Patrick Kicken: Het Hilversumse gerucht, NPO Radio 4 (klassiek) verdwijnt van FM

[BLOG] Het blijkt een profetisch schrijfsel wat ik hier vorige week woensdag publiceerde aangaande de nieuwe luistercijfermeetmethode. Ergens halverwege vroeg ik me hardop af of het geen goed idee was om NPO Radio 4 (klassiek) van FM te halen, i.v.m. het geringe aantal luisteraars en de achterhaalde geluidskwaliteit van FM bij klassieke muziek. En op het eind vroeg ik me vorige week af waarom Qmusic Nonstop Maximum Hits in de Randstad niet in het nieuwe luistercijferoverzicht stond en of dat kwam omdat daar oldieszender Joe op gaat uitzenden. Nou dat laatste is inmiddels bevestigd en dat eerste gaat nu als een malle rond in het Hilversumse.

Het zou een mooie handreiking zijn aan de commerciële partijen door de NPO en meteen een mooi signaal richting Den Haag: NPO bezuinigt en stelt een landelijk FM pakket ter beschikking voor de overheid om éxtra te veilen, wat weer voor flink wat miljoenen in de staatskas zorgt. Het hing al in de lucht toen de NPO besloot om NPO Radio 4 voortaan NPO Klassiek te noemen. Net als NPO Sterren NL en NPO Soul & Jazz wordt het zo nu rondgaat een themakanaal, dat NPO Klassiek.

En de belangrijkste reden vergeet ik bijna: NPO radiobaas Jurre Bosman is druk bezig om de nieuwe Frans Klein te worden (ooit zijn mentor en grote voorbeeld) om zo niet alleen opperheerser bij de radiotak te kunnen spelen maar bij de hele NPO, dus ook TV. Dit staat natuurlijk prachtig op zijn C.V.: kijk mij eens heerlijk bezuinigen én de commerciële partijen een extra FM pakket voorleggen, waarop ze naar hartelust kunnen gaan bieden! Als iets mooi afstraalt op je is het dat wel. Later meer, ik ga nu eerst even lekker spelen op mijn fluit.

Ben ik weer. Een ander scenario dat voor de hand ligt is natuurlijk NPO Radio 5 op de frequenties van 4. Het zou gezien de vergrijzing van Nederland een hoop senioren in een middenklasse auto zonder DAB+ radio plezieren. Maar de NPO doet natuurlijk wat ze zelf wil en het beste uitkomt, niet wat het publiek wil, zie ook het belabberde luistercijfer deze week voor 3FM. Onder de 2%, hoe krijg je het voor elkaar met zoveel budget en mankracht, chapeau. Wat mij betreft: 3 én 4 van FM, 5 erop plus een extra commerciële partij. Geef de radioluisteraar wat ie wil!

Patrick Kicken

44 Comments

 1. Radio 4 Klassiek klinkt ook veel beter en mooier op DAB+ dan op FM. Maar waarom zet de NPO Radio 5 dan niet op de frequenties van 4? Ze zijn toch zeker Sinterklaas niet om hun frequenties aan de staat terug te geven?

  • Ben ik het helemaal mee eens, NPO Radio5 is de afgelopen jaren flink gestegen in de luistercijfers, en verdient gewoon een plek in de ether! Bijna alle Hiversum III DJ’S zitten nu op deze zender, en brengen ook kwaliteit programma’s zoals het hoort zonder de side-kicks die zichzelf ook heel belangrijk vinden!

   • Als Radio5 het al zo goed doet op DAB+ en internet kan het juist een voorbeeld zijn voor de toekomst van de NPO radio. Waarom dan terug naar de ‘ouderwetse’ FM?

    Laat de NPO zich maar stapsgewijs terugtrekken van de FM, dat stopt immers toch te zijner tijd. Belangrijke voorwaarde is wel dat DAB+ een stuk beter wordt. Met een DAB+ radio in huis is het bereik immer nog om te huilen.

  • Het zou jou sieren als je met respect zou tonen voor mensen met een mening die van jouw mening afwijkt.
   Daarnaast is Kicken een vakman met heldere observaties. Overigens deel ik ook niet altijd zijn mening.

