Patrick Kicken: Welke NPO Radio 2 deejay vertrekt naar de ochtend van Veronica?

[BLOG] Het kan niet lang meer duren of Radio Veronica, dat bij de laatste luistermeting een all time low van 3,1% marktaandeel aantikte (de helft van wat het ooit was) zonder ochtendshow zit. Want het huidige team, dat het marktaandeel nog enigszins een duwtje in de goede richting geeft door bovengemiddeld te scoren, vertrekt naar een verdieping lager in het Talpa radiogebouw om de zaak bij Radio 538 proberen te redden. Waar de gewonde Wietze de Jager op z’n tandvlees bezig is om er nog wat van te maken, met in zijn achterhoofd vierde keer vader worden. Veel komma’s in deze zinnen he? Laten we er eens een punt van maken.


Er bereikt mij het bericht dat een redelijk prominente NPO Radio 2 discjockey benaderd is en ja heeft gezegd om binnenkort het stokje van Tim Klijn, Rick Romijn en Niels van Baarlen over te nemen. 06-09u dagelijks, het belangrijkste tijdslot bij het legendarische merk Radio Veronica. Nu zou dit, zo vlak voor de frequentieverdeling, een uiterst riskante operatie zijn. Je zit immers bij ’s lands nummer 1 NPO Radio 2, bij een omroep die subsidie krijgt. Het station heeft de wind in de rug en waarom zou je dan naar de inmiddels nummer 11 gaan. Dat is, zoals het cijfer al doet vermoeden, gekkenwerk. Tenzij je op het punt staat om weg te moeten bij die zender. Of gewoon gewend bent aan veel poen en je met twee weekendshows die dure hut niet warmgestookt krijgt.

Laten we beginnen met dat eerste. Zit er iemand op de schopstoel bij NPO Radio 2? Nou het verhaal gaat al maanden dat er bezuinigd gaat worden en (een gedeelte) van de nachtprogrammering non-stop wordt bij NPO Radio. Komen we meteen uit bij good old Rick van Velthuysen, die al eerder de ochtend deed bij Veronica. Powned heeft tegenwoordig een hele stal aan radiodeejays, waaronder Ruud de Wild, Eddy Keur, Barend van Deelen, Jaimy & Oliver etc. Ze zoeken bij Powned trouwens nog een radiostagair dus grijp die kans. Enfin, ze kunnen wel een jock missen daar en Rick zal zich nu helemaal op z’n kop krabben dat hij nooit een overdagshow mag vervangen bij NPO Radio 2, zelfs niet nu 16-18u van Powned is in plaats van KRO/NCRV. Dus die heeft nog wel wat te bewijzen en is gefrustreerd.

Dan komen we uit bij geld. Iemand die al zijn hele radioleven gewend is goed betaald te krijgen is.. Jeroen van Inkel. Hij is dikke maatjes met Martijn Zuurveen, thans nog programmaleider bij 100pNL/Slam! en in dienst bij RadioCorp, die dadelijk waarschijnlijk de leiding krijgen als De Telegraaf en consorten (lees: Mediahuis) Radio Veronica in hun bezit krijgen. Jeroen zit nu weggestopt in het weekend bij 2 maar mag wel weekvervangingen doen en een nachtprogrammaatje. Hij is ook gewend op alleen DAB+ de ochtend te doen (hij deed dat bij NPO Radio 5) en zelfs op AM in de Hitradio Veronica tijd dus of Veronica nou nog een FM pakket heeft of niet na september zal hem worst wezen. Toch zou het allemaal weer een herhaling van zetten zijn, het lijkt me voor hem ook totaal saai om voor de zoveelste keer de kar te moeten gaan trekken bij een station dat op sterven na dood is. Wat wil je ook als je (’s avonds) K3 uitnodigt in de Veronica studio. En de dag erna weer een lul met een gitaar.

Laatste naam die altijd gefluisterd wordt voor Veronica ’s ochtends is Giel Beelen. Die is natuurlijk ook niet vies van geld en roem. Hij ligt constant onder vuur met zijn Kukuru platform, waar hij toch echt geen hele dikke boterham uithaalt. En zo’n wereldreis moet wel terugbetaald worden! Ook hij heeft het eerder gedaan en is dikke maatjes met zijn ontdekker Rob Stenders dus zal op z’n minst gepolst zijn. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er allemaal niet heel warm voor loop, wie het ook is van NPO Radio 2. Je hebt nog die twee clowns op vrijdagmiddag die ook denken dat ze leuk zijn, Wout & Frank. Misschien dat hun ego ook weer eens gestreeld wil worden en ze de overstap maken. Kan me niet voorstellen dat Van der Goes, die al eerder met ze in gesprek was, zijn NPO 1 voice over baantje en dagelijkse show op de grootste opgeeft voor zo’n risicovol avontuur, but money talks. Maar waar zijn toch die nieuwe talenten die het verschil kunnen en durven maken, het merk Veronica weer sexy, met originele, gedurfde content en een gedegen basiskennis van het vak. Ik weet niet of we dat ooit nog gaan meemaken..

Patrick Kicken

22 Comments

 1. Ik hoop van Harte dat Ruud de Wild dit heeft gedaan, zijn we tenminste verlost van deze irritante,onkundige DJ,en kan Eddy Keur zijn plaats innemen!!

