Patrick Kicken: Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam!

[BLOG] De zomervakantie is voorbij dus starten ze bij diverse radiostations, net als bij TV, met een nieuwe programmering. Waar 538 vorige week begon met ouderwetse twee uurs blokken, beginnen ze bij Slam! morgen met een nieuwe ochtend- en middagshow. Onderschat talent Dimitris Kops heeft eindelijk een dagelijkse middagshow, radioveteraan Martijn La Grouw gaat de ochtend doen. Maar is hij daar gezien de jonge doelgroep van Slam! niet veel te oud voor?

Het blijft een heikele discussie. De leeftijd van discjockeys en het station waar ze te horen zijn. Martijn is 36 en volgt Joey van der Velden op in de ochtend, die net een half jaartje 33 is. Het mooiste was natuurlijk geweest als Slam! Bram Krikke voor de ochtend had kunnen strikken. Hij is net 26 jaar en vooral heel populair onder de beoogde doelgroep van het jongerenstation.

Ik schrok trouwens wel toen ik zag welke foto de PR afdeling van Slam! van La Grouw verspreidde. Daar had wel een filtertje overheen gemogen! Lieve Martijn, ik ken je niet persoonlijk, maar scheer toch in godsnaam die baard af. Je lijkt wel een drugsdealer van 50 met dat petje op:

Foei PR afdeling bij RadioCorp. Had dan deze frisse foto van zijn website gebruikt. Zo slordig allemaal.. Bij NU.nl en AD.nl hebben ze hem maar gespaard en een foto van een microfoon gebruikt. Bij marketingsite FONK niet. Daar hebben ze hem wel zelf wat extra kleur gegeven, zodat hij er niet zo ‘grauw’ uitziet. Mocht weer niks kosten zeker, geen visagie en gauw effe een foto met de iPhone net voordat het persbericht verstuurd werd?

Dan kan die andere Martijn, Zuurveen, stationdirector bij de radiozender wel roepen dat La Grouw ‘een groot Slam! hart heeft’ maar daar gaat het natuurlijk niet om. Heeft hij aansluiting bij de jongere doelgroep? Gaat hij (meer) jonge mannen en vrouwen zover krijgen om ’s ochtends Slam! aan te zetten. Laten we even zijn socials erbij pakken: op YouTube heeft hij 34 abonnees en zijn filmpjes, zelfs met grote namen in zijn taxi, zijn hooguit 200 keer bekeken. Op Instagram doet hij het íets beter, maar voor de jeugd is 4000 volgers eigenlijk ook verwaarloosbaar. Op TikTok heeft hij 0 volgers en 0 video’s. In 2007 werkte La Grouw ook al bij Slam!, toen als 23 jarige. Nu 13 jaar later opnieuw. Is Martijn Zuurveen, die deze week 40 wordt, eigenlijk niet ook te oud om Slam! te leiden? De belevingswereld van een veertiger is natuurlijk heel anders dan die van een twintiger of dertiger.

En ik blijf erop hameren, net als in de blog ‘De ondergang van 538’: voor het eerst vader worden een maand geleden en nu succesvol een ochtendshow lanceren, het is bijna niet te doen. Zie de struggles van Frank Dane, die ook net een kleine had. Waarom? Je werk zit er echt niet op als je shift klaar is. Dan begint het pas, de populariteitswedstrijd: luisteraars zelf terugbellen of beantwoorden, meegaan met sales naar belangrijke klanten, stunts bedenken, free publicity scoren, fans voor je show en merk creeëren. Zorgen dat je zichtbaar en geliefd wordt komt niet vanzelf, da’s hard werken! Is er nou werkelijk geen jonge, frisse jock van een jaartje of 25 te vinden die bereid is álles op alles te zetten voor een succesvolle ochtendshow? Martijn, die al veel andere shifts bij Slam! deed waaronder de middagshow, zegt in een interview bij RadioFreak ‘ik ben geen ochtendmens, maar je moet alles in je leven een keer geprobeerd hebben’. Hmm.

