Patrick Kicken: Vervangers in vakantietijd, de mindere goden?

[BLOG] Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer nog wat extra geld kan verdienen. De gevestigde namen zijn allemaal weg dus: werk aan de winkel. Maar zijn die vervangers nou echt allemaal zoveel slechter of in sommige gevallen zelfs een stukkie frisser en moderner? En zouden in deze Coronatijd stations er niet slimmer aan doen de vakanties van hun duurbetaalde krachten drastisch in te korten? Of juist minder belangrijke dagdelen nonstop.

Regel nummer één in radioland: als je op vakantie gaat, zorg dan dat je vervangen wordt door de grootste grijze muis die je kunt vinden in het pand. Zodat alle luisteraars er weer naar snakken om jou te horen en als je terug komt geen appjes krijgt met ‘hij of zij deed het ook wel leuk!’. Wat ben je weer heerlijk cynisch Kicken, wordt het weer zo’n column?! Nee want er komt ook nog wat positiviteit, heb geduld. De slimme deejay die zeker is van zijn of haar zaak wil natuurlijk dat de show of shift overgenomen wordt door een andere goeie jock. De domme deejay die alleen maar aan zichzelf denkt wil dat niet, want is bang voor zijn/haar positie.

Veel heeft ook te maken met wat voor sfeer er in het pand hangt. In de tijd dat ik bij Radio Veronica werkte werd ik omringd door allerlei grote, gevestigde namen die hun sporen al ruimschoots verdiend hadden. De meesten hadden een vast contract dus boeide het weinig wie de vervanging mocht doen en wie niet. Als er een angstig sfeertje hangt waarin iedere flexwerker op z’n tellen moet passen en ieder extra uurtje radio er voor zorgt dat je tenminste een factuur kunt sturen waar je je niet voor hoeft te schamen aan het einde van de maand dan is dat wel anders.

Als vervanger is het vaak heerlijk. Je komt in een gespreid bedje terecht. Tenzij de op vakantie zijnde deejay de sidekick(s) en producer(s) de opdracht gegeven heeft het je zo moeilijk mogelijk te maken. Door niet te luisteren, niet te reageren, niet te lachen en alles te bekritiseren. Daarom zijn vervangingen in je eentje het beste, met hooguit één producer die zijn vak verstaat. Maar kom daar maar eens om in Nederland. Oh wacht ik zou positief zijn. Het leuke van een vervanging doen is dat iedereen het vaak ineens een stukje frisser vindt klinken, want anders. Ook hoef je je niet druk te maken over luistercijfers, want die komen op de conto van de vaste deejay of presentator.

Of ik nog een sneer ga uitdelen aan iemand die op vakantie is? Nouja wat Ruud de Wild en zijn team vorige week flikten, slaat natuurlijk nergens op: een ‘Best of’ van De Wild uitzenden, met ouwe fragmenten. Op prime time. En dat kinderachtige gedoe met dat coronascherm weghalen in de studio, is dat echt het beste wat je anno 2020 nog kan brengen? En dan Paul Rabbering als vervanger, is dat omdat hij net als jij een beetje een spraakgebrek heeft? Had Rick van Velthuysen dat toch laten doen, die past veel meer in jouw lijn en mag nu ook wel eens overdag te horen zijn. Bovendien heeft hij jou zelf in het zadel geholpen in de nineties als producer bij 538 Ruud, of ben je dat vergeten? Doe eens wat terug denk ik dan.

Bij 3FM knapt het er erg van op, de vervangers die ik hoor. Wijnand Speelman doet het een stuk verzorgder in de ochtend, Rob Janssen in de middag een stuk gezelliger. Over Tim Hofman ‘op de bak’ zoals ze het zelf aankondigen ben ik blij dat het volgende week vrijdag voor de laatste keer is. Laat hem lekker op Twitter en NPO Radio 1 zijn maatschappijkritiek spuien, luisteraars hebben al genoeg aan hun hoofd om nog ruimte voor Hofman’s mening te maken. En ga je toch eens scheren man, je lijkt wel 50!