  • “Hoogendoorn en Hoitjes doen de ochtend”.
   Lijkt me een prima move voor Veronica en deze twee Drie Efemmere

 2. gewoon van januari t/m december op veronica een top zoveel lijstje uitzenden met een studio die je mag bezoeken en dan lekker luchtgitaar spelen uiteraard laten openen met een lichtshow succes verzekerd en wie dat allemaal maakt is niet belangrijk

 3. Patrick, ik denk dat Rick van Velthuysen de overstap gaat maken. En dat hij dan de ochtendshow gaat maken samen met Koert en Erik-Jan van SlamFM. Erik-Jan heeft al paar keer gezegd in podcasts dat hij zich niet jaren nog bij SlamFM ziet zitten. Dus dit zou een goede optie kunnen zijn, aangezien SLAMFM ook bij de club van de telegraaf gaat horen. Maar Patrick wat ik me dan ook afvraag wat gaat Sander Lantinga dan doen? Mag hij gewoon de Coen en Sander show blijven maken? Aangezien radio Veronica straks van de Telegraaf is en 538 van Talpa? Of zal Coen misschien de overstap gaan maken naar radio Veronica en dat daar dan de Coen en Sander show gemaakt gaat worden?

 4. Misschien wel Jan-Willem en Jeroen? Er staat mij iets van bij, dat het een idee was van Rob Stenders om Jan-Willem en Jeroen in de ochtend te zetten op Radio 2 als opvolgers van Gerard Ekdom.

 5. Ik hoop dat ruud de Wild vertrekt bij radio 2.
  Lekker weer Eddie Keur op die plek daar knapt een mens van op.
  Dat is pas een entertainer.

  • Vanmorgen was die Keur vervanger voor Van Inkel. En weer de stoffige schuine opmerkingen over “zijn zus” die ik al tig keer gehoord heb. Keur geeft zonder meer energie maar wordt nu ook een beetje een karikatuur van zichzelf.

 6. Rick of Jeroen gun ik van harte een prominenter tijdstip met een grote zak geld, wel of niet bij een ander fm station, maar als ’the young one’ geen fm frequentie krijgt dan gun ik het plekje aan Ruud. Dan is dat gezemel mooi van de fm af.

 7. “Hoogendoorn en Hoitjes doen de ochtend”.
  Lijkt me een prima move voor Veronica en deze twee Drie Efemmers

 8. Hoewel echt een hele gezellige ochtend show, zit/zat Rob Stenders hier wel op te wachten met zijn radio ideeën?
  Het past gewoon beter bij 538. Veronica kan op dit tijdstip prachtige, totaal andere dingen doen.
  Groetjes
  Ron
  En ik blijf dit lezen en hier posten.

  • Zou het persé iemand van Radio 2 moeten zijn?

   Het lijkt me dat Mediahuis/Telegraaf Veronica opnieuw groots wil lanceren dus dan moet je wel met wat namen komen. En het niet alleen bij radio zoeken. Dat is te weinig. Het merk Veronica gaat het alleen redden als het breed opnieuw gelanceerd word. En dus ook met televisie (probeer die tv zender ook te krijgen of in elk geval dat je de naam mag gebruiken voor een eigen zender en dat Talpa dus een andere naam voor de nu huize tv zender moet gaan gebruiken) , online, streaming, events, festivals, games, muziek. Het nieuwe Veronica zal onder de nieuwe eigenaar een feest van herkenning moeten zijn bij de jaren 80/90 beetje 00 generatie en tegelijk een nieuw publiek moeten aanspreken. Alleen met radio gaat dat niet lukken.

   Even over de radiozender, Rick van Veldhuysen en Jeroen van Inkel noemt Patrick maar, ik denk dat mensen daarvoor echt niet meer van radiozender gaan switchen. Het programma van Jeroen van Inkel op Radio 2 klinkt als een radio show van hem uit 1981 als hij een slechte ochtend heeft. Allebei prima dj’s voor erbij maar niet om je radiostation op te laten drijven. Al zou Stenders en van Inkel op de vrijdagavond wel kunnen werken.

   Ik zou proberen als Mediahuis/Telegraaf zijnde toch Giel binnen te halen en daarnaast ook Gerard Ekdom. Rob en Sander ook laten blijven. Proberen een beetje het oude 3FM geluid te laten horen van voor dat het bergafwaarts ging met die zender. Misschien ook Michiel Veenstra erbij. Sander kan is in het verleden gebleken naast ieder ander een goede radio show neerzetten (als je van Sander houd) daar is Coen niet persé voor nodig. Misschien samen met Ramon Verkoeijen in de middag?

   • Radio Veronica met 80’s & 90’s hits dat is een idee uit 2003. Het moet muziek gaan draaien van de jaren 80, 90, 00, 10, aangevuld met hits uit de jaren 20 (van nu). De muziek uit de jaren 80 zal geleidelijk aan wat meer naar de achtergrond moeten, want voor bejaarden hebben we NPO Radio 5. De nieuwe FM-vergunningen lopen tot september 2035, begrijp ik. Het is toch niet de bedoeling dat Radio Veronica in 2035 nog steeds in jaren 80 blijft hangen? En anders als ze dat wel willen dat moeten ze gaan uitzenden op het goedkoopste FM-pakket, waar nu Sublime nog op het horen is, met een slecht bereik.

 9. Henk westbroek. Patrick, waar blijft hij. Zijn naam werd ook genoemd om bij veronica een programma te maken.

 10. Patrick, wat vind je nou precies van het format van VPROnica van Stenders?

  Mijn mening het format van Erik de Zwart was het beste.

  • of VARA-onica.

   beste veronica was toen het nog geen gouwe ouwe zender was

 11. Haha ik denk dat je al wist dat Rick van V de overstap ging maken Patrick 😉 Mooie transfer! Ik ben geen ochtendmens dus ik zal minder luisteren. Wat zal ik Rick en Koert missen in de nacht. De ochtend zal veel strakker gepresenteerd zijn natuurlijk. Dan laat hij ze wel een poepie ruiken 🙂

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Rick van Velthuysen naar de ochtend van Radio Veronica - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*