Ik schrijf dit allemaal niet op om ‘nu even Martijn La Grouw lekker door het slijk te halen’. Ik vind het namelijk een goeie discjockey. En vroeger dacht ik ook dat dat het enige moest zijn waarop je iemand moest beoordelen. Maar bij een station als Slam! dat het, ondanks het beperkte marktaandeel, als zender heel goed doet bij jongeren online in video zou je natuurlijk naar een twintiger op zoek moeten gaan als boegbeeld voor je radiozender. Niet een kersverse vader van 36 met een baard. Dimitris was dan met z’n 30 jaar oud nog net geschikt geweest voor de ochtenduren, alhoewel zijn online presence ook nihil is. Nu zou je natuurlijk met het stokpaardje kunnen komen ‘jongeren luisteren niet meer naar de radio en zeker niet ’s ochtends’ maar daar is helemaal geen bewijs voor. Misschien werken we het wel zelf in de hand door dit soort onstrategische keuzes. Had ik de naam van meervoudig RadioRing winnaar Bram Krikke (26) al laten vallen? Die zat er nota bene ‘s avonds al!

Ook ik verlang terug naar een tijd dat je om een stem op de radio zelf iemand heen verzon. Helaas is dat niet meer, je bent het visitekaartje van je station, zeker online. Hand in eigen boezem: ik ben eigenlijk ook veel te oud voor een station als Wild FM. Ik merkte dat al toen ik daar twee jaar terug in 2018 na een stop van 3 jaar als 44 jarige weer eens achter de microfoon kroop. Een van de eerste bellers die ik aan de telefoon kreeg sprak me met U aan. Inmiddels is het profiel van Wild wat breder geworden, dus kan het wel weer, maar eigenlijk is het nog steeds op het randje. Net als bij de laatste keren dat ik stond te draaien ergens. ‘Telefoontje in de lucht en de vraag ‘kunt U deze voor mij draaien?’. Genant en een teken dat je dat niet meer moet doen voor dat publiek. Te oud. Martijn’s voorganger Joey van der Velden was ook niet het succes in de ochtend waar ze op gehoopt hadden, maar hij was dan ook vooral bekend van zijn acteerprestaties, waar de vorige generatie hem van kent, niet de huidige. En bekendheid zorgt niet automatisch voor populariteit.

Wie ze dan voor de ochtend hadden moeten vragen bij Slam!? Ja Bram Krikke natuurlijk. Bijna een miljoen volgers op Instagram! Dat is een held bij de jongeren, interessant voor de pers en hij heeft talent voor leuke content. Desnoods de rest van de dag nonstop en alle budget en spreektijd (Slam! heeft ook een pittige spraakclausule) richting hem. Helaas leven we in een land waar iedere radiozender, ondanks de crisis waar we ons in bevinden, denkt nog steeds de hele dag jocks te moeten programmeren, alles moet live, voicetracks uit den boze en nonstop al helemaal. En nu is Bram dus gestrikt door QMusic om daar op vrijdagavond z’n ding te doen. Zonde! En de Slam! ochtendshow moet natuurlijk gewoon om 06u starten ipv 07u, kids vertrekken om 08u al naar school. Ook nog fijner voor hem, want de spraak- en muziekclausule is van 07u tot 19u. Kan hij voor zevenen lekker veel actuele hits pompen en praten dat het een lieve lust is om zo op gang te komen. Ken je radiopedia? Daar vind je alle info over de beperking op het Slam! kavel, A5: https://radiopedia.nl/wiki/Kavel_A5#Clausulering

Patrick Kicken

26 Comments

 1. Dat zinnetje: Haal die baard eraf. Je ziet er uit als een drugsdealer van 50 is gewoon treurig. Hij ziet er niet uit als 50 en het heeft niks te maken met zijn kwaliteiten. En jongeren houden wel van drugsdealers. We zeggen over PK toch ook niet dat die er uitziet als een 60 jarige alcoholistische uitkeringstrekker.