Wat het lot van de vervanger natuurlijk wel een beetje tekent is dat hij of zij vaak zijn eigen shows er óók nog bij moet doen. Dus zitten ze vaak drie of vier weken achterelkaar iedere dag bij een of twee zenders. Iets in mij zegt dat dat niet heel goed voor jou en je creativiteit is. Ieder mens moet toch minstens 1 dag in de week in ondergoed kunnen Netflixen. De simpelste oplossing is: neem een sidekick, kun je daar lekker een beetje tegenaan ouwehoeren, dan vult die show zich vanzelf. Ik ga deze column maar eens afronden, teveel MediaCourant gelezen denk ik waardoor ik een béétje cynisch ben geworden. Wat ik eigenlijk onbegrijpelijk vind is dat commerciële zenders niet gewoon lekker de computer aan zetten op de minder belangrijke uren in vakantietijd. Zou een station als Veronica of QMusic nou werkelijk veel luisteraars verliezen als je het van 10u tot 16u en na 18 of 19u gewoon nonstop maakte in juli en augustus? En de krachten van die uren inzet tijdens drivetime. Je zou de vakantiemuziekuren zelfs kunnen ‘verkopen’ aan de hoogste bieder, zoals Sky dat met Kerst doet: ‘Coca Cola weet hoe warm je het hebt, daarom het komende uur nonstop zomerhits op QMusic!’.

Heb jij trouwens recentelijk al geprobeerd met Google Chrome op een Talpa website te komen? Lukt je niet. Je komt niet langs de cookiewall. Typerend voor de afstand tussen Talpa Radio en haar luisteraars. Gelukkig wist ik al wie bij 10 de vervangingen doet en daar is weinig spannends over te melden. Bij Radio Veronica en 538 idem, alhoewel Wietse wel heel lekker wegluistert. Daarover een andere keer meer. En Muijs bij Veronica relaxter klinkt dan Giel. NPO Radio 5 (te belegen) en 100pNL (te saai) luister ik zelden en bij Slam daar klinken alle jocks hetzelfde, daar kunnen ze de namen net zo goed afschaffen. Jeroen van Inkel als vervanger vanochtend en deze zondagochtend voor Leo Blokhuis op NPO Radio 2 is een verademing. Die omgevallen boekenkast met z’n ontzettend saaie feitjes heb ik nooit wat aan gevonden. Jij nog een goeie stand-in gehoord die er wat jou betreft zo mag blijven zitten?

Patrick Kicken

51 Comments

 1. Ik vind dat Kai Merckx, die de komende weken de ochtendshow op Q-Music doet, het wel leuk doet. Prima vervanger voor Mattie en Marieke.

 2. Ik ben wel benieuwd hoe Cielke Sijben het zal gaan doen tijdens De Staat van Stasse (npo radio 2 20 – 22 uur) de komende week. Volgens mij vervangt ze vanavond ook Henk van Steeg van de EO op datzelfde radio 2.

  P.s. De Staat wordt de laatste tijd door ‘Jan en alleman’ vervangen

 3. Hofman die Frenk & Eva vervangt maar daar is de Kickenman het niet mee eens te ijdel wellicht. Leo is een aardige popprofessor en muzieknerds kunnen weleens doorslaan (ik spreek uit ervaring ; net als radiofreaks overigens. Popradio moeten we niet overschatten. Het is een industrie en de luisteraar komt wel aan zijn trekken.Juul heeft gelijk. Tijd voor vakantie Patrick ;-

 4. Niek op 538, Mart Meijer op zondagochtend is ook ok. Dennis Ruyer op Veronica is een uitprobeersel denk ik, want Tim is er gewoon, klinkt niet verkeerd. Martijn Muijs mag van mij blijven, alleen dan wel iemand anders voor die Mariza… 😃

  • Oké is zoveel radio, vind je niet Henk? Ik mis het zo dat deze mensen boven zichzelf uitstijgen. En dat kan, door veel en vaak jezelf te verbeteren, door intensieve airchecksessies. Focusgroepen. Als jock veel zelf te investeren in cursusmateriaal.

