders de stekker er voor hun uittrekt. Zou dat met Ruud aan de hand zijn? Misschien wil hij wel liever met verf smijten of de woordkunstenaar en het BN’er koppel uithangen op een warm eiland samen met zijn nieuwste verovering Olcay Gulsen.

Worden we ooit nog getrakteerd op landelijke publieke popradio waar je wat van opsteekt, verwonderd raakt en ook langer naar kunt luisteren als je géén zaagsel in je hoofd hebt? Zolang Jurre Bosman de radiotak van NPO leidt zal er weinig veranderen. Deze man is op twee dingen uit: scoren. En nog eens scoren. Kijk eens, 17% marktaandeel voor NPO Radio 2! Ja, maar vraag niet hoe. Om het doodgebloede 3FM maar gauw te vergeten. Bosman, kijk eens in de spiegel en stel jezelf de vraag: is dit wérkelijk de taak en het doel van een Publieke Omroep in Nederland? Ik weet het antwoord al.

Patrick Kicken

45 Comments

  • Klopt, maar NIET bij een publieke omroep. Daar mag ik toch een hoger staaltje humor van verwachten? Dit is het platste van het platste en ook nog bedacht en verteld door de luisteraar. Hebben ze daar geen redactie? Moet ook al bij de NPO de luisteraar de zendtijd vullen?

    • Ik hoorde Rob laatst nog eens in een winkel en bedacht me: die zit toch ook al 25 jaar hetzelfde te doen. Ik snap gewoon niet dat radio niet eens meegaat met z’n tijd en dat we eens een wat verrassends op de radio horen in plaats van altijd-maar-hetzelfde.

     • Je hebt 200% gelijk: de Wild lispelt, is onverstaanbaar, vindt zichzelf leuk en is plat. Zijn sidekicks zijn ieder al een stuk beter dan hij. Stenders is kneuterig gezellig, Staverman zielig gemaakt met zijn zg. 2.0 taalgebruik, maar de Wild is hooguit goed voor een lokalo of piraat.

   • Hoewel ik het niet met alles eens ben wat je hier geschreven heb, vind ik het wel een treffende mening. Hier doordeweeks heel af en toe NPO2. Zaterdag en zondag is NPO2 prima, op andere dagen opteer ik voor Stubru, Kink, NPO1, BNR of een internetradiostation al naar gelang mijn stemming.
    Was een trouw luisteraar van je nachtshow met bart (+) in de tijd waarin Napster opkwam. Hele goede interactie met de luisteraars, vooruitstrevend voor die tijd. Jammer dat je toen naar de ochtend bent gegaan (ik ben niet zo matineus 😉 )

 1. Ik vermoed dat de regel bij Radio 2 geldt: Alle (kwetsende) grappen mogen, zolang het maar niet over moslims of de islam gaat. Komt wel overeen met hoe de huidige linkse politiek te werk gaat. Denk nu niet dat ik dit schrijf vanuit een zeer rechtse opvatting, want ik vind dat de publieke omroep er niet is om groepen te kwetsen… links, rechts of gezellig in het midden. De boodschap van Patrick kan niet duidelijk genoeg zijn. Hulde voor Patrick die tenminste zulke zaken aankaart.

 2. Helemaal mee eens!
  Geldt ook voor radio 1. Alle sport is afgelast maar wel midden op de dag een half uur sport?! Daarvoor de nieuwsbv met veel muziek?! en af en toe een luchtig gesprekje. Daarna sinds kort Twan en Dionne en dat is nog erger..

 3. Wat een slechte en suggestieve column door niet expliciet te schrijven dat de opmerking niet door Ruud de Wild werd gemaakt, maar door een luisteraar. Het was foute humor die wel vaker bij Ruud in de show zit, maar verder vind ik het een lekker middagprogramma, ook in deze barre coronatijden.

  • Dat moet toch wel duidelijk zijn uit de rest van de column en de video? Ik zal er nog ergens een zinnetje aan toevoegen ergens.

   Maar wéér gaan we aan het belangrijkste voorbij: hoort dit thuis bij een NPO of niet?