  En je overdrijft echt met dat Tiktok. Mijn vrienden die Bram volgen op Tiktok die zetten echt niet de radio aan of over naar een zender omdat Bram er is. Tiktok is korte content, wat op elk moment beschikbaar is. Je gaat niet 3 uur naar de radio luisteren om mss wat leuks te horen. Het is een combinatie van factoren waarom mensen naar een bepaald programma luisteren. Ik vind Rob Jansen leuke radio maken maar ik trek de muziek van 3FM niet dus ik luister niet. Ik hou van de muziek van Veronica maar hou niet van Giel dus ik luisteren niet naar Giel op Veronica.

  En dat ze Bram op zaterdagmiddag radio laten maken snap ik niet. Jongeren bereik je niet. Die zijn dan of aan het werk of hebben een sportwedstrijd.

  En iedereen weet nog wel van zijn eigen tijd als jongere. ‘S ochtends ben je met andere dingen bezig dan naar aandachtig naar de radio te luisteren (de meeste jongeren) Ze snoozen een paar keer, moeten zich snel omkleden en hup naar school. Onderweg naar school komen ze klasgenoten/vrienden tegen waarmee ze praten. Dus jongeren luisteren s ochtends echt niet aandachtig.

  EN jij op WILD is niet op het randje maar al in de afgrond. Wees gewoon eerlijk.

  Met 1 ding ben ik het wel eens : Dimitris Kops. Leuke eigen stijl van radiomaken.

 2. Die Kicken moet zelf maar eens een roedel kids gaan produceren, en opleiden toe allemaal plaatjes draaiers en een zender vullen, gaan we zien hoe ver hij komt….!

 3. Het is de zender met het hoogste percentage luisteraars in de leeftijdsklasse 10-17 jaar. Opvallend is dat Slam!FM ook goed vertegenwoordigd is bij de 35-49 jarigen (22%). Slam! is niet een radiozender dat zich manifesteert als jongeren (zoals 3FM dat doet, terwijl deze zender luisteraars heeft van gemiddeld 40 jaar). Slam! heeft wel het jongste publiek van alle radiozenders . Gemiddeld 33,6 jaar (2019). In 2015 was het zelfs nog gemiddeld 29,2 jaar.

 4. Martijn La Grouw, Dimitris Kops dat zijn voor mij namen die me helemaal niets zeggen. Leuk voor de opvul uurtjes denk ik.
  Zoals zovelen op de Nederlandse radio. Degene die er echt nog uitspringen zijn op 1 hand te tellen. Bram Krikke springt er wel tussenuit. Maar niet vanwege zijn radio programma’s, maar door zijn YouTube filmpjes. Dat laatste is tegenwoordig wel wat telt om jongeren aan te laten haken bij een radiostation.

  • Precies mijn punt. Iemand die ze aan het lachen heeft gemaakt online zal eerder het voordeel van de twijfel krijgen on-air. Fans is wat je nodig hebt, ambassadeurs voor je ochtendshow en radiostation.

 5. Wanneer je een goede disk jockey bent, dan komen die socials via de apps vanzelf wel. Andersom zal het nooit werken. Anders waren heel social influencers (vreselijke titel) ook goed beluisterde radio jockeys.

 6. Yes! Fles wijn gewonnen! Ik geniet altijd van de verhalen van Patrick. Heerlijk hoe hij ongenuanceerd en meestal ongefundeerd alles afkraakt. De argumenten die hij noemt zijn doorgaans open deuren.

  Ik heb gewed om een fles wijn dat hij zou beginnen over de leeftijd van Martijn la Grouw. En ja hoor! Fles wijn is binnen!

  Patrick zijn argumenten in deze blog (meer argumenten lees ik er niet in):

  – Martijn valt qua leeftijd niet in de doelgroep van Slam
  – Martijn is niet heel actief op social media
  Verder kan ik geen argumenten vinden in deze hele blog.