   Kijktip: Michael Jordan – The Last Dance op Netflix. Hij steeg boven zichzelf uit. Had het talent en de plek maar nam daar geen genoegen mee.

 5. Als ” ze” de computer aan zouden zetten, dan gaat het volgende column over: Minachting voor de luisteraar tijdens vakanties

  • Nee hoor, zou juist slim zijn. Zo krijgen de mensen van de minder belangrijke shifts nu eens de kans zich waar te maken op de belangrijkste uren. En hoef je hun shifts niet op te vullen met freelancers die voor een kwartje per uur radio komen maken en vaak dus ook zo klinken.

   Ik heb het hier overigens in eerste instantie over de marginale zenders als Slam, 100pNL, Veronica en eigenlijk ook 3FM. Veel te veel gelul op die zender. Als je dat format eens goed zou maken en nonstop tussen 10u en 16u, moet je eens kijken hoe het scoort. Maar daar zal geen enkele omroep voor tekenen, die willen allemaal hun eigen stempeltje drukken.

   QMusic zou het gewoon ook eens een zomermaandje kunnen proberen, of 538. De nonstop versies van beide zenders staan niet voor niks op veel plaatsen aan. Denk dat er geen haan naar kraait.

   Dit is denken vanuit de luisteraar. Doe je die niet veel meer een plezier met lekkere nonstop hits overdag en ’s avonds in de zomer op de camping of buiten in de tuin dan een vervanger waar ze niet zoveel mee hebben? Zo vond ik het vroeger ook cool dat QMusic in het weekend gewoon nonstop was. Bam. Uniek ten opzichte van andere zenders en zo mooie extra concurrentie voor Sky Radio.

   • @Patrick Wat bedoel je met de beste fragmenten van Ruud omdat hij op vakantie is? Tussen 16.00 en 18.00u is toch al 2 weken Paul Rabbering te horen? Die overigens niet om aan te horen is. Gaat ineens heel jolig doen net als hij altijd bij de TOP2000 doet terwijl hij normaal helemaal niet zo doet.

    Het ochtend programma van Giel bij 3FM was misschien een goed voorbeeld geweest over vervangers. Qua onderdelen was dat programma helemaal af maar hij was in het format vervangbaar. Het was leuker als Michiel Veenstra, Bert van Lent, Coen & Sander of Timur en Ramon het overnamen als Beelen met vakantie was.

    Je voorstel om non stop uren in te lassen ben ik het niet mee eens. Mensen zetten bewust de radio aan. Als je non stop muziek wil dan kan dat ook via Spotify, YouTube of andere diensten. Daar heb je anno 2020 de radio niet voor nodig. Daarom is SKY Radio in deze tijd volkomen achterhaald.

    En Tim Hofman die hoort niet op radio met zijn deug geouwehoer. Bij BNNVARA vinden ze hem zo leuk. Je ziet maar weer wat voor vinger BNNVARA in de pap heeft bij 3FM. Misschien ook dat dit een van de redenen is waarom het niet werkt met 3FM. Ze doen alsof dit door het stukje BNN komt maar je ziet in alles de VARA er doorheen bij fusie omroep. Het zou BNNVARA worden maar ze zouden samenwerken als 2 losse merken werd in het begin gezegd. Dat is dus totaal niet het geval. Als Bart de Graaf toch eens zou weten wat er van zijn omroep terecht is gekomen. Bart de Graaf zijn programma’s bij Veronica en de omroep waren alles behalve VARA. BNN had gewoon net als MAX een los merk moeten blijven en de VARA had lekker moeten fuseren met de VPRO en/of NTR.

