Patrick Kicken: Timur, Coen en de telefoontjes

[BLOG] Het zal je niet ontgaan zijn. Timur Perlin, deejay bij BNNVARA op NPO Radio 2, had ruzie met een luisteraar aan de telefoon. Tijdens het 8 minuten (!) durende telefoongesprek bleek luisteraar Dave gevatter dan hij en dan speelt als deejay natuurlijk je ego op. De Volkskrant riep Timur uit tot mediaflop van de week en ook De Telegraaf dook er gretig bovenop. Maar, Timur is gelukkig niet de enige jock die luisteraars aan de telefoon als een stuk stront behandelt.

Het blijft altijd een heikel punt, luisteraars in de uitzending. Het is een van de beste tools om vrienden te maken en luisteraars voor je te winnen. Want iemand die telefonisch in jouw uitzending komt vertegenwoordigt ‘de luisteraars’. Dus ga je er respectvol mee om, tenzij het echt een eikel eerste klas is. En dat viel bij luisteraar Dave nog wel mee. Dus waren de verwensingen van Perlin onnodig. Sowieso sta je als jock al met 3-0 voor als je iemand in je show haalt dus krijgt de beller het voordeel van de twijfel.

Je hoort het vaak gebeuren op de radio. Als iemand niet leuk genoeg reageert volgens de deejay ligt het natuurlijk aan… de luisteraar aan de telefoon. Nee, het ligt nooit aan het feit dat je hem of haar niet even van tevoren verteld hebt wat de bedoeling is. Of dat je hem als het ware aan de hand meeneemt de uitzending in. Staat zijn radio nog aan waardoor het gaat ‘rondzingen’ live op de radio? Dan is het bij voorbaat al een Jan Doedel, zijn schuld en kan hij naar zijn prijzen fluiten. Dat sfeertje.

Live bellers prikken in de show, nog zo’n ontzettend niet leuk staaltje radio tenzij het midden in de nacht is en je van je baas ‘sfeer moet maken’. De kandidatenselectie wordt bij de Coen & Sander Show op Radio 538 trouwens ook gewoon live on-air gedaan, want wij zijn lekker nonchalant en komen toch weg met alles. Zo moest ik afgelopen week ergens verplicht 5 minuten naar dat gepruts aan de telefoon luisteren, waarbij Coen Swijnenberg, waarschijnlijk met tegenzin want het paste niet in het draaiboek, een DAB+ radio moest weggeven in de ‘week van de digitale radio’. Dus daarom maar even snel snel, onvoorbereid, on-air wat bellers screenen. Waardeloze radio. Ik geef de Peppie & Kokki van de Nederlandse radio nog tot het einde van het jaar en dan is het afgelopen voor ze, als ze op deze manier de 538 luisteraar blijven trakteren op rommel-radio. Het verbaasde me dan ook niks dat in de winkel waar ik was letterlijk de radio uit ging en eigen muziek aan na amper 10 minuten hits en voor de rest 30 minuten gezwam. Het is me een partij kinderachtigheid daar in de middag bij 538. Efteling Kids Radio zou de show zo over kunnen nemen. Zouden ze het zelf wel eens terugluisteren wat ze daar zitten te doen? Misschien moet iemand ze nog eens vertellen dat het ook daadwerkelijk live uitgezonden wordt. Of kan de NTR ‘Coentje & Sandertje en hun infantiele liedjes’ op de plek van Sesamstraat uitzenden.

Er is meer dan 20 jaar geleden een apparaat uitgevonden genaamd ‘de VoxPro’. Het woord ‘pro’ zit er niet voor niks in. Als je professionele telefoongesprekken wil uitzenden on-air, dan gebruik je dat ding. Die VoxPro is op de eerste plaats uitgevonden om de luisteraar beter tot zijn recht te laten komen. Zodat je een fatsoenlijk, gelijkwaardig telefoongesprek kunt voeren met grote kans op leuke, spontane reacties. Je gebruikt die VoxPro niet omdat je het niet live durft, maar omdat je het allerbeste uit een telefoongesprek en een luisteraar wil halen.