  Patrick zijn argumenten in de blog over Coco (meer argumenten lees ik er niet in):
  – Coco heeft – volgens Patrick – weinig ervaring
  – Patrick noemt een aantal namen die meer ervaring hebben en het daarom beter zouden kunnen.
  – (Vriendjespolitiek zegt natuurlijk niets over iemands kunde).

  Patrick zijn argument in de blog over (lunch)programmering 538 (meer argumenten lees ik er niet in):
  – Patrick vindt dat luisteraars niet zitten te wachten op veel gesproken woord rond de lunch, luisteraars willen muziek.

  Patrick zijn argumenten in blog “zelfoverschatting Ruud de Wild”
  – Tjsa, dat ging alleen over een persoon ‘dingetje’ tussen Patrick, zijn broer en Ruud.

  Een goede columnist doet je vaak tot andere inzichten komen, of laat je tenminste op een andere manier tegen zaken aankijken. Patrick kraakt alleen maar af. Dat Martijn ouder is dan de doelgroep en dat Coco nog niet zoveel ervaring heeft, is niet nieuw. Dat zijn open deuren. De paar steekhoudende argumenten die hij wel in zijn blogs schrijft, sneeuwen onder in de persoonlijke frustratie in de rest van de verhalen.

  En toch geniet ik er van…

  Een paar blogs geleden verweet Patrick een talentvolle DJ geen ‘DJ-boekjes’ te willen lezen. Vervolgens geeft iemand in het commentaar onder de blog een goede schrijftip over lengte van de blog. Schrijven is een heel ander vak van radiomaken. En daar reageert Patrick op met de opmerking dat hij dat niet nodig heeft. Kortom: wat hij anderen verwijt over het radiovak, doet hij zelf met het schrijversvak. En toch geniet ik er elke keer weer van! Ga zo door Patrick!

  • He die Peter, dank voor je supertoffe reactie. Blijer kun je mij niet maken dan met wat je schrijft. Het gaat namelijk niet alleen om de inhoud, het gaat vooral om de vorm.

   Deze blogs zijn een vorm van kunst. Goede kunst ontregelt. En maakt iets los bij je.
   Deze blogs ontregelen de radiowereld behoorlijk, er wordt volop over gesproken, zelfs op de radio. Omdat dit ‘not done’ is, iedereen smoezelt wel maar achter de rug om. gooi ik dit in het openbaar. Jij wordt er blij van, je geniet ervan. En ik volg niet de standaard ‘dit moet een column doen met iemand’ regels. Dat zijn de mooiste complimenten die je een artiest kunt geven.

   Ik kan best aardig schrijven maar wat ik blijkbaar beter kan is steeds met iets komen wat in die vorm nog niet gedaan is. Door mijn hele radiocarriere heen was ik de eerste met veel dingen, al 11 jaar maak ik een podcast met een vriend samen waarin we onze levens bespreken vanuit de nondualiteit filosofie. Ook een vorm van zelfexpressie.

   Zoek ook jouw vorm van kunst! Alles is kunst, als je het maar op jouw manier doet. Goeie radio is ook kunst, mits niet gekopieerd en oorspronkelijk gedaan. Kicken.com in de jaren ’90 was ook kunst, het was er nog niet in die vorm. En zo moet ik eigenlijk maar eens een lijstje gaan maken van alle creaties. Kicken de kunstenaar. Zonder schroom jezelf uitdrukken. Grijze muizen zijn er genoeg.

   En wat ik dan wil oproepen met mijn blogs? Spreek je toch eens uit man! Anders blijft de radio jaar-in-jaar-uit hetzelfde oude, uitgekauwde riedeltje.

 7. Heey PK.

  Het station waar jij werkt. WILD heeft een nieuwe middagshow. Met iemand die dezelfde leeftijd heeft als MArtijn.