   • Kicken een vakman, op welk gebied dan? Als hij zoveel verstand heeft van radio, waarom zit hij dan bij Wild waar hij geen enkele luisteraar bereikt volgens het NLO? Laat hem dan zijn eigen tips toepassen, kan nooit slechter gaan dan nu. Als je het hebt over vakmanschap in roepen en door de hoeveelheid af en toe gelijk krijgen dan heb je helemaal gelijk!

    • Nou dat wil ik je best uitleggen ‘Sjors’ (of ‘Henk’ of ‘Frank’ of ‘Coco’). Ik heb jaren geleden betaald radiomaken achter me gelaten en doe nu nog twee uurtjes voor de hobby met mijn favoriete hiphoptracks. Heb sinds m’n 15e (bijna 30 jaar lang waarvan 21 landelijk) betaald heel veel live radio gemaakt, me flink verdiept in de wetenschap erachter, er daardoor financieel onafhankelijk mee geworden waardoor ik het niet meer hoef te doen. En ik ben blij toe. Je zult maar onder deze omstandigheden radio moeten maken, met allerlei bezuinigingen, managers die alleen maar op die plek terecht zijn gekomen door nepotisme (vriendjespolitiek) en belachelijk lage vergoedingen. Verder nog vragen? 😉 Ik zal binnenkort weer eens wat publiceren over vakliteratuur waarmee ook jij je kennis over radio kunt bijspijkeren.

     Overigens heeft twee uurtjes radio voor de hobby niks te zeggen over of je verstand hebt van radio of niet. Het is hooguit een manier om nog een beetje verbonden te blijven met het maken ervan in plaats van je alleen in de wetenschap erachter te verplaatsen. Of moet Wesley Sneijder ook nog steeds bij Oranje spelen met z’n dikke pens net als ik om iets zinnigs over voetbal te zeggen of schrijven? Ik ben met je eens dat ik veel beter zou kunnen dan ik nu laat horen op vrijdagavond, maar het is voldoende voor nu. Goed radiomaken heeft met zoveel meer te maken: wedstrijdritme, het succes van het station waar je werkt, gezondheid, of je fit bent of niet, of je iets met het format hebt, of je in de club past. Hey bijna alweer een mini blog op zich! Dank voor je niet aflatende steun.

     Hier trouwens nog wat leuks voor je: een blog van drie maanden terug, waarin ik m’n eigen twee uurtjes onder de loep neem als airchecksessie. Ga je vast wat van opsteken! https://www.spreekbuis.nl/patrick-kicken-moet-je-horen-wat-die-gast-zelf-zit-te-doen-op-de-radio-aircheck-sessie/

     Als je liever wat wil kijken, check dan de waslijst met geïnterviewden uit het radiovak via http://radiohelden.nl (zie je me meteen aan het werk in de Tros 3FM studio!)

     • Tja, toen bleef het stil qua reacties! 🙂
      Zo pak je dit soort trollen dus aan.

  • ik lees kicken graag. Sterker, ik zou nog veel meer willen lezen op dit platform van mensen met een mening en dingen duiden, zoals kicken.

  • Waarom kijken als je naar hem luistert oen! Hij staat toch niet op het toneel flappentapper, hahaha! Zet jezelf voor schut, alvorens je iemand (maakt niet uit wie) naar beneden probeert te halen! Ik gaat mensen die altijd maar kritiek hebben over iemand die ze nog nooit in het echt ontmoet hebben. Maar goed, ik ben het er wel mee eens dat er mensen op de wereld moeten zijn waar iedereen om kan lachen. Bedankt daarvoor Mark voor je leedvermaak

 2. Lachen he die Kicken, jezelf op de borst kloppen als iets klopt en het over al die fouten niet meer hebben. Hoeveel luisteraars heeft je gevoicetrackte show Patrick? Net zo 0 bij het nieuwe onderzoek dan de laatste twee jaar bij het oude onderzoek?

 3. Ik lees graag de bijdragen van Patrick Kicken maar dat hij bij Ongehoordnederland aan tafel gaat zitten doet zijn geloofwaardigheid geen goed!!

 4. Het mooie van de stukjes van Kicken is wel dat er altijd heel veel reacties op komen. En die vind ik dan weer leuk om te lezen. Zo veel mensen zo veel meningen.