Waar sommige jocks ook niet tegen kunnen is als een beller ineens grappiger blijkt dan jij. Dan laten ze het bij voorkeur stilvallen en roepen iet doms als ‘ en door….’ . Nee, je zou je luisteraar eens laten shinen. Komt je show alleen maar ten goede. In Amerika fluisteren jocks hun luisteraar off-air gewoon een goede grap in en laten hem of haar on-air het telefoongesprek op een ludieke manier beëindigen. Zo heb ik dat ook ooit gedaan bij een belletje wat daarna meteen viral ging. ‘Haha heb je gehoord hoe dat meisje Kicken vanmiddag te kakken zette!’. Niks gezichtsverlies, gewoon een mooie manier om mensen over je show te laten praten.

Eigenlijk kun je de manier waarop jij met een luisteraar aan de telefoon omgaat het beste vergelijken met hoe je met de bediening omgaat in een restaurant tijdens een eerste date. Iemand vormt zich niet alleen een beeld van jou door hoe je met de persoon in de date omgaat, want daar doe je natuurlijk wel lief, leuk en aardig tegen. Maar als je je als een pannenkoek eerste klas gedraagt tegen de bediening of mensen achter de kassa in een restaurant, dan kun je er gif op in nemen dat het bij die ene date blijft.

Terug naar Timur. Hij was/is op zijn best als hij telefonisch mensen (op een leuke manier) voor de gek houdt. Zo was daar ooit een vrouw uit Lelystad die dacht dat ze Call TV aan de telefoon had. Legendarisch fragment. Maar lieve Timur, gooi je ego toch eens de deur uit als je met een luisteraar belt. En vraag je sowieso af of de (volwassen) luisteraar van Radio 2 wel zit te wachten op een kinderlijke fittie aan de telefoon. Is dat nou het beste wat je te brengen hebt op de radio? Dadelijk gaan jonge jocks nog denken dat dát de maatstaf is voor goede radio. Ik heb nieuws voor je: dat is het niet.

Patrick Kicken

8 Comments

 1. Helemaal mee eens!
  Vooral wat betreft Coen & Sander. Al voor ze de overstap naar 538 maakten over het hoogtepunt heen.

  • Ik snap gewoon niet dat je denkt dat je jarenlang maar gewoon kan teren op je bekende naam en het dan interessant, spannend en boeiend blijft om naar te luisteren. Wie weet helpt deze wake-up call ze. Want wat ik hier schrijf komt al maanden uit diverse monden in Hilversum, maar niemand die het hardop tegen de boys zelf durft te zeggen natuurlijk.

 2. Het initiatief van Timur startte al voordat er gesproken verkeerd. Als RVD (Radio Vergeving Dienst) werd Dave verkeerd benaderd, aangezien deze van mening was dat hij niets van zijn woorden hoefde terug te nemen.

 3. Beste Patrick, het lijkt me dat je dingen wel in de juiste context moet zetten. Het door jou aangehaalde telefoongesprek van Timur (vooraf via VoxPro opgenomen, overigens) is een item. Een reactie op een luisteraar die veel kritiek spuit. De luisteraar is mans genoeg om daar zelf een mening over te vormen.

  Wat een zure column, Patrick. Vol met frustratie….

  • Zo kan het lijken Adriaan, maar dat is toch niet het geval. Ik heb mijn koptelefoon in de wilgen gehangen, mede omdat het me zo tegenstond dat radio absoluut niet verder evolueert. Met pijn in het hart zie ik het afglijden naar een lokale omroep niveau, zelfs bij landelijke zenders. Als we radio willen redden moeten we er kritisch naar durven kijken. Ik zal er in een volgende column op terugkomen.

 4. “Gevatter dan hem” moet eigenlijk “gevatter dan hij” zijn. Tot zover het taal-gemugge(n)zift. Voor de rest: hele goede column. Helemaal mee eens. Goed dat dit aan de kaak wordt gesteld.

   • Nogmaals, goede column. Alleen hij is erg in de tegenwoordige tijd geplaatst. Heel lang geleden had je bijv. Jack Spijkerman, die er ook wel een handje van had om luisteraars op zijn plaats te zetten. Zo mocht een luisteraar nooit de groeten doen aan bekenden, omdat dat bij de TROS bij Tom Mulder al werd gedaan. Ook herinner ik me een telefoongesprek waarin hij een prijswinnaar uitschold, omdat deze niet blij was met een prijs die hij had gewonnen. Dan had je natuurlijk nog die onzinnige telefoongesprekken, waar soms wel behoorlijk in werd geknipt, en waar ik vaak wel om moest lachen. Ik ben benieuwd of Patrick in Jack Spijkerman (en misschien ook wel Jacques Plafond, hoewel ik daar zelden naar heb geluisterd) de vader van dit verschijnsel ziet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*