   • Erik de Zwart wil Radio 2 opheffen omdat het te commercieel zou zijn, maar ik vind het een gepasseerd station. Radio 2 vind ik een populaire muziekzender die juist ook interessant is voor 50- en 60-plussers zoals ik. Ik heb geen interesse in de commerciële zenders die alleen gericht zijn op jongere doelgroepen. Dus laat Radio 2 maar bloeien, ook met een sympathieke en beslist ook gevatte Ruud de Wild die inmiddels de vijftig is gepasseerd. En overigens, in de Top-10 van meestverdienende deejays staat geen enkele disckjockey van de NPO.

   • Dit soort humor is volledig respectloos en hoort maar mijn mening nergens op de radio thuis. Niet bij de NPO en niet bij de commerciëlen. Ik snap dus niet wat t met de NPO specifiek te maken heeft. Verder luister ik graag naar radio 2 🙂

 4. Hoi Patrick ben met je eens een foute grap. Maar wat heeft Rob stenders er mee te maken, dat snap ik niet. Rob maakt een geweldige programma,verstand van muziek, en nu ook deze tijd. dat snap ik niet.
  groetjes,
  frank.

 5. Hé Patrick wat ga je weer te keer tegen Jurre. Is er ooit toen je bij “ons” werkte eens iets gebeurd tussen jullie ? ( Ik bedoel bonje). Want Jurre werkte toen ook op de radio afdeling en zeker niet onverdienstelijk !
  Er gaat nl geen gelegenheid voorbij of je “basht” hem.

  Je hebt de laatste tijd wel erg veel kritiek op alles en iedereen!

  • Ik mag Jurre als mens zeker, vond bijvoorbeeld hoe hij dat programma voor kinderen deed op NPO 3 fantastisch. Maar als radiobaas heb ik niet veel met hem op, zeker omdat hij zich niet of nauwelijks laat interviewen en met harde hand regeert.

   • Jurre heeft voor mij diverse POSTER pop docu’s gemaakt en meer dan prima. Daar kan menig dj een puntje aan zuigen. Want dat kunnen ze niet, zoals oud collega Ralph Inbar tegen mij zei;” Jezus, radio maken is echt een vak”.
    Niet zomaar wat plaatjes draaien, nee interviewen in de diepte. dat was mijn opdracht aan Jurre. Een meer dan terecht radiobaas. En streng? Natuurlijk
    , maar jij beoordeeld kennelijk alleen zijn R2 en 3FM beleid. Maar Patrick er is nog zoveel meer radio dan alleen maar plaatjes draaien en foute grappen maken bij de PO op voornoemde zenders.

  • Môgge Juul !! Over de kritiek op Jurre kan ik alleen maar zeggen,,,,,,,,,,groot gelijk Patrick !!!!! Deze niets-kunner is ’n baasje geworden door heel veel te slijmen en likken naar boven én vooral veel trappen naar beneden. Hoe ’n iets hogere baas bij de NPO deze engerd heeft kunnen aannemen is mij ( en heel veel mensen die deze Jurre kennen) ’n groot raadsel. Vraag maar niet om voorbeelden, dit zou deze enge Jurre alleen maar nóg meer kunnen schaden !!! Nou vooruit ééntje dan,,,,,,,,,,nou nee toch maar niet !!!!

 6. Heb de radio de hele dag op NPO radio 2. Behalve tussen 2 en 4 (Ruud de Wild) dan wijk ik uit naar Bert Kranenbarg op 5

 7. Ik ben 4 á 5 jaar geleden na ongeveer 45 jaar van 3 Fm naar radio 2 overgestapt omdat ik niet goed snapte welke kant ze op wilden en welk publiek ze hiermee dachten te bedienen ( in elk geval niet die van mij ), radio 2. Is wat mij betreft informatief en draaien goeie muziek zowel nieuwe als oude, daarbij hebben ze naar mijn mening een goed dj- team, maar er zitten er uiteraard altijd wel een paar tussen die mijn voorkeur niet hebben , zoals Gijs en Ruud die wel heel tevreden met henzelf zijn, dat Ruud er bij N crv/ kro er nog niet uitgeknikkerd is blijft voor mij ook een wonder, maar je moet zoals ik nu merk al helemaal geen grappen over de groepen in Nederland met lange tenen maken, zoals homo’s en of moslims of gekleurde mensen want dan ga je klaarblijkelijk echt te ver, dus als publieke omroep toch een juiste afspiegeling van onze maatschappij

