Patrick Kicken: Anoûl Hendriks naar de ochtend van SLAM! en meer over de Coen & Sander Show op JOE

[BLOG] Oh wat een heerlijke radiotijden zijn het toch. Sinds de frequentieverdeling is éindelijk de carrousel weer flink in beweging gekomen. Las je hier afgelopen vrijdag al de MEGA ontwikkeling in radioland dat Coen en Sander weer dagelijks te horen zullen zijn op de kersverse zender JOE (zometeen meer daar over), nu blijkt dat ook de ochtendshow van jongerenzender SLAM! gaat veranderen. Die man met dat petje en die baard, Martijn, moet plaatsmaken voor een jongere variant, Anoul, die nu de middagshow doet. Sowieso mogen ze bij dat SLAM! wel de vlag uithangen, meer daarover onder dit radiohoofd.

SLAM! is echt als spekkoper uit de radioveiling gekomen he? Eerst je FM frequenties kwijtraken, daarna op een slimme manier toch dat randstad pakket op de kop tikken en in de nieuwe luistercijfermeting zelfs stijgen in plaats van zakken. Heel veel miljoenen bespaard en gewoon nog keihard bestaan! De frisse wind zet door doordat ze (voor de zoveelste keer) de programmering omgooien maar wel meteen dat doen wat ze moeten doen: Anoûl Hendriks van de middag naar de ochtend verhuizen. Anoûl, geboren in de zomer van 1996 dus net 27 geworden op de plek van Martijn La Grouw, geboren in de zomer van 1984 dus bijna 40. Ik heb hier al eerder mijn verwondering over uitgesproken op een jongerenzender, maar goed, soms duurt het even voordat dingen landen in die grote boerderij van RadioCorp. In dit geval meer dan drie jaar. Een andere verstandige beslissing die ze hopelijk gaan nemen in Naarden is Dimitris Kops weer in ere herstellen en de middagshow teruggeven. Tenzij je wil dat deze talentvolle jock je gaat beconcurreren bij 538, Q of 3FM.

Dan naar het verhaal van de dag: Coen en Sander dagelijks in de ochtend op JOE. De hele radiowereld bibbert en siddert. Dit gaat toch echt gebeuren en veel radiozenders gaan er last van krijgen. We kunnen dit wel echt als een inschattingsfout van Talpa radiobaas Dave Minneboo zien: hij had kunnen voorzien dat DPG, die al eerder Radio 10 baas Roland Snoeijer wegkaapten hier op zaten te azen. Minneboo had Swijnenberg en Lantinga al láng de ochtend op Sky Radio of 10 aan moeten bieden en op z’n minst ze de vervangingen van zowel de ochtendshow van Tim Klijn en de middagshow van Frank Dane laten doen. Ja Lantinga zit nog ’s middags op Veronica maar dan maar even niet. Over Veronica gesproken: het verhaal gaat óók dat Coen en Sander hoog op het verlanglijstje van Rob Stenders en Radio Veronica staan en hij hun graag herenigd had willen zien op zijn zender, ’s ochtends of ’s middags. Met het aantrekken van C&S deelt DPG een gróte klap uit aan Mediahuis haar nieuwste aankoop én Talpa’s Sky, 538 en 10.

Iedereen blijft me overigens maar vragen wat ik vind van de overgang van die stagiare en sidekick van Mattie en Marieke naar dat uurtje ’s ochtends op 3FM. Ook dat vind ik een foute inschatting van Talpa’s Dave Minneboo. Als 3FM’s Menno de Boer dat kan verzinnen, waarom Dave dan niet? Hij had hun perfect naar 538 kunnen trekken en ze daar wat laten doen. Als dynamisch duo op pad voor 538’s ochtend en lekker laten keten samen in het weekend. Weer een gemiste kans. Ik weet dat dingen achteraf makkelijk praten zijn maar radiologica en strategisch denken zijn, zeker nu, aan de orde van de dag. Dus Talpa opperchief Minneboo, gratis advies: zet oude vetes opzij en bel Dimitris Kops, voordat hij weer bijtekent bij Slam! en daar je 538 middagshow verder gaat beconcurreren. Heb je er weer een (strakke) jock bij in plaats van een wannabe personality en laat je in ieder geval weer zien uit welk hout je gesneden bent na deze inschattingsfouten. Kom op, het is óórlog in radioland!

Patrick Kicken

Update 19u10: een bron weet me naar aanleiding van deze blog te melden dat Tom & Joe de stagiaire zichzelf aangeboden hebben aan Minneboo en Talpa maar hij geen interesse had in het duo, hij wilde alleen the real deal: Mattie & Marieke. Niet slim.