    Even los van je column over BNNVARA nog even. Hebben ook weer voor elkaar gekregen dat het radioprogramma De Nieuws BV dagelijks live uitgezonden word op NPO2. Wat is dat voor waanzin? Als we daar aan gaan beginnen waar ligt dan de grens? Het zal toch wat zijn als we dagelijks live als van de publieke radiozenders ook op tv gaan uitzenden.
    Helaas ook nog eens ten koste van Heimwee TV. Mensen konden eindelijk programma’s uit het Beeld&Geluid archief kijken en dan stopt gewoon weer en wordt vervangen voor radio op tv.

     • Patrick, zijn de omroepen nog wel van deze tijd? En dan vooral de vele publieke omroepjes? Ik luister niet naar een omroep vanwege de omroep maar vanwege de presentator. Het zal mij een zorg zijn voor welke omroep mijn favoriete dj’s werken. Ik denk dat je dan ook een betere programmering kunt maken want je hoeft geen rekening te houden met al die belangen maar je kunt de beste mensen (en dat zal altijd subjectief zijn) op bepaalde tijdstippen zetten. Ik vind het nog steeds bijzonder dat bijvoorbeeld Annemieke Schollaart weggestopt is in het weekend terwijl zij in mijn ogen veel beter is dan Stefan Stasse. Maar hij zit er geloof ik ook al zo’n 50 jaar dus ik kan het zomaar verkeerd zien.

 6. Als die-hard Veronica luisteraar krijg allen wie daar de vervangers zijn. Ik deel je mening m.b.t. Martijn Muijs in de ochtend, ik was vooral aangenaam verrast hoe hij met gasten aan de telefoon is. Wat mij betreft een blijvertje. Ik heb ook het gevoel dat Dennis Ruyer een betere klik met de sidekicks van VI heeft dan Tim. Tot slot heb ik erg moeten wennen aan Marissa, ze klinkt niet bepaald “Veronica” maar heeft wel een origineel eigen geluid. Bovendien kun je horen dat ze zich erg goed voorbereid en dat zorgt in ieder geval voor verfrissende spreekjes.

  • Mooie analyse Lex! Hoe een jock met een luisteraar aan de telefoon om gaat is -zeer- bepalend voor hoe de rest van de luisteraars iemand beoordeelt. Of bedoel je zijn telefonische interviews met ‘vips’?

   • Beide Patrick, misschien wel het belangrijkste – Martijn luistert naar water gezegd wordt en reageert vervolgens inhoudelijk en dat doet ie ook nog een lekker relaxed en af en toe met zelfspot. Zou Giel een extra lange vakantie willen? 😆

 7. Leo Blokhuis als hij eerst eens leert hoe techniek werkt,daarna nadenkt over wat hij hoe gaat zeggen.

  Zijn inval destijds voor Stenders vond ik een ramp

  • Bart van Leeuwen mag, wat mij betreft, blijven/ meer eigen tijd krijgen en doet het in verschillende shows prima, past zich prima aan de sfeer van de show aan en blijft daarbij zichzelf.

   Jeroen van Inkel, per direct meer (vaste) tijd geven.
   Rollator Radio van de bovenste plank en wat luistert dat gewoon lekker weg.

   Nou Kicken nog en de club is compleet.

   • Daar hoef je niet bang voor te zijn, Kicken is klaar met plaatje-praatje radio. Interviewen vind ik wel nog heel leuk om te doen, maar dan wel de diepte in zoals ik dat in mijn podcasts kan.

 8. Het is op z’n minst een inspirerende gedachtengang te noemen Patrick, de boel op non stop. Maar voor iemand die zich altijd goed kan verplaatsen in de huid van een DJ, ga je daar snel overheen. Wat zou jij zeggen als de uren waar je je ziel en zaligheid in legt, opeens op “non stop” gaan? Wat gebeurt er met branded content? ( een adverteerder ontneem je de mogelijkheid tot office hours adverteren), wat als de concurrent een hele goede zomeractie in huis heeft? En last but zeker not least, wat laat je de jongens en meiden doen die op die uren radio maken? Of stuur je je halve personeelsbestand op een vakantie van 5 a 6 weken?