  • Ik vind het wel een prettig en dynamisch namiddagprogramma van Ruud de Wild met twee leuke sidekicks, maar inderdaad wel vreemd dat hij werkt voor KRO/NCRV, terwijl hij regelmatig heel scherp tegen het geloof en zijn broodheren aanschopt. En over shockjocks gesproken, ’s nachts tussen 02.00 en 04.00 uur heb je Rick van Veldhuizen met de dominante sidekick Erik-Jan van Roosendahl op Radio 2. Dat is twee uur lang chaos-radio waarbij de luisteraars die bellen zwaar worden geschoffeerd. Maar het vrolijkt de nacht op voor de nachtbraker en ja, wel van Powned, dan weet je het wel.

   • Echt ook iets voor de publieke radio ja, nachtradio met lekker veel gescheld en gedoe. De scheidslijn is gewoon compleet weg, commerciële radio klinkt bij tijd en wijlen informatiever in Nederland dan de publieke variant.

    • Maar omgekeerd ik ook waar, een nachtprogramma zoals Rick van V. op 2 hoor je biet bij de commerciëlen, die durven dat denk ik niet (meer) aan. Dus …

 8. En dat is precies de reden dat de radio om 16.00 van NPO 2 afgaat, na het genieten van Rob Stenders Platenbonanze zap ik rond 16.00 snel weg om Ruud de Wild niet te hoeven horen. Gelukkig bestaat er nog Keizerstad 80’s, gewoon ff lekker nonstop hits luisteren.

 9. Maar zo’n vent heeft R2 nodig om ook jeugd te trekken. moet gezegd worden dat hij ook goede items aankaart en bespreekbaar maakt. Is er jaloezie?

  • Er is zat jaloezie in radioland, maar niet aan mijn kant. Heb alles op de radio kunnen doen wat ik wilde. Vind online interessanter, waaronder podcasts. En het allerbelangrijkste: ik weet hoe lastig het is om een dagelijkse radioshow te maken die boeiend blijft voor langere tijd.

 10. Ooit vond ik Radio 2 een goede zender, maar tegenwoordig hebben we die kaallullende Stenders en die giechelende De Wild. Vroeger had je goede programma’s op die zender, zoals op de vrijdag Ratel Plus met Violet Falkenburg (een programma over radio en tv, net zoiets als deze site) en Binnenlandse Zaken met Ivo Niehe. Daarom wederom goede column, PK.

  • Was dat niet nog Hilversum 2?
   Zat ook nog een tijd alleen op MG 747.
   Een ongeformatterde zender, net als Hilversum 1.
   Niet te vergelijken dus.

 11. Een radio 2 die jij beschrijft klinkt als niche radio. Dus algemeen publiek geld voor een klein groepje. Want je kan wel slow radio met diepgaand willen, naar daar luistert geen hond naar. Terwijl het toch juist voor iedereen moet zijn zou ik zeggen. Radio 2 is nu populair maar niet te schreeuwerig. Ruud is iets wilder maar de grappen die jij noemt zijn uitzondering. De gesprekken met de dokter of de usa correspondent vind ik wel informatief een sociaal. Licht informatief en licht belegen muziek: Een eigentijdse invulling van de publieke radio zou ik zeggen.

  • Excuus voor de schrijf/swipefouten, zo had ie moeten zijn:

   Een radio 2 die jij beschrijft klinkt als niche radio. Dus algemeen publiek geld voor een klein groepje. Want je kan wel slow radio met diepgang willen, maar daar luistert geen hond naar. Terwijl het toch juist voor iedereen moet zijn zou ik zeggen. Radio 2 is nu populair maar niet te schreeuwerig. Ruud is iets wilder maar de grappen die jij noemt zijn uitzondering. De gesprekken met de dokter of de usa correspondent vind ik wel informatief en sociaal. Licht informatief en licht belegen muziek: Een eigentijdse invulling van de publieke radio zou ik zeggen.