22 Comments

 1. AD, onderdeel van DPG – die van meerdere bronnen hoort dat er iets gaat gebeuren bij JOE, onderdeel van DPG.

  Top journalistiek.

 2. Het valt mij op dat S. Lantinga met zijn hoofd op posters door het hele land hangt om naar Veronica te luisteren. Veronica heeft Stenders en Lantinga voor hun campagne gebruikt op posters. Rik van V. hebben ze al bij het oud vuil gezet na een paar maanden en Lantinga neemt nu zelf de benen? Beetje een chaos daar. Op naar de 2.0% marktaandeel dus…

 3. Patrick, het marktaandeel van Slam! steeg inderdaad in week 36 (de eerste volle openbaar gerapporteerde meetweek na de verdeling), maar het weekbereik daalde wel bij Slam! naar 720.574 luisteraars. Dit was 962.501 in week 34 de laatste volle openbaar gerapporteerde meetweek VOOR de herverdeling van frequenties. Benieuwd wat week 37 brengt dat weten we morgen.

  Blijft overigens inderdaad een nog wel relatief goede prestatie want ze zijn met FM van 55 % naar alleen Randstadbereik gegaan (maar wel landelijk op internet en DAB+).

 4. Wanneer wordt jij nou eens betrokken in de carrousel Patrick? Zijn meer oldies station dan ooit tevoren. Ben je dan echt voltooid verleden tijd?

  • Lieve Henk, ik zou hier en lullig antwoord neer kunnen zetten als ‘mede dankzij bazen zoals jij in het verleden die alles bij het oude willen houden heb ik m’n buik wel vol van radiomaken als werk en zoek ik al jaren mijn heil online, waar veel meer mogelijkheden tot innovatie zijn’.

   Maar feit is ook gewoon dat mede daardoor ik de lol in radiomaken al jaren kwijt ben. Deed het al betaald sinds mijn achttiende. Dat was 23 jaar in totaal, tot mijn 41e in 2015. Onder je kersverse collega De Zwart een jaar of acht geleden kwam de mokerslag: vier uur radio in je eentje, overdag, van 16 tot 20u. Dat heeft het laatste beetje lol eraf gehaald. En als je er geen lol meer in hebt moet je ermee stoppen. Tenzij je natuurlijk een dure hypotheek hebt, dan moet je wel doorgaan met dat waar je bekend om staat.

   Ik heb de leuke tijden in radioland meegemaakt, tuurlijk zou ik nog wel ergens willen komen helpen maar dan alleen onder een baas die ook openstaat voor meedenkers en vernieuwing. Iemand als Iwan Reuvekamp bij JOE staat bekend om zijn dictatoriale bewind, als je als programmaleider in de studio gaat zitten met een kladblok tijdens de ochtendshow dan zou ik nooit voor je willen werken. Dan heb je niet door hoe belangrijk vertrouwen en rust in een radiostudio is om het maximale voor je luisteraar te brengen.

   Nog even wachten en ik licenseer mijn stem aan een (radio)bedrijf, mogen ze zelf intypen wat ze willen dat ik zeg. Dát zou pas een verademing zijn 😉 Giel Beelen, lees je mee?

   • Weet je daar al wat meer over Patrick? Over Giel Beelen?

    Trouwens over dat Rob Stenders ziek thuis zit…Caroline nu ook. Tot zo ver…Wordt vervolgd.

 5. De vraag is of er ochtendluisteraars zijn die met hun duffe kop zitten te wachten om de onderbroekenlol van C&S, ik denk het niet. In de middag prima, richting het weekend, nog beter maar in de ochtend niet.

 6. Coen en Sander in de ochtend. Kijk die Coen die gaat wel, maar die Sander is zo ontzettend niet leuk! Hij vind zuchzelf vooral leuk. Ik betwijfel of dat zo’n succesvolle ochtendshow gaat worden, want niet iedereen zit te wachten op muziek uit de jaren 70-80-90. Ook weer zoiets dat de luisteraar wordt opgedrongen. Bij QMusic, 3FM, 538, allemaal tussen 9.00u en 10.00u muziek uit de 70, 80 en 90er jaren. Voor mij hoeft dat niet hoor. En als je toch deze muziek wilt horen, stem je toch af op de ouwelulle zender Veronica!

 7. Deze vraag schoot me net tebinnen. Hopelijk ik geen stomme vraag en is ook niet aanvallent bedoelt, maar hoe kan het dat Erik-Jan Rosendaal bij Slam! zit terwijl Martijn Lagrouw toch een paar jaar jonger is? Moet toegeven dat ik nooit Slam! luister en heb hem dus nog niet echt gehoord (ondanks dat ik 16 ben geef ik eerder de voorkeur aan veronica).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*