  • Nou dat zeg ik, de mensen die normaal 10-16u vullen laat je in vakantietijd de ochtend- en de middagshow doen. En je zoekt geen vervanger voor hun en laat de muziek het werk doen.

   Net zo slim als hoe ze het in België aanpakken bij een lang Paas- of Pinksterweekend: dan laten ze de weekendprogrammering een dag doorlopen.

 9. @Patrick De programmering een dag door laten lopen bij een lang weekend vanwege een feestdag doen ze in Nederland toch ook?

 10. Hi Patrick, alleen de muziek zijn werk laten doen lijkt mij niet altijd te werken.
  Neem bijvoorbeeld zondagmiddag waar de radio toevallig op 538 stond. Ik schakelde in om 14:47 toen er al een nummer liep. Hierna volgende nog een nummer zonder jingle ertussen waarna er direct werd overgeschakeld naar de reclame. Ik voelde mij als luisteraaar niet echt betrokken en eigenlijk weet je ook niet waar je naar luistert. Geen spreek met aankondiging van volgend programma, de DJ die het programma niet eindigt, geen branding door jingles. Je moet als station toch meer doen om je merk kenbaar te maken en je luisteraar te binden.

  • Eens Dennis. Als je een jock hebt die het station goed verkoopt en tóch nog wat van zichzelf prijsgeeft waardoor ik hem/haar ietsje beter leer kennen dan weegt dat absoluut niet op tegen nonstop.

 11. Ik vind vooral Wouter vd Goes samen met Frank van ’t Hof heel goede radio maken. Ze zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen KidV hebben dat uiteraard ook. Maar je mist ze verder niet doordat de vervangers dik in orde zijn. Mocht de huidige ochtend of middag bezetting ooit stoppen op Radio 2 zou ik het duo Wouter vd Goes en Frank van ’t Hof vast die prime time uren geven. Doet me een beetje denken aan Coen en Sander maar dan de volwassen variant daarop.

 12. Ik luister nooit meer naar dat prorgramma van Blokhuis, vind hem echt verschrikkelijk. Behalve toen ik hoorde dat Jeroen van Inkel het een paar keer zou overnemen. Wat jij hier nog ergens zegt presenteren is toch iets anders dan deejay zijn.

  Dat Radio 2 het nieuwe Veronica is klopt wel vind ik. Vooral de vrijdagavond heeft een geweldige sfeer. Ze moeten doordeweeks alleen 1 of 2 programma’s (presentatoren) schrappen die niet bij dit station passen.

  Ben het ook eens met de opmerking dat Wouter en Frank hele goede en vooral leuke radio maken. Het maakt ook niet uit welk programma zij overnemen, ze zorgen gewoon voor een hele goede sfeer. Jan Willem en Jeroen doen het ook altijd goed maar Wouter en Frank vind ik toch net een ander niveau.

  Wie ik ook een verademing vond was zaterdag middag met Frank Evenblij. Hij is oprecht geïnteresseerd, heeft een mening maar laat de hoofdrol aan de gast. Ik vind dat Spijkers met Koppen meer een programma voor Radio 1 maar afgelopen zaterdag was een heerlijke uitzending met Frank Evenblij en Harrie Jekkers (toch handig dat adverteren). Volgende week nog een keer luisteren als Fidan Ekiz langs komt en dan de week daarna maar weer contact maken met mensen of zo …

 13. Ik kom sowieso niet meer op Talpa sites, want die beginnen direct te zeuren dat ik mijn Ad-blocker moet uitzetten. Nu weet ik wel dat ze daar leven van de advertenties, maar ik heb daar geen zin in. Dus dan maar niet.

 14. Patrick, radio 5 is ook NPO. Enig idee waarom dat daar die branding enorm is opvoerd ? Bart blijft fijn om te horen, welk programma hij ook doet.
  Ik luister diverse stations en kwam nu GOLD FM tegen. Bekend Patrick met dit station ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*