 5. Dus 3FM zakt weer onder de 2%. Ik had even het idee dat die zender de weg omhoog had gevonden, maar die kleine opleving was dus tijdelijk. Er moet toch iemand in Hilversum zijn die ooit zal moeten begrijpen dat 3FM een dood paard is, waar je niet meer aan hoeft te trekken.

  En dan… dan is scenario 2 toch de beste optie.

  En terzijde: Patrick, ik geniet wel van je columns, dus blijf ze maar lekker schrijven!

  • De nieuwe meetmethode heeft ook nadelen: elke week fluctuaties waar je in comments op los kan gaan. Op de week- of uurcijfers zal een zender echt niet direct sturen. Kijk daarom vooral naar de cijfers per maand. Dan scoort 3FM nog steeds laag overigens. Maar ze doen wel iets anders dan de commerciëlen. En 2% is nog steeds publiek.

 6. 3FM is al jaren de weg kwijt, het was beter geweest om FunX op die frequenties te zetten.
  Dan komen dir frequenties ook vrij voor een wat kleinere commerciële partij, nee beslist geen radio NL eerder iets voor Kink.
  Echter wordt ik al jaren voor gek verklaard.
  Tja radio 4 van de fm, daar dan radio 5 op zeg ik ook al jaren voel me echt roepende in de woestijn.

  • fun x is niet alleen lokale omroep niveau ook het aantal luisteraars is van dat niveau. ik zou ipv 3fm ouwe lullen zender nummer zoveel op de fm zetten. lekker man, radio 2,4,5,10 en veronica. elke week een tophit van abba, the stones en natuurlijk pink floyd! en dan aan het eind van het jaar een top 1000000. over 15 jaar weer eens kijken

  • Oh deze weer. 3Fm is als enige kleine zender stabiel gebleven in de nieuwe meetmethode (hallo Kink!) en het is januari met een Top 2000 effect merkbaar. Deze discussie is oud en bovendien je komt met Kink aan. Die tikken de 0,5 aan. Wow wat een score. Clown

  • Voor iedereen die nog denkt dat DAB+ de toekomst heeft, forget it.(waarom geeft Rob Stenders zijn Dab radio,s de laatste tijd om het minst geringste verzoek weg?) DaB+ is naast zoveel mislukte projecten de volgende in Nederland.
   Internetradio wordt en is het al ..het te samen met offline radio..blokken die je zelf kunt downloaden en afspelen als je offline bent of in een gebied waar je geen bereik hebt.
   Daarnaast denk ik wel (for the time being) dat het goed is dat inderdaad npo4 haar etherfrequenties deels afstaat aan NPORadio 5, zeker in Noord Oost en Zuid Holland /provincies waar meer 50+ and up wonen. Het station zit momenteel gewoon in alles goed in elkaar het klopt gewoon.

 7. Je trapt nooit in hondenpoep met gladde zolen. Wanneer je in hondenpoep trapt heb je toevallig altijd net schoenen aan met een profiel waardoor je een stokje moet zoeken om die stinkprut onder je schoen vandaan te peuteren. Of is dit offtopic?

  • Het aanbod van zenders was toen lager dan nu, er was geen streaming of DAB en Gold had een heel uitgekiend profiel. Daar wilde de doelgroep de AM wel voor aanzetten. Elk uur een nummer van The Beatles, kom daar nu nog maar eens om.

 8. NPO 3 en 4 kunnen gewoon van de Fm af.
  Je kunt, als je toch naar deze zenders wil luisteren, ze streamen via Internet.

 9. Waarom npo 3 niet als thema? Jongeren weten het wel te vinden. Npo klassiek aub blijven ook op fm want er is al genoeg zoutloze-lach-radio bij de komkommerciele. Er zijn mensen die wel van Bach houden…

  Jurre Bosman de Frans Klein van de radio?
  Wie is dan de Matthijs v. N. van de radio?

 10. Waarom kijken als je naar hem luistert oen! Hij staat toch niet op het toneel flappentapper, hahaha! Zet jezelf voor schut, alvorens je iemand (maakt niet uit wie) naar beneden probeert te halen! Ik gaat mensen die altijd maar kritiek hebben over iemand die ze nog nooit in het echt ontmoet hebben. Maar goed, ik ben het er wel mee eens dat er mensen op de wereld moeten zijn waar iedereen om kan lachen. Bedankt daarvoor Mark voor je leedvermaak

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*