 12. Ik moet toch altijd wel lachen om Patrick, die beweert dat hij er voor de luisteraar zat en niet voor zichzelf. Dan is hij de eerste ….en de enige.

 13. Patrick, ik ben het met je eens. Ik luister smorgens nog en dan savonds. Ik geniet erg van de programma’s van Stefan Stasse en Soulnight met One’sy. Smiddags zo gauw het 16.00 uur is gaat de radio uit. Die ongelikte beer van een Ruud de wild is vreselijk en tenenkrommend en dat hoort niet bij de NCRV/KRO. Ik mis programma’s met inhoud. En ja ik ben 50 jaar geweest bijna 60.

  • Patrick, kan me er gedeeltelijk in vinden. Vind Rob STENDERS namelijk wel ok. Maar om 16.00 uur gaat hij 2 uur uit. RdW enorm flauw, slechte humor en ook nog eens slecht ingelezen tijdens zijn gesprekjes.
   Waarom die namen daar gehaald zijn, geen idee. Dat had NPO2 niet nodig

 14. Patrick, je zegt precies wat ik elke keer denk als ik van mijn werk af komt. Voor 4 uur is er prima muziek. Maar dan begint het: eerst 3 minuten zinnetjes met ruud de wild nummer 1 DJ!!! Daarna is de muziek zo 538, qmusic als het maar zijn kan en zijn de items gewoon mensonterend. Fijn dat het een keer gezegd wordt.

 15. Schijnbaar vreten de luisteraars het van de npo ondanks dat het publiek geld is. 17% is niet niks. Maar Patrick een 538 is toch vreselijk steriel geworden met een groot gedeelte aan niets zeggende dj’s. En meer commerciëlen overigens. Dus ik snap de luisteraars wel en deze hebben het te vertellen en zorgen uiteindelijk voor de inkomsten. Nogmaals 17%.

 16. Wat mij opvalt aan je columns is dat je nogal vaak in winkels komt waar men toevallig jouw radiozenderonderwerp aan heeft staan en dat deze dan altijd uitgezet wordt..

  Of dat bepaalde standaarden in radioland jou vaak niet bekoren omdat “en dan volgen er excuses ipv argumenten”..

  Dat bepaalde mensen waar “jij vroeger mee te maken had” nog steeds niet gegroeid zijn en alsnog succesvoller zijn dan menig ander.

  Ga zo door! Lekker tegen de mensheid aantrappen en ondertussen bij elke trap weer beweren dat “je daar absoluut niet boos op bent hoor” ..

  Blijf vooral schrijven, we lezen hem elke keer weer, met een lach en een traan.

   • Radio kan niet plat genoeg zijn

    De gedraaide muziek is toch steeds hetzelfde

    Dus lachen als de Wild en zijn bende er zijn
    Wat maakt het nu uit.

    En of JIJ het nu leuk vindt of niet
    Er zit nog wel info tussendoor
    Wat je op de commerciële omroepen echt niet vindt

    Radio 3 is meuk
    En radio 1 is net als al die talkshows op tv
    Leeg, nietszeggend en dus zeker niet kritisch

    Leve de Wild met zijn crew

 17. Vroeger had je kwaliteit op de radio! Zowel op R2 en R3! Denk aan Annette v Trigt, Ferry Maat, Jeroen Soer, Bart v. Leeuwen, Wim Rotter…..zo kan ik wel even doorgaan! Het radiolandschap is veranderd!

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Overzicht Patrick Kicken columns - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: Overconfidence has a name: Ruud de Wild - Archynewsy
 4. Patrick Kicken: Overconfidence has a name: Ruud de Wild – Archyde
 5. Patrick Kicken: Corona bij 3FM en ander non-nieuws - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*