  Daar hoor ik je niet over

  • He Dave, interessante insteek. Maar zoals ik in de column ook al aangaf is het profiel van Wild de afgelopen jaren een stuk breder geworden. Veel jocks zijn 30+ of zelfs 40+, waaronder DJ Jurgen in de ochtend, Frank Schildkamp, Erwin van der Bliek en tot voor kort ook Wouter Kooijman. Het valt daar eerder op als je een twintiger bent, haha!

   Toch maakt dat voor dit station niks uit, omdat het ook in de muziek zich richt op een bredere doelgroep. Slam! zegt dat ze een jongerenstation zijn, dan moeten ze dat ook waarmaken. Hun clausule verplicht ze ook heel veel nieuwe muziek te draaien die nog niet eens in de Top 40 staat, jongeren vinden al gauw een nummer wat ze drie keer gehoord hebben ‘oud’ dus ze zouden er ook nog eens van kunnen profiteren!

 8. Als ik eerlijk ben vind ik WILD de afgelopen jaren niet veel veranderen en blijft het voor mij nog steeds een station voor jongeren.

  Op de site van WILD staat dat ze vooral richten op een jong voelende actieve bevolking van de Randstad. En ze draaien vooral de hits van dit moment. Hoe jong wil je het hebben?

  Je noemt toevallig een paar oudere dj’s. Maar waarom benoem je bijvoorbeeld Joris niet
  Je kan toch niet zeggen dat die oud is.

  Het enige wat mss niet jong is aan WILD is dat gepraat over geloof en een paar dj’s
  Maar ik snap jou ook wel. Je probeert gewoon je eigen column niet onderuit te halen.

 9. Hé Patrick,

  Eigenlijk zou leeftijd juist niets moeten uitmaken. Neem bijvoorbeeld Edwin Evers, Edwin liet zich o.a. inspireren door “De Dik voormekaar” show. Toen dat werd uitgezonden toen Edwin nog zijn eerste stappen zette (Edwin is van 1971, André van Duin 1947), was dat in Edwin zijn geval tussen 1976 en 1985 bij de NCRV op de radio. Van Duin was de 30 al gepasseerd! Ferry de Groot eveneens.

  Ruud de Wild is (probeer daar even zonder rancune naar te kijken) van 1969, liet zich inspireren door Wim T. Schippers – Ron flonflon met Jaques Plafond (over kunst en radio gesproken!), werd vanaf 1985 uitgezonden op radio 3. Toen was Ruud 16 jaar (!) En Wim T. Schippers inmiddels 43 (!) jaar oud toen Ruud luisterde!

  Zomaar even twee voorbeelden. Dat het vandaag de dag ineens anders is door radio bobo’s die de wereld menen te hebben veranderd (ja, in radio droefenis), en de DJ net zo oud moet zijn als de luisteraar? Waar halen ze die onzin vandaan?

  Oh ja, ik vergeet Kees Schilperoort nog (de piepshow). Kees was van 1917, toen 538 eind 1992 begon en Erik de Zwart hem naar dit station meenam was Kees 75 (!) jaar ! 538 was en is nog altijd een jongerenzender. Maar hallo? 75 jaar !!! Een dj van 75 op een jongerenzender!

  Zo ging dat, en helaas is dit niet meer. Maar het kan nog steeds! Wat nou Martijn la Grouw kan niet meer op Slam! Als ze willen zetten ze graag DJ Jean er nog bij (over de 50), en Tiësto (ook al over de 50). En zij bedienen nog altijd JONGEREN! Dat zijn namen die bewijzen dat het nog altijd kan.

  Hulde voor Martijn La Grouw die dit aandurft en blijft gaan. * thumbs-up *

  No offence naar jouw column Patrick, maar ik denk dat alles mogelijk kan zijn. Het is tenslotte radio.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Anoûl Hendriks naar de ochtend van SLAM! en meer over de Coen & Sander Show op JOE - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*